Bosch HFM5 protokomer

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Gumetina
    Banovan
    • 12.12.2004
    • 1082
    • Novi Sad

Bosch HFM5 protokomer

Pozdrav,

Od davno se na najlon pijaci mogu naci protokomeri za ruske lade, tipa bosch hfm5 koji idu na masu vozila (da ne kazem vecinu), i koji imaju isti onaj "ulozak" ili aktivni element kao npr. moja alfa 156 1.8ts (zadnja tri broja 030)
    http://www.guzzimental.com/documents/al ... ensors.pdf
    ovo je taj senzor, i o njemu se iz doticnog pdf-a svasta naucilo

Medjutim, od nedavno se mogu naci i noviji tipovi tih protokomera koji idu na lade sa m7.9.7 ubrizgavanjem a za koje nema neke posebne dokumentacije osim da to sad vise nije hfm5-4.7 nego je hfm5-cl, jos sam nasao da ima i neki hfm5-sf na 911 gt2 i sl. a poslednja tri broja na kucistu su 116

E sad, da li negde postoji dokumentacija o ovom protokomeru i ima li kakve razlike u krivoj (karakteristikama) ili je to samo kozmeticka revizija kucista aktivnog elementa ? ili sta vec...

evo slika koje sma iskopao:

http://www.chiptuner.ru/content/sensor/ (ako je neko dobar s ruskim da prevede o cemu se radi)

Ovo mi je sve jako interesantno jer je ruski bosch na pijaci 65e komad, i trebalo bi da je original bosch, kutija , bar code, nalepnice, serijski brojevi sve je onako dosta ubedljivo.... Sto je najinteresantnije, dobro i radi
  • MN026
    CBC Senator XXL
    • 18.01.2009
    • 348
    • SMEDEREVO

Re: Bosch HFM5 Zlotokomeri

na ovom poslednjem sajtu prikazana su dva tipa -prvi sa vrelim filmom i to je da kazemo uslovno novi tip koji se i sada montira a drugi je sa vrelom ili usijanom zicom i uslovno recena stari tip kiji se ranije montirao na nekim multec sistemima koje je lada pruzimala od GMa.ovaj drugi je mnogo bolji i skoro da se ne kvari i valda je zato izbacen iz upotrebe.inace bosch ima jednu od najsavremenijih i najvecih fabrika auto-elektronike u rusiji koja radi i za ostali svet a ne samo za ladu.bosch je bosch pa makar se on jednom pravio i u srbiji.ulozak je iusti za sve lade sa bosch sistemom

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

U ovom textu na chiptuner.ru ne nađoh nigde karakteristike tog novog 116, koji se pravi od oktobra 2004, osim što izričito piše da je za nove sisteme na bazi bosh M7 9.7, ruska verzija Januar 9.2, tako se zove valjda. Piše da se kalibracija elementa i njegove konstrukcija razlikuju o prethodnika, ovih što se završavaju sa 004 i 037,ti su za starije sisteme, 037 je modifikovana verzija kućišta, sa nekom drugačijom turbulencijom, ...
      Ulošci su iz bosha, nemačkog ili novije vreme turskog, tako piše,...
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Gumetina
        Banovan
        • 12.12.2004
        • 1082
        • Novi Sad

E to mi je trebalo comi MN nisi procitao post izgleda...

problem se javlja u tome sto sam stavio tj Ale je stavio taj 116 u svoju alfu i radi vrh...

trebala bi mi ipak dokumentacija u obliku nekog pdf-a najbolje a to kanda nigde nema...

Mozda ne bi bilo lose da napravimo bazu informacija o protokomerima i nadjemo eventualni cross reference, i na taj nacin zamenimo protokomere skolim crkavanju onima sto nisu i obratno...

utopija cini mi se!

