EGR ventil - tehnikalije.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • The Minister
    CBC Član
    • 13.12.2009
    • 18
    • bg
    • yugo55

EGR ventil - tehnikalije.

Zanima me da li postoji neki oficijalni dokumenat koji opisuje rad EGR ventila. Zanima me u kojim situacijama se ventil otvara, kada se zatvara i kako i zasto sve to. Ako ne, dobrodoslo je i misljenje upoznatih sa OPEL motorima.
    Hvala.
  • cuculo
    CBC Član
    • 03.09.2009
    • 61
    • Prilep Macedonija

Re: EGR ventil - tehnikalije.

Prelistaj forum ima dobro objasnjenje,pozz

Comment

• The Minister
      CBC Član
      • 13.12.2009
      • 18
      • bg
      • yugo55

Hvala vam, puno ste mi pomogli.

Hm, evo ja postavljam MAZDAin dokumenat o EGR operaciji. Mozda nekom bude od koristi.
      U osnovi to se odnosi i na vecinu drugih proizvodjaca, ali opet, voleo bih da procitam original OPELovu tehnikaliju.

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Nema potrebe za ironijom. Čovek ti je lepo napisao da prelistaš bazu, o EGR-u je pisano dosta puta i za pola minuta potrošenih na pretragu dobijaš desetine tema gde je pričano o EGR-u u ovom ili onom kontekstu. Inače ne treba da misliš da postoje neke bitne razlike izmedju EGR ventila kod Opela, Mazde, ili nekog trećeg proizvodjača, bilo u pogledu njihove kokstrukcijske izvedbe, bilo u pogledu njihovog načina rada. Uostalom njih ne proizvodi svaki automobilski proizvodjač za sebe, već se radi o tek nekoliko proizvodjača koji snabdevaju kompletnu automobilsku industriju. Najzastupljeniji je Bosch čije EGR ventile ugradjuju Audi, Mercedes, BMW, Opel, ali i Nissan, Vauxhall, Volkswagen...

Ali evo ti da linku dole, imaš tu o EGR-u sve u sitna crevca pa ako imaš vremena a i živaca samo napred...

BTW. Igrom slučaja u pitanju je baš jedan Opel.

viewtopic.php?f=337&t=30860&p=629720&hilit=egr#p62 9720

Pozz
        http://www.bmw.tv

Comment

• Vektra
          CBC Član
          • 10.02.2010
          • 52

Jako poucna tema, steta sto je OP BANOVAN pa su izbrisani njegovi attachmenti. Evo, ja sam to na vreme skinuo i sacuvao na kompu na poslu, pa postavljam ponovo, kako bi se ljudi edukovali, originalnom literaturom.

Comment

• Bukira
            CBC Početnik
            • 25.07.2009
            • 4
            • Beograd

Ovaj prikačeni PDF ima samo 8 praznih strana, bez ikakvog teksta i slika?

Comment

• Vektra
              CBC Član
              • 10.02.2010
              • 52

Da nemas neki virus na kompu??
              Ozbiljno, pdf radi bez problema.

Comment

• vladaomega
                CBC Senator XXL
                • 11.10.2010
                • 484
                • beograd

ostaje mi nejasna relacija egr- agresivno predpaljenje/predpaljenje ide u ranije ili kasnije/ dabise izbegao efekat missfire i uloga knock senzora. aktiviranjem ili otvaranjem egr ventila dolazi do prigusenja snage motora.danebi doslo do gubitka preformansi logicno bi bilo da predpaljnje ide uranije ili gresim? moze malo razjasnjene na ovu temu?

Comment

• duško
                  CBC Početnik
                  • 14.09.2008
                  • 4
                  • Beograd
                  • lada niva

Da, pretpaljenje je kod benzinaca ranije kada je EGR uključen, u odnosu na pretpaljenje koje bi trebalo biti da EGR nije uključen.
                  Davač detonacije daje signal računaru motora da je sagorevanje detonantno (štetno!), da bi smanjio pretpaljenje.

Comment

• comi 1342
                    Moderator
                    • 28.09.2005
                    • 1126
                    • NS
                    • Giulietta ,PUG 106,

Tri ipo godine kasni odgovor...
                    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Uh naceka se covek za odgovor 4 godine

Comment

• duško
                        CBC Početnik
                        • 14.09.2008
                        • 4
                        • Beograd
                        • lada niva

I što je najgore, dobio odgovor od majstora! S moje tačke gledišta, trebam auto da bi sa sigurnošću ustanovio: šta je neispravno na vozilu, šta treba da uradim da bi popravio vozilo i, ako je moguće, da utvrdim šta je dovelo do kvara. Ta usluga se zove dijagnostika. Onda, u saradnji sa vlasnikom vozila, prelazimo na popravak. To može biti i besplatno (za razliku od dijagnostike), ako je u pitanju neka sitnica (loš kontakt, neka prljavština ili sl.) ili zahteva dodatne troškove (veće rastavljanje delova motora, recimo radi čišćenja) ili za nove delove.

Sa stanovištva vlasnika vozila, to može izgledati kao zavlačenje (kako bi tačno definisali šta spada pod taj pojam?), ili bespotrebno davanje para na silne preglede.

Ali, ako ne pregledam auto, kako da znam šta treba da uradim da ga popravim?
                        S druge strane, klijent zaista može smatrati da auto, jednostavno, treba primiti u servis i popraviti. Ali, šta ako je popravak skuplji od onoga što vlasnik može i želi da plati? Delovi, naročito kvalitetni, nisu jeftini. Zato smo razdvojili uslugu dijagnostike (drugim rečima, pregled), od popravka.

Neki put, dijagnostika je jednostavna i brza (za naše redovne klijente i besplatna), ali je popravak skup (novi deo). Neki put, izgubimo silno vreme za dijagnostiku, a onda je popravak besplatan (recimo neki loš kontakt).

Jedino što mi, u našem servisu, možemo da uradimo, jeste da ne naplatimo dijagnostiku, ako zaista nismo sasvim sigurni u rezultat. Ali onda zaista kažemo da nismo sigurni ili ne znamo, pa uputimo vlasnika negde, gde će možda ipak moći da dijagnostikuju problem.

Ima li neko predlog kako bi bolje trebalo postupati?

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Duško, svaka čast!! Dobro si sve rekao. Ljudi često misle da samo zakačiš i vidiš, a kad recimo imaš grešku trimovanja goriva, nek se onda zapita da li je brizgaljka, pritisak goriva u sistemu, ECU, program........voleo bih te junake da vidim. Moj drugar električar, tvoj imenjak, posle dva dana kopanja po instalaciji, našao puknuti kabal. Naplatio 40eura, a čovek mu rekao SRAM TE BILO, ZA JEDNU ŽICU 40 EURA, NIKAD TI VIŠE NEĆU DOĆI I SVIMA ĆU PRIČATI... .......
                          Što se tiče EGR, za onog ko pita šta je i čemu služi, dovoljno je da mu se kaže da je to ventil koji pod određenim uslovima deo izduvnih gasova vraća u usisnu granu i nanovo motor u cilindar vrši u****vanje svežeg vazduha i dela izduvnih gasova. Za početak dovoljno.
                          Oni koji znaju čemu služi, kako stoji, ....tu se mogu postavljati pitanja kvaliteta izduva, sadržaja NOx, CO.... kao i da li je potreban i gde se izvodi i hladnjak gasova EGR-a, da li se njegovim isključenjem povećava sadržaj O2, povećava temperatura izgaranja, termo opterećenje motora....
                          Prvi deo je za sva vremena, drugi ako kasni bar će neko shvatiti.
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                          X