Manimo se rekla kazala. Ja kazem da ja licno tacan podatak ne znam i zato bih voleo da me neko uputi gde to fabrika preporucuje zamenu katalizatora na 80.000km? Konkretno auto koji sam ja naveo regularno prolazi eko test, sa sve katalizatorom iz prve ugradnje i svojih 210.000 na satu... Dakle to je ona iskustvena strana koja moze a i ne mora biti realna pa hajde da pocnemo malo cinjenicama da baratamo. Ovaj forum i sluzi tome da naucimo ono sto ne znamo a ne da pokazemo ko ce koga da nadgovori.
Radni vek katalizatora
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Po pravilu bi cat treba da traje koliko i automobil, ali isto tako i ostali sklopovi... Generalni problem je kolicina i prisutnost olova (tetraetil..) i sumpora u gorivu, evo i zasto.
pocnimo od pocetka
Sta je katalizator, kako funkcionise i cemu sluzi?
- katalizator je deo auspuha, nalazi se izmedju izduvne grane i muflera (mufler je sklop ostalih lonaca na automobilu, srednji, zadnji etc..). U obliku je zadebljanog lonca i unutrasnjost mu izgleda kao pceljnje sace. Sace je napravljeno od keramike, a zidovi svakog "tunela" su oblozeni paladiumom(Pd), platinom(Pt) i rodijumom (Rh)...
Zasto su ova tri elementa bitna?
Dva procesa, oksidacija i redukcija.
- Oksidaciju vrshe Pd i Pt tako sto konvertuju hidrokarbone i ugljen monoksid iz ne sagorenog goriva u ugljen dioksid i vodu.
- Redukciju vrshe Pd i Rh tako sto nitrooksid konvertuju u nitrogen i kiseonik.
Kad smo ovo resili idemo na resavanje problematike.
Olovo i sumpor su najveci neprijatelji ovim metalima, zato sto se u procesu katalizacije koji se obavlja na jako velikim temperaturama lepe na zidove "tunela" i smanjuju protocnost istih. Kad dodje vec do toga da su "tuneli" zacepljeni, dolazi do dodatnog povecanja temperature i ostecenja same keramike koja je nosilac. Takozvani "izgoreli katalizator" vise ne samo da nema svoju funkciju nego i steti radu motora, narocito turbo motoru i samom sklopu turbine. Jos jedan od odgovora zasto je smnjen vek i same turbine u prisutnosti samog katalizatora...
Ceo problem se na kraju svede na los kvaitet goriva, ne samo kod nas...
Ova cela prica je vazana za standardni automobil, a sta se desava na automobilima koji prezivljavaju odredjene dorade u vidu povecanja performansi?? Kod nas je to prosta, vec svima dobro poznata, varijanta, a u razvijenijim zemljama se koriste sportski katalizatori ili trkacki automobili
p.s. Vecina proizvodjaca, Renault npr na 120k (nisam 100% siguran u cifru) savetuju inspekciju (proveru) katalizatora. Cak postoje metode i postupci u servisima kako se to radi......technology is the only Replacement for Displacement.
Comment
-
-
Evo ovako, posto me ova tema i ranije zainteresovala reci cu vam moja iskustva.
Naime radni vek katalizatora je 120000km propisan od strane proizvodjaca istog, preporucljiva zamena je od 80000-100000km, sto zavisi od kvaliteta ulja koje ste sipali kao i goriva.
Price da je auto presao 300000 sa istim katalizatorom su smesne, ne znam da li je neko video kako izgleda katalizator on se sastoji od sitnih rupica saca koji kazu da je obavijena nekim plemenitim metalima pa zato i toliko kosta.
Sace ce se sto se vise katalizator koristi sagoreva i zacepljuje tako da se u jednom momentu skroz zacepi, e sad i dalje auto moze tako da se vozi ali posledice su stradanje protokmera i turbine.
