Pogon na 4 tocka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vojislavbb
    CBC Senator XXL
    • 04.05.2009
    • 373
    • Novi sad
    • Forester Turbo

@ RWD999 evo posto vidim da si zainteresovan za full time awd, i za Subaru AWD napisacu nekoliko prednosti i mana iz mog dosadasnjeg iskustva:

Prednost: uvek je ukljucen i ne moze da te iznenadi podupravljanje niti predupravljanje u bilo kojoj kriticnoj situaciji na putu u kojoj nema mesta ni za elektronsku reakciju koja ce uvek zakasniti makar delic sekunde koji nekad znaju biti presudni. Samim tim sto je uvek ukljucen nece te nikad izneveriti kao sa starim mehanickim ukljucivanjem prednjeg ili zadnjeg diferencijala poput lade nive ili nekih slicnih, gde kad dodjes u situaciju da ti je potrebno tebi ne radi jer pre toga godinama nisi koristio zbog ustede goriva.

Prednost: potrosnja goriva na AWD automobilima koje sam vozio je ista kao i kod redovnog vozila, samo je opterecenje koje je inace na prednjoj osovini raasporedjeno na obe a dodatna prednost je sto nema proklizavanja u startu iz stanja mirovanja. Imao sam i vozio Toyotu od 200 i kusur konja koja je trosila kao stojadin ukoliko se vozi normalno, a trenutno Legacy takodje trosi manje od ocekivanog.

Mana / potreba: kad vozis auto sa full time AWD potrebno je da uvek menjas sve 4 gume kad kupujes nove i da ih povremeno menjas unakrsno ili paralelno u zavisnosti koje gume vozis.

Mana: Ukoliko ne postujes ovo pravilo koje sam napisao moze doci do ostecenja centralnog diferencijala na Subaru vozilima jer je bukvalno svaka razlika koja je recimo jaca od 1 mm u dubini sare kobna za centralni diff jer on onda tu razliku u visini sare trpi ali pomnozenu sa 2rPI, pa je razlika u kotrljanju tockova nekad i po 2 cm prilikom jednog okretaja od 360 stepeni. Ovaj problem se manifestuje tako sto automobil bukvalno lupa i osetis udarce prilikom motanja volana pun krug u neku od stana, i izrazenije je kad se vozi u rikverc. Problem je resiv zamenom centralnog difa ili reparacijom u ovlascenom Subaru servisu, jedino oni imaju specijalnu mast za lamelice centralnog difa. Kod nas je ova pojava cesca na manualnom menjacu nego na automatskom, mada to ja povezujem sa cescim koriscenjem manualnog menjaca kod nas.

Iz istog razloga potrebno je uvek imati rezervni tocak istih dimenzija kao i set na automobilu, a pozeljno i istu visinu sare na istom tom tocku. ukoliko je visina sare mnogo razlicita preporucujem sto kracu voznju do prvog vulkanizera jer obicno rezervni tockovi imaju punu visinu sare a letnje gume nekad vozimo do zakonske norme sto je onda po 6-7 mm razlika u visini.

Dodatan info: Ukoliko imate full time AWD i pokupio vas je onaj pauk sto podvuce kuke ispod prednjih tockova, a ne postavi ispod zadnjih pomocne tockice onda vam je polomio centralni diff. Ovo su drugari iz parking sluzbe naucili na tezi nacin pa sad postavljaju pomocne da ne bi placali ljudima centralne diffove.

Mana: Subaru asymetric fail. Doziveo sam da sam sa Foresterom bez zakljucavanja zadnjeg difa upao u blagi kanalcic dubine 15tak cm (sasvim dovoljno) prilikom ukljucenja sa zemljanog puta na asfaltni i pri dubini snega od 40tak cm. Prednji desni i zadnji levi tocak su u kanalu i auto stoji, ne pomera se. jedino resenje za izlazak iz kanalcica je poturanje necega ispod tockova koji se obrcu "u vazduhu". Ima na youtubu snimaka na ovu temu. Novi modeli imaju senzore koji detektuju ovaj fail i onda elektronski zakljucavaju zadnji dif pa tako dolazi do odglavljivanja uz pomoc zadnjih zakljucanih tockova.

Dodatan info: na mom Legacy-ju postoji mesto u kutiji osiguraca za iskljucivanje zadnjeg pogona na taj nacin sto se na to mesto ubode osigurac. Ovo sluzi striktno ta koriscenje copavca i eventualno tehnicke preglede ali nije namenjeno da se moze veca kilometraza ili cak metraza prelaziti.

