:Edit moderator 009: Psihoanaliza nije domen CannonBall foruma!
Ecu treba da pokrece za pocetak paljenje , tj da racuna samo duzinu elktricnog impulsa u i salje EDIS-u i to da cita iz tabele TPS vs RPM . Jel to neka velika mudrost ? U zemlji Srbiji sigurno jeste , svi te ispljuju i likuju u cinjenici da su najpametniji ...
Algoritam za jedan prost sistem i kompletan kod sa objasnjenjem ima na sajtu megasquirta , i ako radi tamo i tera motor dobro , i meni ce posluziti kao dobra osnova ... Razume li weber 40 DCOE termodinamiku ? Cisto sumnjam , ili Mikuni na nekom kawasaki-ju ... pa iz to ne sprecava da prave cudo sa motorom .
Razume li weber 40 DCOE termodinamiku ? Cisto sumnjam , ili Mikuni na nekom kawasaki-ju ...
naravno da ne... ali onaj ko je projaktovao tog vebera ili mikunca i te kako dobro razume i termodinamiku i mehaniku fluida ... tako da se i ja slazem sa Hic-om, mani se corava posla, zar nemas dovoljno prostora sa megasquitrom da radis sve sto hoces ? a sa ms vec imas osnovu koju je napravio citav tim ljudi slicnih tebi... i naravno na kraju ce i da radi, za razliku od tog ecu-a koji mislis da pravis...nemoj ovo shvatiti kao omalovazavanje, jer mi to nije ni na kraj pameti, ali cinjenica je da ti znas o procesima o motoru isto kolko ja o elektronici, tj. jako malo a za dobar engine management jedno bez drugog ne ide
I ne samo to nego i mnogo testiranja u laboratorijskim i konkretnim uslovima na stazi za konkretno vozilo (tezina vozila i ostali otpori) i motor u njemu. To je jedan od razloga zasto neki auto ima drugaciji karakter a sve je kao isto (ili jako slicno) kao i kod drugih. Obicne i univerzalne stvari nisu nikada bile na ceni mada je najvise bas takvih u masovnoj proizvodnji.
Sto se karburatora kao sto je jedan Mikuni tice stvarno mu nista posebno ne fali osim sto ne moze da zadovolji ni jednu ekolosku normu. Jel vi jos uvek mislite da niko ne zna da napravi mape sa bogatom smesom? To odavno ne moze da prodje ni jedan zivi atest niti da se prodaje. Drugo je ono sto ljudi rade u specijalne svrhe a sto nije lako jer je proizvodjac maksimalno zastitio sebe od reverse inzenjeringa. Zato postoje programabilni ECU koji je u principu lako naraviti hardverski pa cak i softverski ali jako tesko da odlicno radi. Zato vecina i nije dobra. Na stranu sto ga je prilicno tesko ispravno programirati (podesiti) bez detaljnog znanja o konkretnom motoru i stvarnoj nameni vozila kao i o nacinu voznje da bi se izvukli oni hiljaditi delovi sekunde koji cine razliku izmedju sampiona i gubitnika. Sve to nama obicnim smrtnicima uopste nije ni potrebno. Gradnja jednog relativno primitivnog ecu je zaista nesto sto po meni danas vise nije upotrebljivo za automobile i motocikle a mozda ipak za camce i slicne naprave sa SUS motorima koji nisu tako zahtevni a moze se evenrualno spasiti dosta bespotrebno potrosenog goriva bez gubitaka na performansama.
Na koji to motor treba staviti megasquirt a da se to isplati i da se nesto dobije? Ako neko cilja na Yugo ili slicne konzerve ja to ne smatram autom uopste. Bolje je onda promeniti osnovu u startu nego trositi vreme i novac za nikakve rezultate. Ovde ne mislim na motore nego na kompletna vozila koja su jednostavno opasna za voznju i veoma nepredvidiva ma koliko se ulagalo. Razumem zelju za cackanjem i podrzavam ideju uvek ali treba imati tacno zacrtan cilj pa onda staviti sve faktore na vagu.
