Galax nano plus / aditiv za ulje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • darknula
    CBC Član
    • 04.12.2011
    • 22
    • NS
    • Korola

Galax nano plus / aditiv za ulje

Ljudi, jel neko probao ovo,
    ili ima neko misljenje ili komparaciju sa cetatec-om, ili motor protect-om od Liqui moly-ja.

Ne deluje mi skupo, pa razmisljam jer treba da menjam ulje uskoro.

Prodaja GALAX motornih ulja i maziva. Preko 300 proizvoda za putnička i teretna vozila, industriju, gradjevinarstvo, poljoprivredne mašine i ostalo. Povoljne cene, direktno iz fabričke prodavnice Rafinerije nafte Beograd

poz
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Ovo je već 2,5 godine stara "novina".
    U principu je RNB samo "paker" a proizvođač aditiva je Nanolube Inc. iz Izraela.
    Dakle, izraelska tehnologija ...
    Ako ništa drugo ovo su (je) aditivi (iv) koji su najbolje dokumentovani i prošli su i kritike stručne javnosti (više objavljenih radova u naučnim časopisima). Svi ostali pa čak i LM prave "famu" i teško je reći bilo šta konkretno o tim aditivima.

Znači ovo bi bilo nešto najsličnije Ceratec-u ako ne i bolje, doduše bez produženog dejstva (koje je ionako sumnjivo, pa čak i kontroverzno i potencijalno sa negativnim posledicama, verovatno ne posebnim).

Naravno Ne treba previše ozbiljno shvatati makretinške tvrdnje (reklame su u osnovi LAŽ do laži) ali ima tu nečega.

Pre svega bi se mogao pokazati Nano Add kod zupčanika ali ne treba očekivati čuda (ne koristiti u automatskim menjačima).
    Nano Plus će pre svega da se iskaže kod ulja nižih kategorija (SAE 30 i 15W-40, API SF(SG)/CC(CD)) dok je učinak kod viših kategorija već sigurno manji i veoma je sumnjivo ima li ikakvih koristi od korišćenja.

Iako je o nešto drugačijim aditivima može biti od koristi (moj) post na:

Uzgred evo jedne moje prepiske mejlom od pre 1,5 godine:

"Meni cela ova industrija aditiva veoma lici na INDUSTRIJU
    bodibilderskih suplemenata (odnosno "preparata i dodataka ishrani").

Tu se zna da ima celih 5 koji nisu "zabranjeni" (kao anabolici, EPO,
    metamfetamin, efedrini itd) i svi zivi ih koriste vec decenijama
    unazad (kreatin, kafein, magnezijum, hrom i i i .. cink?
    zaboravio sam). Tu su i neke novotarije koje su polu(ne)ispitane kao
    beta-alanin i D-aspartatska kiselina, ali da se ne pravim mnogo
    pametan o stvarima o kojima se u sustini ne razumem.

No, zasto ih spominjem? Pa: VEZA. Proizvodjaci i ovih i onih
    suplemenata smuckaju nesto, pa plate dokazanim atletama da ih
    reklamiraju, kao vidi, ovom je onoliko i ovoliko pomoglo, i ti ces
    postat' jedan od njih ocas posla.

Oces, oces."

JA: Nanolube jeste nešto pouzdano ali neće (bitno) smanjiti potrošnju ulja već samo (jednim delom) dodatno zaštititi motor. Nije baš ni dobro koristiti ga kada motor već troši ulje (kako sam već naveo) jer su te čestice (nano, jel' te) đavolski inertne i samo će ... ne znam baš tačno ... pre nego li izlete kroz auspuh. Galax-ov je proizvod, nije (više) NIS-ov, Takoreći grčki, Neochimiki-jev.

….

Ubedljivo najbolji (uslovno, najmoderniji svakako) aditiv (samo nije za smanjenje dimljenja i nije za motore koji troše ulje) je Galax Nano Plus (NanoLube, originalno). Služi smanjenju trenja i habanja. Znači "preventivac". O njemu sam se baš isprelistao (par njih i čitao) radova u stručnim časopisima. Merenja i SEM i SET slike (snimci) u submikometarskom području te neopovrgnuti zaključci ne mogu se prenebregnuti (iako bih neke sitnice kako u metodologiji a još više u tumačenju mogao da uputim).

