Daewoo Nexia, zamena ulja...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ludidzora
    CBC Senator XXL
    • 09.01.2012
    • 310
    • Banatsko Veliko Selo
    • Fiesta 200 iz mesta!

Daewoo Nexia, zamena ulja...

E ovako, u pitanju je Daewoo Nexia, 1.5 16V 98 god, plin u pitanju. radjena je generalna pre nekik 10-11 meseci, ulje menjano na 500 km, pa na 5000 i sad je dosao red opet na 15000. prvi put je sipano GM 10w40, menjano vec nesto pre prvih 500 km zato sto je benzin dospeu u ulje, sledeci put sipano Elf 10w40, na nagovor prodavca, i poslednji put opet sipano GM 10w40 koje sad treba da se menja. Pitanje je da li sad mogu da sipam neko drugo, kvalitetnije/bolje i koje preporucujete?
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

E, ovako:
    Ima bolje
    5W-50. Recimo Mobil 1 Peak Life ali i bilo koje, API SJ ili više od toga!
    Nije (totalno*) loše ni GM (ako je pravo). 10W-40 je primarni izbor za vaš motor. Zbog toga evo i liste boljih ulja u toj VG:
    Motul 6100, Shell HX7 ... Modriča HC Power ... Mobil Super 2000 (ako je original, isto važi za sve) ... "pumpari" (praktično svi) i slično.

*Total sigurno pravi GM ... pravi ga i Mobil ... pravi ga i ko zna (još) ko.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ludidzora
      CBC Senator XXL
      • 09.01.2012
      • 310
      • Banatsko Veliko Selo
      • Fiesta 200 iz mesta!

Sad si me jos vise zbunio... Uglavnom, nije mi problem i da dam 600-700-800 din. za litar ako time dobijam. Gde god gledam za ovaj moj se preporucuje GM 10w40, ti sad kazes da je bolje 5w50... Ok, uzimam 5w50 ako kazes da je to idealno ulje za moj motor, ali u cemu je razlika izmedju Mobil1, Shell, Motul, itd... Mora da ima neko da je najbolje, ili najbolje od navedenih, naravno da necu da uzimam neka nabudzena ulja od par hiljada po litri, ako uopste postoje. Znaci nesto za moj motor, za normalnu voznju, da je dobrog kvaliteta i gore navedene cene, +- koji dinar...
      Last edited by ludidzora; 07.12.2012, 20:57.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Izvinjavam se. Nisam imao nameru (da zbunjujem).
        Za normalnu vožnju IPAK - 10W40 i ništa više. Naveo sam posrednu mogućnost ali bi takva ulja (duplo skuplja, približno) došla do izražaja tek u ekstermnim uslovima.
        Nemate potrebe da menjate 10W-40. Čak ni GM (kako rekoh) nije tako loš, naprotiv - sasvim je O.K.
        Drugo je što ne volim koncept "trade mark" prodaje ulja.
        Imate i (navedenu) lepezu alternativa za GM ulje ... pa kako već više volite.
        Ako ste bili zadovoljni (a verovatno jeste) GM-om onda ne menjajte (mada mi onda celo pitanje nije baš jasno).
        Dakle, ako ćete nešto što je osetno bolje trebali bi preći na sintetiku ali kako ste sami naveli (uslovi eksploatacije) to vama i nije nešto posebno neophodno. Da postoji 10W-40 sintetika već bih vam dao savet (postoji ali ne u Evropi).
        Pozdrav!

P.S.
        Ni Elf-u (naravno) ništa ne fali. Osim što je malo (pre)jeftin ali takav je i GM pa su "tu negde" (a možda se prave i u istoj fabrici).
        Last edited by expendable; 07.12.2012, 21:36.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ludidzora
          CBC Senator XXL
          • 09.01.2012
          • 310
          • Banatsko Veliko Selo
          • Fiesta 200 iz mesta!

