Dolazi zima ... Zima, Zima e pa šta je!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Dolazi zima ... Zima, Zima e pa šta je!

Pa Motul 2100 ima prilično standardne karakteristike i soldan TBN od 8,7.
    Q8, koje? Može da bude bolje od 2100 ali generalno bi se oštro zakačili pa od ulja do ulja.
    U pravu ste i Q8 (10W-40) ima nešto estarske sintetike u sebi. Cena je O.K. i tu negde (4lit. pakovanje je uvek malo jeftinije, ne znam koliko je Motul).
    Imam podatke o oba ali bi mi trebalo vremena da nađem. Možda tek za neki dan. Uzmite u obzir da su oba dobra i tu-negde (možda je Q8 Formula Advanced između 2100 i 4100 pri čemu sva tri imaju isto ispunjenje standarda).
    Imate i Statoil. Sva 3 su dakle ispod 2000din. za 4 lit. što je dobra kupovina.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

I samo kratko i paušalno:
      Za zimu je najbolja PAO osnova (najmanja viskoznost na niskim temperaturama) pa za njom sintetički estri (ne toliko retka na velikom minusu ali se "lepe" na metalne delove).
      Otrpilike bi redosled (u pogodnosti i kvalitetu za zimu ne uzimajući viskoznu gradaciju u obzir), baznih ulja, bio:
      PAO > estarske sintetike >> SHC (III i III+) > mineralna ulja > HC.
      Dakle prva dva odskaču znatno od svih ostalih mada aditivi smanjuju razlike.
      Mineralna mogu biti i bolja od HC ulja jer su polarnija. Jedino što ih nema u grupi lakotečljivih ulja. Međutim 10W-40 mineralno zimi ne samo da nije lošije od HC nego (ako je kvalitetno) često bude i bolje. Naravno HC ulja mogu da budu i niže viskozne gradacije (5W-30) ali sada ne govorim o tome. Šteta što kod nas nema mineralnih 10W-30 (iako bi se slabo prodavala) koja su za naše zime idealna zimska ulja za starije automobile.
      Čak ni SHC ulja (III bazne grupe) nemaju sama po sebi nisku tačku tečenja (-18 do -22) nego se ona doteruje aditivima.
      Otprilike 'sintetska' ulja ove grupe i 5W-30 zato imaju "zakucanu" tačku tečenja od -39cel. a kvalitetnija HC (II+) ili njihova mešavina nekih -36cel. kao pravilo.
      5W-40 sa tačkom tečenja ispod -40 (po pravilu -42) imaju bar deo PAO baznih ulja u sebi.
      Najbolja je kombinacija PAO i estarske sintetike (0W-40 i 5W-50 ulja najčešće i poneka 0W-30 i 10W-60).
      PAO ulja nisu polarna i to je jedino što ih odvaja od savršenstva za zimu.

U ovom smislu legenda bi mogao da uzme u obzir i: INA Delta Sint SAE 10W-40 (koju je 'kristina990' pominjao, inače se ne bih setio) koja u sebi ima oko 25% PAO sintetike (ni Mobil nema više u toj klasi).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
        CBC Senator XXL
        • 03.06.2008
        • 521
        • B. Palanka
        • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Citam ovu, a i druge teme o uljima, svaka cast za informacije i trud.
        Naravno imam i jedno pitanje. Posedujem opel astra h vozilo 2005g, 1.9 dizel. U njega tokom cele godine sipam total quartz 9000 5w40. Medjutim sad kako su hladnija jutra, dok se motor ne ugreje cujem lupanje i zveketanje, cini mi se vise nego prethodne godine. E sad, menjao sam motor, tako da zapravo u autu nije motor 2005g(155,000km), nego 2007g(15,000km), onaj stari motor mi se nije tako cuo. Da li je moguce da mu ovo ulje ne odgovara? Nije preporuceno od strane opela. Mislim da je neko drugo total ulje preporuceno, a to je total 0w30 (nisam siguran za ovaj info). Ne znam koliko uopste igraju ulogu te 'preporuke'
        Da li cu sa menjanjem ulja na 0w30 smanjiti to zveketanje? Ono jeste za nize temperature, ali jos nisu toliko niske temperature, jos uvek je do -10, sta sasvim pokriva 5w40, jedino ne znam zbog tih aditiva zbog kojih je verovatno i dobilo preporuku od opela. (nisam uzimao gm ulje, jer mi je ovo nekako ulivalo vise poverenja da je originalnije )
        Posto svakako menjam ulje 3-4 puta godisnje (na 10,000km), mogu da priustim letnje i zimsko ulje.

