Situacija je sledeca. Radio sam generalnu na autu, Daewoo Nexia 1.5 16V i posle nje auto je do sada radio nekih 20-ak sati u mestu i presao sam celih 20 km u voznji, od toka nekih 10-ak na plinu nekih 5-6 km na benzinu i jos koji sad na plinu. Problem je u tome sto sam vadio plin napolje da bi ubacio novi a u medju vremenu sam probao auto na benzin, i desavalo se to da je kvasio svecice, tj dobijao puno benzina i dok sam ga vozio na benzin primetio sam da je ulje malo potamnilo, e sad jel to normalno ili je benzin uticao na to, posto je puno ubrizgavao i verovatno je neki deo zavrsio u ulju posto nije sve moglo da sagori, ili je nesto trece Uglavnom kad izvadim merac, ulje na njemu je tamnije boje, providno ali je malo tamno, kad ga obrisem i vratim pa opet izvadim cini mi se da je cistije, tj. svetlije. Ili sam corav ili je stvarno tako. U svakom slucaju me zanima sta se desava u slucaju kada u ulje dospe neka kolicina beznina, koliko je uopste moglo da dodje za tih nekih 5-6 km voznje i mozda jos jedno 20-ak min. rada u mestu, pogotovo me zanima zato sto treba da menjam ulje na nekih 1000 km, i sto je tek uradjena generalna, pa da li da ga ostavim tako do prve zamene, mozda da ga malo ranije zmenim ili da menjam sto pre, pa opet na 1000 km. Sta predlazete i jel moze iti neki drugi razlog sto je ulje vec malo potamnilo. Da napomenem da za ovo vreme koliko je radio nije potosio ulje, bar ne primetno na meracu, bilo je na pola i tu je i dalje....
Potrebna zamena ulja ili ne???
Collapse
X
-
Odg: Potrebna zamena ulja ili ne???
Originally posted by ludidzora View Post... auto je do sada radio nekih 20-ak sati u mestu i presao sam celih 20 km u voznji ...
koliko je uopste moglo da dodje za tih nekih 5-6 km voznje i mozda jos jedno 20-ak min. rada u mestu, pogotovo me zanima zato sto treba da menjam ulje na nekih 1000 km, i sto je tek uradjena generalna,...
P.S. I brate, ja bih promenio nick name, jer nije u skladu sa pravilima foruma. Ne smem da te tako imenujem u postovima!Last edited by Franjo; 24.02.2012, 19:45.
-
-
Znaci posle generalne je radio nekih 20 sati u mestu + nekih 10-ak km voznje. Onda sam izvadio plin zbog zamene i probao ga na benzin nekih 5-6 km voznje i manje od 20 min. u mestu, a posto je pravio problem, tj dobijao previse goriva, iako su dizne ciscene i ni jedna ne propusta, posle sam provalio da je u regulatoru pritiska bilo svakakve prljavstine koja je verovatno blokirala povracaj goriva u rezervoar ili znatno smanjivala protok te se povecavao pritisak u railu, moja pretpostavka, i sad sam opet presao jok koji km na plinu kada sam ugradio novi-polovni i zamenio potrosne delove na celom sistemu. Trenutno auto stoji u garazi, ceka da se registruje u toku sledece nedelje i da probam opet sa benzinom. Sto se tice prve zamene znam da je zbog "opiljaka" od generalne, nego me brinulo ovo sto je potamnilo, koliko sam ja uocio bas kad sam ga probao na benzin. Znaci teram d0 1000 km ako ne primetim neke probleme uradu...
I nisam napomenuo da je ulje GM 10w40, to je majstor uzeo iako sam ja hteo neko "kvalitetnije", pa se razmisljam da na tih 1000 km sipam neko drugo, pa ako moze neka preporuka.
A sto se nick-a tice... Hm, duga je to prica, kako se doslo do toga i onda ja krenuo po netu tako, i sad se svugde tako pretstavlajm... Ako treba neku molbu da pisem...da ne bude
Comment
-
-
(Ne)vezano za temu.
