Pogon na 4 tocka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Mnogo ljudi na frilenderima skida zadnji kardan i vozi bez njega i tvrde da manje trosi. Meni je princip bio potpuno nejasan. Na klasicnom pogonu 4x4 bez kardana auto nebi ni mrdnuo sa mesta.
    Sad sam procitao da je njemu zadnji pogon prikacen preko visko kvacila mehanickog bez elektronike. Slicno kvacilu na motociklima. Lamele u kucistu paralelno poredjane. Svaka druga je vezana za menjac a ostale za zadnji kardan. Kuciste napunjeno silikonskim uljem. Svaka greska u odabiru gume uzrokuje stradanje tog sklopa. Kazu da je skup za remontovanje pa zbog toga preventivno skinu zadnji kardan.

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

pa 'ajde nadji sta je šper, sta je diferencijal, sta je transfer case(razdlenik, razvodna kutija, ne znam ni kako bi to preveo), sta je redukcija.

a ako napises nesto u svom maniru sto ne odgovara na ova pitanja, neces vise pisati.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by vojislavbb View Post
        Zacudio sam se kad si napisao da L200 ima sve mehanicki i da rucno moras da aktiviras pogon. Mislio sam da je tu malo napredniji. Kontam da vozis manual i da automatik ima sigurno napredniji menjac.
        Manuelni je menjač, i pored ručice menjača ima još jedna koja služi za uključivanje 4x4 pogona i svega drugog.
        Click image for larger version

Name:	2012-11-21 13.47.19.jpg
Views:	1
Size:	72.0 KB
ID:	882171

Comment

• b_samardzic
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 1557
          • Smederevo

Sper je uopsteni izraz za manje ili jace blokiran rad diferencijala. Nacini izvodjenja su razliciti.
          Diferencijal je razdelnik snage sa jedne na dve osovine uz mogucnost da se broj obrtaja izlaznih osovina razlikuje.

Sve ove tehnologuje sem upotrebe kocnica za simupaciju spera su odavno primenjivane. Sve je izmisljeno pre vise od 50 godina. Radio sam u fabrici rudarske opreme gde smo remontovali reduktore.

A zasto bi me banovao? Mislim kad nekog prozoves bar daj jedan argument kao razlog. Forum je slabo posecen i vecina ljudi koji nesto znaju je oterana verovatno zbog kompleksa urednika foruma. Volja ti radi kako hoces. Matija Beckovic je lepo napisao da mi srbi treba sve besede da zamenimo sa dve reci super i jebote. Jos ako ubacimo po koji veznik pa iskombinujemo bicemo in. Pozdrav za imagunarnog coveka koga i ne poznajem licno pa ne mogu ni da se naljutim ako me banuje.

Comment

• RWD999
            CBC Član
            • 09.11.2017
            • 17
            • Alsace
            • Mercedes W124 E250D

Stvarno ni ja ne vidim razlog da se ljudi « teraju » odavde, podcenjuju ili bilo sta drugo. Nije svako naucen. Da ljudi nisu pisali o ovome, veruj ja ne bih i dan danas znao toliko o awd sistemima.
            Taman i da si Aleksandar Vucic, ako nemas sta pametno da napises vezano za temu, ne mesaj se, chubs!
            Hvala Bogu da ima onih koji znaju i onih koji zele da nauce ili upotpune znanje.

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Svi pametni forumi su manje više ostali bez teksta zbog društvenih mreža a i zbog pametnjakovića koji sve znaju pa na kraju stručnjacima dopizdi da se preganjaju... Urednici ili urednik nema šta da se natežu ili kompleksira ali pamtnjaković ima. Posao urednika je da upozori pametnjakovića da oladi a posao pmatnjakovića je da izigrava šiptara i viče to je nepravda.
              Kao što vidiš po ko zna koji put opet se sa tobom vodi rasprava, nije mi jasno što ne sa drugima, verovatno si ti u pravu a svi ostali nisu...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• RWD999
                CBC Član
                • 09.11.2017
                • 17
                • Alsace
                • Mercedes W124 E250D

Svako ima pravo da iznese misljenje.
                Drugi su tu da ga upozore. Veruj mi, da ne imenujem doticni forum, da su admini brisali ovakve teme iz razloga sto je vec neko negde « pisao » teskst o tome, pa ti sad trazi.
                Ja mislim da je ovo jako sirok pojam koji se stalno unapredjuje i da je nemoguce ispratiti ga do kraja. Zato i mislim da treba da postoji tema gde ce ljudi moci da dopunjuju svoje i tudje znanje.

Nego skrenusmo mi sa teme i otisli u off, bolje da se vratimo na staro.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Koji drugi da ga upozore? On je naslednik Bricka i sve je smorio i ovo malo što je ostalo a ti si sasvim nov da bi odredjivao ili znao istoriju foruma a još manje imaš prava da uredjuješ politiku foruma.
                  Čabs je moderator a ja sam admin, ne znam ko treba još da ga upozori?