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Hvala profesore na detaljnom odgovoru...interesuje me kako preko tehnickih karakteristika ulja da prepoznam Pao i estarsku sintetiku...mislim da je selenia gold 10w40 shc ulje...iskreno nisam znao da je hc najlosije za zimu...sva ulja su nekako slicnih karakteristika i oznake 5w40,10w40 imaju veoma malo razlike po tehnical data...sad sam zakasnio ali mislim da bi bilo najpametnije pred zimu tretirati motor sa ceratecom ili univerzalnim modifikatorom...sta mislite o selenii 5w40 koje se preporucuje kao celogodisnje za punta...hvala Vam za Inu,otici cu da pogledam...nemamo mi toliko jake zime,ali da imam novo dizel vozilo srednje klase,ugradio bih mu webasto i ne bih razmisljao o ulju...
          @Nikaragva Evo ja da probam da odgovorim...taj motor u astri bi trebalo da je fiatov 1.9mj i samim tim preporuka proizvodjaca je selenia wr diesel 5w30...zimi bih mu sipao 0w30 ili 40 jer je motor kao sto kazete 2007 i prakticno nerazradjen 15.000km...total quartz 9000 je odlicno ulje(pod uslovom da je original)ali sam motor Vam govori da je pregusto(cuju se hidropodizaci i sl)...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Jako specifična stvar.
            Radi se o finim detaljima.
            Zaista jedno jako kvalitetno ulje kakvo je QUARTZ 9000 5W-40 (eh imali su nekad i 0W-40) može da ne bude idealno za vaš motor.
            Ono ispunjava solidne (i standardne za tu klasu) norme: ACEA 2007 A3/B4, API SM/CF , PSA B71 2296 Gasoline and Diesel, VOLKSWAGEN 502.00/505.00, BMW Longlife oil 01, MB 229.3 što je uglavnom zadovoljavajuće i za Opel (benzince) ali često ne i za Opel dizelaše (mada bi vam u auto od 155k km verovatno sipali GM 10W-40 u ovlašćenom servisu). Postoji i Quartz Energy 5W-40 9000 ali on je za USA tržište razlika je samo u MB 229.5 umesto 229.3 što bi možda i rešilo problem a možda i ne.
            Specifikacije proizvođača JESU značajne, mada zavisno od vozila ne moraju (uvek) da budu krucijalne.
            Na žalost kod Opela (novijih) uglavnom jesu a jedino ih mogu pokriti VW 507 mada je jako zavisno od konkretnog motora.
            Dakle, GM-LL-B-25 je uglavnom obavezan. Imaju ga Esso i Mobil u 5W-40 klasi (neka LM ulja, Kroon Emperol, OMV, ...) i naravno Castrol i Shell.
            Za vas bi verovatno najbolje bilo da koristite 0W-40 ulja i sa pomenutim standardom ali ako motor nije DPF.
            Molim Vas javite o kom se konkretno motoru (u oba slučaja) radi i naročito da li imaju DPF ili ne, jer je odgovor različit za ta dva slučaja.
            Za Opel motore najbrojnija su (i najčešće se preporučuju) 5W-30 ulja (obično imaju oznaku G, kao npr. kod Havoline i OMV ulja).
            Međutim u pravu ste za Total, Quartz Energy 9000 0W-30 ima (i jedino ima) gore pomenuti GM standard (mada ne zvanično nego "nivo kvaliteta") ali i dalje nije za dizele sa DPF-om.
            Čisto da podsetim (mislim da je pominjano) da GM "dvadeset petice" malo više forsiraju ZDDP (pa su obično "tek" API SL) i imaju veliki sadržaj sulfatnog pepela (1,4% kao prosek) što ih čini manje pogodnim za TNG ali i potpuno nepogodnim za DPF kod dizela.

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka

Motor je 1.9cdti, 110kW, 1910cc, 2007g.
              Oznaka motora je Z19DTH, to je u principu fiatov multijet dizel.
              Nemam DPF filter, nego katalizator.
              Za nekih par hiljada, bi trebao da menjam ulje, pa cu videti da stavim nesto od preporuke opela. Inace nisam ja ni zeleo nesto posebno total quartz 9000 ulje, nego ga je prethodni vlasnik sipao, pa ja samo nastavio.

