elf ulje pitanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • branko23
    CBC Član
    • 15.12.2007
    • 43
    • SMEDEREVSKA PALANKA
    • bmw e87 120d

elf ulje pitanje

pozdrav

koristim elf ulja dugi niz godina,zadovoljan sam,sipam ga u ladu,iveco daily kombi i sad bih i u novopridosli citroen xsaru picasso 1.8 benzin,2002 god.

ni jedno vozilo ga nije trosilo,dobro sluze, a nije ni skupo...stekao sam nekakvo poverenje u njega. sipam elf evolution 700, ranije drugo ime,gradacije iste,10w 40... ono sto me kopka je originalnost...cini mi se da je ranije na etiketi pisalo made in france....sada to ne vidjam,u poslednje vreme pise rumunija...a dole pri dnu etikete,made in eu.....

ja ne vidim razliku u koriscenju,cak ni kod kombija a pretovaram ga muski a ture su 200 km prazan 200 km pun u jednom danu...

naravno,ima nalepljeno na ambalazi,uvoznik taj i taj,bla bla....da li da trazim neko drugo poreklo tj zemlju proizvodjaca,ili ce bilo koji elf koji kupim u srbiji biti made in romanija i made in eu...... kopka me sipam li original,drugu klasu ili full fals...sta mislite
  • allroader
    CBC Član
    • 21.03.2012
    • 14
    • rijeka

bio sam u kontaktu sa ovlaštenim uvoznikom za elf/total za hr.
    kaže da on uvozi samo ona koja su proizvedena u francuskoj ili belgiji
    i to mora pisati na deklaraciji,
    da ja kupujem izbjegavao bi porijeklo iz bugarske i rumunjske.

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Na reno forumu Srbije (RFS) ljudi se navozali deceniju sa elf uljima iz rumunske blendare odnosno od ovlašćenog distributera http://www.profaco.rs/, koji distribuira ulja od ovlašćenog uvoznika za Srbiju tj. Total Srbija https://www.total-serbia.rs/sr
      pa ne vidim da su imali specijalan problem sa tim.

Poznato je da iz belgijske blendare stižu ulja za srednje/zapadno evropsko tržište dok iz rumunske na ovo naše (za bugarski Elf nisam čuo, ali sam od nekih čuo da iz rumunije osim originalnih, mogu stizati i falsifikati - s tim što nemam nikakvu potvrdu ovog) i to da pojedina istoimena ulja od jednih dolaze u 4litarskim ambalažama a od drugih u 5litarkama (osim što dolaze i u drugim, istim ambalažama)

Međutim, Total (koji je vlasnik elf brenda) je od skoro zvanično prisutan i u Hrvatskoj, https://www.total.hr/
      dakle daleko kasnije nego u Srbiji pa verujem da ono što stiže u Srbiju, iz istog izvora (dakle rumunske blendare) stiže i u Hrvatsku (a ukoliko grešim nadam se da će me neko ispraviti). U praksi to znači da može biti diskutabilno poreklo totalovih/elfovih ulja ukoliko ona nisu uvežena/distribuirana od strane Total Hrvatska

Možda je npr. elfov Evolution 900 SXR 5W-40 iz belgijske blendare bolji od istog iz rumunske - ali za tako nešto bi trebali čvrsti dokazi.

Pošto se navodi da se imao kontakt sa ovlaštenim uvoznikom - moje pitanje je da li je to Total Hrvatska, i ako jeste da li možeš ovde da priložiš njihov pisani/odgovor u kojem navode da Total/Elf ulja koja uvozi/distribuira Total Hrvatska na svojim ambalažama nose oznaku Made in France ili Made in Belgium. Ili da eventualno to ne piše na samoj ambalaži, nego piše na (uvoznoj) deklaraciji/stikeru koju naknadno Total Hrvatska stavlja na ambalaže ulja.

Hvala

Btw, za XP 1,8 2002. god. citroenova dokumentacija podržava upotrebu ulja kakvo je npr. Elf Evolution 700 STI 10W-40 (po osnovu navedenih ACEA normi), s tim što ona naravno preporučuje ulja totalove serije Quartz (mada to u ovom slučaju i nije previše bitno), tj. konkretni pandan Quartz 7000 10W-40, uz još neka druga ulja quartz serije.

Ono što jeste interesantno, a to nije bio slučaj do pre nekog skorijeg vremena - da pojedina elfova ulja (recimo Elf Evolution 900 NF 5W-40 i SXR 5W-40) prema onome što piše na nalepnici (poleđina) sadrži i molibden, pri čemu je koliko se sećam kad sam gledao bezbednosne listove, hemijski oblik različit za ova dva različita ulja. Donju sliku je priložio član iz Beograda pa je gotovo sigurno da ona potiče od Profaco-a tj. Total Srbija, odnosno da je iz rumunske blendare.

Možda bi neko rekao da žele da "poprave" svoje ulje, ali najverovatnije da se radi o novim (tj. starim potvrđenim) trendovima kod Full SAPS ulja, sa dodatkom modifiukatora trenja do nekih 0,5 %.

Mislim - uzeli pelcer od Liqui Moly

P.S.

Prema servisnim kjnižicama novijih Renault vozila (kako su one prevedene za srpsko tržište, npr. iz 2014. godine), Renault ne zahteva već samo preporučuje (Elf) ulja svojih normi RN 0700 i RN 0710, i to na način da ih izjednačava sa odgovarajućim ACEA i API normama (za dakle benzince i dizele bez FAP/DPF), osim u slučaju dCi+FAP/DPF gde zahteva (ali to ne naglašava) ulja po normi RN 0720 (tj. ne pominje npr. ACEA C4).

Mislim, vrlo čudno kada se uzme u obzir da je preporuka (a nije naglašeno da je zahtev upotreba ulja po RN normama) namenjenja vrlo novim motorima. jer to sa svoje strane otvara mogućnost regularne upotrebe i nekih ulja (eventualno) inferiornijih normi.

Dole su slike servisne knjižice koja je dobijena uz reno fluence kupljen u Berogradu 2014., uz zahvalnost članu fluensmen sa Renault Foruma Srbije https://www.renaultforumserbia.com

Tamo sam se malo duže raspisao oko toga https://www.renaultforumserbia.com/i...4482#msg784482

Last edited by DS9; 03.12.2018, 15:14.

Comment

• allroader
        CBC Član
        • 21.03.2012
        • 14
        • rijeka

naravno da nemam pismenu potvrdu, samo razgovor sa šefom prodaje, radi se o slijedećem uvozniku
        Više od 30 godina nudimo vrhunska maziva za aute, kamione, traktore i brodove. TUNAP microflex distributer za Hrvatsku.

Comment

• branko23
          CBC Član
          • 15.12.2007
          • 43
          • SMEDEREVSKA PALANKA
          • bmw e87 120d

kontaktirao sam profaco,i njihov mail potvrdjuje ovo sto kaze ds9 ,citiram

Postovani ,

zemlja porekla je Francuska , s tim sto TOTAL kompanija ima fabrike u Ruenu - Francuska , Ertvelde - Belgija i Brasov -Rumunija.

Na nasem trzistu uglavnom ce te naci ELF i TOTAL ulja koja su proizvedena u Rumuniji.

Pozdrav

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Hvala ti na odgovoru allroader (a i tebi branko23 na informaciji).

Njegova ulja (od jasmin-maziva.hr) bi morala imati nekakvu naznaku tj. deklaraciju da su preuzeta od Total Hrvatska. U suprotnom, moglo bi se razmišljati o diskutabilnom poreklu tih ulja.

Ja se nadam da će neko iz Hrvatske slikati (aktuelnu) ambalažu elfovih ulja kako bi smo znali šta dolazi (i odakle) na tom tržištu.
            Last edited by DS9; 03.12.2018, 19:11.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Pratim diskusiju i sasvim je o.k.
              Samo bih da naglasim:
              Logistika je stvar svake kompanije. Za kontinent kao što je Evropa, čak i vozikanje gotovog proizvoda u litarskoj ambalaži (kamionom) ne mora da bude preskupo za premium brendove. Ipak, većina njih ima par (2, 3, 4 ...) blendara u Evropi.
              Centrala garantuje kvalitet za svaku od njih, a formulacija je (svakako) identična. Zbog toga ne bih mnogo brinuo.
              Naravno, može biti malih razlika u kvalitetu, baš zbog logistike, tj. svakako je lakše dobaviti bazna ulja III ili III+ kategorije u Belgiji pa bi neka nijansa nijanse mogla da bude u korist Zapadnih blendara. Osim toga, nije isključen "ekstra" ili dodatni kvalitet (mada je to više stvar prošlosti) u vidu nekog buster aditiva ("paketića"), ali čak i onda (ako uopšte, verovatnije da ne) je sve što je navedeno ispunjeno (standardi i odobrenja).
              Tačno da je teh. disciplina bolja na Zapadu (i radnici zadovoljniji) ALI današnje blendare su full automatizovane tako da je mogućnost greške minimalna (praktično nula ili makar "statistička greška").
              Ne bih preterano brinuo zbog toga. Čak, ako bih birao koji Total, možda bih prvo uzeo onaj iz Rusije, jer je to najnovija i "state of art" blendara Total-a.
              Mogućnost nabavke kvalitetnih baznih ulja je velika (i sa Dalekog istoka, SK pre svih (u Rusiji ima i gotove proizvode; naravno i ruska ulja I grupe (pre svega) ali i (donekle) III).
              Btw. embargo, sankcije i ostale političke zavrzlame ... na to su naftaši imuni (pelcovani). Ponekad i srećom (nije čak ni jednosmerno, Gasprom u vreme sankcija (makar do skora, zaista ne pratim mnogo fudbal) bez (ikakvih) problema sponzoriše Ligu Evrope ... valjda je sve jasno).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• branko23
                CBC Član
                • 15.12.2007
                • 43
                • SMEDEREVSKA PALANKA
                • bmw e87 120d

navika je cudo,od prvog vozila pa do poslednjeg,sipam samo elf...cak ga i ne poredim sa drugima,mada nije sigurno najbolji na svetu.

ali sluzi svrsi,po meni pristojno ulje za normalnu cenu ne menjam ga vec oko 15 tak god,ako se ne varam

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Pa, nešto više od 15 godina, tačnije dvadesetak je prošlo od kada je Elf Aquitaiine bio samostalan, nakon čega je asimilovan/kupljen od strane Totala, koji je prethodno takođe kupio belgijsku Petrofinu. Tokom perioda 2000-2003 koncern je nosio ime TotaFinaElf, a odlukom najvećih glavešina od 2003. nosi naziv samo Total S.A.

Mislim, između ostalog i zbog navike koju navodiš, odnosno zbog toga što ime Elf za milione ljudi/vozača predstavlja jasan simbol kvalitetnih ulja, glavešine su i odlučile da ga kao brend zadrže i ostave primarno vezanog za Renault (a nisu morale).

S vremena na vreme se javi sumnja u njihova maziva verujem jedino iz razloga što imaju najpovoljniju cenu na ovom tržištu (falsifikati su posebna priča).

Sad, da je moja ta xsara picasso, a i generalno (što je ovde odavno ispričana priča) u krugu od kojih 400 km (od Beograda) taman imam bar četiri proizvođača maziva čija bih motorna ulja pre upotrebio nego Elf. Mislim, već ih upotrebljavam.

Comment

• branko23
                    CBC Član
                    • 15.12.2007
                    • 43
                    • SMEDEREVSKA PALANKA
                    • bmw e87 120d

predlozi,ja ne radim u elfu, uvek sam za to da predjem na bolje,i za nesto visu cenu,jer ulje menjam godisnje,tj pre napuni godinu nego sto predjem 10 hiljada,na koliko menjam.

tako da zamena ulja i nije neki izdatak,tj godisnje jednom,kod mene

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Pa sad, šta je bolje ili lošije (možda reći pogodnije ili manje pogodno) je sasvim diskutabilna priča (pa je možeš čitati satima/danima u ostalim temama ovog podforuma) - jer je osnovna premisa kod maziva to da je neki konkretni izbor u suštini kompromis suprotstavljenih zahteva (u kojem se uvek nešto gubi, a nešto drugo dobija, pri čemu težimo da izgubimo ono što nam je manje značajno a dobijemo ono što je značajnije za konkretnu kombinaciju vozač-vozilo-uslovi_eksploatacije.

Najjednostavnije rečeno, što je dobro za nekog ne mora nužno biti najefektnije za drugog. Jer, sami motori mogu da rade u vrlo širokim granicama (eksploatacije) pa zbog toga (između ostalog) mogu da mu pasuju različito koncipirana motorna ulja.

Ovo što sam naveo je naravno "školska" priča, koju je doduše uvek potrebno naglasiti jer za određeni motor naravno da biramo ulja koja su mu nekako propisana (a ona međusobno manje/više istovetno standardizovana tako da su manje/više slična) - ali je sasvim teško zakleti se da je među njima jedno ulje bolje/pogodnije od drugog.

U tome naravno da pomažu specifikacije, i uvid u rezultate laboratorijske analize ulja, pa opet sa obzirom da je stvar sasvim dinamična (u smislu da proizvođač može donekle promeniti osobine ulja kojeg nudi tržištu) - bilo kakav čvrst/zabetoniran stav u ovoj materiji uglavnom pokazuje samo neobaveštenost.

Pošto tebe školska priča suštinski ne zanima previše (što je sasvim u redu, a zato si i postavio pitanje), `ajmo konkretnije.

Da je tvoje pitanje postavio npr. allroader koji je iz Hrvatske - mirne duše bih mu rekao da za svoju xsaru picasso ne traži drugo ulje do INA.Milenium 5W-40. Iz
                      među ostalog iz razloga što ono zadovoljava to što pominje/traži servisna dokumentacije te xsare iz 2002 (a i nešto kasnije) i zbog toga što na osnovu specifikacije tog ulja kao i iskustava onih koji su ga koristili ima vrlo indicija da to ulje za novac koji košta daje slično a možda i više nego po neka ulja velikih/renomiranijih proizvođača koja zadovoljavaju po neke iste norme.

U svemu ovome, vrlo je bitno da nigde ne pominjem da je to ulje definitivno bolje od nekog elfovog ulja, jer za tako čvrst stav bih trebao da imam uporedne analize - a nemam ih.
                      Takođe, čak i kada se sigurno zna da je Y ulje nekako bolje od X ulja, neko može da kaže da sa obzirom da su oba odgovarajuća za njega to i ne mora da mu ima presudni značaj (koliko mu presudni ima npr. 10_sa_lukom+šopska...)

Međutim (nova priča) - pošto su meni lično od npr. INA-inih ulja milija ulja od npr. kruševačkog FAM, beogradskog Galax/RNB ili modričine Optime ja bih za svoju XP birao neka među njima (kao i što jesam jedno za svoj auto).

Sa treće strane, osim renomiranog Elf-a, tržištu se nudi pa bar još nekoliko proizvođača koji su slično renomirani, a neki od njih po nekakvim ekonomskim parametrima i više (renomirani).

Sa četvrte strane, osim najrenomiranijih svetskih proizvođača (tzv. mejdžorsa - čitaj Chevron/Texaco, Shell, Mobil, Castrol, Total... ), tržištu se nudi još popriličan broj ulja proizvođača čiji proizvodni kapaciteti nisu tako grandiozni kao ovih velikih, ali koji proizvode ulja komparabilnog kvaliteta, a u pojedinim slučajevima možda i pogodnija.