Pored ovih saznanja jedan od najboljih nacina da utvrdite koliko je auto stvarno presao posebno ako je uvezen sa podrucija EU posto je tamo stroga kontrola izduvnih gasova ,je da ga podignete na dizalicu i pogledate koji datum proizvodnje je utisnut na katalizatoru ako je menjan odnosno ugradjen posle proizvodnje automobila auto je sigurno presao vise od 120000km. a ako nije menjan a na dijagnostici vam pokazuje da su turbina i protokomer uredu auto je presao sigurno manje od 120000km eto.
tek sad videh da je lord to detaljnije objasnio.
Comment
-
-
i zato bih voleo da me neko uputi gde to fabrika preporucuje zamenu katalizatora
ne i da se zameni, vec testira i po potrebi zameni za novi.
radi se o regulisanom trosistemskom katalizatoru i preporuci sa pocetka 90tih godina.
danas ne znam da neko navodi konkretnu kilometrazu za preporuku, posto su i katalizatori danas napredovali od doba 90tih.
takodje, znam iz fabricke dokumentacije da fabrika preporucuje zamenu na 80.000km, tj 50.000 milja ali je to uputstvo fabrika dala 1977. godine za prve modele katalizatora.
tada je i izrada kata bila manje razvijena, iskustava u praksi nije bilo pa je to bilo smatrano radnim vekom.
ali praksa je pokazala da treba ocekivati minimum 200.000-250.000km radni vek katalizatora.
nije retkost ni da traje koliko auto, a to je i 400.000 i 500.000km i da je i dalje kat u punoj funkciji tj da je ostalo unutar dovoljne kolicine plemenitih metala da obavljaju posao.
uslov svih uslova je da stomanje olovnog benzina sagori u katu.
moglo bi se reci u praksi radni vek kata zavisi ponajvise od mesavine goriva i aditiva u njemu i delimicno od klime u kojoj se auto vozi.
veoma topla klima, zarka leta smanjuju radni vek kata koji se moze pregrejati i istopiti pri forsiranoj voznji npr.
pominje se garez unutar kata. to obicno znaci da je motor cesto radio pothladjen, da se kat nije stigao da zagreje na radnu temperaturu i da kat prakticno nije radio / ne radi odnosno da nema sagorevanja unutar kata pa ostane talog.
ili je auto sam po sebi neispravan, tj rad motora nije dobro regulisan pa ima lose sagorevanje goriva.
uloga kata je da sagori u dodatnom procesu (oksiduje, odnosno redukuje) izduvne gasove i prevede ih u druge gasove.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
po fabrici se redovan servis radi na 15-20 k km. Kod nas preporucuju na 5 ako je sportska masina u pitanju. Jel to mislis onako bezveze ljudi resili da bacaju pare na ulje i filtere
dakle, ako fabrika kaze da se filter vazduha menja na 60.000km (sto je uobicajena danasnja norma) onda menjanje istoga na 5.000, ili 10.000 ili 15.000km je bacanje para.
vazduh je vazduh, pa to vazi eto cak i za Srbiju.
ako fabrika kaze da se filter ulja menja na 30.000km onda opet mislim da je bezveze da neko napamet menja na 10.000km na bazi odokotivne pretpostavke, nekakvog osecaja.
isto za svecice itd....
radni vek delova je fabrika odredila na bazi optimizacije za taj konkretan motor i konkretnu njegovu konstrukciju.
nije isti radni vek jednog ulja u motoru A i motoru B, niti je isti radni vek ako se vozi leti na +45C i u prolece na +20C pretezno.
itd...
ono sto fabrika propisuje je srednja vrednost, procecna za normalan nacin upotrebe auta.
ako se auto koristi u gorim ulsovima od prosecnih, ili na nacin stalnog preopterecenja motora naravno da se smanjeuje interval zamene.
dosta fabrika danas vec ima i adaptivne sisteme pracenja gde sam auto preko svojih senzora prati rezim upotrebe vozila i klimu pa prema tome odredjuje interval zamene ulja recimo.