Pitanje za strucne ljude:
ima li opravdanog razloga da motor radi nekoliko sati na leru posle generalne opravke motora?
Comment
-
-
Teraj do 1000-1500km pa promeni. Verovatno si malo razredio ulje ali ne bi trebalo da je strašno (ionako razrađuješ motor).
O razblaženju gorivom sam se (iz)napričao na bjbikers forumu pa me mrzi ponovo da pišem o tome. Evo linka:
(neverovatno, zar ne?!?)
ako ne ide preko linka onda odete na taj sajt pa- BJBikers Forum
- → Garaža
- → Garaža
- pa tema HITNO!!! Gorivo otislo u karter!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Originally posted by Hermes View Post(Ne)vezano za temu.
Pitanje za strucne ljude:
ima li opravdanog razloga da motor radi nekoliko sati na leru posle generalne opravke motora?
Uostalom nije ni neki trošak (litar-dva na sat ili čak i manje, pa sveukupno neka bude i 20€, u odnosu na ukupnu cenu ništa naročito). Motor (radililca) nije pod opterećenjem, pa mu neće škoditi, nego sigurno prijati (makar i ne bilo neophodno).
Bez obrade delova (sa originalnim) verovatno i ne mora, ali opet nije od značaja.
Zavisi i kako se radi generalka ... uglavnom da, čak i kada je sve "po propisu".
Ragazzoni bi mogao da me dopuni (ispravi, po potrebi), i naravno, Boost.
Mašinci ... izvolite.Last edited by expendable; 25.02.2012, 11:41.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
To je bilo po preporuci majstora, inace radio je praksu u jednoj auto kici u Kikindi, gde su se odradjivala i generalne i tamo je jos tad to "pokupio". Da radi nekoliko sati u mestu, bas zato sto je sve novo, i sto nema opterecenja na delove, i nikako mi nije dao da ga vozim. Ja takodje ne vidim nista lose u tomo nego samo da je verovatno bolje prvo neko vreme da radi u mestu, a ne odma a drum. Takodje sam dobio informaciju da je u pocetku bolje terati 4-om na 2.500 o/min nego 5-om na isti br. obrtaja. Opet, manje je opterecenje na motor a to sto cu voziti 60-ak km/h i potrositi koji litar vise, a da moze da utice na trajnost motora u buducnosti, mislim da se isplati...
Comment
-
-
Generalno vazi sledece iz sledecih razloga:
Za karike je pozeljno da sto pre po paljenju motor dodje na opterecenje maksimalnog obrtnog momenta u roku od 30-ak sekundi. Iz razloga sto ce proci kaljenje i ostaje memo efekat prve temperature na koju su naisle. Dakle u karikama ce ostati izvestan prednapon koji ce ciniti da isti motor po sledecem paljenju (i daljnjim paljenjima trosi manje ulja do ekspanzije klipa na radnu temeraturu.
Sto se tice ostatka masinerije, voznja je skroz ok za razradu ukoliko se postuje sledece: Ne pregoniti preko 1/3 maksimalnih obrtaja prvih 500-1000 km iz razloga da metalna pracina posle masinske obrade motora bez obzira koliko dobro motor bio "iskuvan" ide u cirkulacija sa uljem jer ima tu jos dosta "brkova" koji nisu otpali. Doci ce do otpustanja istih na frikcionim povrsinama (mikro elementi posle recimo honiranja) i napustit ce motor tek sa prvom izmenom ulja koja se planira u datom intervalu. Ukoliko su obrtaji nizi otpustanje mikropartikala od obradjenih povrsina ne biva nasilno te iz povrsine ne biva "izvucen" materijal vec do otkidanja dolazi u frikcionoj ravni.
Naravno, filter za ulje se menja zajedno sa uljem.
// BoostAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment