MS samogradnja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yiipi
    CBC Veteran
    • 08.05.2008
    • 120
    • Beograd

MS samogradnja

Ljudi odlucio sam da uradim PCB za MS1 i da ga sastavim. Imam jedan motor vishka od "keca" 1982 god. (argentinac ), pa poshto sam video ovaj MS fazon reshio da se malko igram... Ako neko ima zainteresovan za saradnju na ovom projektu voleo bih da se javi.... Pa da KRENEMO ....
  • remus
    CBC Senator XXL
    • 25.12.2004
    • 695
    • Zrenjanin

Re: MS samogradnja

Ja sam isto poceo da razimsljam o tome da pravim MS pa sam posle citao jos malo i onda sam dosao do zakljucka da je VEMS bolji. E sad problem i kod jednog i kod drugog je sto nemogu da nabavim semu u razmeru od 1:1 za stampanu plocu. Ostale delove nabavljam iz madjarske.
    VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• yiipi
      CBC Veteran
      • 08.05.2008
      • 120
      • Beograd

Originally posted by remus
      Ja sam isto poceo da razimsljam o tome da pravim MS pa sam posle citao jos malo i onda sam dosao do zakljucka da je VEMS bolji. E sad problem i kod jednog i kod drugog je sto nemogu da nabavim semu u razmeru od 1:1 za stampanu plocu. Ostale delove nabavljam iz madjarske.

Nadji schematic za taj VEMS (ako postoji) pa ce mo napraviti taj PCB (ima kako ), a za MS postoji schematic na njihovom sajtu..

Comment

• Gumetina
        Banovan
        • 12.12.2004
        • 1082
        • Novi Sad

schematic od vems-a je "poluispravan" ima ga na vems.hu

proizvodnja na komad je potpuno neisplativa jer je stampa sa trough hole i smd tehnikom, dvoslojna. mora da se pravi mashinski i lemi mashinski. za to je potreban kompletan projekat sa napravljenim gerber fajlovima, i to je u sustini cena od cca 1000e a posle proizvodnja da ne pricam, ako je komad u pitanju....

dakle vise vam se isplati da kupite obojica po komad ploce i sklapate

MS , ok, pomiri se sa full group ubrizgavanjem i razvodnikom paljenja i to je to, malo muzike za malo para (karburator je sekvencijalan sistem ubrizgavanja)

Comment

• yiipi
          CBC Veteran
          • 08.05.2008
          • 120
          • Beograd

Originally posted by Gumetina
          schematic od vems-a je "poluispravan" ima ga na vems.hu
          Kako mislish poluispravan, namerno ga stavili tako? i koje su greske ako si siguran u to.
          proizvodnja na komad je potpuno neisplativa jer je stampa sa trough hole i smd tehnikom, dvoslojna. mora da se pravi mashinski i lemi mashinski. za to je potreban kompletan projekat sa napravljenim gerber fajlovima, i to je u sustini cena od cca 1000e a posle proizvodnja da ne pricam, ako je komad u pitanju....
          Shto se tiche visheslojni plocica sve to moze da se reshi i jednoslojnim . Napravio sam vise mkv tih plocica, i imam nekoliko izradjivacha u Srbiji koji lako prave i dvoslojne. U pcb projektovanju imam iskustava chak i u hiRF_u >1GHz, tako da mogu lako da izdvojim dobro signale i Hi Voltage. Imam chak i ortake u Mom rodnom Krushevcu koji imaju pick&place machine i stencile printer (firma je mse i pravi fiskalne kase i GPRS modeme za kase, ozbiljna su firma ...), tako da i multi layer nije neki problem, ali malo komplikuje stvari ...

MS , ok, pomiri se sa full group ubrizgavanjem i razvodnikom paljenja i to je to, malo muzike za malo para (karburator je sekvencijalan sistem ubrizgavanja)
          Mene interesuje kako je taj VEMS pokriven sa software_om i koliko je otvoren (openSource), jer sam otvoreni kod kod MS daje neke prednosti u daljem razvoju...

Comment

• JaMaL
            CBC Senator XXL
            • 14.04.2007
            • 448
            • JaMaL

Ne znam na koji auto planiras da guras sve to... od toga ti zavisi izbor ECU-a...

to sto je nesto open source ili ne nema nikakve veza sa hardware-om i njegovim ogranicenjima... neke stvari koje nisu npr. predvidjene u originalu zbog brzine procesora i komponenti kao rezolucija semplovanja i pathwayi komandi i prioriteti se nikada nece moci promeniti jer je tako dizajniran... ili ces da provedes 1-2 god prepisivajuci ceo kod...

upravo iz tog razloga sistemi kao motec ili gotech ili gomila slicnih su skuplji ali sa ozbiljnim razlogom... neki od njih mogu da kontrolisu svaki cilindar posebno i to i varnicu i gorivo sa 3d mapama u closed loop modu sa 4 WB02 sonde i 4 egt sonde itd... sto ni vems i ms nikada nece moci... kao i vrste pickupova itd...

uz sve to se postavlja pitanje da li si spreman da ulozis mnogo vremena znanja i mozda i koji upropasceni motor na testiranje svega toga i na kraju da li je ta cena manja od celog pakovanja koje dobijas sa jacim sistemima...

sve zavisi sta zelis... i u koji auto to stavljas... i za sta je namenjen taj auto...

ako ces da pakujes tog keca kao sto vec kazes... mislim da je sve to totalno nepotrebno sem mozda radi tvoje znatizelje... cist entuzijazam i radoznalost razumem...

Comment

• Gumetina
              Banovan
              • 12.12.2004
              • 1082
              • Novi Sad

sheme jesu na par mesta po meni namerno pokvarene, a bus-ovi nisu povezani... prokopaj dublje sve ce ti se samo kasti

a to da pravis plocu, zelim ti puno uspeha nije da smatram da to ne moze, naravno da moze, prave ljudi 37 slojeva stampe kod mene na faksu, pitanje je samo koliko vremena imas da citaj "BACIS" u taj poduhvat, moj sat kosta od 10-100e a ploca vems-a kosta 250e

ostalo vreme koristim za druge stvari

Comment

• yiipi
                CBC Veteran
                • 08.05.2008
                • 120
                • Beograd

sheme jesu na par mesta po meni namerno pokvarene, a bus-ovi nisu povezani... prokopaj dublje sve ce ti se samo kasti

a to da pravis plocu, zelim ti puno uspeha nije da smatram da to ne moze, naravno da moze, prave ljudi 37 slojeva stampe kod mene na faksu, pitanje je samo koliko vremena imas da citaj "BACIS" u taj poduhvat, moj sat kosta od 10-100e a ploca vems-a kosta 250e

ostalo vreme koristim za druge stvari

to vreme nije baceno, jer je jedno veliko iskustvo, a kao shto reche stari dobri Francis Bacon "znanje je moc", a pare same dodju , a vreme izrade je kratko jer ima tako dobrih auto-routera, i kad im zadash ono shto treba, rade te digitalne dzidze kao od shale .

Gde su to sheme namerno sj****e (ako znash ukazhi na greshku da ne bi lutali) ? Ja neshto nisam nashao ni sheme .

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Pa mislim stvarno... Ako jedan automehaničar može da ukuca na google schema vems onda može bilo ko
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• NenadNR
                    CBC Član
                    • 15.02.2008
                    • 37
                    • Novi Sad

VEMS seme http://www.vems.hu/files/genboardv3/
                    Naci nesto u njihovoj dokumentaciji je umetnost.

Upravo smo hteli da prebacimo ubrizgavanje i paljenje sa neispravnog efi 1.1 motora na karb motor ali je ispalo da je jednostavnije popraviti efi motor nego prebaciti pola motora sa jednog na drugi blok.Glava je drugacija (usisni kanali zbog brizgaljki) , zupcasti kais , remenice , spaner , nosac davaca broja obrtaja ...
                    Hteo sam i ja da pravim MS ali tu nema kontrolera za WBO2 koji nisu jeftini pa se kad se sve sabere vise se isplati kupiti VEMS.Kad se sastavi motor onda ce se odluciti sta dalje.

Pravljenje i projektovanje dvoslojnih plocica nije problem. Neko iskusan to izrutira bolje nego bilo koji autoruter. Upravo su napravljena dva drajvera za maxon dc motore na dvoslojnim plocicama i kostalo je 4000 din, a ne mnogo jednostavne mehanike 150000 din (sa sve velikim popustom). Elektronika je dzabe u odnosu na mehaniku.

Comment

• remus
                      CBC Senator XXL
                      • 25.12.2004
                      • 695
                      • Zrenjanin

Izvinjavam se sto malo kasnim sa odgovorom,naime majstori iz Telekoma su mi 3 dana menjali razvodnu kutiju na banderi tako da nisam imao ni telefon ni net,vec sam krizirao ko narkoman bez dopa

Inace te sheme sam i ja skinuo sa VEMS-ovog sajta i vidi se da su falicne,jos narocito ako malo procitas dokumentaciju. Verovatno je to uradjeno namerno da ne bi neko mogao da iskopira tako jednostavno,mada neko dovoljno iskusan sa elektronikom to moze da provali sta fali i gde. A sto se MS-a tice ja njihove sheme nigde nisam nasao mislim na PCB.
                      VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• NenadNR
                        CBC Član
                        • 15.02.2008
                        • 37
                        • Novi Sad

MS PCB verzija 3.0 je cetvoroslojna sto se nikako ne isplati praviti. Seme su date, pa ko zna moze da napravi dvoslojnu i ovde izradi.Problem je u tome sto se za MS II mora kupiti plocica sa kontrolerom i drajverom za step motor sto kosta 80 dolara.Treba sacekati MS III mada koliko vidim i dalje nece biti kontrolera za WBO2 tako da se opet vracamo na VEMS.

Comment

• mr_G
                          CBC Član
                          • 27.05.2009
                          • 21
                          • Zagreb, Hrvatska

VEMS 3.3 je dvoslojni PCB sa SMD dijelovima. Cijena za polemiti VEMS v3.3 od 250EU je vrlo prihvatljiva... Kad pogledaš PCB ćeš napraviti za 50EU ako imaš sheme. No procesor košta 5EU na veliko, pa to sve treba polemiti, provjeriti, a ima dosta SMD čipova po 2,3,5EU i to se nakupi... Sigurno ne za 250EU, ali za 150EU sigurno..

Izašla je sada i 3.5 PCB
                          Lanos ST (Sport Turbo) 2.0 16V (C20LET/F28/WISECO/MRT/ARP/COMETIC/HELIX/GARRET T3/VEMS@15psi going 22psi)
                          kicking some S3 and M3 asses!

Comment

Working...
                          X