Znaci da ostanem pri 10w40... A ne bi pograsio i ako bi uzeo pomenuto 5w50, pa makar ga vise vozio normalno... E sad sto se tice pitanja, vise se odnosilo na kog proizvodjaca, jer ako se vodimo onom starom "ako ne znas sta je dobro, znas sta je skupo", da posle ne bude "sirotinja uvek placa dva puta"... Sto se tice GM ulja, sta ja znam jesam zadovoljan, da znam ne bi pitao... presao sam sa nim 9500 km, mozda sam dolio max. 1l, mada je malo slinio na jedan semering, ali je to ubrzo prestalo. Gledao sam po netu da se ljudi zale da im auto trosi jeftinija uljs, dok ova malo skuplja ne... Ali opet, ako je GM original, po svoj logici bi trebalo da bude dobro ulje posto ga Opel preporucuje, ali mi je opet puno jeftino... Ako ne mogu pogresiti, ja bi uzeo Mobil1, 10w40 ili pomenuto 5w50, ako ne bi nista sa tim izgubio u ovim mojim normalnim uslovima voznje, pa bas me i zanima hoce li biti neke meni vidljive razlike, pogotovo bi promenio proizvodjaca ako je to stvarno ulje bolje i stvarno bolje podmazuje i stiti motor...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Tu nečega ima (u vezi cene). Nije u 100% slučajeva a svakako nije linearno proporcionalno (već eksponencijalno, "progresivno").
            Dakle, u teoriji je najjeftinije ulje sa odobrenjem za vaše vozilo najisplatljivije. Ipak, to u praksi nije (uvek) tako.
            Što je ulje skuplje ne mora da znači da je bolje pogotovu ako vozilo ne traži toliki kvalitet. Što je skuplje sve je manje dobro za taj novac, tj. nijansa u kvalitetu košta osetno. Ipak, kako na maziva ide tek 2-3% od troškova eksploatacije vozila, 2 ili 2,5% nije od tolikog značaja da bi se škrtarilo.
            GM ulja NISU loša. Jednino je pitanje koliko su dobra ili još bolje rečeno koliko su bolja od industrijskog proseka za svoju kategoriju.
            Sa tako niskom cenom ne bih očekivao vrhunski kvalitet (uz svu gimnastiku i mućkarenje), to su jednostavno ulja koja ispunjavaju Opel (GM) odobrenja (minimalno) i koštaju što je manje moguće. Verovatno da bi GM predstavio da je održavanje njihovih vozila jeftinije od nekih drugih ili tako nešto. Osim za zvanične servise ovakva ulja i nisu za neku širu prodaju ali se itekako mogu naći na svakom ćošku. Problem može biti koliko u falsifikatu toliko i u proizvodu za "Šlj" tržišta i makar u nijansi lošijem kvalitetu od onog zadovoljavajućeg do dobrog (2+ do 3-) pa dobijete čistu dvojku ili 2-.
            5W-50 će se iskazati pre svega zimi i leti (ekstremi temperature), kao i u teškim uslovima vožnje ali daleko od toga da nije i za one normalne.
            Vi možete koristiti i 5W-40 ulja (skorašnji remont motora i već menjano ulje) ali mi se 5W-50 čini još boljim rešenjem.
            Jednostavno 10W-40 ulja su tek u malom % sintetička (osim časnih izuzetaka) ili su (eventualno) "polu" HC ulja (mada ima i full HC što je (naj)bolja varijanta).
            Jednostavno: 5W-40 ulja imaju bolju osnovu (bazno ulje/a) od 10W-40, i obično su SHC ulja ("mineralna sintetika") a 5W-50 su još korak dalje i ona kvalitetnija imaju u sebi i nešto PAO baznog štoka (sve više simbolično).
            Najpre bih vam savetovao Mobil 1 u 10W-40 ali takav (makar u Evropi) NE postoji.
            Zato vam i ostaje varijanta 5W-50 (koju je sve teže naći), tzv. "Peak Life" (bivši "Rally").