Comment

• nikaragva
                CBC Senator XXL
                • 03.06.2008
                • 521
                • B. Palanka

U medjuvremenu sam nasao neki spisak ulja koja su odobrena od opela za astru H:
                (samo ne znam sta je A, a sta B, posto u obe grupe postoji ulje sa 'diesel' u nazivu)

"
                Prema GM-LL-A-025:

Agip Formula LL GM SAE 0W-30
                Aral Super Tronic G SAE 0W-30
                BP Visco 7000 GM SAE 0W-30
                Bucher Motorex Concept 0-XL SAE 0W-30
                Castrol Formula SLX GM SAE 0W-30
                Elf Evolution SXR SAE 0W-30
                Fuchs Titan Supersyn SL GM SAE 0W-30
                Mobil 1 SAE 0W-40
                Mobil 1 Longlife SAE 0W-40
                Mobil 1 Turbo Diesel SAE OW-40
                Opel Longlife Super Synthetic SAE 0W-30
                Shell Helix Ultra G-A025 SAE 0W-30
                Shell Helix Ultra AC SAE OW-30
                Texaco Havoline Synthetic SAE OW-30
                Valvoline Syn Power SAE OW-30
                Veedol Syntron GM SAE 0W-30

--------------------------------------------------------------------------------

Prema GM-LL-B-025:

Agip Extra HTS SAE 5W-40
                Aral High Tronic SAE 5W-40
                Aral Super Tronic G SAE 0W-30
                BP Visco 7000 GM SAE 0W-30
                Castrol Formula SLX GM SAE 0W-30
                Cepsa Star Mega Synthetic SAE 5W-40
                Esso Ultron SAE 5W-40
                Esso Ultron Diesel SAE 5W-40
                Esso Ultron Turbo Diesel SAE 5W-40
                Euromax SAE 5W-40
                Labo Carat SAE 5W-40
                Havoline Ultra SAE 5W-40
                Lotos Synthetic SL/SJ/CF/CD SAE 5W-40
                Mobil 1 SAE 0W-40
                Mobil 1 Longlife SAE 0W-40
                Mobil Synt S SAE 5W-40
                Mobil Synt S Turbo Diesel SAE 5W-40
                Mobil Syst S SAE 5W-40
                Mobil 1 Turbo Diesel SAE 0W-40
                Motor Gold Supertec SAE 5W-40
                Motul 6100X-cess SAE 5W-40
                Motul 8100X-cess SAE 5W-40
                Opel Longlife Synthetic Plus SAE 5W-40
                Repsol Elite Competicion SAE 5W-40
                Selenia WR SAE 5W-40
                Shell Helix Plus G-B025 SAE 5W-40
                Shell Helix Plus S SAE 5W-40
                Titan Supersyn SL SAE 5W-30
                Tutela Estoril SAE 5W-40
                Veedol Syntron GM SAE 0W-30
                Wintershall VIVA 1 topsynth SAE 5W-40
                Wolf Materlube Synflow DC SAE 5W-40

Dakle, ovo je popis ulja koja su odobrena od Opela za Astru H
                "

