Skracenice, pojasnjenja, prevodi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

ACEA- (Asocijacija evropskih konstruktora automobila),te proizvodjaci motora: VW,MAN,MB,VOLVO i dr.

API- Americki institut za naftu.

Za znacenje ostalih detaljnih oznaka poslao sam ti pp.
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• JaPaNaC
      CBC Veteran
      • 07.07.2005
      • 128
      • srbija

ALB -Anti-Lock Brakes (Japanese ABS) )

Comment

• Johnny B lude
        CBC Senator XXL
        • 06.04.2007
        • 463
        • Beograd

4WS- 4 wheel steering
        (pri malim brzinama zadnji tockovi se okrecu suprotno od prednjih, a preko 30kmh, u istom pravcu kao i prednji (nekih 20-30%))
        ... Boze, dozvoli mi da ti dokazem da me novac nece iskvariti...

www.hondaclub.co.rs

Comment

• veljko
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2006
          • 476
          • Backi Jarak, NS
          • Volvo V50 DRIVe

BAS- Brake Assist Sistem - elektronski uređaj koji prepoznaje brzo (panično) premeštanje noge sa papučice gasa na pedalu kočnice i momentalno podiže pritisak u hidrauličnom sistemu

Originally posted by SALE
          Jos uvek niko da se baci na prevodjenje , jer ovako opet ostaje nedoreceno.
          Ajde nek neko baci prevode oznaka na uljima, ACEA A2/B2/E2, API SH/CD,CCMC... ne mogu da pronadjem gde su mi , a mislim da ce mnoge zanimati.
          Klasifikacija Društva automobilskih inženjera (Society of Automotive Engineers - SAE) - klasifikuje ulja prema njihovoj viskoznosti. Motorna ulja mogu biti monogradna ili multigradna, u zavisnosti od njihovih viskoznih karakteristika na različitim temperaturama.

Klasifikacija Američkog instituta za naftu (American Petroleum Institute - API) - motorna ulja klasifikuje prema njihovoj sposobnosti da zaštite motor. Slovo S u oznaci obeležava motorna ulja namenjena benzinskim motorima, a slovo C motorna ulja za dizel motore. Naredno slovo u oznaci označava nivo kvaliteta i zaštitu, koji se obeležavaju slovima od A za najnižu do X za najvišu. Neka ulja mogu da se koriste i u benzinskim i u dizel motorima, pa je njihova kvalifikacija SJ/CF ili CF-4/SJ.

Klasifikacija Asocijacije evropskih proizvođača vozila (Association des Constructeurs Europeens d'Automobiles - ACEA) - ova klasifikacija je veoma slična API klasifikaciji, sa tom razlikom da se API oslanja na testove na američkim, a ACEA na evropskim motorima. ACEA takođe koristi slova za obeležavanje klasifikacija.

-Shell.com-
          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

power steering pressure switch - ako bi neko bio ljubazan, da mi pojasni, na srpskom, koju funkciju obavlja ovaj prekidac?
            Long Live CBC!!!

Comment

• Paranoid
              CBC Senator XXL
              • 13.01.2009
              • 622
              • Beograd
              • Fiat 131 1300

Meni zvuci kao city dugme kod Fiata.
              Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Prekidac koji javlja ECU motora (tipicno za Bosove sisteme) da nastaje povecano opterecenje motora od strane hidraulicne pumpe servo volana a sto za posledicu ima da ECU izdaje komadnu IAC ventilu koji regulise protok voazduha na leru da se malo vise otvori odnosno da motor poveca obrtaje na leru.
                Cilj je da se osigura stabilan rad na leru bez pada obrtaja a sto utice i na komfor tj kulturu rada motora.

Bez tog podsistema regulacije moze se desiti da usled obrtanja volana u mestu kada je najvece opterecenje servo pumpe dodje do pada obrtaja motora odnosno gubitka ranijeg stabilnost rezima.
                Isti metod se koristi i pri ukljucivanju klima kompresora, zatim pri prebacivanju automatika iz Neutral u Drive, i slicno.

Prekidaca servo volana se aktivira pri pritisku od oko 60bara kada zatvori strujno kolo a ispod toga je otvoreno strujno kolo, jedan od primera kod Bosa za koji znam.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Brick, hvala na odgovoru - citao sam po net-u o ovome, ali me zbunjivala situacija u kojoj ne radi servo volan, a istovremeno je ler nestabilan. Izgleda da je koincidencija u pitanju, da je istovremeno riknula i pumpa i ovaj prekidac, jer koliko sam razumeo, ovaj prekidac ne utice na rad servo volana, vec utice na ler gas.
                  Auto je Renault Megan, servo volana kao da nema, a kada se zavrti pun desni, cuje se sistajuci zvuk iz servo pumpe. Prekidac, koji se nalazi u blizini servo pumpe, izgleda kao da je goreo, izolacija na zicama se raspala, tako da mi je trebala informacija, da li prekidac utice na rad servo volana.
                  Jos jednom, hvala na odgovoru, sada je sve dosta jasnije.
                  Long Live CBC!!!

Comment

• rajmax63
                    CBC Prijatelj
                    • 02.04.2005
                    • 1415
                    • Bačka Palanka
                    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Sve je to lepo što ste napravili toliki spisak skraćenica ali dzaba ste krečili ako nema prevoda na srpskom jeziku
                    98% se ne razume šta je i zašta je
                    sve mi ovo liči na copy-- paste
                    blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                    Audi ima crveno T

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Gogle translate pa napred Normalno da je CP pa ne bih valjda pisao jednu poruku 4 dana, toliko bi mi trebalo a i datum je baš frižak
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Ma tema je super, daje osnovne smernice, a uz pomoc Auto-date sam locirao problem. Medjutim, iako nemam problem sa engleskim jezikom, nigde na Net-u ne mozete naci tako dobro objasnjenje, kakvo Vam moze dati Brick. Ne salim se ni najmanje, konkretno za ovaj prekidac, objasnjenja su prilicno stura.
                        Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

Re: Skracenice, pojasnjenja, prevodi

fading - otkazivanje kocnica kod preopterecenja.

Fading - engleski izraz za otkazivanje kočnica used preopterecenja. One rade na principu trenja između kočne pločice i diska, odnosno pakne i dobosa, pri čemu se zagrevaju (kinetička energija automobila pretvara se u toplinu). Kod prejakog, dugotrajnog kočenja dolazi do izgaranja površine obloge, odnosno topljenja površinskog sloja metala te kočnice najpre oslabe, a u ekstremnim slučajevima potpuno otkažu. To je posebno opasno kod teških vozila (velikih kamiona i tegljača), zbog čega niz velike i duge nizbrdice moraju voziti u nizim stepenima prenosa i koristiti motornu kočnicu.

[img]images/imported/images/imported/2011/10/fading_1_xl-1.jpg[/img]
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                          X