I NA KRAJU:
    Poruči online da ne prođeš kao čovek sa kojim sam o tome pričao (gore navedeni citati mejlova) koji je otišao u RNB pa samo što nije dobio batine (najuren). Onda, naravno, digao ruke od svega i nije ni probao. Ruku na srce čovek iz prodaje je bio O.K. ali je "portir Pera" već istrošio fitilj koji nije bio kratak, pa dok je nevoljno pozvao (na insistiranje) ljude iz prodaje već je izvređao čoveka "do koske" da se ljubaznim (priznao je) ljudima iz porodaje izvnio i rekao da mu je već "Pera" ubio volju da ikada ima posla sa njima (a lepo sam mu rekao da naruči poštom, a on, neka blizu mi je).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• darknula
      CBC Član
      • 04.12.2011
      • 22
      • NS
      • Korola

Originally posted by expendable View Post

JA: Nanolube jeste nešto pouzdano ali neće (bitno) smanjiti potrošnju ulja već samo (jednim delom) dodatno zaštititi motor. Nije baš ni dobro koristiti ga kada motor već troši ulje (kako sam već naveo) jer su te čestice (nano, jel' te) đavolski inertne i samo će ... ne znam baš tačno ... pre nego li izlete kroz auspuh. Galax-ov je proizvod, nije (više) NIS-ov, Takoreći grčki, Neochimiki-jev.
      Ok, to mi j e bitno, manje trenja i zastita, znaci preventivno bi ga stavio a i malo sam znatizeljan
      da vidim kako ce se motor ponasati...

Deluje jeftino, 470 din pa nije velik trosak i svaki put ga koristiti, konkretno uz ENEOS 5w-30 ulje

Ubedljivo najbolji (uslovno, najmoderniji svakako) aditiv (samo nije za smanjenje dimljenja i nije za motore koji troše ulje) je Galax Nano Plus (NanoLube, originalno). Služi smanjenju trenja i habanja. Znači "preventivac". O njemu sam se baš isprelistao (par njih i čitao) radova u stručnim časopisima. Merenja i SEM i SET slike (snimci) u submikometarskom području te neopovrgnuti zaključci ne mogu se prenebregnuti (iako bih neke sitnice kako u metodologiji a još više u tumačenju mogao da uputim).

Ako tako kazete, onda nema sta da brinem vec narucujem.
      Jedino mi je cudno sto to ovde na nasim prostorima niko nije ni "cuo" a kamoli probao.

...ok relatinvno je novo, nije kao mos2 koji postoji par decenija.

hvaaala!

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Ne čitate pažljivo!
        I pored svojih dobrih osobina i najnovije tehnologije (na temu MoS2 i uopšte "čvrstih" aditiva, zapravo u čvrstom stanju ali jako mekih (ispod 1 po mosovoj sklali, koliko je u vikersima, odnosno Mpa (SI jedinica) - pojma nemam (napamet)), ovaj aditiv (a i svi drugi) NIJE posebno pogodan za dodavanje u ulja visokih standarda (sintetičkih, ne zato što su sintetička nego zbog sveukupnog sastava).
        Dakle, verovatno neće da škodi (mnogo) i smanjiće trenje ALI osim manjeg trenja (pazite, to ne važi u hidrodinamičkim uslovima, dakle čim se ulje iole zagreje i procirkuliše) ništa (drugo i posebno) nećete dobiti!
        Ono što je IZVESNO je da ćete ulju SNIZITI KVALITET! (ne mora mnogo ali dovoljno je što ćete razblažiti aditive, tj. smanjiti im koncentraciju na oko 80% od one u originalnom ulju, a i sintetičko bazno ulje postaje delimično mineralno, ne zaboravite da je aditiv dispergovan u mineralnom baznom ulju!).

Dakle, prevideli ste (možda sam trebao da boldiram, kao što ću sad) deo:
        Nano Plus će pre svega da se iskaže kod ulja nižih kategorija (SAE 30 i 15W-40, API SF(SG)/CC(CD)) dok je učinak kod viših kategorija već sigurno manji i veoma je sumnjivo ima li ikakvih koristi od korišćenja.

