menjacko ulje za fiat punta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

menjacko ulje za fiat punta

utrvdim pre neki dan da mi fali ulja u menjacu, i ako nije sve ove godine nigde ocigledno curilo (verovatno mu je falilo kako sam ga kupio).
    utvrdim u autodati i selenia oil selectoru,da bi meni trebalo ulje api gl-4 plus sae 75w-85 , naprimer prvo punjenje selenia tutela TEHNYCS .
    medjutim tog ulja nigde kod nas nema,(trazio u vise radnji koje prodaju sve za fiate,da ih ne reklamiram sada ), i svi me ubedjuju da u taj menjac (fiat punto 1,2 8v 2002 god ) ide selenia tutela ZC api gl-5 sae 75w-80 . kupio sam to ulje,dolio (falilo oko 0,5 litra ).
    interesujeme da li sam pogresio sto sam sipao ovo ulje u menjac ?
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Lepo su Vas ubedili u netačno. Tipična šljivropska posla, ako ne znaš onda galami i brani svoj (pogrešan) stav životom i malo-pomalo, pamet popušta.
    (možda je to i originalno značenje narodne da "pametniji (uvek, prvi) popušta").
    Dakle, nije tačno ni 1% (tačno je 0%).
    Od kad je "sveta i veka" (Fiat Punto-a) u petobrzinski menjač se nikad nije sipala Tutela ZC (i uopšte GL-5 ulja).
    Čak je i VG pogrešna ali to je manje bitno (može proći 75W-80, mada bih pre birao 75W-90 za auto stariji od 5 god.).
    Ako nema Tehnycs-a, probajte sa Matryx-om koje mu je najsličnije (GL-4 i 75W-85).
    Ako nema ni toga imate Mannol 75W-85 API GL-4 ili (makar) sjajno (PAO osnove) Ravenol MTF-1 (API GL-4/5 zbog čega ipak kao alternativno rešenje inače po kvalitetnu prvo od pominjanih, ubedljivo).
    No, nije sve tako strašno (kao što izgleda), u smislu dopune ZC će "odraditi posao" (što nije kao što sportski komentatori i uopšte na TV-u dobro urađen posao, već tek koliko da nije katastrofa ... "odraditi" valjda je jasno, ne treba ni lektor ni rečnik).
    Pri zameni ipak insistirajte na onome što Fiat navodi u (svim) uputstvima (176 (ovde za 5-to brzinac je išlo i 80W GL-4, 188, 199).
    Jednostavno, zbog korišćenih materijala (sinhrona) GL-5 će (pre ili kasnije, ali svakako) negativno uticati na sve što u sebi ima bakar (ali i uopšte obojene metale i njihove legure). Sezona-dva možda i ne (ali uz malo sreće) ali na duže svakako.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

pa da , tako sam i mislio.
      ali to su najvece i za fiat spezijalizovane maloprodaje u Beogradu.oni to ulje CZ 75w-80 prodaju svima koji traze ulje za te menjace. na slodeksovom sajtu(koji je generalni za petronas i seleniju ) vidim da imaju u ponudi i ovo koje meni treba a zasto ga tako velike radnje ne narucuju meni nije jasno.

Comment

• Ficoman
        CBC Veteran
        • 09.11.2005
        • 139
        • Beograd

Ja sam trazio adekvatno ulje i nasao sam u Slodesu koji je generalni uzovnik za Seleniu.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

pa ja sam to kasnije video,kad sam vec kupio i sipao ovo ulje,racunam da u AP SPORTU i KIT komercu znaju koje ulje ide u naj zastupljeniji automobil u Srbiji ?!?!
          ali sam se ocigledno prevario. ovo ulje sma platio 1000 din.
          posto je technyc i slodesu ?

Comment

• Ficoman
            CBC Veteran
            • 09.11.2005
            • 139
            • Beograd

Tako sam i ja mislio, citam na forumima svi sipaju to CZ, odem u Ap sport, oni kazu to je za punta, pa sam pogledao fabricko uputstvo. Okrenem Slodes pitam da li imate i koja je cena. Pre koji mesec kad sam zvao bilo je oko 1000 din. Sutra idem da kupim i menjam pa cu napisati tacnu cenu.
            Last edited by Ficoman; 08.08.2016, 18:33.

Comment

• kalimero1
              CBC Senator XXL
              • 01.11.2010
              • 318
              • zagreb
              • c5

nemoj se zamarat.tih getriba sam napravio prilično komada i točio večinom 75w80 bez obzira tko radi ulje
              inače u njima odlazi par ležajeva i kanđa 1 i 2 brzine onda ti počne šrotati kad voziš u rikverc.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

ma ne tangiram se, pred put u Grcku sam proveravao auto,pa reko da proverim i menjac,nisam nikad ni gledao ulje u njemu.
                inace nemam nikakvih problema sa menjacem , mozda je malo glasniji kad ide u rikverc,ako si na to mislio ?

p.s zvao sam ja slodes TEHNYCS kosta 970 din.
                a na pitanje zasto ga nema u maloprodaji kod vecih prodavnica fiat delova, reako mi je da nezna zasto oni nemaju , uglavnom u slodesu ima.

Comment

Working...
                X