E pa treba da id eu repliku lotusa koju pravim , vidi diskusiju sa nazivom cevasta sasija . Treba da pokrece fordov zetec ili ohc , i pokrece automobil koji ima 500-600 kg . Posto pravim ceo auto imam nameru da pravim i ecu , prost , kome lako moze da se menja mapa da bi se proverila na licu mesta drugacija setovajna . I ono sto je najvaznije , ceo auto nece kostati 2000 e , tako da i nije cilj da cackam po kolima koja nesto vrede . Nadam se da nece vise biti recenica , a sto to radis ,... kupi niru ... to ti je glupo ... zasto se mucis .... nista neces dobiti time ...
Stavio bih ja karburatore , ali posle moram da menjam dizne i da dobijem pravu kombinaciju , a jos i sinhronizovanje....
Ovo se ne moze napraviti ni sa jednim drugim ECU-om. Naime, izazivam svakoga ovdje da napravi istu stvar sa BILO KOJIM SVOJIM ECU-om, koji pozeli koristiti.
Autronic SM4, motor je Hondin. Ovo je link, nadam se da radi. Velicina filma je 4.5mb.
TRIONIC radi sa jednom celijom, sve ostalo je FEED , nema potrebe stvarati nedoumice, asambel je skorjen za taj motor i samo za taj motor. Cista reklama.
Tuning TRIONIC sistema je upravo u izmeni asambla a ne granicnih vrednosti i ocekivanih vrednosti senzora. Jedan od razloga zasto postoje samo 2 coveka na svetu koji kroje asambl Trionica, jer imaju potpunu jonsku sliku sta se desava u motoru. Skidanjem npr lambda sonde nedolazi nodokakvih promena u termickoj emisiji ni u emisiji izduvnih gasova. Diagnosticki kod ce dati info o greski sonde dok mtor nece otici na Limp Home iz tog razloga jer je asabml potpun za upravo ovaj motor.
Nira sa druge strane je Open Source sistem koji nema asambla vec se mapiranjem stvaraju i koliko god deluje jednostavna za mapiranje zahteva puno vishe od tunera. Namenjena je za cisti motorsport gde su resursi neograniceni.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Znaci trionic ne obraca paznju na povratnu informaciju vec sve vreme "radi"
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
A koji su kljucni parametri koji se integrisu u trionic za odredjeni motor ?
Tj koji su uslovi migracije trionic sistema na neku ne-trionic postavku ?
Posto cisto sumnjam da ce iko u srbiji da edituje trionic u narednih 100 godina, a do tad ce vec i fosilnih goriva da nestane
Sto se tice ovog Van-ovog projekta,
Dosta trkaca (starijih) na nasim prostorima je vozilo kojekakva prosta ubrizgavanja a neka su bila i domace proizvodnje, uglavnom se radilo o batch ubrizgavanjima koja su kao senzor opterecenja imale samo tps vs rpm i to se vozilo tako iz kruga u krug pun gas...
Pa se pitam zasto ne bi bilo moguce napraviti tako prosto ubrizgavanje koje bi vremenom moglo da evoluira u neki srpski GigaShtrc (megasquirt) u obliku (opruga - poluga, stap - kanap , i jos neke sajle )
mislim mozda ja i gresim, ali ljudi masovno voze na Venturi Auto Gas sisteme (ako se to moze nazvati sistemom) koji su cak od karburatora tri generacije ispred majmuna
Ja podrzavam inicijativu, uz preporuku da se uzme za razvoj motor od juga, da ako crkne ne mora da se oplakuje (kakva tuga)
Svako vozilo (koncept) ima svoje mane i dobre osobine. Sav taj sklop motor, menjac, tezina, namena vozila itd. E sad, na osnovu toga se kroji karakter vozila pri cemu treba da izbiju na povrsinu dobre strane da ne kazem korisne u voznji i ono sto fascinira vozace. Kod Saaba su to njegova medju ubrzanja jer je to luksuzni auto a ne roadster od 600kg. Ne treba ocekivati da jedan stock motor u teskom vozilu poleti sa mesta ali zato nestaje u vidu lastinog repa od 80-100 na gore. Upravo se tu najvise vodi racuna da te neke brzine budu na korisnom mestu. Naravno da postoje iskustva i da se znaju razlike. Probaju ljudi to godinama i znaju gde lezi idealni kompromis. Kad jedan obican smrtnik sedne u takav dovrsen auto i kad je sve bas onako kako se i ne nadamo da moze biti naravno da nam se svidi na prvi pogled. Jedan dobar auto te elemente jednostavno mora imati i naravno i da ih imaju. Zato svi kazu da su neki automobili dobri a neki losi. Ja jako verujem da se i od losijeg moze modifikovati da bude znatno upotrebljiviji bez mnogo brljanja po motoru.
