BMW 316 N42 , pravo ulje za ovaj motor?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • petrosonic
    CBC Početnik
    • 04.11.2014
    • 6
    • Beograd
    • BMW 316i

BMW 316 N42 , pravo ulje za ovaj motor?

imam problem sa BMW 316 , motor N42, potrosnja ulja 5w-30 BMW je 1 litar na 1000km. Porcitao sam na ovom forumu u arhivi da je Mobil 5w-50 resenje ,ali sam isto tako procitao na drugim forumima da je moguce da to ulje uspori motor i izazove neke druge probleme.
    E sad ,stvarno bih probao sa ovim uljem , ili nekim drugim gradacijama, ako neko zna za ovu pojavu - slusam savet.
    Nemam curenje ulja, a sto se tice dima iz auspuha, pa dimi mozda malo ujutru na kratko ko i svaki drugi automobil koliko sam primetio.Skoro su mi radili dihtovanje motora medjutim i dalje 1 litar na 1000km. jos sam negde procitao da je ovo i normalno za ovaj motor a 2002. je godiste.
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Drugi će (tj najpre expendable) dati najefektnije predloge - ja samo da kažem da je tumačenje "5W-50 će usporiti motor" sasvim laičko shvatanje toga da deblja viskozna gradacija (na_vruće) usporava motor. Čuj usporava !!! Pa jeste, `oće da uspori. Piše na ulju - ovo ulje je za do 80 km/h, a ono za do 180 km/h. Skoro da bi mogao neko i tako da kaže ako bi hteo da se zeza, kao da su pneumatici u pitanju

Na jugu Srbije čuh svojevremeno sjajnu izreku koja mi se čini vrlo primenjiva za ovakav tip shvatanja. "Kažeš ludome da prdne - a on se sav u$ere."

Pa, ovi što se trkaju sa takvim uljima u motoru su sve usporeni, jedva se vuku po asfaltu.

Bez zezanja - izbor maziva je kompromis, nešto se dobija pod određenim usovima, nešto drugo gubi. A cilj je u datim uslovima dobiti optimum eksploatacije mašine.

Kaže finija narodna izreka, "na ljutu ranu - ljutu travu" Ako troši 5W-30 1 L na 1000 km - normalno da će se razmisliti o gradaciji koja će to umanjiti, te se približiti gore pomenutom optimumu Ne znam da li se u okviru te gradacije može probrati i ulje sa nekom od BMW normi, mada to i nije toliko bitno za konkretan slučaj.

Šta je tu je (takav motor kakav je) pa mu se treba izabrati mazivo koje će ga dobro podmazati i pri tome umanjiti veliku potrošnju ulja. Mislim da je odlično što si ovde postavio pitanje jer ćeš tu i dobiti najadekvatniji odgovor uz adekvatno objašnjenje. U suštini ima priličan broj izbora u gradaciji 10W-50 i 5W-50 koji bi bili zgodni za ovakav slučaj BMW motora, pa obrati pažnju na sledeće odgovore.

Inače, dobrodošao na CBS, na pravom si mestu, vrlo.

I srećno
    Last edited by DS9; 05.11.2014, 11:19.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

a sto se tice dima iz auspuha, pa dimi mozda malo ujutru na kratko ko i svaki drugi automobil
      dim ili kondenz iz auspuha? ovo prvo je plavicasti dim sa mirisom vartburga ili motorne testere a ovo drugo je bez boje, ukusa i mirisa.

za taj motor nije normalno da trosi toliko ulja na toliko kilometara, za neki drugi bemveov motor, vece kubikaze, jeste. "usporavanje" ne bih komentarisao.

