Ulje za menjač GL-3 75w90

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Truly
    CBC Član
    • 09.02.2009
    • 50
    • Beograd
    • Pesak

Ulje za menjač GL-3 75w90

Tražim ulje iz naslova, ali u Novom Sadu nalazim samo GL-5 varijante.
    Auto je toyota celica 2.0 gti 16v 1992. i po korisničkom uputstvu to ulje ide u menjač.
    Mogu li sipati GL-5 ili da isključivo tražim GL3? Ako mora GL-3 zna li neko koje da uzmem i gde ima da se kupi u Novom Sadu?

Hvala!
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Ulje za menjač GL-3 75w90

Malo čudna preporuka ... Em GL-3 u 75W-90 viskozitetu nećeš ni naći (eventualno neki TDL koji ispunjava GL-3 do GL-5 ili GL-2 do GL-5, što imaju OMV, Kroon i Castrol ... kod nas više niko), em nije jasno zašto se 75W-90 (uopšte) spominje.
    Koliko nabadam nemački (pa provera na google-u) lepo piše da se ne koristi GL-3 opšte namene nego (ATF) Dexron II. Zapravo IID, a može i Dexron III koji su unazad kompatibilni.
    Obzirom na dostupnost i cenu Dexron IID ATF je ono što vam treba.
    Imate veliki izbor i N.S. od Shell-a i Fuchs-a (Multicompany), Motul (Mass), Mobil (Plattner), preko pumpara (OMV, MOL, NIS, EKO ...).
    ATF je zapravo nešto kao 75W a ne 75W-90 ali je očigledno greška u vašem uputstvu (jer lepo piše šta se stavlja, viskoznost je samo copy/paste od ostalih preporuka, pa niko nije video grešku ... toliko o slepom verovanju uputstvima vozila).
    Pozdrav!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Menjajte na 80k km/4god. a svakako maksimalno 100k km/5god.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Truly
        CBC Član
        • 09.02.2009
        • 50
        • Beograd
        • Pesak

Originally posted by expendable View Post
        Menjajte na 80k km/4god. a svakako maksimalno 100k km/5god.
        Sada mi je došlo četiri godine od poslednje promene. Ono što me je zbunilo je što mi je mehaničar tvrdio tada da ide hipoidno ulje, da je nemoguće da u moj menjač ide dexron, jer je to za automatske menjače.
        U svakom slučaju sada znam šta mi treba.
        Hvala!

Comment

• Type_R
          CBC Senator XXL
          • 26.05.2007
          • 900
          • Valjevo

Hm, ja sam mislio da je ta misterija razresena, ali izgleda da nije...

Evo jedan link, pa procenite sami

Samo da napomenem da ne bude zabune, celica tih godina nosi menjace S53, a na ovom linku se prica o S54 iz MR2, to su u principu ISTI menjaci, samo se razlikuje u odlivku kucista jer celica ima birac sa zadnje strane menjaca a mr2 sa prednje.
          3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Zanimljivo.
            Ne znam tačno koja je razlika ako Toyota ima 3S-FE (GE) i 3S-GTE motor ali kako i u uputstvu vozila koje je "Truly" skenirao stoji čas jedno čas drugo. Šta se dalje promenilo od 1991 do 1992 ili 1993/1994 (link je za američko tržište gde su moguća vremenska pomeranja za godinu dve) da bi u isti menjač išlo Dex IID pa 75W-90 takođe nije jasno.
            Kad pogledam oil findere za MR2 od početka (1985) pa do kraja (1999) se spominje samo 75W-90 (u fantomskom GL-3, Gl-4 ili GL-5, što na svu sreću rešavaju TDL, Total Drive Line, ulja koja obično imaju sva tri). Takođe za Celicu kažu Dexron IID do 1993 a posle 75W-90.
            Isrkeno, preporuku sam dao samo po skenu korisnika. Posle sam prelistao oil findere (gde svi pominju promenu na 80k/4god.) koji su potvrdili da je tako.
            Sada sam prelistao i za druga godišta (mnogo vremena treba) gde stoji 75W-90, razni, uglavnom TDL modeli ulja (ili GL-4/5).
            I promena ulja na 100k km/5god. (može znači i 120k/6god.).
            Uglavnom i od početka je ta dilema koja u uputstvu uz automobil kaže ATF za 3S-GE a 75W-90 (ili 80W-90) za 3S-GTE.
            Naravno količine su drugačije (duplo veća za GTE) ali nije tako prosto jer je 2,6lit. i za Celica posle 1993. ne znam baš oznake menjača ali bi moglo da budu identični (ili neznatno promenjeni kao najveća razlika, što praktično vodi istom).

