silikonska tecnost

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

silikonska tecnost

daklem, prednji pogon na mom autu funkcionise zahvaljuci ovome:

odnosno da budem precizniji, ovome, oznecnom sa brojem 3, "kvacilom":

andrmolja je punjena silikonskom tecnoscu koja ako se pregreje, popucaju semerinzi i silikonska tecnost se izmesa sa ATF uljem... udje u menjac, iscuri napolje itd, itd.

kada se andrmolja utegne u mengele i isece po fabrickom varu, izgleda ovako:

mislim da ima 25 komada od svake ploce, nebitan podatak.

e sad ono sto me muci, kada se to sve opere, ocisti, zamene semerinzi, sklopi i povari(paziti da se ne pregreje, jer onda nismo nista radili), treba napuniti silikonskom tecnoscu gustine 88,000 CST ili nekom pribliznom vrednoscu. Da li je moguce uzeti silikonsku tecnost razlicitih gustina i izmesati je da bi se dobila trazena vrednost i druga stvar, mnogo bitnija, gde naci manje kolicine odgovarajuce silikonske tecnosti, recimo, kod nas? jer ova andrmolja je malo veca od konzerve mesnog nareska, ne trebaju mi galoni tecnosti. Pretpostavljam da ova vrednost znaci da je ovo bas gusto i ne verujem da moze samo da se uspe iz konzerve. verovatno treba spric ili pumpa...
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: silikonska tecnost

E ovde si naštrumfovao.
    Tebi treba Dow Corning 3-9162.
    To si možda i znao.
    On ima tačno (na 25cel.) 88000cSt.
    To je po sastavu Dimethicone (Polydimethylsiloxane) visoke viskoznosti, tj. dimethicon (nekih 90%) u određenom rastvaraču.
    To ti i dalje ne pomaže mnogo.
    Znam da bi više voleo da ti kažem gde da nađeš nego da ti pišem epove o njemu ali stvar je obrnuta (a od objašnjenja nikakva vajda).
    Da pokušam da budem koristan:
    1) U principu dva "silikonska ulja" (grubo rečeno) istog sastava (dimethicone) se mogu mešati i dobićeš viskoznost koja je "negde između". Problem je što to nije baš aritmetička sredina i nije zahvalno reći gde se tačno nalazi (mora se meriti).
    Uzmi bolje geometrijsku sredinu kao najbližu aproksimaciju.
    Standardni za Dimethicone su 60.000cSt pa 100.000cSt pa 300.000cSt.
    Da li koristiti 60 ili 100 ili njihovu smešu? Mislim da je manje-više svejedno (i time dao šansu za Dow Croning 3-9161 koji ima 60k cSt)
    2) Proguglaj možda ćeš naći manja pakovanja (500ml ili tako nešto ovih fluida).
    3) Veći proizvođači za 90-99% Dow Croning silikona (nekako većinu oni izmisle tj. izmislili su) imaju paralele.
    Probaj da nađeš kod Wacker-a ili Baysildona (Bayer-GE join venture) koji su no. 3 i no. 2 u proizvodnji silikonskih fluida.
    4) Pitanje svih pitanja - da li može da se koristi kozmetički dimethicone?
    Mož' bit da, mož' bit ne. Verovatno - DA. Ima ih od 60k i 100k cSt ali ti je sve to džaba jer je najviskozniji koji ćeš lako naći tek 6000cSt (Dow Corning DC 1501) pa ako treba da tražiš traži "original". Verovatno je razlika u rastvaraču jer fluidi za namenu koja ti treba nisu kristalno čisti (prozirni) pa iako "manje čistoće" verovatno imaju neke druge bolje osobine.
    Osim toga ne možeš ni mnogo odstupati od zadate viskoznosti jer ti andromolja neće raditi kako je predviđeno.

Sve u svemu, valjda se na e-bay ili sličnim servisima može naći Dow Croning 3-9162 pa ti savetujem da počneš da "kopaš".
    Možda na stranim BMW forumima dobiješ neki precizniji savet (adresu) gde isto nabaviti.

A 88000cSt je toliko gusto da ćeš fluid morati da greješ da bi sa njim uopšte mogao da radiš (nije isparljiv tako da teraj do stotke slobodno, najbolje u improvizovanom vodenom kupatilu gde ćeš grejati posudu sa fluidom, naravno pazi da se ne pomeša sa vodom, sa kojom se ne meša).
    Dakle u pravu si, iz posude neće ići, špric nije loša ideja ali neki veći (50ml).
    Pumpu, špric ili čime ćeš već sipati isprobaj na testu za tulumbe jer je navedena gustina sličnija testima negoli nekoj tečnosti (naravno nabavi dva komada jer testo nećeš lako oprati). Naravno ako tečnost zagreješ verovatno će ići lakše.
    Last edited by expendable; 14.01.2012, 21:46.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

Re: silikonska tecnost

nisam znao, ali nije ni bitno sta znas, vec koga znas.

na prvu loptu, izgleda je lakse naci ziranta nego 3-9162. sutra cu malo ozbiljnije pretaziti internet.

kako ili gde izmeriti gustinu, ako bude opcija sa mesanjem dva ulja razlicite gustine? i, ako je gustine testa, kako ga "umesiti"?
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

ako sam ja dobro protumacio formulu sa vikipedije, za 88000 treba 75% 100000 i 25% od 60000

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Tačna računica. Za praktičunu primenu uzmi odnos 3:1 (3/4 viskoznijeg, 100k cSt i 1/4 manje viskoznog od 60k cSt).

Ne znam koja je tamo formula ali obično se koristi približna (i empirijska):
          kub. koren (visk. smeše) = udeo prve komponente * visk. na 1/3 + udeo druge komponente * visk. na 1/3
          u apsolutom smislu razlika viskoznosti je ogromna (40k cSt) ali viskoznija komponenta nije više nego dvostruka od one manje viskozne pa bi moglo da se kaže da gore navedena jednačina (relacija) važi.
          Tačan rezultat je 73,3% i 26,7% ali je dovoljno dobro i 75% i 25%.

Ostaje ti teži posao, da nađeš bilo originalni silikonski fluid ili dva slična (100k i 60k).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Kako umesiti dva skoro amorfna fluida?
            1) Zagrej oba, bez 'sikiracije' otponi su na visoke temperature, baš zato se i koriste silikonska ulja. Onda bilo 'mućkanjem' (u slow motion modu) bilo "automatizacijom" navedenom pod 2.
            2) Kupi par mešača za testo za mikser (koje ćeš teško očistiti pa bolje baci) pa time probaj da umešaš inače ručno će ti trebati prilično vremena, možda i ceo sat ili više (i to uz zagrevanje). Presipavanjem u veću posudu koja dobro dihtuje pa njenim obrtanjem ... pa nekoliko desetina puta (na po par minuta dok gravitacija odradi svoje). Na sobnoj temperaturi skoro nemoguća misija.

Šta di ti rečem. Mešanjem DC 1501 sam se bavio i to mešanjem sa ređim fluidima, i to je muka, a ti radiš sa 10-15x viskoznijim silionskim fluidima. Razlog više da nađeš pravi, dovoljno je komplikovano da njega "suneš" u andrmolju.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Posle kažu kupi ili volim benvej... lafa je mama...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Pa sipaj ga neizmesanog u visko pa obrni par krugova i gotova stvar.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

@dora,

mi sa bemvejima nemamo pravih problema pa ih izmisljamo da bi bilo zanimljvije

Razmisljao sam i tome, da uspem sve zajedno pa sam nek' mesa. ko zna koliko treba km da se to ravnomerno izmesa a do tada ce biti povuci potegni sa prednjim diferencijalom

imam jos jedno pitanje, ako se tako tesko cisti, cime tacno da ga operem, koliko god da je iscurelo, sigurno je nesto i ostalo. postoji li neki razredjivac, solvent, pozeljno u kucnoj hemiji, koji uspesno rastvara silikonsko ulje?

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

'206' je objasnio kako umešati dva viskozna fluida.
                    Što bi rekli u crtaćima ... i to smo rešili.

Silikonsko ulje najbolje rastvara drugo silikonsko ulje (fluid). Što ređi to bolje.
                    Probaj da nađeš Dow Corning DVC 245 ili 345 (kod "kozmetičara"). To su "ulja" (fluidi) viskoznosti kao voda (a menjeg površinskog napona pa deluju još 'ređi') a toliko su "nemasni" da čak i ne ostavljaju fleke na odeći ... pa skoro.

Gde naći ... recimo Coning-PPI iz Novog Sada.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

imam jos pitanja. Da li se i koliko silikonska tecnost siri prilikom zagrevanja? U kvacilo staje oko 250ml alkohola, na sobnoj temperaturi. Nemam podatak do koje temperature se sve to greje kada je u radu ali mi je logicno da je to svakako vise od sobne temperature a ako se silikon siri, ne bi valjalo da se "prepuni". Imam podatak, ali neproveren, da je u kvacilu odnos silikona i vazduha 60/40.
                      Attached Files

Comment

• 206
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

A da rasturis jedan koji ne valja pa pogledas sta i koliko ima unutra?

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

Pa eto ga rasturen na slici gore. On kad ne valja, ne nista unutra, samo limovi.

Cek da dodjem do racunala, pojasnicu.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

novo kvacilo:

isecen na strugu:

staticne ploce, pokretne ploce i prsten koji ih odvaja da se ne dodiruju.

kad se pregreje, na primer zbog slepanja, nejednakih guma i slicno, ove gumice na poslednjoj slici se istope i sav silikon iscuri iz kvacila u transfer case. Posto su ploce poprilicno gusto zbijene, nema bas puno mesta za silikon. Kao sto rekoh, alkohola na sobnoj temperaturi staje oko 200 ml +- koji ml. I sad mi ostaje zagonetka koliko da uspem silikona. Imam podatak(opet nije pouzdan 100%) da je tezina novog kvacila 6.335 kg sto bi znacilo ocistim sve, stavim na vagu i sipam silikon dok ne stignem do te kilaze.

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Meni i dalje nije jasno zasto se zezas sa punjenjem starog umesto da kupis novo??

Comment

Working...
                              X