Cena castrol ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Nekad jeste a nekad i nije. U pravu ste obojica!
    Zaista ista roba može biti osetno skuplja na nekim tržištima. Naravno da bih pre kupio Castrol na Aral pumpi (120% original, jer je i Aral pod BP-jem).
    Doduše na pumpama je obično cena veća ...
    Ovo je više za diskusiju ekonomista pa ne bih dalje.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Originally posted by Bossanac View Post
      po toj logici bi i auta bila skuplja, a ono obrnuto

al ne može odnos biti 30 eura gore
      ovdje 10

jel ti tvrdiš da je ista kvaliteta Castrola u Njemačkoj i na Balkanu ??
      Kako bih ja ili ti znali da je to bolje ili gore. Rekao sam da cena nije merilo kvaliteta i to odavno nije.
      Čisto radi eksperimenta pogledaj link...

Amazon.co.uk: castrol edge oil: Books
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• cikabosko
        CBC Veteran
        • 13.11.2008
        • 146
        • Novi Beograd

Na lukoilu castrol edge 5w30 vw504/507, uvoznik sanel doo kragujevac.
        1390 din/lit.

Comment

• Bossanac
          Banovan
          • 04.01.2015
          • 94
          • Tuzla, Bosna
          • Golf 6

Originally posted by Dora View Post
          Kako bih ja ili ti znali da je to bolje ili gore. Rekao sam da cena nije merilo kvaliteta i to odavno nije.
          Čisto radi eksperimenta pogledaj link...

Amazon.co.uk: castrol edge oil: Books
          ja nisam ni rekao da li ti znaš ili ne, nego onako šta misliš
          da li su bilo koje stvari, pa i ulje, iste kvalitete u EU i posebno u Njemačkoj, i ovo smeće što se prodaje po Balkanu, bez ikakvih standarda i kontrole

vidio sam ja te cijene po amazonu i e-bayu i dobro, ako nije problem da mi pojasniš u čemu je kvaka
          jesu li to Njemci glupi pa kupuju po benzinskoj po 30 eura litar, ili ne znaju za internet i mogućnost da za iste pare kupe 4 litra
          meni nije jasno, pa bi volio da mi neko pojasni u čemu je to caka

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Moram da ponovim, ja ne znam jer nemam uslova da saznam. Mogu samo da nagadjam da li je neko kupio ambalažu kod Gige u šupu pa točio preradjeno maslinovo ulje ili je to stvarno došlo iz tamo negde.

Mercedes je platio opaku kaznu jer je uslovljavao garanciju teritorijalnom kupovinom. Isti auto u Španiji je koštao znatno manje, toliko da se mnogima isplatilo da odu i tamo ga kupe... Nije bila promo akcija nego pravilo. I drugi sa sličnim pravilima su platili kaznu.

Za internet, nema područnih magacina i transporta do njih, nema troškova prodavnice i pratećih troškova oko toga. Nema marže servisa i ostalog. Prodaju ulje direktno kupcu. Ne baš tako ali u tom smislu...

Na pumpi kupuje onaj ko mora i to nije primarna stvar za zaradu na pumpi pa je takva i cena. Oduvek je benzin na autoputu skuplji nego u gradu gde ima pumpe na svakom ćošku.
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Bossanac
              Banovan
              • 04.01.2015
              • 94
              • Tuzla, Bosna
              • Golf 6

stoji sve...i manja marža, troškovi, bla..bla...preko interneta
              i da je i benzin, pa i obične j e b e n e grickalice skuplje na pumpama nego u prodavnicama...
              ali da je razlika 4:1, tj. da za istu cijenu možeš preko interneta kupit 4 litre umjesto 1 litar na benzinskoj pumpi
              e tu nešto smrdi, ipak

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Kao i svaka multinacionalka i BP određuje cene teritorijalno za svoje regular i premium proizvode a u skladu sa platežnom sposobnošću, cenama konkurentskih proizvoda, ulaganjima u marketing i distribuciju i sl. Mi spadamo u tržišta gde se uljari čitavu deceniju bore za tržišta, tačnije zabole ih za nas, ali prodajom povećavaju volumen bez bitnijeg uticaja na profitabilnost.

Uljarski biznisje davno kapacitetima prevazišao ukupnu planetanu potrošnju, ali zbog činjenice da su sirovine nametnute kao nusproizvod frakcije radi dobijanja drugih proizvoda, mali broj velikih je izašao iz celog biznisa, već vi čekaju poslednji udarac.

Taj udarac će doći odmah po omasovljenju biogoriva, a malo pre uvođenja vozila na alternativni pogon.