Najgore od svega je sto moraju da se postuju norme u vezi zagadjenja a i ukusi vozaca su veoma razliciti. Ipak, niko nije mutav da ne prepozna sta odskace po kvalitetu bilo to nesto sa tradicijom ili ne. Nazalost, mnogi nemaju prilike da probaju sva ta vozila o kojima se raspravlja i cita inace bi ko zna sta mislili a uglavnom da mnoge hvaljene stvari ponekad nisu bog zna sta a posebno da ne vrede te pare za ono sta nude.
Kad bi samo znali koliko ustvari ne znamo...
A koji su kljucni parametri koji se integrisu u trionic za odredjeni motor ?
Tj koji su uslovi migracije trionic sistema na neku ne-trionic postavku ?
Posto cisto sumnjam da ce iko u srbiji da edituje trionic u narednih 100 godina, a do tad ce vec i fosilnih goriva da nestane
Kluchni parametri:
PS: ko nerazume kineski neka stane ovde
Geometrija radilice/klipnjacha - odnos hod / duzina
brzina prostitanja flame fronta primarnog
brzina prostiranja flame fronta sekundarnog
(prvi zavisi od sfere, drugi od geometrije)
overlap ventila , centralna tacka
Ako vec pitas na koji motor moze Trionic, moze na Opel 2,0 16V koji je sa geometrijom 86x86
Glava na njima je kopija i lakse modifikovana od strane Lotosa, kopia SAAB B202 glave.
Odsecen deo koji obilaz lanac, Opeli teraju kaish, ugao usisnih kanala izmenjen radi mogucnosti ubacivanja pod haubu Kadeta.
Odgovarajuci program je za SAAB B234 motore.
Potrebna samo blaga pomeranja PPP tachke, 1 stepen kasnije a moze i bez te izmene
Jos nesto?
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Ovo se ne moze napraviti ni sa jednim drugim ECU-om. Naime, izazivam svakoga ovdje da napravi istu stvar sa BILO KOJIM SVOJIM ECU-om, koji pozeli koristiti.
Autronic SM4, motor je Hondin. Ovo je link, nadam se da radi. Velicina filma je 4.5mb.
TRIONIC radi sa jednom celijom, sve ostalo je FEED , nema potrebe stvarati nedoumice, asambel je skorjen za taj motor i samo za taj motor. Cista reklama.
Tuning TRIONIC sistema je upravo u izmeni asambla a ne granicnih vrednosti i ocekivanih vrednosti senzora. Jedan od razloga zasto postoje samo 2 coveka na svetu koji kroje asambl Trionica, jer imaju potpunu jonsku sliku sta se desava u motoru. Skidanjem npr lambda sonde nedolazi nodokakvih promena u termickoj emisiji ni u emisiji izduvnih gasova. Diagnosticki kod ce dati info o greski sonde dok mtor nece otici na Limp Home iz tog razloga jer je asabml potpun za upravo ovaj motor.
Nira sa druge strane je Open Source sistem koji nema asambla vec se mapiranjem stvaraju i koliko god deluje jednostavna za mapiranje zahteva puno vishe od tunera. Namenjena je za cisti motorsport gde su resursi neograniceni.
Hm ako sam te dobro shvatio....
TRIONIC stavis na V8 i izmapiras cijeli motor sa 1 celijom?
I don't think so.
Trionic je napredni ECU, ali toliko napredan nije. I ovo je usporedjivanje krusaka i jabuka.
Naime, IMHO, TRrionic je SAMO za saabove 4cil motore (vise verzija naravno), dok su SA ECU-i za gotovo sve motore, pa i wankele.
Nije uporedivo.
Trionic je skupa tehnicka perverzija i definisani do perfekcije zavrsen proizvod po narudzbi. Pitanje je da li je bas moralo na tako skup nacin resiti "par prostih stvari" i jos je trebalo pustiti ljude da modifikuju na lak nacin.
Ocigledno neko zna da proda bolje nego neko drugi ili mu se samo tako moglo u tom trenutku jer je postojala jaka zaledjina. Ne znaci nikako da su oni skromni nesposobni ili gluplji. Naprotiv. Ponekad ima i dokaza za to.
Comment