Uf! (nije dovoljno ni reći ... ma nisam (bio) lud što nisam pozitivno pisao o aditivima ... ali pre ili kasnije čovek popusti ... sad su mi jasni "tupavi profesionalci" priča da to NE ide nikad i nikako pa ga glava NE boli).

U Eneos (ili većinu sličnih) 5W-30 NE treba dodavati aditiv!
        Maksimalno je za 10W-40 polu-sintetička ulja i sva mineralna.

Iako se tvrdi da ne oštećuje katalizatore, kod novijih automobila sa trostrukim katalizatorom ili DPF ostaje sumnja ... tj. nikako nije za preporuku. Oni katalizatori iz 90-tih (većina i ne radi ali sve i da radi) su manji problem.
        Ne znam o kom se vozilu radi ali sada pročitajte gore navedeno pa se nađite (5W-30 ide u modernije motore ... uglavnom).

Dakle, niste mi rekli celu priču pa deo odgovornosti ostaje na vama. Da ste pitali (lepo) da li da dodajem u 5W-30 lepo bi (i kratko) rekao NE (i ne bi gubili vreme).

Proizvod je nepoznat jer osim što je relatino nov nije ni marketinši ekponiran, tj. osim predstavljanja više ništa nije preduzeto od strane proizvođača (pakera). Verovatno se nije bilo para, ali čemu onda proizvod, nešto se pitam.

Nije da ne može u 5W-30 ali to NE preporučujem pa kako već hoćete.

Aha, Korola je u pitanju ... ako je Toyota iz 90-tih o.k. po motor i katalizator ... opet je loše po ulje. Napravićete od ACEA A3, "A2" ili od API SM - "SH" uz još manje ZDDP-a (pa da li će IF-Mos biti dovoljna kompenzacija, pitanje je, a kamoli da li će biti bolje).
        Manji je problem kod API SL ili SJ ulja. Pun pogodak kod API SL kod API SJ/SH/SG/SF minimalnih zahteva (taman razblaženje nije mnogo negativno, ionako ima više detergenata, ZDDP-a će ostati dovoljno, naročito za 15W-40 i više viskozne gradacije mada i za 10W-40 ali ne i ispod toga).
        Last edited by expendable; 03.10.2013, 11:33.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• darknula
          CBC Član
          • 04.12.2011
          • 22
          • NS
          • Korola

Uh, dobro je sto ste reagovali i rekli mi crno na belo

Onda znaci da mi ostale LM motor protect (?), jel ga tako trazim onda po prodavnicama
          (ili koje mu je komercijalno ime za taj Mos2), da pomesam sa 5w-30 u novijoj koroli (1zz-fe motor)?!

muchos gracias

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Blizu, ali nedovoljno!
            U sve novije Toyota motore (posle 2000.) NE stavljajte nijedan aditiv. Što novija to (eksponencijalno) veći oprez! (i manja preporuka). Nisam siguran koje je godište vaša Toyot-a (kao i da li je ta oznaka o.k. koliko sam našao to je 1.8 motor ali za USA tržište; al' nema veze, važi za sve u zadnjih 10 god.).
            LM protect je ... nemam pojma šta je! MoS2 je stariji aditiv (i krupniji; veće granulacije) od Galax nano Plus-a, te je još gora varijanta.
            Manite se vi svega toga i udri samo Eneos 5W-30, ništa više ne treba (samo može da smeta).
            MoS2 jeste staro i ispitano sredstvo ali ... malo prednosti je više za starije konstrukcije i "klasična" ulja (koja ionako imaju ZDDP-a više "za svaki slučaj" a detergenata neće ni trebati 100% jer se menja ulje na 5000km).
            Ako nešto vredi u novije automobile (90-te i početak prve decenije XXI veka, ali ne Honda, ali ne Toyota ...) onda je to Galax nano Plus ili Ceratec. Za motore iz 80-tih MoS2 i kraj priče.
            NIŠTA TIME NE DOBIJATE!! Manje trenje?! Pri hidrodinamičkim uslovima može biti samo veće (tj. nema promene). Pri startu sa 5W-30?! Možda kod 15W-40 na -15 ima neke svrhe.
            Za sportsku vožnju ... prekid uljnog filma?! nema garancije da će vas MoS2 spasiti.
            ITD.
            Još jednom Vam skrećem pažnju na post(ove) u vezi sa aditivima:

Ili kratko na:
            Malo da se ponavljam ali neće škoditi. Bio je tekst o 10 najčešćih pitanja o motornim uljima, pa dopunjen sa još 5, uz tekst na mycity fo...

pod 10)

Comment

• darknula
              CBC Član
              • 04.12.2011
              • 22
              • NS
              • Korola

1zz-fe usa

Odlicno - batalim!