DO tada uživajte u jeftinim uljima na našem tržištu i usput zahvalite na tome G neftu, Lukoilu, FAMu, Optimi i ostalim nepomenutim, jer velikim igračima nisu dozvolili da se razmašu sa cenama.
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Bez uzorkovanja oba ulja i laboratorijake analize nema nista pa prema tome...
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Bossanac
                    Banovan
                    • 04.01.2015
                    • 94
                    • Tuzla, Bosna
                    • Golf 6

benzinska pumpa Arala Minhen, decembra 2014.g.

Comment

• speedplus
                      RIP Bio nam je drug!
                      • 15.01.2007
                      • 2419
                      • LAZAREVAC

Ono što mogu reći,iz iskustva je,da Castrol za Nemačko tržište i Castrol za Srpsko tržište,nije isti proizvod.Dok je TROST(Nemački veleprodajni lanac auto-delova) imao filijalu u Srbiji,za svoj servis sam nabavljao Castrol preko njih i plaćao ga u veleprodaji,taman toliko,koliko je Castrol Srbija imao maloprodajnu cenu.U jednom momentu sam odlučio da proverim razliku između dva,na oko identična proizvoda.Sipao sam Castrol u moj i u auto jednog prijatelja,za probu.Ispostavilo se da nakon 30.000km(tri zamene),Castrol Srbija,nestaje u količini od 4 litre na mom autu(na 10.000km) a kod prijatelja 1,5 litara,na 10.000km.Pre a i posle toga je korišćen Castrol isto 10W40,ali iz TROST-a,to jest povčen direktno iz njihovog centralnog magacina u Nemačkoj i sa njim je na 10.000km falilo 1,5 litara,na mom autu,a manje od 0,5 na autu mog prijatelja.E sad moram dodati i to,da se kod mene javljala,osetno veća buka hidropodizača priliom hladnog starta(Audi) i kasnijeg rada dok motor nije zagrejan,dok kod ovog drugog auta nije bilo tih pojava.
                      Koja je razlika, neznam,ali da je ima,ima je

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Expendable će ovu teoriju verovatno potvrditi ili opovrgnuti, ali ja moram da dodam da svaka multinacionalka u svakom slučaju ima više od jednog pogona za proizvodnju. U većini slučajeva sirovine dolaze sa različitih mesta (sem u slučaju kafe, kakao i sl....), ALI i UVEK proizvod MORA da poseduje zadate specifikacije na kutiji, za ma koje tržište da se pakuje. E sada, može da se desi da za naše tržište ulje ima granične specifikacije, a za druga daleko bolje specifikacije.

NIJEDAN ozbiljan proizvođač neće dozvoliti urušavanje brend na pominjan način. A falsifikatora će uvek biti.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Originally posted by Eon View Post
                          Kao i svaka multinacionalka i BP određuje cene teritorijalno za svoje regular i premium proizvode a u skladu sa platežnom sposobnošću, cenama konkurentskih proizvoda, ulaganjima u marketing i distribuciju i sl. Mi spadamo u tržišta gde se uljari čitavu deceniju bore za tržišta, tačnije zabole ih za nas, ali prodajom povećavaju volumen bez bitnijeg uticaja na profitabilnost.

Uljarski biznisje davno kapacitetima prevazišao ukupnu planetanu potrošnju, ali zbog činjenice da su sirovine nametnute kao nusproizvod frakcije radi dobijanja drugih proizvoda, mali broj velikih je izašao iz celog biznisa, već vi čekaju poslednji udarac.

Taj udarac će doći odmah po omasovljenju biogoriva, a malo pre uvođenja vozila na alternativni pogon.

DO tada uživajte u jeftinim uljima na našem tržištu i usput zahvalite na tome G neftu, Lukoilu, FAMu, Optimi i ostalim nepomenutim, jer velikim igračima nisu dozvolili da se razmašu sa cenama.

E vala, kao u Njegoša!