Najjednostavnije rečeno - na tržištu ima uglavnom dosta izbora koji su odgovarajući
                      , a to šta je odgovarajuće (sa Xsaru Picasso) čitaj dalje.

PSA (tj. Peugeot/Citroen) je svojom servisnom dokumentacijom tom EW7J4 odnosno 6FZ motoru (dakle psa benzinski 1,8i 16v) propisala nekoliko raznih ulja raličitih normi, pri čemu je to što je propisala donekle isto, a od_nekle različito - ako se uporedi šta za isti motor piše u servisnoj dokumentaciji iz 2002. godine u odnosu na to šta (za taj isti motor) piše u najaktuelnijoj dokumentaciji iz 2016. godine. Takođe, servisna dokumentacija iz prvih godišta (čitaj - 2000.-2008. god.) sadrži na momente navode na osnovu kojih nije sasvim lako razlučiti šta je najpogodnije/najbolje za motor jer se propisuju ulja različitih normi (jednostavno rečeno - od tzv. polu-sintetičkih do raznoliko sintetičkih)

U kasnijim godištima, tj. najaktuelnijoj, PSA je svojom dokumentacijom bila konkretnija, pogotovo iz razloga što je tokom perioda 2007-2008. kreirala sopstvene norme za motorna ulja i što u aktuelnoj dokumentaciji decidirano navodi da su ulja po njenim normama superiorna u odnosu na ulja ACEA i API normi
                      (sad, taj njihov stav ume da bude predmet rasprave, donekle).

Prema dokumentaciji iz 2002. odgovarajuća su ulja normi ACEA A3 (uz ACEA A1 što se može zanemariti) i API SJ (što donekle takođe može da se zanemari), a specifično za teritoriju (kako piše) Yugoslavia - totalova ulja serije Quartz 7000 i Quartz 9000 gradacije 10W-40, 5W-40 i 5W-30, respektivno.

Prema dokumentaciji iz 2016. za taj motor su na terotoriji celokupne Evrope (od krajnjeg severa do krajnjeg juga) uključujući i Srbiju odgovarajuća ulja specifičnih PSA normi t
                      j. PSA B71 2290, PSA B71 2296 i PSA B71 2300 odnosno totalova Quartz Ineo ECS 5W-30, Quartz 9000 5W-40 i Quartz 7000 10W-40, respektivno - ili bilo koja druga ulja nekog drugog proizvođača koja zadovoljavaju pomenute norme (odnosno imaju odobrenja po tim normama, što se može smatrati najpogodnijim ili najboljim).

Suština ove dugačke priče (a sa obzirom o čemu se radi - sasvim kratke i uprošćene) je u tome da je PSA istom motoru propisala tri međusobno poprilično različita ulja (neko bi rekao i različitog kvaliteta).

Zbog toga je sasvim nezahvalno navoditi razne predloge, u smislu
                      "uzmi ovo jer je bolje" pošto dokumentacija dozvoljava da se njenim navodima svaki izbor donekle podvrgava diskusiji, npr. u smislu "E`,al` tamo piše da je odgovarajuće i ovo...".

Sve ovo gore je bio uvod
                      čisto da bi se naznačilo šta tačno dokumentacija pominje/preporučuje/propisuje, kao i to da su donji konkretni predlozi po raznim osnovama tj navodima dokumentacije - odgovarajući.

Dakle još konkretnije, osim elfa Evolution 700 STI 10W-40 koji je nekakvo polusintetičko ulje, dokumentacija iz 2002. dozvoljava (po specifikacijama napred navedenih ulja) i upotrebu npr. elfovog Evolution 900 NF 5W-40 ili npr. Evolution 900 SXR 5W-40, pa se u svoj toj priči nameće i dodatna koja se tiče toga da li je za nekakav motor zgodnije manje iili više sintetičko ulje različitih gradacija, odnosno da li je zgodnije 5W-40 ili 10W-40, pogotovo ako se izuzme ekonomski momenat.