I šta je tu čudno ako ti neko kaže da malo prelistaš forum, i ovde je oko toga pisano na tone kao i svemu ostalom što se tiče auta i ko zna čega.
                  Čovek je extra stručnjak po pitanju autogasa, na jutubu utvrdjuje koje crevo je od termostata ali zato pre toga da potpuno netačan odgvor kako da se dijagnostikuje kvar, za elektroniku je tatamata a elektriku drži u srednjem prstu. Kočnicei generalke je radio na stotine puta i svakom majstoru može održati lekciju, sa jutuba naravno...

Uglavnom, držite se teme.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• RWD999
                    CBC Član
                    • 09.11.2017
                    • 17
                    • Alsace
                    • Mercedes W124 E250D

Niti zelim da uredjuem politku, niti mi je namera da to radim. Izvinjavam se ako je bilo ko pogresno razumeo.
                    Ovo sto je moderator napisao... uz duzno postovanje, ali to se ne radi javno ili u temi koja nije tome namenjan. Postaje PP i tu je mozda bilo bolje mesto.

Ali nebitno, ziveo nama AWD sistem i onaj ko ga izmisli. [emoji4][emoji4][emoji4]

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

nije problem izneti misljenje, problem je lupetanje. Ja nemam znanja ni vremena da mu objasnjavam da ne postoji srednji diferencijal i da ne postoji sper u srednjem diferencijalum jer ne postoji ni srednji diferencijal. Diferencijali su na osovinama u sredini je razvodna kutija - u nedostatku boljeg izraza na srpskom. Ta kutija je montirana na menjac i iz nje ide kardan nazad odnosno napred do diferencijala. A diferencijal je nesto sto omogucava tockovima da se vrte razlicitom brzinom, da bi mogao da skrenes ili napravis polukruzno a da se auto ne propinje kao divokoza. Sper je sprava koja u odredjenim uslovima blokira diferencijal da se snaga prenese na oba tocka.

dakle, srednji diferencijal ne postoji.

a sto se tice teme srblja, samardzicu ti si klasican primer srbina koji je negde nekada nacuo nesto o necemu i to te odmah kvalifikuje za superpametnjakovica koji lupeta za sve pare a kad ti to neko kaze, posto nemas drugi nacin, hvatas se patetike.

sto se tice teme, od posetilaca koji tu i tamo navrate, 90% njih misli da je haldex nesto sto se maze na leba. Ukljucujuci i mene a imam dva vozila sa pogonom obe osovine. dakle, iscitaj onaj link sto okacih, tamo je sve sto postoji o pogonima na svim vozilima.

video sam da si mi pisao nesto i na tapatalku ali ga nemam instaliranog. Ako je nesto bitno, napsii ovde.

i uz duzno postovanje, ja sve radim javnom, nisam karakterna osobina da se krijem po privatnim porukama.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• RWD999
                        CBC Član
                        • 09.11.2017
                        • 17
                        • Alsace
                        • Mercedes W124 E250D

@Chubbs, napisao sam sledece, da sam se jos jednom zahvalio na linku i da sam zamolio da se tema slucajno ne zakljuca, jer verovatno ima ljudi koji mogu da prenesu svoje iskustvo i da nije lose za nas koje nas zanima da dopunimo znanje. [emoji4]

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

tema nece biti zakljucana samo ce biti odstranjeni elementi koji klaparaju kao diferencijal bez ulja.

koja je razlika izmadju 4x4 i AWD?

Comment

• b_samardzic
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 1557
                            • Smederevo

Vidis cubs ti tvrdis da centralni diferencijal ne postoji. Ja necu da te vredjam zbog toga, neucices. Lada niva ima centralni diferencijal u sklopu reduktora.
                            Vecina pravih terenaca ima centralni diferencijal i njegovom blokadom golazi do izrazaja 4x4 pogon. Sklop reduktora i centralnog diferencijala zovu transfer case ili razvodna kutija.
                            Sve je manje vise isto ko i pre 50 godina samo se dodaje elektronika zbog sto ugodnije voznje.
                            Recimo zatvoren tj sperovan zadnji dif na mercedesima i bmw je odlican izlaske uz brdo po snegu. Ali je zato problematican kod brze voznje na pravcu gde auto pri laganom skretanju krece da driftuje.

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

to sto ga ti pogresno nazivas diferencijalnom, ne znaci da je zaista tako. Stariji i danas kazu kalodont.

Transfer case ili razvodna kutija je ono sto stoji na menjacu i moze da bude sa redukcijom i ne mora. Imam oba na stolu i nema nikakvih sklopova.

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

Comment

Working...
                                X