Zamena ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alex1974
    CBC Veteran
    • 15.04.2016
    • 127
    • okolina
    • Vectra A 1.6SV

Zamena ulja?

Do sada sam kod zamene ulja palio auto pa posle malo rada malo sacekao pa ispustao staro ulje.
    Sada mi nesto pade na pamet da li bi mozda trebalo da ispustim ulje bez paljenja auta?
    Nesto razmisljam kada se upali auto onda se ulje "razbaca" po motoru i verujem da se ne iscedi sve vec ostane i neka kolicina starog ulja.
    Ako bih ispustio ulje bez paljenja onda je svo ulje vec u karteru i mislim da bi tako isteklo svo staro ulje.
    Koliko je to pametno uraditi ili da opet,kao i do sada,ispustam ulje posle paljenja auta?
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Kao do sada.
    Ulje se menja zagrejano, min. 60 °C, optimalno 80 (oprez pri promeni!).
    (ako ćemo u detalje i dobru praksu; ako ćemo "po servisima" onda, "kad stigne na red, kad se dobro (pod)hladi, itd. i sl. (posle pitanje a zašto mi je ulje crno a tek sam ga promenio)).
    ENDE
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alex1974
      CBC Veteran
      • 15.04.2016
      • 127
      • okolina
      • Vectra A 1.6SV

"posle pitanje a zašto mi je ulje crno a tek sam ga promenio"
      Ja sam mislio da bas zbog toga sto ulje bude razbacano po zidovima motora i verujem da onda ne iscuri bas sve i dolazi do toga da ulje bude crno odmah posle zamene?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Jok!
        Uvek ulja zaostane. Manje je zlo "razbacano" ulje (i zaostatak od par dl) od staloženih taloga na dnu kartera (koji NE "iscure" na hladno).
        Ako ćeš brzo da menjaš ulje (za frtalj sata) zaostaće više ulja, ali opet je bolje da je zagrejano (brže iscuri, ne zaostaje toliko mnogo, ako i ostaje na "pravim" je mestima).
        Sigurno je tako. Uostalom, upali motor pa proveri nivo posle 5 min. od gašenja i kad odstoji preko noći. Koje je ulje crnje? Kad će više zaostati te "crnoće"? (kod dizela nije od značaja, sve je crno (pred zamenu), kao black hole).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alex1974
          CBC Veteran
          • 15.04.2016
          • 127
          • okolina
          • Vectra A 1.6SV

Zahvaljujem na objasnjenju.
          Posto menjam "marku" ulja bilo je GM a sada cu sipati FAM Fenix gas (iste gradacije) da li bih trebalo da kupim i neko sredstvo za "ciscenje" motora ili ne?

Comment

• BJL
            CBC Senator
            • 20.05.2013
            • 275
            • backa palanka
            • golf 3 1.8

Po meni samo novi filter ulja i ulje

Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока

Comment

• alex1974
              CBC Veteran
              • 15.04.2016
              • 127
              • okolina
              • Vectra A 1.6SV

Filter se podrazumeva,uvek ga menjam kada menjam ulje.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

I'm with BJL.
                Mislim da je dovoljno. Ispiranje motora "samo" ako se ne zna istorija održavanja i/ili je bilo pogrešnog izbora ulja ili neredovne zamene.
                Može i preventivno ali je više psihološki važno nego tehnički (u 95% slučajeva, kod redovne zamene, i samo promeni brenda, nije neophodno).
                Da, i kod teških uslova eksploatacije nije loše povremeno "isprati" motor, na npr. 3 zamene ili tako nešto.
                Mislim da je u moderno vreme ipak manje potrebno, a kamoli obavezno.
                Pozz

Comment

• alex1974
                  CBC Veteran
                  • 15.04.2016
                  • 127
                  • okolina
                  • Vectra A 1.6SV

Onda ide samo zamena,auto je kod mene 7 godina,redovna zamena ulja i normalna voznja.
                  Mislio sam da ne treba "ispiranje" samo zbog promene brenda.
                  Hvala vam.

Comment

Working...
                  X