jedan te isti auto, jedan te isti motor, ali razlicita upotreba i interval je razlicit...
ako je interval koji fabrika predvidi 20.000km a neko radi servis na recimo 8.000km i pri tom je normalna prosecna upotreba auta gotovo sigurno je rec o bacanju svojih para na bazi tudjih rekla kazala (koji ne placaju to rekla kazala, niti imaju ikakvu obavezu).
ulja danas i ulja pre 30 godina nisu ista, a pre 30 godina su se ulja menjala na 8.000-10.000km...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by sw.brickda, mislim da ljudi ne postujuci fabricke norme vec napamet izmisljajuci sami, bacaju pare na ulje i filtere bez ikakvog rezona, znanja zasto bas na 5k km ili bilo kakve cinjenice podloge osim nagadjanja i verovanja u traceve koje pokupe negde.
dakle, ako fabrika kaze da se filter vazduha menja na 60.000km (sto je uobicajena danasnja norma) onda menjanje istoga na 5.000, ili 10.000 ili 15.000km je bacanje para.
vazduh je vazduh, pa to vazi eto cak i za Srbiju.
ako fabrika kaze da se filter ulja menja na 30.000km onda opet mislim da je bezveze da neko napamet menja na 10.000km na bazi odokotivne pretpostavke, nekakvog osecaja.
isto za svecice itd....
Comment
-
-
Pokazao je 101ks na tocku. Kada dodas ~20% dobije se ~ 120ks. Fabricki vts (bar tako u saobracajnoj pise) ima 118ks. Dakle prema datim podacima protocnim izduvom sam dobio 3ks
evo zasto.
izmereno 101KS na tocku.
to je podatak.
i odjednom ti procenjujes da to znaci 120KS na motoru.
na bazi cega ?
izmerio pa znas ili onako odokativno..
recimo takodje odokativno ali nesto realnije, da je dodato +10% na gubitke prenosa i tada je 111KS na motoru.
fabrika kaze 118KS.
dakle imas -gubitak- 7KS.
sta sada ????
imas gubitak 7KS ili imas dobitak 3KS, ili nesto trece.
sve su to pretpostavke, jedini podatak kojim baratamo je izmerenih 101KS (i tu postoji greska merenja itd, pa ni to nije zacementiran podatak).
poenta koju zelim da naglasim, olako se prica o nekakvim dobicima a bez merenja i olako se prelazi preko +-10% promene snage.
a to je mnogo tj previse nagadjanja sto dovodi cesto i do pogresnih zakljucaka.
sa druge strane, katalizator je deo fabricke kosntrukcije procesa sagorevanja. taj proces je pre svega termicki.
izbacivanjem kata menja se taj proces. pre svega ubrzava se protok gasova a to znaci i ubrzava se protok toploh gasova van motora sto automatski znaci da se manje toplote iskoristi, i time motor moze da ima samo i jedino manje KS u odnosu na fabricko stanje.
gotovo je nemoguce u praksi ocekivati i ostvariti da motor koji ima odredjeni otpor (pad pritiska) disanju sa katom uspe da ravije veci efekat sa skinutim katom i manjim otporom (manji pad pritiska).
naravno, pretpostavka je poredjenje 2 stanja kada je auto ispravan, tj kat ispravan vs nema kata.
kada i ako je kat neispravan i recimo zacepljen (nije bitno kako i zasto, recimo samo da jeste) jasno je da je povecan otpor disanju (preveliki pad pritiska) pa time je onemoguceno i u****vanje svezeg vazduha u dovoljnoj kolicini cime pada snaga motora.
dakle, odredjeni motor je konstruisan za tacno odredjeni pad pritiska usis-izduv i taj pad pritiska je podesen sistem ubrizgavanja, bregaste itd.
poremecaj od te optimalno podesene vrednosti pada pritiska dovodi do losije efikasnosti sagorevanja i pada snage motora.