Otvoren za dalja prakticna pitanja vezano za korscenje Subaru automobila u praksi. Teoriju ne znam i ne znam te izraze koje koristite. Smatram da je dzaba gledati tehnologiju i slusati licna iskustva. Mislim da je mnogo bolje dobro gledati automobil koji kupujes ukoliko kupujes polovan i ne kupovati automobil koji ne mozes posle finansijski odrzavati a svaki sistem je na odredjenoj kilometrazi i starosti potrosan i kvarljiv, kao i sve u zivotu. Sve osim dijamanata.
    SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi
    http://www.bud3.net/2011/08/white-lily-toyota-celica-awd-turbo/

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Samo napomena lada niva ima konstantan pogon na svim tockovima. Ima menjac za sporohodnu brzohodnu i menjac za blokadu centralnog diferencijala.

Ovo za gume na subarua je bas smor raditi. Koliko puta mi se desi da vidim da mi je guma vidno legla i tako vozim par dana dok ne nadjem vremena da pogledam sta je sa gumom. Prakticno je nemoguce voziti bez novih guma, stare gume uvek pomalo ispustaju gube pritisak a razlika u pritisku od pola bara je mnogo osetnija u obimu gume nego sara na samoj gumi.

Evo da dodam Kod lade nive pogon je mnogo bucan i auto je sav u nekim vibracijam. Stalno se poklapaju neke vibracije na odredjenom broju obrtaja i prave rezonantan zvuk. Jedina dobra stvar joj je prohodnost po snegu i blatu.

Comment

• vojislavbb
        CBC Senator XXL
        • 04.05.2009
        • 373
        • Novi sad
        • Forester Turbo

Pardon. Mislio sam na taj za blokadu [emoji4]

Inace, u pravu si za to smaranje mada to nije tako lose da se ljudi kultivisu a i kontam zbog tog smora su valjda uveli senzore za pritisak u gumama..

A to pravilo za kupovinu sve 4 nove gume i menjanje mesta od sezone do sezone ne vazi samo za Subaru nego i za sva AWD vozila bez obzira na vrstu i konstrukciju pogona i centralnog difa.
        Sent from my SM-N910C using Tapatalk
        Last edited by vojislavbb; 14.11.2017, 01:09.
        SUBARU Forester XT, Legacy SUBARU Forester Sturbo TOYOTA Celica 4WDTurbo, Celica STi

Comment

• RWD999
          CBC Član
          • 09.11.2017
          • 17
          • Alsace
          • Mercedes W124 E250D

@vojislavbb hvala na poduzem tekstu. Bas si mi na dosta stvari skrenuo paznju koje su neophodne ako se poseduje awd automobil.
          Najvise sam na Legacy ciljao jer posle onoga sto sam mogao da nadjem i citam na internetu, npr. haldex mi je nekako « nedovrsen », stalno se unapredjuje i da mu stalno treba neki update, dok mi kod subaru to deluje kao nesto sasvim normalno i prirodno. To je bar moj zakljucak, ali ne kazem da sam u pravu.

Problem je sto mreza Subaru na evropskom trzistu slabo rasprostranjena i ljudi malo znaju o tome.
          U suprotnom, Svajcarska generalno preferira awd automobile zbog svih onih brdovitih predela. Recimo Subaru Justy 1.3 awd kod njih ima na oglasima kao kod nas yuga...
          Poznajem dobro strukturu Svajcarske i da kazem taj odnos coveka prema automobilu. Bukvalno automobil ima svoju funkcionalnost i iskljucivo je za to kupljen i za isto ce i sluziti. A sa druge strane mnogo manje, da ne kazem i neprimetno je prisustvo bilo kog 4motion automobila.

Verovatno da znaju i da su osetili razlike u voznji po raznim terenima koje im vremenski uslovi postave.

Daleko sam ja od svih brda i gora, ali planiram da vec sledece godine pazarim limuzinu (vise karavan) sa pogonom na sva cetiri. Ali i nevezano za to, zanima me taj awd « smer » u automobilizmu.

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

Comment

• vojislavbb
            CBC Senator XXL
            • 04.05.2009
            • 373
            • Novi sad
            • Forester Turbo

Znao sam da ce Justy kad tad izaci kao tema [emoji4] Justy nije Subaru, to je Subaruov surogat napravljen u Suzukijevoj fabrici. [emoji6]

Comment

• RWD999
              CBC Član
              • 09.11.2017
              • 17
              • Alsace
              • Mercedes W124 E250D

A da dodam da ima i onih Daihatsu Sirion awd, surogat Justy , Suzuki i slicno... bar to mogu iz licnog iskustva da potvrdim i uvek sam se pitao zasto se tako malo (u tim predelima svajcarske) quattro ili 4motion proslavio.
              Jer njima je potrebno kad padne sneg da mogu sa najmanje posteskoca da stignu od kuce do posla i natrag.

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Evo izvuceno iz cubsovog linka.

Shift on the Fly: this refers to an less refined and effective, older Subaru 4x4 system that allowed the driver to engage the four wheel drive as the car was moving. Last used on the 1994 Loyale, but also used on older GL, DL, Subaru, Brat etc. Not currently used on any Subaru.

Ipak je covek znao sta prica, delovao je ubedljivo.