Dakle kompletan galimatijas oko izbora ulja i to samo među elfovim koja mogu biti odgovarajuća za taj motor.

Nešto uži izbor će se učiniti ako se striktno prihvati navod najaktuelnije dokumentacije po kojoj su odgovarajuća ulja po PSA normama/odobrenjima, jer to donekle garantuje veću pogodnost/kvalitet.

Međutim, i te PSA norme se međusobno razlikuju, pa neko opet može da se češe po glavi slično gore pomenutom.

Sve ovo sam napisao, dakle sasvim kratko i gotovo sasvim uprošćeno, čisto iz razloga da bi se videlo kako uopšte ne mora (a može) da bude jedostavan odgovor na to – šta je odlično, bolje ili manje bolje za nekoga (i nekakav motor/vozilo).

Uzimajući to sve u obzir, kao i sasvim lične preference dole su primeri mojeg verovanja da sam za motor i sebe učinio ono što je najadekvatnije:

Po neka od ulja koja bih ja primarno razmatrao za svoj EW7J4 motor:

Optima Magnum 5W-40
                      FAM Fenix BM Extra 10W-40
                      Galax Racing 5W-40

Po neka od ulja koja bih razmatrao kada bih morao da za pomenuti motor biram samo ulja koja imaju odgovarajuća odobrenja od PSA.

Yacco Lube FR 5W-40

Total Quartz 9000 5W-40
                      Motul Specific 2296 5W-40
                      Quartz 7000 10W-40

Po neka od uvoznih ulja koja bih najpre razmatrao kada mi ne bi bili dostupni pomenuti FAM, Galax ili Optima,

Lukoil Genesis 5W-40

Eneos Sustina 5W-40
                      Yacco Galaxie 5W-40
                      Ravenol VSI 5W-40

i tako dalje, mogao bih još dosta toga da navodim jer je mnogo (verujem) dobrih ulja na tržištu (al
                      `mislim da je ovo sasvim dovoljno za smisao onog što sam želeo da kažem).

Jedino bih se malo više razmišljao da li da ipak upotrebim famovu 10w40icu ili galaxovu ili optiminu 5W-40icu (al mislim da bih se odlučio za galaxovu varijantu).

E`, da - ako te kojim slučajem zanimaju detalji ove kratke priče, to bi mogao da nađeš u pojedinim/odgovarajućim temama srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena tj. CFS.

Last edited by DS9; 05.12.2018, 18:11.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Skidam kapu! Lepo je imati kolegu (saradnika, pajtosa ... koga ne mrzi da temu "izvrne na postavu").

Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• branko23
                          CBC Član
                          • 15.12.2007
                          • 43
                          • SMEDEREVSKA PALANKA
                          • bmw e87 120d

ovo ja zovem odgovor..ds9,obrnuo si igricu

bolje da nisam pitao,tek sad nista ne znam ...salim se hehehehehe

vec sam ja tamo, na CFS

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

@expendable
                            Heh, hvala ti vrlo, od svih tvojih izuzetnih komentara prvo mi je i palo na pamet da ćeš reći kako je "izvrnuto na postavu".

@Branko23

Xtra

Inače, kad smo se već doodirnuli Elfa i Renaulta - sledi značajnija revizija normi i shodno tome novih totalovih/elfovih ulja. Ja za ovo do skoro nisam znao, pa se izvinjavam ako je već pomenuto.

Last edited by DS9; 06.12.2018, 03:03.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Nisam ni ja do pre neki dan ... hvala na podsećanju (da ubacim u novi tekst na blogu, pod P.S.)
                              Ne, nije bilo ni ovde.
                              Otprilike ... malo uprošćava stvari.
                              Svi benzinci (kako i treba) na ACEA C3, dizeli na dva-tri fronta, plus 0W-40 C3 za posebnije benzince (makar mogli i na 5W-30 C3 u principu).

Comment

Working...
                              X