jako je bitna servisna istorija, da li su ulje i filter redovno menjani, pa onda separator uljnih para, kako li se vec zove... dobar motor ali samo ako je redovno odrzavan, u suprotnom, kamen oko vrata.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• petrosonic
        CBC Početnik
        • 04.11.2014
        • 6
        • Beograd
        • BMW 316i

pa ja ga od skora imam, kupljen preko placa, ne znam sta mu je ranije radjeno, u servisu su mi rekli da probam sa drugim uljem,kao N42 je jedan od komplikovanih motora za rasturanje , hiljadu zvrcki i majstori imaju teskoce sa njim da ga posle sklope i zbog toga ga i mrze i slabo ko i zeli da se s njim zeza, to je ono sto ja citam izmedju redova, e sad ono sto sam ja radio jeste komplet dihotvanje,menjane svecice,ulje, filteri sveg ai svacega, otprilike sve sto je moglo da se menja - promenio sam . Dim je vise ovaj beli na kratko , nije plav.Takodje su mi u servisu odmah rekli da spremim kanticu ulja jer ovi motori trose ulje,znaci poznata im je pojava , takodje rekose da su i menjali separatore ulja nekim musterijama ali da ni to nije pomoglo, otprilike svi znaju da tu nesto ne stima,ali niko nije ponudio, to jest ne zna za resenje, sem mozda promeen ulja,ali kog.A sto se tice gusceg ulja, kazu opet neki ljudi da ako je mnogo gust moze da zacepi BMW Vanose i da to ulje kao "zapekne" i onda posle nekog vremena mora da se otvori motor i sve to skine i ocisti.U principu nikako da dodjem do neke kvalitetne i jasne informacije,jedni jedno drugi drugo pa sad moram da izvagam sam i probam neko resenje u nadi da ce biti najbolje, za sad bih jedino probao sa promenom ulja, mozda taj Mobil 5w-50 ili Mobil 0w-40 , ne znam,mada, se da ce neki odgovor ovde da mi pomogne pri odluci...
        Last edited by petrosonic; 05.11.2014, 10:09.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Mobil1 5W-50 je dobar/siguran izbor. Ako treba jeftino da se prođe, eventualno može da se proba sa vrlo povoljnom totalovom odnosno Elf varijantom ELF EXCELLIUM 10W50 • Profaco - Zvanični distributer kompanije ELF za Srbiju
          Između toga bi moglo da se probere još poprilično ulja od raznih proizvođača , ali bih da je moj taj auto probao prvo elf da vidim kako će sa tom gradacijom da se ponaša. Ako bi se bitno umanjila potrošnja ulja (a očekivao bih da ne pređe više od oko 0.5 L/1000 km) onda bih razmišljao o eventualno drugim varijantama (u cilju eventualnog još za nijansu smanjenja potrošnje ulja).

Kako se vozi taj auto, tj. kako je ustanovljeno da se troši toliko ulja? Neki duži put ili gradska vožnja? Prosečna brzina? Suština tih pitanja leži u činjenici - da bi mnogi motori umeli da potroše količinu (nekakvog 5W-30) ulja blisku toj ako bi se npr. vrlo žustro vozili (mada to jeste sasvim problematična potrošnja). Dakle zavisi...

Ovde u opštoj temi o nivou ulja u motoru, ako bi se pogledalo šta sam ja pisao - može se videti da ni merenje potrošnje ulja ne mora uvek da daje tačne rezultate, pa i to zavisi... Možda ne troši 1 L, /1000, već možda 0.7 L /1000, a to uz gornji komentar (oko uslova vožnje) može da daje drugačije svetlo na celu stvar.

Pa, iako ovo ne pišem zato što mislim da nisi tačno izmerio potrošnju ulja, nego samo da uputim da to može da bude diskutabilno - razmisli i o tome. Jer ja ovo pišem da ti kažem - da sam ja pogrešno izmerio potrošnju ulja na svom vozilu , ako pričamo o sasvim tačnim merenjima te potrošnje koje prosečan vozač može da izmeri.

Srećno
          Last edited by DS9; 05.11.2014, 11:11.

Comment

• petrosonic
            CBC Početnik
            • 04.11.2014
            • 6
            • Beograd
            • BMW 316i