P.S.
            Nemojte se previše sekirati, vaš motor nije preterano zahtevan po pitanju kvaliteta ulja jer je originalno koristio API SG 10W-40 (kao minimum ili API SH kao "premium"). Naravno, malo skuplje ulje nikad ne škodi (čak ni džepu iako se odmah ne vidi).
            U principu bi trebalo izbegavati kupovinu najjeftinijih ulja kao i onih najskupljih, osim u posebnim slučajevima.
            Last edited by expendable; 08.12.2012, 14:58.

Comment

• ludidzora
              CBC Senator XXL
              • 09.01.2012
              • 310
              • Banatsko Veliko Selo
              • Fiesta 200 iz mesta!

Onda da ja uzmem pomenuto Mobil1 5w50, i nema greske. Ja sam zakljucio da je bolje za normalne uslove a pogotovo za malo ostriju voznju, od polusintetike, 10w50?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Mobil 1 - pod jedan!
                10W-50 ... pod 3 zajedno sa 5W-40 (pod dva su 10W-40 ulja).
                10W-50 za automobile su obično sintetička ulja (ali bez PAO i estara), sličnog sastava (samo viskozniji bazni štokovi) kao 5W-40.

(Ne računajući Q8 koji ima nešto estarske sintetike u sebi, bar je imao)

Comment

• ludidzora
                  CBC Senator XXL
                  • 09.01.2012
                  • 310
                  • Banatsko Veliko Selo
                  • Fiesta 200 iz mesta!

Cek, sad opet nemam pojma sta da uzmem, ja sam ovde zeznuo, u prethodnom postu, umesto 10w40 sam napisao 10w50...

od polusintetike, 10w50?
                  Uglavnom smo zakljucili pod 1, Mobil1...
                  Samo koji viskozitet na prvom mestu, 5w50, 10w40 ili neki treci?

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Pošto bi ste nešto bolje od 10W-40 (inače prvi izbor za normalne uslove vožnje) onda 5W-50 (zato što je sintetika nasuprot PS).
                    Ne mora baš Mobil 1 ali nemate bolji izbor od toga ("najsitetičkije"). Jeftinije bi prošli sa npr. Elf-om (5W-50) koje je "sintetsko" (HC) ulje a i API SG/CD jeste dovoljno ali nije idealno (mada kako kome što bi rekli).

Dakle:
                    1) Mobil 1 5W-50 Peak Life (samo nemojte da se žalite na cenu).
                    Mobil 1 u Evropi ne postoji u 10W-40 izdanju.
                    Kraj.

Comment

• ludidzora
                      CBC Senator XXL
                      • 09.01.2012
                      • 310
                      • Banatsko Veliko Selo
                      • Fiesta 200 iz mesta!

Ok... To bi bilo to, ja jurim Mobil1 5w50, po netu vidim da je oko 4000 kantica od 4l, sto je duplo skuplje od GM-a, ali ako moze samo da vise prija motoru, nije velika cena. Bice to pa ja se javim sa utiscima... Hvala puno... Pozz...

Comment

• ludidzora
                        CBC Senator XXL
                        • 09.01.2012
                        • 310
                        • Banatsko Veliko Selo
                        • Fiesta 200 iz mesta!

I ipak je na kraju ispalo 10w40, ali Mobile, bilo neko S I neko 2000, e uzeo sam ovo 2000. Iskrslo je nesto I jbg... Ovo me izaslo 3000, 5l sa filterom, dok bi 5w50 bilo oko 5500, nije bas velika razlika ali u ovom trenutku je bila... E sad jel valja ovo sto sam uzeo, ili sam mogao bolje za te novce?

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Ma nije loše. Cena nije preterana (kako za Mobil tako i u odnosu na konkurenciju) tako da se ne opterećuj.
                          Uvek može i bolje bitno je da se ne ide previše naniže. Ovde to nije slučaj.
                          Pozdrav!

Comment

Working...
                          X