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Legendo,
                  Hvala za pomoć i dopunu.
                  Dobro, malo je hrabra izjava (za mineralke) i nije da je HC baš toliko lošije (za istu visk.grad.). Možda je bolje reći da mineralno 10W-40 nije ništa lošije (a može čak i biti bolje) od 10W-40 HC ulja
                  Naravno HC ima manje polimera (pa je diskusija baš akademska) a može biti i nižih gradacija tako da uopšteno gledano HC ulja bivaju (kao gotov proizvod a ne bazna) često bolja. I kao bazna ulja imaju par stepeni nižu tačku tečenja, što jest jest i moram da priznam. Verovatno je najbolje da sam stavio ~ili ≈ ili ≥ između mineralnih i HC ulja, a slično i za: SHC pa mineralna.
                  Dakle sve do pravih sintetika mu dođe manje-više isto jer bez aditiva ili niske viskoznosti nema ništa od zimske pogodnosti.
                  PAO, to mu je skoro kao kad Japanci kažu "jao, pao". Vrlo ćete teško iz tehničkih podataka izvući da li je u pitanju PAO sintetika naročito ako je samo delom PAO a (većim) delom SHC. Izjava proizvođača nešto znači ali opet ne znate koliko zapravo PAO sintetike ima ("obično deo a ne ceo"). PAO se procentualno više koriste kod ulja za menjače. Kod automobilskih su ih skoro proterali.
                  Koriste ih Mobil, Statoil, ... Shell i Castrol (ali vrlo malo). Estarske sintetike takođe, Motul sigurno (i u 8100 i V300 isključivo), Mobil, Castrol, Shell (u izuzetnim slučajevima) i ... često ih ima u kombinaciji sa SHC ili PAO.
                  Jednino izvesno kod drugih je dobar MSDS ali avaj ... takvih nema mnogo. Obično se u njima ne navodi ništa ili tek nešto ali najčešće ništa značajno. Dobre 'bezbednonosne listove') imaju Selenia i FAM a najbolje INA i MOL (skidam kapu). Kod njih je lakše tvrditi da neko ulje ima PAO sintetike u sebi nego kod drugih (a FAM, INA i naročito MOL imaju takvih ulja).
                  Na blic se može reći da su samo 0W-xx motorna ulja na PAO osnovi. Deo PAO osnove kod 5W-xx ulja je vrlo teško dokazljiv a podatke kriju i ko ih koristi i ko ne.
                  Za razliku od drugih Base Stock-ova prave sintetike proizvodi relativno mali broj proizvođača.
                  Kod I, II i III bazne grupe ima na desetine proizvođača ali kod IV (PAO) tek 5-6 gde od velikih figurira samo Exxon-Mobil. Postoji još jedan američki (ali manji) proizvođač i čini mi se 2 iz Kanade i još tek par njih (ako i toliko) iz ostatka sveta. Estarske sintetike takođe proizvodi manje proizvođača (do 10) i čini mi se da velikih (i uopšte) iz sveta naftaša i nema (uopšte) ili proizvode tek simbolične količine (i za posebne namene*). Imena su uglavnom iz sveta hemijske industrije (a ne petro-hemijske).
                  Ove informacije primite sa rezervom jer su iz sećanja i od pre 5-6 godina ali ne verujem da se mnogo promenilo.

Inače koliko se politika u sve meša dokaz je činjenica da je Statoil (makar kod motornih ulja) značajno smanjio upotrebu PAO sintetike od kada više sarađuje sa Shell-om a više sarađuje od kada je Švedska u EU. Ili mi se samo čini?

