Benzinski turbo motori sa direktnim ubrizgavanjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Benzinski turbo motori sa direktnim ubrizgavanjem

Naime kao sto tema kaze bilo bi red da se kaze neka rec o ovim motorima jer to je veliki napredak benzinskih motora. Najveci uspeh je u tome sto ti motori zadrzavaju isti kompresioni odnos kao i obican benzinac sto je u proslosti bilo nemoguce ostvariti zbog detonacija. To je postignuto tako sto je pocelo da se koristi direktno ubrizgavanje benzina u cilindar.

Do sada je benzin ubrizgavan ispred same pecurke ventila u usisnoj grani. Sada se benzin ubrizgava nakon sabijanja vazduha nesto poput CR dizela. Mana starog turbo benzinca je bila mali stepen kompresije sto je izazivalo turbo rupu i povecanu potrosnju u gradu gde motor dosta vremena radi bez pritiska turbine.

Kod novih turbo benzinaca je zadrzan stepen kompresije tako da su oni ekonomicni i ako nema pritiska turbine. To je recimo rad u leru kretanje sa semafora, parkiranje auta, promena stepena prenosa ili pustanje i dodavanje gasa.

Ono sto ne zna je sta je sprecavalo fabrike da ranije krenu sa direktnim ubrizgavanjem benzina.

Nadam se da ce neko ko se razume da bolje razradi ovu temu.
  • comi 1342
    Moderator
    • 28.09.2005
    • 1126
    • NS
    • Giulietta ,PUG 106,

Originally posted by b_samardzic View Post
    Ono sto ne zna je sta je sprecavalo fabrike da ranije krenu sa direktnim ubrizgavanjem benzina.
    Nešto sam čitao da za GDI sisteme, koje je Mitshubishi prvi uveo (nema turbine ), je problem bio filtrabilnost benzina u Evropi. Valjda je bio problem zapušavanje dizni zbog toga, expandabile sigurno bolje zna. Prošle godine sam pokrenuo temu o fiatovom multi-air motoru, ali je prešla u prepucavanje, valjda će ova bolje proći...
    "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
    "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Da nije bas sve tako sjajno i super u vezi tih motora pobrinula se VW grupa. Googlajte malo Carbon Buildup pa mozda se i iznenadite...

This thread serves to index all the threads related to carbon build-up in the intake manifold of Audi FSI engines of -any- model. It's just here as a place holder index of these threads as a requisite of judging scope of the problem and raising awareness. Please read the threads for more details of this problem... I've tried to tag content as much as possible. With either PICS where there is photographic evidence or CONCERN where there is discussion surrounding concern of the issue. B7/B8

Motori redovno odrzavani pate od ovih velikih problema. Resenje je otvoriti motor i ocistiti ga od naslaga.
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• vladaomega
        CBC Senator XXL
        • 11.10.2010
        • 484
        • beograd

posle pojave prvih gdi motora i tvrdnje strucnjaka mitsubisija da su ovi motor stedljiviji i do 40 procenata prosllo je dosta vremena a proizvodnja se nije omasovila.cak se predvidjalo da ce u skorije vreme zastupljenost ovih motora biti i do 80 procenata u svetskoj proizvodnji. prvo od velike ekomicnosi nije bilo nista a problemi u eksploataciji su bili daleko veci i skuplji nego kod motora sa postojecim ubrizgavanjem. sve vece firme su eksperimentisale sa ovim tipom direktnog ubrizgavanja goriva i nijedna nije postigla veci uspeh/psa-hpi,wag -tfsi,mitsubishi-gdi,fiat-jts,ford-ecoboost. osnovni problem ovih motora je prevelika osetljivost na los kvalitet goriva i pojava samoopaljena smese u cilindru.same dizne su izlozene velikoj temperaturi sto im skracuje vek trajanja.pritisak goriva obezbedjuju dve pumpe,jedna u rezervoaru niskog pritiska i jedna mehanicka na motoru do 120bar.

Comment

• click
          CBC Veteran
          • 13.09.2007
          • 128
          • Beograd

VW Polo, 1.2 TSI, na 140 km/h potrosnja 14 litara

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

A jel to tvoj auto? Licno iskustvo ili...?

Comment

• comi 1342
              Moderator
              • 28.09.2005
              • 1126
              • NS
              • Giulietta ,PUG 106,

Nešto se ne slaže
              link
              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

ne znam zasto ali svaki put kad neko pomene te motore male kubikaze, setim se onog 1.0 vagenovog motora sto je ugradjivan u polo, koji se raspadao na 100 hiljada.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• b_samardzic
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 1557
                  • Smederevo

Moj brat je kupio polovnog pola sa 1.0 motorom i za 6 godina preso 150 hiljada. Auto i sad radi perfektno.

Bilo je kasnijih serija 1.0 motora sa aluminijumskim blokom koji su bili problematicni.

Najveci problem tih motora je preporucena zamena ulja na 30 hiljada sto jednostavno steti motoru zbog loseg goriva.

Comment

• click
                    CBC Veteran
                    • 13.09.2007
                    • 128
                    • Beograd

Originally posted by b_samardzic View Post
                    A jel to tvoj auto? Licno iskustvo ili...?
                    Long run test Auto bilda (100.000 km).

Comment

Working...
                    X