Comment

• vojislavbb
                  CBC Senator XXL
                  • 04.05.2009
                  • 373
                  • Novi sad
                  • Forester Turbo

Izvinjavam se, moja greska. Verovatno se tehnologija vremenom promenila. Isto tako verovatno ovo sto sam ja napisao vec sigurno ne vazi za novije modele, ubedjen sam. Svi proizvodjaci unapredjuju svaku manu koja se vremenom pojavi. Poput Subaru asymetric fail-a..

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Malo sam prelistao razvoj subarua sa godinama. Uglavnom je slicna tehnologija samo sto se ispred centralnog diferencijala stavlja hidraulicno kvacilo ciji pritisak regulise ecu zavisno od ugla volana, razlike u broju obrtaja tockova i pedale gasa. Intresantno da se zadnji pogon uglavnom gasi pri aktiviranju ABS sistema kocenja.

Kod automatskih menjaca cak i nema centralnog diferencijala nego samo ECU kontrolisano hidraulicno kvacilo.
                    Po meni najbolji sistem je CVT menjac uparen sa zadnjom vucom, nema centralnog diferencijala milina za voznju.

Comment

• sErGiO
                      Moderator
                      • 30.01.2007
                      • 2769
                      • Neko selo pored Beogr
                      • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by b_samardzic View Post
                      Evo izvuceno iz cubsovog linka.

Shift on the Fly: this refers to an less refined and effective, older Subaru 4x4 system that allowed the driver to engage the four wheel drive as the car was moving. Last used on the 1994 Loyale, but also used on older GL, DL, Subaru, Brat etc. Not currently used on any Subaru.

Ipak je covek znao sta prica, delovao je ubedljivo.
                      Ovo funkcionise i na L200 do odredjene brzine.

Comment

• vojislavbb
                        CBC Senator XXL
                        • 04.05.2009
                        • 373
                        • Novi sad
                        • Forester Turbo

Zacudio sam se kad si napisao da L200 ima sve mehanicki i da rucno moras da aktiviras pogon. Mislio sam da je tu malo napredniji. Kontam da vozis manual i da automatik ima sigurno napredniji menjac.

Vezano za temu imam jos jedno iskustvo u praksi koje bih zeleo da podelim.
                        Tokom svoje privatne voznje imam priliku da vozim po usponima, brdsko planinskim seoskim asfaltnim putevima i da na taj nacin testiram razne gume, automobile, pogone itd. Evo jednog prakticnog slucaja vezano za nove vs stare gume i 2WD vs 4WD pogon.

Imao sam priliku da testiram novog yarisa sa 20km na satu sa novim istog dana namontiranim sava eskimo gumama koje cak nisu ni preterano siroke, 175 mislim da je sirina tocka, pada sneg, ima 5 cm na asfaltu i ja krecem da se penjem na usponu od recimo 5%. Automobil se penje i nakon nekih 150 metara u jednom momentu prednji tockovi prestaju da odmicu, stavise, pocinju da se okrecu u mestu, na kraju proklizavaju, dobijam efekat sanki i vracam se unazad. Motam volan na levo da se zaustavim prema brdu pre nego zavrsim u jarugi. Na kraju se sve dobro zavrsava, udaram zadnjim levim tockom u bankinu i zaustavljam se. Srecom na autu nikakvih ostecenja. Stavljam lance i nastavljam putovanje. 2 nedelje nakon toga taj isti sneg na istoj toj relaciji je sad pretovren u led, a ja sam sa Foresterom i starim zimskim gumama koje su 2-3mm sare u proseku. Pocinjem da se penjem i penjem se bez ikakvih problema kao da na asfaltu nema sloj leda.

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

pa kad je taj jaris tezak kao rezervni tocak na foresteru. A za sneg je bolje da gume budu sto uze.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

Jedino sto mozda redukocanjem na lo se mozda speruje centralni diferencijal.
                            viđao sam da se dora a i drugi nerviraju kad ti nesto mlatneš, sad razumem.

Sta je redukcija?
                            Sta je šper?
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Poenta price je bila da na starim subaru vozilima postoji rucica za aktivaciju zadnjeg pogona. Podatak nisam proveracao vec cuo od coveka u boleču. Covek kaze da kad ide uzbrdo i pocne da proklizava samo povuce rucicu i ukljuci zadnji pogon i auto ide bez problema. Onda su se pobunili da subaru ima konstantan pogon na svim tockovima.
                              Dosta dzipova ima uz redukciju pogona ujedno i blokadu centralnog diferencijala pa nije preporucljivo voziti na tvrdoj podlozi.
                              Ponesen tom idejom zasto bi auto koji ima pogon na svim tockovika iso bolje po snegu ako se redukuje prenos? Verovatno se ujedno speruje ili blokira centralni dif.
                              Ipak smo na kraju nasli podatak da se kod starijih modela mehanicki ukljucuje zadnja vuca.

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

samo kazi ne znam i resen problem, sto se ukopavas jos vise.

Comment

Working...
                                X