bilo da motor bolje "dise" bilo da motor losije "dise".
kada se skine kat sa idejom dobijanja novih konjica, onda se mora uraditi i prepodesavanje motora (bregaste, ventili, mapa paljenja i mapa ubrizgavanja itd), kao nuzan preduslov.
bez toga, skidanje kata vise steti nego koristi motoru.
ako nista drugo skidanjem kata se povecava potrosnja goriva za isti izvrseni rad motora pa niti finansijski (o ekologiji necu) nema rezona na duzi vremenski interval upotrebe auta.
i to je vazece nezavisno od marke i modela auta, brojke su razlicite a principi rada motora kao toplotne masine, katalizatora i ostalih sklopova koji ucesetvuju u procesu sagorevanja goriva su univerzalni.
jedino merenje koje mozemo uzeti zdravo za gotovo je snaga na tocku sa katalizatorom i snaga na tocku sa skinutim, pa poredjenje razlike.
pri tome uslovi merenja na dyno moraju biti isti, tj merenje izvrsena jedno za drugim u sto pribliznijim klimatskim uslovima.
vec sama spoljna temperatura i vlaznost vazduha utice na promenu snage motora i do 5%.
to znaci da na 101KS, isti motor u istom stanju ima od 95-105KS zavisno od trenutka merenja.
pricati u tim uslovima o dobitku od 3KS usled kata kao necem izvesnom mislim da nije odrzivo sa stanovista cinjenica na bazi merenja.
nekada davno, pre 20 i 30 godina zaista jeste dobijana snaga skidanjem kata. u to doba auti su se pravili i konstruisali bez kata a onda je kat naknadno (vestacki takoreci) ubacivan za pojedine zemlje.
motor optimizovan za rad bez kata je time postao prigusen, i snaga je opadala. obicno oko 2-3%.
u 90tim su sve (ili gotovo sve) fabrike pocele da rade motore iskljucivo sa katom, i to se izgubilo.
u medjuvremenu su se i goriva promenila po sastavu.
ima previse varijabli koje uticu na snagu motora, da bi skidanje kata bilo samo po sebi izvor dobijanja pogonske energije na tockovima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
a sve ce ti biti jasno kad skines filter vazduha koji je vozen na nase gorivo.
a tek to gorivo koje tako utice na filter vazduha.
praksa te demantuje, i da skidao sam n puta filter vazduha i nikad nije bilo potreba da se menja na 5.000 ili 10.000km.
tako da sasvim pouzdano znam iz dugogodisnje prakse odrzavanja auta kod nas, da je prica o skracenim intervalima za 2 ili 3 puta obican trac koji nema podlogu u cinjenicama.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Brick, sve to stoji sto si rekao, ALI... pa fabrika namerno daje interval zamene kao najduzi moguci rok, da bi eksploatacija vozila u garantnom roku bila sto niza, a van garantnog roka, ko shisha kupce.Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
Ja ne znam zasto komplikujete toliko stvari. Sve to stoji sto ste napisali, silna teorija, silne kalkulacije i greske u proracunu, tolerancije itd.
Ali hajde da se ne zaludujemo bas toliko, nije to konstrukcija svemirskog broda ( ili bar vecina ne zeli da to bude tako ).
To je auto. On sluzi da se vozi. Svako zeli da mu auto ide dobro i bolje. Mnogi se pitaju da li ce im skidanje katalizatora pomoci. Mnogi pitaju druge da li i kada treba da skinu katalizator. Odgovor na to pitanje se ne moze dati preko foruma.
Moras da se informises o tome kako ce skidanje katalizatora uticati na tvoj auto, zanemarujuci pritom neke faktore koji su "zanemarljivi" ( Recimo, pusis i stetno je al neces umreti sa 70 nego sa 60...mozda. To ti sad nije bitno, na primer, jer imas 25 - 30 godina i ne osecas posledice pusenja jos uvek ).
