Prelaz sa sintetike na polusintetiku, Peugeot 307

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gari55
    CBC Član
    • 26.03.2005
    • 72
    • Pirot
    • Honda Accord 2.0

Prelaz sa sintetike na polusintetiku, Peugeot 307

Pozdrav.

Vozim Peugeot 307, 1.4, sa ugrađenim TNG uređajem.

Nekoliko godina sam vozio sa polusintetičkim uljem i potrošnja na 10000km je bila do 1l.
    Ulje je bilo Mobil.

Na zadnjem servisu su mi sipali Total, sintetičko, 5W-40 i potrošnja ulja je do 1.5l.

Da li mogu da se vratim na polusintetičko ulje i da li će se potrošnja ulja smanjiti na ispod 1l, kao što je bila i pre.
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

1) A kako si se vratio na sintetiku? (u prethodnoj zameni).
    Može. A što ne bi moglo (?!)
    2) Nisam shvatio razlog "vraćanja" na PS. Možda sam nešto propustio? Zbog 5dl na 10k km?! Pa to je samo jedan "zidarac" (ni na eks i zimi pa nije strašno). Šalu na stranu, povećanje sa 1dl na 1,5dl na 1000km je zanemarljivo. (jeste na prvi pogled strašno, jer je 50% ali dok je god u normalnim granicama, ispod 2 litara na 10k km, za većinu motora, nema razloga za brigu).
    3) Sad kada ste "junački" podneli ceo period zamene ulja, baš bi trebali ponovo da sipate sintetičko 5W-40 jer će verovatno potrošnja biti baš kao i pre (znači oko litar na 10k km). Obično je pri prelazu sa mineralnog ili PS na sintetiku prvi put malo povećana potrošnja ulja ali do duplo (više od toga NE). Posle "pranja" motora od strane sintetičkog ulja (i njegovih aditiva) obično u drugoj zameni bude "kao i pre".
    4) Možete se vratiti i na PS ulja, ali je šteta (vidi pod 3). Potrošnja bi trebala da se vrati na "normalu" ali (znam, zvuči glupo) često i to bude tek iz "druge" a ne na "volej".
    5) Upravo te male varijacije (pri promeni viskoznosti, vrste ulja ili samo proizvođača; ili kombinacija svega) u potrošnji ulja odbijaju ljude od promene rutine i sipanja uvek istog ulja. Naravno, ovo se ne dešava uvek i u većini slučajeva do promene i NE dođe. U principu je dobro koristiti kvalitetnije ulje (ovde je isti proizvođač pa dileme nema koje je kvalitetnije) osim u slučaju velikog povećanja potrošnje ulja, što ovde (i) nije slučaj.
    6, 7 ... i 100) O mitovima u vezi potrošnje ulja (motor je dobar samo kad "ne troši ni kap" i slične nebuloze) pogledajte tektove na blogu (avgust, septembar 2013. "mitovi i legende", ukupno u tri dela, prava trilogija (apsurda)).

Pozdrav!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
    X