pa evo ovako, doaso u servis na zamenu ulja, ljudi mi zamenili, i sutradan ja vidim ispod haube dim ujutru,zovem servis kazu mora dihtovanje. prodje nedelju dana, i stignem na red i u servisu mi odrade dihtovanje motora , pocnem da ga vozim i posle nekih 600km pogledam ja sipkicu a on na minimum totalni,doadam 350 gr, nastavim da vozim i msilim se- mozda je ulje iscurelo pre dihtovanja pa bi sad trebalo da bude ok, medjutim posle nekih 250km pogledam opet minimum i dodam jos nekih 200gr sto mi ostalo i kupim rezervnu litru.Prodjem jos 400km i upali mi se lampica za manjak ulja.Nigde nista ne curi, ne smrdi,u medjuvremenu jos jedan mehanicar ga pogleda i kaze motor suv , videcemo za dalje.Kako mi se upalila lampica zuta za manjak(a crvena je za kompresiju) kod bmw, dolijem ja jos ovaj novi litar 5w-30 BMW ll04 , i resetujem kilometrazu i sad ga opet merim,ali cim je i posle dihtovanja istrosio onih dodatnih 550gr sigurno ce i ovaj litar,sto zanci da sam od zamene ulja do sad presao 1500km i siapo 1.5 litar dodato, zato resih da potrazim pomoc ovde.Inace auto vozim kao penzos, uglavnom gradska voznja, dosta gradske voznje bas dosta, a za vikend izadjem i na autoput ,agresivno samo neki put cisto da osetim da je bmw ali nista spektakularno.
            Last edited by petrosonic; 05.11.2014, 11:24.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Problem je što Vi ne znate uzrok tolike potrošnje ulja. Ako je tako (a tako je, skoro kupljen automobil) morate prvo to utvrditi da bi iko mogao da Vam da iole suvisli savet. Ovako možemo do 101 i nazad (ako neko pre toga ne udari 25 recki) i sve će biti (puko) nagađanje.
              Ako negde ulje curi (dihtovan ili ne, sve je moguće) neće vam pomoći ni 10W-60. Ako je do istrošenosti motora, onda jedno, ako je problem sa ventilima to se (valjda) može rešiti (mada najmanje verovatno). Ulje negde ode ... Nema tu magije (ili iscuri ili sagori ... jedino što postoji mnogo razloga za oba). Dakle, dobar mehaničar (ali iskusan) koji poznaje motor pa da nešto kažemo.
              Dok se ne dokaže suprotno, tretirao bih motor kao dobar, tj. držao bih se preporuke za ulje (min. LL-01, moguće LL-04) proizvođača.
              Trošak za ulje nije enorman (ekvivalentno većoj potrošnji od pola litara benzina) ali se slažem da je veoma nepraktično (proveravati na svakih 500km i verovatno na toliko i dolivati po par dl). Na žalost druge Vam nema.
              Koje ulje?
              BMW ulje je LL-04 uz ACEA C3.
              To je dobro ukoliko motor sagoreva ulje (Mid-SAPS). Kako nije izvesno da će viskoznije ulje pomoći, veoma je bitno da ulje bude sa manje sulf. pepela. Zbog toga, dolivajte bilo koje ACEA C3 5W-40 ulje (ipak što viskoznije, a da zadovoljava kvalitetom). 0W-40 neće pomoći (neće ni ovo ali možda malo, vredi probati).
              Da je noviji motor (automobil) rekao bih Eneos 0W-50 ali ipak NE (stariji motor, već sa istorijom curenja zaptivki, makar zadihtovano skoro, osim toga cena je enormna).
              Dakle, za sada SAMO 5W-40 sa ACEA C3.
              5W-50 bi moglo (i) da bude rešenje ali bih ipak sačekao da se ispita šta se tu dešava. Inače, 5W-50 se dobro pokazalo kod starijih generacija BMW motora (iz devedesetih). Da li i ovde? Možda, ali ... (ako smanji potrošnju za 30-40% više sulf. pepela će taman biti kao sa C3).
              Vaš motor trenutno radi kao neki moderniji 2T motor (sa odnosom 1:100 ulje/benzin ili čak 1:80 ili manje, tj. više) ... zato onoliko o sulf. pepelu.
              Ukoliko se radi o istrošenosti motora, onda bi 5W-50 ili (kako je DS9 već rekao) 10W-50 (ali od proleća) možda bilo neko rešenje.
              Do tad (dok se ne utvrdi stanje motora, ponavljam treći put jer je opšte pravilo) koristiti samo preporučeni kvalitet ulja u maksimalnoj viskoznosti u ovom slučaju 5W-40 min. BMW LL-01 odobrenje.