Jeste 1.8 motor, jeste iz usa i 2003 je....

....hvala puno sto ste me odvratili od experimenta.

Cisto iz radoznalosti i zbog etra, zasto tojote i honde novije generacije
              ne vole mos2 ? U cemu je tacno fora (moze i link ako ste vec pisali...)

I jos jednom,
              hvala puno puno!
              Last edited by darknula; 09.10.2013, 08:28.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Teško je to ukratko objasniti (ako link na honda klub nije bio dovoljan).
                Ajd' da obrnemo (pa će biti jasnije) - koja je korist od tih aditiva?
                Od svega što se navodi, jedino je nešto manje trenje pri pokretanju motora i prvim desetinama sekundi (ili minut-dva zimi) izvesno, sve drugo je "mož' bit da, mož' bit ne, al' pretežno NE".
                Motori su takve konstrukcije da ne zahtevaju EP aditive (a ovo su takvi). Što modernija konstrukcija to manje.
                Ako noviji motori (zahtevi 0W-20) i pored tako niske viskoznosti ulja (Honda pre svih) čak i ne traži mnogo ZDDP-a (u ma kom obliku, makar uz malo Mo-organskih aditiva, ali rastvornih) onda čemu dodatak čvrstih čestica?!
                Osim toga što je ulje novije generacije sve je više "udenuto" u optimalne koncentracije aditiva i baznog ulja, svako razblaženje "kvari" iole bolju formulaciju i spušta je na niži nivo. Nije to tako prosto, samo ćemo smanjiti trenje i sve je bolje. Koje trenje?
                Ponavljam u hidrodinamičkim uslovima to ništa ne pomaže (blizu radne temperature a naročito na njoj).
                Eventualno za Track Day (da se ne menja ulje, inače je bolje sipati neko viskoznije "Racing" tipa).
                Nanolube se (za razliku od svih ostalih pa i LM-a) potrudio da dokumentuje dejstvo aditiva koje jeste potencijalno (čak i posle promene ulja) pozitivno, ali nisu obuhvaćeni svi aspekti, naročito šta se događa pri sagorevanju ulja u komorama. Tačno da mala količina (recimo 1dl na 1000km ulja pa 1-2% aditiva, dođe malo, npr. 1g na 100 litara sagorelog goriva, što dođe nekih 10ppm, koliko ima i sumpra u gorivu; pa ... moglo bi se zanemariti).
                Pri većoj potrošnji ulja, stvari se komplikuju.
                MoS2 jeste (nano ili ne) inertan ali ne baš toliko koliko ga predstavljaju (marketinški) ... hemijski je tek umereno inertan, ali dobro za ovakve primene je "neuništiv". IF-MoS2 se taloži kao lamelni (na nivou desetina ili stotina nm) MoS2 ili pravi neka intermetalna jedinjenja ALI (ponavljam) ova pojava je isuviše pod uticajem slučajnosti da bi odgovarala navodima iz reklame.

Nije da se ne proba, ali kod 5W-30 ulja zaista sumnjam da će išta "popraviti". Neće ni uništiti motor, ali ... čemu?
                Kod Motor protect-a i Ceratec-a još više opreza treba imati jer se i NE zna pravi sastav, čak ni približno.

Čvrste, pa makar i mazive i nano, čestice - nemaju mnogo šta da traže u motoru. Kod menjača bi moglo biti više koristi ali tu su i sinhroni koji mogu biti osetljivi ... reduktori su prava stvar gde bi se iskazali ovakvi aditivi, mnogo više nego kod motora.

Nema mnogo stručnih (još manje naučnih) radova o negativnom delovanju MoS2 (koji je sa nama već 56 godina) ... pominje se lošije odvođenje toplote, negativno dejstvo na detergente i disperzante a ponajviše "razblaženje" goriva.
                Naravno, višedecenijska primena je za klasične konstrukcije dokazala da ti negativni efekti nisu posebno izraženi, ali i da su dobici isto takvi (ili ih uopšte nema). Dobici su bili veći u doba API SC, SD, SE ... pa i SF i SG ulja, posle su se morali "posmatrati mikroskopom".
                Eto, otprilike je to ono najvažnije.