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Evo izdžarah još ovo, iako nema za taj noviji, možda ti nešto razjasni
          http://serebrelena.narod.ru/diagnos/dia ... s/dmrv.gif
          To sa cenom je OK, samo se treba paziti od kopija, jako su lepo objasnili razlike od originala, trebaš odštampati u boji pa sa slikama na Najlon. Falsifikuju ruske porotokomere, ej, da vam je neko pričao pre koju godinu, ...
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Gumetina
            Banovan
            • 12.12.2004
            • 1082
            • Novi Sad

Toooo, to je napon u funkciji protoka vazduha, razlika izmedju protokomera 037 i 004, jedino sto moze da bude da je ulozak isti a da je venturi cevi tj da je FI cevi u kojoj je ulozak malo manji tj veci....

sto me opet slabo zanima... jer ga ja turam u moju cevulju...

ovo sve me jako zanima jer mi sleduje prelazak na broj vecu cev na alfi i mapiranje na turbo... bice sex osecam mada Ale radi na tome da bude lakse

Comment

• ale944
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2006
              • 1457
              • Beograd

Re: Bosch HFM5 protokomer

btw ruska sila radi kod mene vr' , bez greske....
              http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Dragon
                CBC Senator XXL
                • 15.11.2006
                • 963
                • Beograd

Citao sam negde na netu da je lik stavio Ladin protokomer na Stila JTD i da mu radi bez problema.

Kad sam menjao kod sebe na Alfi raspitam se koliko kosta taj Ladin u radnji i on je skoro 100 evra, a za tu cenu se moze naci i Boschov za Alfu.
                Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Gumetina
                  Banovan
                  • 12.12.2004
                  • 1082
                  • Novi Sad

ljudi vec znamo da ulozak hfm5 pashe, i kod rusa kosta 65e ako se cenjkas 60e

znaci, nije to niko dovodio u pitanje, vec sta je sa novim modelom , hfm5-cl koji ima maaalo drugaciji dizajn "uloska" tj tunel gde se nalazi film nije direktno na putu vazduha vec malo ukoso...

inace ladini zlotokomeri rade i tu problema nema....

Comment

• MN026
                    CBC Senator XXL
                    • 18.01.2009
                    • 348
                    • SMEDEREVO

pa ,bosov je i u ladi , kalibracija se radi sa dimenzijom kucista i oblikom vrha uloska kao kod vw kod gm,fiat,lada ulozak je isti a kalibracija -uslovno receno se menjala tako sto se dodavao jos jedan usmerivac u kucisti ispred uloska tako da se preko njega povecavao protok tj brzina reakcije protokomera pri ostrijem dodavanju gasa-prosto ko pasulj cisti zakoni osnovne fizike

Comment

• Dragon
                      CBC Senator XXL
                      • 15.11.2006
                      • 963
                      • Beograd

Ok, nisam bas bio upucen...gde ih ima u Beogradu, verovatno na Bubnju...

Jel taj HFM5 odgovara za JTD 1.9 115ks?
                      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• MN026
                        CBC Senator XXL
                        • 18.01.2009
                        • 348
                        • SMEDEREVO

za sve iz grupacije fiat-benzin ili dizel nema veze isti je ulozak a kuciste je prilagodjavano raznim modelima i ono se razlikuje i oblikom i kat,br.isto vazi i za gm i ladu.

Comment

• MN026
                          CBC Senator XXL
                          • 18.01.2009
                          • 348
                          • SMEDEREVO

za gumetinu-nigde neces da nadjes crosreferens za uloske samo za kompletne protokomere.ja sam imao srece da od fabrike dobijem kao solidan kupac brojeve ulozaka i brojeve kompleta gde isti ulosci idu posto sam trazio da mi se isporucuju samo ulosci.bacaosam brdo kucista dok jednom nisam pitao dali moze solo-odgovor da moze ali minimum je bio 100kom.posle toga su mi dali samo br.za uloske koje ja narucujem a trbujem ih po brojevime kompletnih

Comment

• Gumetina
                            Banovan
                            • 12.12.2004
                            • 1082
                            • Novi Sad

ijaoooo sad mi kazes, treba mi kucista, od 60 70 i vise mm ...

bas onako, jako

Comment

• MN026
                              CBC Senator XXL
                              • 18.01.2009
                              • 348
                              • SMEDEREVO

pogledacu sta je ostalo,meni to netreba.davaosam ih jednom tipu pod avalom koji neznam sta je radio sa njima -znam samo da je na pokvarene protokomere nadogradjivao takozvani flou-master.to je neka vrstapojacivaca za oslabele maf-ove.ima ih ija daomije par komada ali za sve ovo vreme samo sam jedan ugradio

Comment

Working...
                              X