Ovo nije jedini automobil gde je dilema ATF ili "klasično" ulje za menjače. I kod nekih BMW-a i Mercedes-a se ljudi isto pitaju.
            Sada je za ove modele istekao rok i uglavnom nećete dobiti odgovor od proizvođača (konstruktori u penziji, ali valjda imaju dokumentaciju). Bar bi servisi morali da znaju (bar za iole novija vozila).
            U principu krajem 80-tih i početkom 90-tih se ATF često koristio u manuelnim menjačima.
            Ne znam kako dalje ide konstrukcija ali zavisi i od diferencijala koji su korišćeni. Možda je za neke potrebno "gušće" hipoidno ulje a za druge ređe ... za sam menjač ne vidim zašto bi SAE 90 ako ide i ATF (solidna je razlika u viskoznosti, otprilike duplo veća na 100°C).
            Za sam mehanizam menjača retko kada je potrebno baš SAE 90 ulje većina ih lepo radi sa 75W-80, 80W ...
            Uglavnom su to potrebe sportskih automobila ili starijih konstrukcija.
            Da je stvar z*j*b*n* kazuju i oil finderi koji preskaču modele od 1990 do 11/1993 (odatle pa nadalje je jasno - 75W-90).

U originalnom uputstvu lepo kaže Dex II (a ne GL-3 opšte upotrebe) tako da ne menjam mišljenje (jedino da ono, uputstvo, nije dobro).

Ajd' ko zna više neka se javi.

Comment

• Truly
              CBC Član
              • 09.02.2009
              • 50
              • Beograd
              • Pesak

Da se javim sa rezultatima promene.
              Problem koji mi se javio pre jedno pola godine sa sinhronom između treće i druge brzine je nestao u potpunosti od kada sam uradio zamenu ulja sa ATF DEXRON IID. Menjač radi kao kada je auto kupljen.
              Što se mene tiče ovo je pravo ulje koje ide u moj menjač.
              Last edited by Truly; 10.07.2012, 15:43.

Comment

• Type_R
                CBC Senator XXL
                • 26.05.2007
                • 900
                • Valjevo

@expendable

Ovde konkretno je rec o 3sge i 3sfe motorima i menjacima koji se uparuju sa njima a to su S53 i S54, u njih staje 2.6l ulja
                Menjaci koji se uparuju sa 3sgte su kod mr2 e156 koji ima sper diferencijal i u njega ide 4.2l ulja i tu nema dileme i kod celice turbo e151f gde mislim da ide isto ulje kao i u e153

Menjaci s53 i s54 se razlikuju po generacijama po tome sto noviji nisam siguran da li od 92,93 imaju dvostruko sinhronovane drugu i trecu, ovo pisem iz glave, ne mogu sada da trazim tehnicku dokumentaciju. I ti menjaci 92,93+++ bar iz dosadasnjeg iskustva nemaju velikih problema sa sinhronima.

Ali sam siguran da menjaci iz 90 i 91 imaju ogromnih problema sa sinhronima druge i trece brzine, da li je to zbog konstrukcije ili im jednostavno ne prija odredjen tip ulja bilo to atf koje ide po knjizi ili hipoidno ne znam.
                3SG(T)E EXPERT

MAN service

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Ja imam fabrički šper 25% pa sam imao istu dilemu i pitao isto poštovanog profesora koji je bio otprilike jednako za obe varijante i na kraju sam našao (jedva) dexron IId u najbližoj prodavnici kako to marfi zahteva i sipao. Probleme je što je u menjač prethodni vlasnik kreten sipao obično i normlano ulje SAE 90 za hipoidne menjače, ono što sam u Fiću sipao pre 132 godine tako da ne znam razliku izmedu 75-80 ulja i atf dexron ali mi je sa ovim skroz ok, šper radi i dalje a čini mi se i bolje i lakše šalta dok je hladan što je razumljivo.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Izgleda da je za S54 menjač definitivno Dexron IID
                    a za E153 "ono drugo ulje".

"Ono drugo ulje" (E50) je verovatno nešto kao Mobil Delvac Synthetic Transmission Fluid 50 i da se "50" iz naziva odnosi na radnu viskoznost koja odgovara SAE 50 motornim uljima. Ovo uprošćeno znači SAE 90 odnosno 75W-90 ili 80W-90 pri čemu je prednost na strani 75W-90.
                    Pomenuti Mobil je GL-1 do GL-4 i vrlo blizu 75W-90 viskoznosti (ili možda bolje reći 10W-50 ali kod sintetičkih ulja).
                    Drugim rečima ovo bi moglo biti i "premaskirano" motorno ulje tako često nazivanih "MTF".
                    Uglavnom, Castrol i Statoil imaju slična ulja (GL-1 do GL-4) a u krajnjem slučaju najbolje je koristiti TDL (Total Drive Line) sintetička 75W-90 ulja koja ispunjavaju GL-4/5 ili 3 do 5.
                    I to je to.

Comment

Working...
                    X