Comment

• darknula
                  CBC Član
                  • 04.12.2011
                  • 22
                  • NS
                  • Korola

Kapiram!

Kao sto je neko ovde reko, malo znanja je mnogo opasno!

hvala jos jednom!

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by darknula View Post
                    Kapiram!

Kao sto je neko ovde reko, malo znanja je mnogo opasno!

hvala jos jednom!
                    )

Hvala i Vama.
                    Zaista nisam u mogućnosti za dužu diskusiju (inače bih već napisao tekst na blogu) o post aditivima.
                    Nisam ni samo "dežurni skeptik" kao većina profesionalaca iz industrije koji se i ne potrude da saznaju nešto o tome (aditivima van onih koje "turaju" u ulja) nego samo viču "odbij!", "stani, pucaću", "ode ti motor!" i slično.
                    Ima (zaista) naučnih tekstova o aditivima koji nisu standardni ("superlubicity", "boundarylubricity" ...) koji će možda i postati industrijski standard (kandidat su i nano MoS2 i (naročito) WS2). Lično mislim da su trenutno aktuelni post aditivi malo starijeg koncepta od ovog (odnosno prve, nedorađene verzije) jer se o ovome piše tek od pre 5-6 godina. Čak i da su inženjeri i naučnici LM-a bili malo brži, pa se radi upravo o tome, ipak nije isto dodati neki aditiv u ulje PRE i POSLE.
                    Ali više od toga je to što ni LM a ni drugi NE daju dovoljno (pravih) informacija o svojim proizvodima. Tu su samo marketinški "abraka-dabra" navodi, a o hemiji ni pomena (poslovna tajna). E vi samo čuvajte poslovne tajne, pa se čudite što Vam prodaja NE ide (po planu).
                    Ne mogu da savetujem na osnovu "vračanja", "verovanja u" i sličog; bez konkretnih (naučnih) činjenica.
                    A ne mogu ni sam da verujem u tako nešto.
                    To što postoje nagoveštaji o čemu bi moglo da se radi, nije dovoljno.
                    Nisam protivnik PA apriori, već sam protivnik verovanja ili stava bez relevantnih informacija.
                    U svakom slučaju prethodni post je otprilike onako kako je (dok se drugačije ne dokaže).

Comment

• J21
                      CBC Član
                      • 26.03.2012
                      • 55
                      • BGD

Poštovani profesore,

Kad ste se već dotakli ovih aditiva, kaži te nam šta mislite ili bolje da kažete znate o onom ,,čuvenom'' ruskom jUniverzaljnjom modjifikatoru http://www.modifikator.rs/ , koji je veoma bio reklamiran svojevremno a mislim da ga NIS i danas prodaje?
                      Meni se sve čini da je to isto ovo, ali sa drugom nalepnicom
                      Last edited by J21; 11.10.2013, 12:36.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Originally posted by J21 View Post
                        Poštovani profesore,

Kad ste se već dotakli ovih aditiva, kaži te nam šta mislite ili bolje da kažete znate o onom ,,čuvenom'' ruskom jUniverzaljnjom modjifikatoru http://www.modifikator.rs/ , koji je veoma bio reklamiran svojevremno a mislim da ga NIS i danas prodaje?
                        Meni se sve čini da je to isto ovo, ali sa drugom nalepnicom
                        Zaista NE znam (skoro) ništa o ovom aditivu. Uostalom, nije li to "strogo čuvana (ruska) vojna tajna"?!