Dakle potpritisak i predjena kilometraza i kvalitet goriva i preporuceni intervali od strane fabrike...i ostala prica...poenta je u tome da od svih tebi licno pozitivnih stvari i negativnih koje dobijes skidanjem katalizatora, pozitivnih bude vishe. Eto onda si siguran da mozes da skines kat.
A ako si picajzla, onda skines, izmeris protok da bi bio siguran, pa ako je dobar vratis ga a ako ne - skinuo si ga i to je to. Cisto da ne bi bilo ono, mozda je bio cist kat.
Koliko ulja sipas? Onoliko koliko ti auto trazi, bez obzira sta je fabrika rekla koliko treba da se doliva i kad da se menja itd itd. U eksploataciji se ponekad stvari menjaju drasticno. Ko zeli da bude ususkan - nek se pridrzava intervala propisanih od strane proizvodjaca i nema glavobolje. To ne znaci da ce "ubosti" ali nece ni mnogo pogresiti - pricam za normalne a ne ekstremne slucajeve. Znaci neko ce znati ako mu je kat zacepljen skroz i nema dileme da li treba ili ne da ga skine.
Svi bi mi voleli da nam neko kaze na kog konja da se kladimo. Al ne ide tako bas u potpunosti, jer je stvar suvise komplikovana i ne moze se dati kratak, jednostavan i egzaktan odgovor. Dakle mozes dobiti preporuku da biras izmedju 5 konja pa ti vidi sta ces....na kraju izaberi jednog i rizike koji idu uz taj izbor ili jednostavno, nemoj da se kladis. I vozi kako je fabrika napravila
I jos nesto - vezano za pricu o konjima. Koga briga dal imas 5 vise ili 5 manje konja ako nemas nameru da se trkas nego da uzivas u svom autu. Ako tebi ide bolje bez kat-a onda ide bolje i kraj price. Cutis i vozis se jer je to sasvim subjektivan dozivljaj......i ne treba donositi zakljucke na osnovu subjektivnog dozivljaja i iznositi ih u javnost kao "pravilo".
Covece ja se opterecujem kolima, al kapiram, to nije ni 1% koliko bih mogao da se opteretim. A cemu sve to? Pogotovo oko jednog katalizatora. Razumem ljude koji profitiraju i zive od toga. Ali koja je granica kada nesto prestaje da ti bude hobi i postaje opsesija koja ti smeta da se ostvaris na drugim poljima u zivotu?
prokleti katalizator........EI9, EJ9, EK9......
Comment
-
-
Doksu kod nas ovakvi propisi treba skinuti katalizator, nije on stavljen da bi motor bolje isao nego da bi smanji izlazak stetnih materija iz motora, znaci nece nikako skoditi skidanje osim zivotnoj okolini, e sad mnogo je rizicnije imati ga pa tako zagusenog voziti.
Cak vise vas ni nekosta nista da ga izvadite neki to rade za dz. samo im ostavite to sace.
Comment
-
-
Vidi, nije to bas tako kao sto ti kazes. Mnogi motori su projektovani sa katalizatorom tj efektom koji on daje. Znaci nije katalizator naknadno nakacen na motor koji je vec bio isprojektovan .....ali ponavljam, suvise je subjektivnih dozivljaja ovde i smatram da se ne treba opterecivati toliko. Nek svako uradi kako misli da treba and forever holds his peaceEI9, EJ9, EK9......
Comment
-
-
ochigledno mnogi ne znaju sta znachi pojam "back pressure"...
Kat napolje samo ako se dokaze da isti nije ispravan tj. ne vrsi funkciju,po mogucstvu ubaciti drugi ,isti..ako se ne moze to je druga stvar.
@brick
a sta cemo sa onim motorima kojima topliji gasovi i njihovo brze odvodjenje prija,tj. hladniji gasovi su sporiji i sporije se izbacuju iz izduvnog sistema,nekim motorima je to prepreka za bolje performase?"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
Comment