Uz prvi pasus samo da dodam: takođe i (ponekad, nije pravilo) utvrđuje i nivo kvaliteta.
                          Ovo je izvesno kod deterdženata (kućne hemije uopšte) i znam iz prve ruke (duga priča kako) gde (npr.) postoji za Evropu tri vrste tržišta (pominjao sam već ali da ponovim) Zapadna i Severna Evropa, Južna (Eu članice) i Istočna i JugoIstočna (gde smo i mi), ponekad se JI pa deli na dva segmenta (da pogađamo gde smo mi?).
                          Kombinacijom reklama i kvaliteta (pri osvajanju ili vraćanju tržišta (tržišnog udela) se kvalitet povećava (povlače proizvodi za platežnija tržišta) uz reklame pa se "popušta" i tako u ciklusima).
                          Kod uljara ovo nije možda (baš) tako ali jeste slično. Razlike su manje (nego u prethodno navedenom), ponekad ih i nema (šta će sa dve godine neprodatim količinama, pa "šutnuće" ih ovamo), ali problem je što mi kao potrošači NE znamo kolike su i da li ih ima (i kad ih ima ili nema).
                          Kao što Chubbs reče, uvoznici nemaju laboratorije (a i da imaju ... šta, da neće vratiti Castrol zato što nije kao u Nemačkoj?!).
                          Ako postoje razlike nisu koliko su u ceni (sasvim izvesno) ALI nije isključeno da je nijansa na strani onoga što se prodaje na Zapadu.
                          Ovome posebno doprinosi to što niko (i "slovima" N I K O) ne kontroliše kvalitet (a i da kontroliše, po našem zakonu prolazilo bi SVE, ispitivanjem osnovnih 15 osobina ništa posebno se ne bi utvrdilo).
                          Sasvim je izvesno da "restlovi" sirovina (baznih ulja pogotovu) moraju da se negde utroše ... "izvozni kvalitet" (kod njih je često obratno nego kod nas). Svakako da je sreća da postoje lokalni proizvođači (i jak Gazda iza NIS-a) inače bi ulja bila bar 50% skuplja (više ne zbog platežne moći).
                          Inače imam i prosečne cene po vrstama ulja (ali ko će sad da traži) za 2012. ili 2013. u Zapadnoj Evropi ... ako se dobro sećam sintetička (5W-30/40) su bila 16 ili 17€ u maloprodaji za litarsko pakovanje (opšti prosek za vodeće proizvođače). Kod nas je to (bar) dvostruko manje.
                          Ipak, jedno je izvesno, lošiji kvalitet (ili ne) Castrol (i druga velika imena) su zadovoljavajućeg kvaliteta (ispunjavaju navedene norme) i motori nisu ugroženi. Naravno, bolje je (i to se plaća) da su one prevaziđene.
                          I na kraju, iako mislim da često razlike nema ili je mala, radije bi (sada nije slučaj jer mi poseban kvalitet ne treba pa se ne opterećujem time) za iole noviji automobil (motor) ulje kupio u inostranstvu (Zapadu) pa makar i duplo skuplje. Naravno, ostaje opcija originalnih ulja niže cene (Lukoil, Gazprom/Nisotec, Fam, Optima ... MOL, Eko, OMV - mada su poprilično skupi za "middle name" brendove).
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bossanac
                            Banovan
                            • 04.01.2015
                            • 94
                            • Tuzla, Bosna
                            • Golf 6

ovlašteni VW zastupnik Nipex, Tuzla
                            Castrol Edge professional long life III 5w30

benzinska HIFA u Tuzli

Castrol Edge 5w30 20 KM

benzinska pumpa kod Doboja....16,5 KM NAJJEFTINIJE
                            Castrol Edge 5w30

Comment

• sambol
                              CBC Veteran
                              • 30.12.2014
                              • 126
                              • BL
                              • T9

Gledao sam ulja u Češkoj na Shellovoj pumpi, litra Helix Ultra 5W-40 je bila oko 27 € (pošto su cijene u krunama, preračunavao po približnom kursu). Pošto mi poznanik radi u Orbicu (koji je distributer Shella), pričao sam s njim na tu temu... uglavnom, on mi je rekao da se cijene ulja formiraju u zavisnosti od tržišta na kojima se prodaju. Takođe mi je rekao da je Shellovo ulje za naše tržište drugačije nego za tržište zapadne Evrope, te da je ulje koje se kod nas prodaje identično onom koje se prodaje u Sloveniji i Hrvatskoj. Kod njega sam litru već navedenog ulja plaćao 15 KM (oko 7.5 €).

Comment

• uglavnom.bezopasni
                                - 42 -
                                • 03.02.2005
                                • 2235
                                • Novi Sad

Sto se tice cena npr kod racunara cesto je cena za isti proizvod 100$=100£=100DEM

Kvalitet zavisi od pozicije na trzistru, pre 10ak godina pojavila se Linolada kod nas, pristojna malo jaca cena, ukus kinder lade ko se seca...
                                Posle par meseci Linolada jeftinija od svega, ali ukus uzas. Posle dopisivanja sa njima, jedna ljubazna gospodja mi je objasnila sistem smanjivanja procenta skupih sastojaka da bi se smanjila cena i povecalo trzisno ucesce.
                                Mislim da im se to obilo o glavu, vrlo brzo su vratili sastav na staro, cena je ok, a cak nisu ni smanjili kolicinu sto svi rade.
                                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                                11.04. 0:12 #2
                                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
                                X