* avio industrija. "Simbolične" uzmite uslovno i u odnosu na milione tona koliko ExxonMobil, Shell, BP ili Chevron-Texaco proizvode godišnje u prve tri grupe. Za Total već ne bih smeo da kažem "milione" jer ih je svega par.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Poštovani 'nikaragva':
                    Hvala na listi ali je još korisnije što ste mi rekli da je motor zapravo Fiat-ov. Ovo je kao kod Corsa-e koja koristi 1.3multijet. Tamo čak Fiat i Opel daju različite preporuke ( ali nije samo smešno već je zapravo žalosno )
                    Javiću se u toku dana. Ako ste nestrpljivi ima ponešto i na blogu (u komentarima baš za 1.9 Fiat dizel) mada mislim da je vaš motor novije generacije.
                    Pozdrav!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Poštovani "nikaragva" (ili Joda):
                      Vama treba zapravo GM-LL-B-025 ili neki od Fiat 9.55535 dizel standarda. Srećom to se sve može sažeti u Fiat 9.55535-M2 standard koji ispunjava i navedeni GM. Problem je u tome što nema mnogo proizvođača koji ispunjavaju baš ovaj Fiat standard ali su to ulja koja bi prvo trebalo uzeti u obzir. Odmah za njima ulja sa bilo kojim Fiat dizel i GM-B standardom i na kraju krajeva samo GM.
                      Iako bi i ACEA B4, recimo B4-04 a naročito B4-08 mogla da dođu u obzir to je ipak samo pod razno. Kako i sam Opel navodi ova ulja mogu služiti za dolivanje.
                      Na prvi pogled većina ulja koja bi vam ogdovarala ispunjavaju 5W-30 ali zapravo nije tako. Ukoliko ste sigurni da nemate DPF (tretman izduvnih gasova) onda zapravo:
                      1) Naročito zimi ili i zimi i leti dok ne razradite vaš motor (30 do 50k km). Mobil 1 New Life 0W-40. Ili zimi Castrol Edge 0W-30 a ostatak godine Mobil? Kako god vam se više sviđa. Po razradi može i Mobil 1 0W-40 TD.
                      - jeste kliše ali dobar kliše.
                      2) Zimi M1 0W-40 ili 0W-30 leti (ostatak godine) neko od 5W-40 ulja. Nije loše menjati ulje na 10k km ali može i do 15k km pa 2-3 puta umesto 3 do 4. Recimo neka 'okrugla' cifra, npr. 12500km (dovoljno podsetljivo?). Iako ED nije baš Euro 5 iz EU nije daleko od toga i makar je kao Nemačko Euro 4 dizel gorivo (??) pa bi možda uz dobar izbor pumpi nekako moglo i 15-18k km naročito leti. Sve u svemu mislim da bi jednu zamenu mogli da smanjite. Onda zimsko 1x a letnja 2x.
                      Castrol EDGE Sport 0W-40 je tek rezervna varijanta i za od 10k km (ukoliko ostanete pri tom intervalu izmene). Ipak uzmite ovo ulje kao idealno za dolivanje bilo u 0W-30 bilo u 5W-40 Castrol ulja (može i u druga ali ovo je baš finesa kada od dolivanja drugog ulja imate više koristi nego štete).
                      3) Osim u cik zime decembar-mart 5W-40 bi trebala da budu zadovoljavajuća i čak možda i nešto bolja.
                      Otprilike:
                      1. TITAN SUPERSYN SAE 5W-40, nije skupo a ima sve što treba: FIAT 9.55535-H2/M2/N2/Z2
                      2. Castrol EDGE 5W-40 (ne TD verzija, mada i ona posle svih navedenih).
                      3. Shell Helix Ultra 5W-40 makar samo Fiat Z2
                      4. Motul 8100 X-cess 5W-40
                      5. SELENIA WR 5W-40 verzija P.E. jeste fabrička preporuka ali za motor sa DPF-om.

I to je to.

I nije samo to.
                      Relativno jeftino možete proći sa:
                      Mobil Super 3000 X1 5W-40 (bivši Synth S) ili Esso Ultron 5W-40 ili Ultron Turbo Diesel.
                      Za zamenu na 10 do 15k km čak bi ova dva (tri) ulja bila najbolja kupovina. Čak su i jeftinija ili isto kao i Total 9000 5W40.
                      Uzgred sva tri su jako slična i razlike su u nijansama. Mobil-Esso su sličnija ulja nego druga iz iste porodice Total-Elf ali ne baš potpuno identična. Logično je da koriste ista bazna ulja i iste aditive ali male razlike u "bućkanju" (blendingu), zapravo u koncentraciji (npr. base stock-a 1 jedno ima 20 a drugo 22% ... base stock 3 jedno ima 18% drugo 15%) te osnovni paket aditiva isti ali u dodacima jedan ima jednog više a jedan drugog. U praksi se svodi na istu klasu. Ukupno je Mobil nešto bolji (i skuplji) ali Esso bije glas da ga motori manje troše (zaista veliki broj ljudi koji je koristio oba). Možda Mobil ima za nijansu više detergenata.

I naravno: Kroon, OMV, Statoil, LM, Texaco i mnogi drugi (portažite preko njihovih Oil finder-a).
                      Za malo stariji motor (preko 50k km) može se i uštedeti sa nekim jeftinijim brendovima a pratite GM standarde (B za dizele) i nema greške.

Comment

• legenda
                        CBC Senator XXL
                        • 28.03.2009
                        • 1345
                        • Beograd

Briga me za zimu,briga me za sneg,druzim se sa profesorom,ulje mi je ELF...molim cjenjeno mislenije,ja malopre zamenio...pa kaze vako:Elf excellium nf 5w40,acea a3/b4,api sl/cf,vw 502.0/505.00,bmw ll-98,mb approval 229.3,gm llb025 porshe...www.lubricants.elf.com

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka

@ expendable:
                          Hvala na odgovoru! Zaista ne znam sta da kazem za trud i tako iscrpan odgovor.