P.S.
              Predlog je naročito naglašen jer ste tek kupili automobil.
              Kad automobil dugo stoji, obično se "rasuše" zaptivke, pa je verovatno problem u tome (dihtovan motor sigurno ne podrazumeva promenu svih ili možda da? Sumnjam).
              Ako je motor dobar (a nije do zaptivki), potrošnja ulja bi mogla malo da pada vremenom i "unormali" se.
              Mislim da su noviji 316i motori (od Vašeg) imali problem sa potrošnjom ulja pa se preporučivalo viskoznije. Ne liči mi da je navedena potrošnja ulja normalna (u retkim slučajevima jeste, ali oni su dobro poznati), a Chubbs mi je to i potvrdio. Raspitajte se i na (nekom ali više njih) BMW forumu (nekog BMW kluba). Možda je neka serija (možda baš vaše godište) imala neki problem, pa bi to pomoglo u "istrazi".
              Ne očekuje da Vam bilo koje ulje, bilo koje viskoznosti može smanjiti potrošnju ulja na manje od polovine (retko kad). Opet ste na 5dl/1000km što je i dalje mnogo.
              Zato je redovna provera i dolivanje ulja jedino rešenje (bar će motor biti zaštićen po fabričkoj preporuci).
              Last edited by expendable; 05.11.2014, 12:04.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Eto petrosonic, u suštini si dobio najpravilniji odgovor - da se startno uvek krene sa striktno preporučenim uljem (u ovom slučaju LL-04), kada je polovan auto u pitanju.

Ono što sam ja naveo možda bi učinio neki iole iskusniji mehaničar da bi zadovoljio (bolje reći - skinuo sa vrata) mušteriju koja mu se žalila na potrošnju ulja, pa bi time sa nešto većom verovatnoćom možda zadovoljio mušteriju. Al`možda i ne bi.
                Tako da je najbolje držati se regularne/predviđene procedure, da se i sazna tačno šta se dešava kada je ona sasvim ispoštovana.

Comment

• petrosonic
                  CBC Početnik
                  • 04.11.2014
                  • 6
                  • Beograd
                  • BMW 316i

Hvala na ovako dobrim odgovorima, narocito gosn expendable , poslusacu vas savet.Stavicu 05w-40 pa cu videti da li je malo bolje, a u medjuvremenu cu pokusati sa preporucneim bmw servisima da nadjem odgovor zbog cega se ovo desava, kao sto rekoh u jednom hvlajenom bmw servisu cim sam usao na vrata mehanicar mi rekao -"gde god krenes spremi ulje u gepeku" .Ali to je samo prvo misljenje,mozda neki drugi doktor zna jos.Javljam se sa narednim istrazivackim uspesima jer imam nameru da isteram uzrok na videlo. Takodje bh da se nadovezem na ovo sto je gospodin expendable napisao da ovaj auto zaista jeste dugo stajao i dugo nije bio vozen, to su mi takodje rekli u servisu , da je bas bas dugo stajao, k ozna mozda imam srece pa se i vrati u normalu ova potrosnja :-)
                  Last edited by petrosonic; 05.11.2014, 13:52.

Comment

• kalimero1
                    CBC Senator XXL
                    • 01.11.2010
                    • 318
                    • zagreb
                    • c5

po godini bih rekao da je to e46 sa valvetronicom,pošto sam te aute dosta radio
                    skoro sam siguran da ne valjaju gumice ventila,a ako ga zadržiš uvjerit češ se i sam
                    na njim se stvrdnu več na oko 100000km.neznam kod kakvih mehaničara ideš
                    ali taj motor nije toliko poseban,treba imat blokade za bregaste i jednu za
                    vanose kod kojih treba paziti da se ne zamijene usisni i ispušni i prije paljenja
                    sa dijagom naštelati vvt servomotor da usvoji krajnje položaje.