Garantuju (ko, kako i pod kojim uslovima?) nešto što se:
                        1) Ne može dokazati - većina navoda.
                        2) Mogu se dokazati (i verovatno opovrgnuti - snaga motora i potrošnja goriva)

Jedino "čarobno" može biti taj rad "bez kapi" ulja. Ako je "proizvod vojne industrije" namena mu je (ako uopšte) verovatno bila da omogući da vozilo (koje god) stigne do "pozadine" da bi se odšlepalo i opravilo a ne ostalo na frontu. Tu je par km kritično a baš 50 km je dobro za reklamu.
                        Dakle, vozilo možda može preći 50km bez da motor "zariba" ali "bez oštećenja" ... "znate li vi koliko je 50km?" (a bandera?).
                        Motorno ulje (između ostalog) odvodi i toplotu, a da li čarobni preparat i to čini (i kako) to nešto nisu objasnili.
                        "Nezavisne kontrole" od strane "novinara" (pa među njima sve profesionalci, ma idi molim te).
                        4-6nm debljina sloja?!? 10-tak debljina iole većeg atoma i tipična veličina molekula "srednje" veličine (ne makromolekula). Teško da "uvijeni" molekul može da ima samo toliko (to je, slučajno ili ne, otprilike veličina ZDDP molekula, po "dužini").
                        Jedan sloj molekula (ako uopšte) može da štiti ... od čega?!

Nekada nije bila "nano" tehnologija ali sada jeste (jer je u modi). Nanotech (IF WS2) bar jeste i to dokumentovano (i nije tako sitno ...). Nano čestice su obično reda veličine 10-100nm a ne nekoliko nm (ovo je "subnano" u tehnološkom smislu).

Motor "obrađen" u 30 minuta ... kao magijom ... verovatno. Ne "obrađuje" ulje već motor ... metalne površine ... ma daj (aman!). Eventualno se "lepi" za njih (to ajd' i nekako) a organski molekul može (ali nije efikasno kao kod neorganskih) (eventualno) da izvrši koroziju (češće su inhibitori) metala pa da "utiče" na njega. Ne vidim kako će se jednako "vezati" (lepiti, šta god) za razne legure ... možda uz neku "vanzemaljsku" tehnologiju (možda osim Rozvela i Rusi imaju "udes" negde u Tunguziji, možda posle "Tunguske eksplozije").

Osim toga ... zašto je sa 15-tak € sada 40€? (dokazano i na Zapadu?!). Da deluje ozbiljnije?!

Marketinški navodi prosto vređaju inteligenciju svakog ko poznaje rad motora a kamoli stručnijih (aman za aman i za sva vremena: TRGOVCI BELOSVETSKI, DOMAĆI I VANZEMALJSKI - naučite osnove tribologije pre nego što nešto izjavite (bip!) pa ostanete živi; a i o tome kako radi motor treba vam osnovni kurs ... ne nemojte daviti ragazzonija ili nekog inženjera, ionako ih nećete razumeti).

I na kraju krajeva ... neka i ima nečeg (ne bih mogao da pogodim šta od navedenog, možda ona vožnja bez ulja, makar bio iluzionistički trik), zameniti remont motora, to (čak ni da je Extraterrestrial) SIGURNO NE MOŽE - ТОЧКА
                        КОНЕЦ
                        Last edited by expendable; 12.10.2013, 22:48.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

I posle kraja ... (definitivni kraj).

Samo da naglasim: neko se oko ovog (aditiva) potrudio (kolege hemičari, tehnolozi).
                          On verovatno ima neku primenu i neki značaj ali ne ispunjava (one) marketinške tvrdnje.
                          Šta zaista može, veliko je pitanje (sad se više ništa ne može razaznati, kao razbijeno ogledalo).
                          Ako i nešto ispunjava, savim sigurno ne sve od navedenog i ne u obimu, a šta je istina ne bih da pogađam.
                          Dakle, možda je nešto kao "ZDDP +" (ionako je star aditiv, nije ga ni nemoguće prevazići) ili "Motor Protec +" (a ni to ne znam šta je niti šta može biti, ono što podozrevam da je ne odgovara potpuno opisu proizvoda i njegovim efektima, mada je za to opet kriv (agresivan) marketing, ali čak manje agresivan).
                          Moglo je da se navede čemu zaista služi i uz umerenu cenu ali bi onda i uz 5x veću prodaju (i možda veći promet) profit bio višestruko manji, tako da je presudila "procena tržišta".
                          Sve u svemu ne preporučujem, bez posebnog razloga. Kod novih motora, naročito. Kod načetih, takođe, jer će aditiv možda (i samo možda) pokrpiti stvari (kompresiju ili bar prividno) neko (kraće) vreme, a posle samo napraviti veći problem kod intervencije. Možda kod motora u poznoj peak life fazi (početak troškarenja ulja i pri još upotrebljivom motoru, prvi znaci opšte istrošenosti)?? Ali to nije reklamirano (već suprotno, baš dva primera za koje, najverovatnije, nije).
                          Dati 40-tak € (pa i 30) za tako nešto ... rešili ste da motor ne radite (iz raznih razloga, recimo nabavili ste već polovan) pa da probate (ali opet skupo za tako nešto, ako "radi" (makar sezonu, iako malo verovatno), motor koji ste nabavili će stajati) ako ne funkcioniše (skoro izvesno) iole duže vreme - bacili ste pare.
                          Kao u tamnom vilajetu, ako "radi" kajaćete se, ako ne radi - opet ćete se kajati (što ste kupili).

