Gospoja u dogovoru sa rodjakom uzme auto od njega koji nije ni zelela niti joj je trebao , ali sta je tu je , meni na grbacu , auto je 2008 god , po prospektu vidim da mu ide 5W40 , preporuka naravno GM , ja sam poslednje dve godine u Alfi 156 2.0 TS i Fiatu 1.9 jtd sa cipom koristio G energy i stvarno imam pozitivna iskustva , e sada ubedjuju me da to ulje nema sertifikat , odnosno ne ispunjava uslove za Forda , ( da li B1 ili nesto sl fali u spisku i naravno prodaje mi kastrol . Auto kao sto rekoh vozi zena onako normalno ekonomicno i ne zahtevno .Pitanje je da li Ruse samo nije zanimalo da atestiraju i stave specifikaciju za Forda ili je taj auto stvarno posebno zahtevan ?????
Ford fokus 1.6/16V dilema oko ulja
Collapse
X
-
Ford fokus 1.6/16V dilema oko ulja
27.5 god za djevrekom auta snova :
Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????
NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA -
Pa ... za Fokus (benzinac) iz 2008. može da ide samo 5W-30 (kao fabrički, "default", podrazumevana vrednost).
Ono, može i 5W-40 nije da ne može a gde baš GM (i kakve to veze za Ford-om ima, nisam baš razumeo) nije mi jasno ... ali "moderna su vremena".
Gazprom (G-energy) ima ulja sa raznim odobrenjima ali su ili "Service Line" ili posebnih oznaka (pa ih nema na pumpama, bar ne na većini).
Pravo ulje za taj motor (automobil) je:
G-energy F-Synth EC 5W-30.
Ono ispunjava: ACEA A5/B5, Ford WSS-M2C913-C, ILSAC GF-3.
Dakle, nisu (ni) Rusi naivni. Imaju ulje sa potrebnim specifikacijama. E sad, gde ga naći? (to je drugo pitanje).
Nije baš da mora (ovo ili slično ulje) ALI sve što promenite, biće na vašu štetu ... uz retke izuzetke (ACEA C2 je praktično sve što i "913C", pa i malo više) ali takođe u 5W-30. ACEA C3 5W-40 može da se doliva pa čak i da se koristi ALI kod (po)prilično novog motora (ipak, tek 6 god.) ne bih se bavio "ispravljanjem krive Drine".Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Benzin?
Mislim da se tu traži Ford M2C913-B odnosno novije Ford M2C913-D (što pokriva i stariju varijantu) a što podrazumeva viskoznu gradaciju 5W-30. To mu inače dođe varijanta sa kojom je naliven u fabrici. U suštini ACEA A5/B5. (mislim da može i ACEA C2).
LIQUI MOLY - Motor Oils, Additives, Car Care - Products - Special Tec F 5W-30
Takođe, Motul varijanta
E sad, gotovo da bih se zakleo da bi mu sasvim pasovalo totalovo Ineo ECS a ono mu dođe i najekonomičnija varijanta. Takvo ulje u famovoj varijanti koristim lično i neću da menjam brend http://www.fam.co.rs/images/files/TI...AE%205W-30.pdf
Po viskozitetu, još za nijansu tanje, a namenjeno fordovima - G-energy F Sinth pa mislim da bi ono bilo odlično.
Eto, ne mora samo Castrol.
huh izgleda da u slično vreme stalker i ja napisali odgovore. Pa, ako dvojica slično misle, biće da je istina i tu negde, a ne samo tamo...Last edited by DS9; 28.10.2014, 19:03.
Comment
-
-
OK , jasno mi je , mada bih se zakleo da sam procitao na nekom sajtu sa specifikacijama full sint i cini mi se 5w40 . Ako treba 30 bice da mora trideset , obrnuo on 100 k km.
Hvala na brzom odgovoru .27.5 god za djevrekom auta snova :
Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????
NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA
Comment
-
Comment