Comment

• petrosonic
                      CBC Početnik
                      • 04.11.2014
                      • 6
                      • Beograd
                      • BMW 316i

Kalimero1 Vase objasnjenje mi deluje bas logicno , narocito ako pomislim da mi se mozda i pojavi beli dim kad palim auto posle stajanja,sto me navodi da mu se kroz ventile scedi ulje i ceka sledece paljenje kad ga sagori pa tako ukrug. Najgora stvar je sto sam danas bio u 2 BMW servisa i u oba servisa su odreagovali lose na N42 motor, niti su predlozili bilo sta od ventila gumica,merenje kompresije itd vec sam dobio 2 identicna odgovora "Nema tu sta da se gleda to su N42 motori , jedino da se otvara i radi sve generalno a to bi kostalo kao pola automobila - ne isplati se, samo da se promeni vrsta ulja i vozi" . I sta ja sad da kazem na ovakve savete,sem da pomislim da mehanicari stvarno beze od ovakvih motora dal zbog specijalnog alata ili sta , jer prosto ne verujem da je motor za maltene generalnu itd.Lepo ide , potrosnja benzina u gradu je 8.5 lit, smesno koliko je dobar. Sad me interesuje da li uopste neko zna ko u Beogradu moze da mi proveri i uradi zamene gumica ventila, ako zna nek mi posalje servis na PM. Hvala
                      Last edited by petrosonic; 05.11.2014, 23:01.

Comment

• petrosonic
                        CBC Početnik
                        • 04.11.2014
                        • 6
                        • Beograd
                        • BMW 316i

evo samo da dodam sta sam otkrio, pricao sa vise servisa i sa ovlascenim BMW, kazu "Ako radimo gumice ventila,mora da se odvaja glava motora,a kod odvajanja glave motora na ovim modelima skoro uvek se odvali navoj od bloka i u principu se napravi steta pri otvaranju jer je sve maltene zapeklo i onda mora da se radi jos sto sta da bi se vratio u normalno stanje i to ce vas izaci vise nego sto auto vredi, probajte sa zamenom ulja, najbezblnije resenje". Eto , sad znam zbog cega svi beze od ovog modela.Tako da mi ostaje da predjem na 5w-40 po preporuci expendeble-a , pa na prolece na 5w-50 mobile, jer ocigledno da mehanicari ne zele niti mogu da pomognu jer svaka ozbiljnija inetrvencija zhteva skidanje glave i otvaranje koje im nije izvodljivo a da ne naprave usputnu vecu stetu.
                        Last edited by petrosonic; 06.11.2014, 15:53.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ja bih pre ulozio pare u jedno dobro dubinsko pranje, lickanje i spremanje za prodaju.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kalimero1
                            CBC Senator XXL
                            • 01.11.2010
                            • 318
                            • zagreb
                            • c5

ako motor nije kuhao nema straha od čupanja navoja normalno ako se radi po pravilima
                            ta glava ima 3 vrste šarafa po duljini i debljini, u sredinu ide6 najdebljih a na krajeve
                            tanki,samo treba pazit da se ne pomiješaju i da se stežu na stupnjeve,inače kineske blokade
                            za taj motor koštaju oko 150e što se otplati na prvom poslu,ako se odlučiš ja ti mogu
                            objasnit korak po korak kako da to napraviš sam ako se serviserima ne radi.

Comment

• Mvas
                              CBC Početnik
                              • 21.02.2021
                              • 1
                              • Čačak
                              • Bmw e46 316i

Originally posted by kalimero1 View Post
                              ako motor nije kuhao nema straha od čupanja navoja normalno ako se radi po pravilima
                              ta glava ima 3 vrste šarafa po duljini i debljini, u sredinu ide6 najdebljih a na krajeve
                              tanki,samo treba pazit da se ne pomiješaju i da se stežu na stupnjeve,inače kineske blokade
                              za taj motor koštaju oko 150e što se otplati na prvom poslu,ako se odlučiš ja ti mogu
                              objasnit korak po korak kako da to napraviš sam ako se serviserima ne radi.
                              Pozdrav,
                              Pošto vidim da dosta dobro poznajete ovaj motor bmw e46 316i motor n42, molim vas za mišljenje o uzroku nemirnog ler gasa, kada se upali auto, počne da "galopira" dok je na leru, ako ga ostavim na leru hoće i da se ugasi, dijagnostika pokazuje misfire naizmenično na sva 4 klipa, u vožnji nema nikakvih problema, kasnije kada se zagreje uglavnom lepo radi i na leru... Zanimljivo je da pri vrlo niskim temperaturama (-10, -15°C) nema tog problema (da li radi pri većem ler gasu...?!?)

Da li uzrok problema može da bude separator uljnih para?

Comment

Working...
                              X