Ovo važi i za još neke "čuvene" aditive sa Zapada, većinu njih. LM-ovi su (tek) podnošljivi, jer proizvođač (bar) ne obećava čuda, mada ni to nije za posebnu preporuku i primenu bez razloga (mada takav, razlog, nije lako naći).

Post aditive IZBEGAVAJTE. Čak i MoS2 je bolje koristiti kao fabrički dodat (LM ulja MoS tipa), za motore iz 80-tih i 90-tih.
                          Jedini aditivi za ulja koje možete koristiti su: za pranje (ispiranje) motora (ne prečesto i ne ako nema potrebe, vidi tekstove na blogu) i za kondicioniranje zaptivki (mada ne pomažu osim kod čisto kapilarnih curenja; više su za preventivu, dodaju se i u ulja za stare motore). U oba slučaja može se i bez njih pa i pored prilične "harmless" prirode (uslovno), obično i nisu od (neke posebne) koristi.

E sad je i Ende i The End (a ne samo Конец).
                          Last edited by expendable; 13.10.2013, 22:03.

Comment

• Vladd
                            CBC Senator XXL
                            • 09.07.2006
                            • 581
                            • NBG

WS2, volfram disulfid, je da tako kazem naslednik MoS2, vrlo slicnih osobina, u nekim detaljima nesto bolji. On je, kako tvrde, sastavna komponenta doticnog nano-aditiva.
                            Prakticno suva, niskofrikciona materija, otporna na visoke pritiske i temperature. Moze da se dodaje u ulja i maziva, u nekoj pristojnoj koncentraciji, zavisno sta se zeli postici.
                            Kod standardnih korisnika vozila, mislim da je veca glavobolja da se izjasne sta bi zeleli da im volfram disulfid zapravo uradi, pomogne da motor traje duze ....

To najvise zavisi od nacina koriscenja motora, a ekstremne prednosti koje ovakvi aditivi nude, tesko se postizu u svakodnevnim koriscenjima motora.O modifikatoru ne zelim, principijelno, nista da kazem, iz razloga velike marketinske prica, i jos vece strukturne mistifikacije i tajanstvenosti.

Testove koji su izvedeni kao "dokazi", moze da odradi svako malo bolje sinteticko ulje. Sa cime su zeleli da naprave razliku, ja taj motor, nekakvo zapostavljanje servisa, koriscenje nekakvog kvaziulja, cedjenog ili razblazenog naftom, ili neko jezivo lose opste stanje motora, nekako ne mogu ni da lako zamislim...da bi se efekti nakon davanja 55€ dramaticno pokazali..
                            Takav ceo motor ne vredi 50 dinara, a ne evra..

Tako, da, nakon KONECA, kao after shave, da kazem, da se koriscenje Galax nano moze tretirati kao koriscenje za nijansu bolje zamene MoS2..

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

("After shave" je bar Azzaro Chrome ili tako nešto*, mislim nije "Brion" ili neki jeftin)

E tako, sad još samo "pomada" (kod brice):
                              " ... da se koriscenje Galax nano moze tretirati kao koriscenje za nijansu bolje zamene MoS2." Baš tako. Pogotovo što su čestice red veličine manje (ajd' onu sveričnost i ostalo da prenebegnemo u prvoj aproksimaciji).

* Nije reklama za isti nego uvek mi nedostane šuška za isti. A brion ... pa taj je neuništiv ...kad god treba premostiti neki dan do plate (hoću reći nije ni antireklama za isti)
                              Last edited by expendable; 06.11.2013, 19:38.

Comment

Working...
                              X