Zivim u B. Palanci, gde se nalazi i zvanicni uvoznik za Mobil i Esso, pa cu nesto od toga i odabrati. Vrlo verovatno Esso posto je po litri (barem po njihovom cenovniku bez pdv-a na sajtu) poprilicno jeftiniji, a to je ~465.00din, pa puta 5 litara, taman jos i za filtere , a vidim da uvozi i Fram filtere, tako da mogu sve na jednom mestu za redovan servis da pokupim. Mada mozda pocastim motor i sa Mobil 1 New Life 0W-40, zasluzio je
                          Cim budem imao kesh, vadim total napolje, valjace za nesto da se podmaze po kuci

Hvala jos jednom!

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

dakle profesore, ja bi sada mogao nakon 10w-50 ester(Q8) da prilikom sledeceg dolivanja (u toku zime) dospem 0w-40 PAO/ester (Castrol Edge) ? Cini mi se kao idealno cisto da ga malo "zbunim" zbog radi jutarnjih mrazeva. Inace , od kako je krenuo minus nisam nesto primetio da je ujutru zvuk motora drugaciji niti da se cuju podizaci ,inace hronicno patim od tog zvuka . Sta vise, setih se jutros da sam u toku leta par puta dolivao klot vodu u hladnjak pa sam po hitnom postupku otrcao da kupim antifriz ne bi li malo snizio tacku mrznjanja.
                            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Legendo:
                              Elf je odlično ulje. Blago je dizel nastrojeno ali nije čisto dizel ulje. Veliki TBN će dobro doći u borbi protiv lošeg (NIS) benzina sa sumporom koga ima taman za proizvodnju sumporne kiseline (u motoru uglavnom tek sumporasta koja je nešto slabija ).
                              Da je malo skuplje možda bi se (ranije) i bolje prodavalo. Sad, kada su svi malo spustili cene taman se uklapa a da bude povoljno.
                              Profaco je prilično ozbiljna firma a čak daju i prevedene MSDS i TDS, svaka čast!

Nikaragva:
                              To što živite u B.Palanci jako olakšava posao. Ruke u džepove, malo prošetate i na pravom ste mestu.
                              Nešto mi ono Esso zvuči baš jeftino (iako bez PDV) čak i za VP cenu. To znači da je u konačnoj prodaji 2500din. za kantu od 4lit. ili čak i nešto manje. Možda je to sa rabatom (makar za kutiju 4x4) u svakom slučaju sve do 2600din. za 4lit. je odlična kupovina kao i ispod 700din. za litar. I ... obradujte motor sa M1 0W-40 New Life jer vam je motor baš u toj fazi. Na to se čovek lako navuče ali već kad dođe proleće Esso će odraditi posao. A Total? Ako ga menjate na 10k km ili nešto manje može da posluži i za više (nego po kući), možda nekom kome treba 5W-40 (stariji dizel bez turbine) makar mešao pola-pola sa istim novim.

Zverko:
                              A što ne bi moglo? Iako može i neko 5W-40 (Q8) alli ovako dobru kombinaciju zapravo nemate. Q8 F1 (ala dobro zvuči!) je ulje za sportske ambicije a Edge Sport to isto ima u imenu. Nasujte iz 2 puta (2x0,5lit.) pre nego ceo litar odjednom, ali ne sitnite u 4x0,25lit. Tu si dobro primetio da kad dolivaš treba baš da ga dolivaš ali ne čekaj baš min. nego npr. frtalj od min. pa suneš pola litra. Ovo je ukratko "best procedure" za dolivanje ulja ako motor umereno troši ulje (više od 1lit. između zamena ali ne više od 3 do 4dcl na 1000km).
                              Q8 10W-50, kao full sintetika, se bolje ponaša na mrazu od 10W-40 polusintetičkih ulja. Ipak malo "zimske nule" će mu dobro doći. Posle se vratite na dolivanje sa Q8 ili zamenite ulje ako mu je došlo vreme (godinu dana). Dakle 1lit. je sve što vam (ti) treba.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Zverko:
                                "Sta vise, setih se jutros da sam u toku leta par puta dolivao klot vodu u hladnjak pa sam po hitnom postupku otrcao da kupim antifriz ne bi li malo snizio tacku mrznjanja."
                                I ne samo tačku mržnjenja već i da bi zaštitili motor od korozije. Ipak, dobro si postupio. Bolje dodati vodu nego voziti sa manje rashladne tečnosti. "Odmah" može biti i za par nedelja ili čak i meseci, ali obično se zaboravi pa je naravno bolje uraditi što pre.

Comment

Working...
                                X