Stilo, benzinac, 1.6, 5 vrata - prvi utisci & questions

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cruiser
    Tek je upao...
    • 04.05.2008
    • 23
    • Novi Sad

after cruising... (do CG, tamo, i nazad)

do CG (kraj juna, dnevna vozhnja): potroshnja sa (70% vremena) ukljuchenom klimom 7.1 , 7.2 lit/100 km.

Primedbe: prednje plochice shkripe, ne stalno i ne uvek + zvuk sa leve strane uglavnom po otpushtanju papuchice gasa, kao neko strujanje vazduha o levi spoljni retrovizor, huk struje vazduha.. imam utisak da slichan zvuk pravi sat obrtomera pri gashenju motora.
    Navodno - plochice tvrde ili 'nisu dobro ukomponovani prednji diskovi i plochice'.

Posle par dana tamo, po dolasku dosuo 2,5 dcl motornog ulja (Selenia Gold).

Tamo 10-tak dana uslovi vozhnje uzhas - usponi, 'nisponi', uzani putevi, oshtro kamenje, prashina, sunce, temperatura etc. Gume po povratku dobile obecano glicerinsko osvezhenje.

U povratku (kraj prve dekade jula, dnevna vozhnja): potroshnja 7.8 lit/100km sa ukljuchenom klimom (75% vremena).

Od Zlatara do pred BG izrazheno oshtrija vozhnja sa vecim opterecenjem i ubrzanjima motora (+ prekrshaj za prekoracenje brzine i obilazhenje 3 vozila u nizu). (Tom prilikom prvi put primeceno .. 'slabo kuckanje na vrhu ruchice menjacha' - da li je moguce da potiche od iznurene i ugrejane.. radilice, bregaste.. shtepsni.. ?).

Po dolasku dosuto 2,5 dcl motornog ulja (Nivo ulja je bio 0,5-0,7 mm od minimuma).

Petak, 12. VII anno domini, vrucinchina, vozhnja po ns-u, all day, i - ponovo se javlja podrhtavanje pri kretanju i shaltanju u nizhim stepenima prenosa. Sad, kako je zahladilo ne primecujem... Sumnjam da je opet neki nosach motora, mozhda i onaj isti.. ili lamela kvachila koja je stradala za 10 dana kol'ko ce u narednih 10 meseci...

Sve u svemu:
    Sigurno - Temperamentno - Izdrzhljivo - Lojalno - lukrativnO.

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

...a, sto Selenia Gold u 1.6 ?
      Zar ne treba Selenia 20K ?

Comment

• Cruiser
        Tek je upao...
        • 04.05.2008
        • 23
        • Novi Sad

Sre 21 Maj 2008 16:30
        “... (jer sam po kupovini auta i u zhurbi sipao Selenia Gold umesto 20K), te da ce ga pojesti vrlo brzo...”

Jbg, tad nisam znao.. u prvih 24h. Jedva chekam da ga promenim. Zasad predjoh s’ Goldom 4500 km.

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

...od narednih 500 km...do 3.000 km možeš da zameniš...
          Naravno, ako baš čekaš kilometražu...a, ovako možeš da zameniš odmah... ...mislim, kad već jedva čekaš...

Comment

• chiki
            CBC Veteran
            • 19.04.2006
            • 158
            • Beograd

Nadjoh u uputstvu da se kais treba promeniti i ako nije doslo do potrebnog broja km i to posle 3 godine (uglavnom gradska voznja, tj dosta stajanja u mestu) ili na max 5 godina. Uskoro mi sledi mali servis a vec je auto star 4 i kusur godina pa reko da uradim onda veliki servis.
            U uputstvu nisam nasao nista oko vodene pumpe. Kad se ona menja
            AR 159 1.8 TBI
            C3 1.4i GNV

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

...ja sam menjao kaiševe zbog starosti, i nisam dirao pumpu...odnosno, majstori nisu rekli da i to treba...
              Znači, nema potrebe da se menja ispravna stvar...

Comment

• nidza
                CBC Senator XXL
                • 16.04.2008
                • 496
                • nbgd

Ja sam zamenio pumpu, mada je izvađena pumpa izgledala nova novcata - ali ne prizivaj marfija. Ne možete da verujete koliko je to prosto parče hardvera. Ima osovinu, sa jedne strane se kači na kaiš, sa druge su lopatice, a između poklopac. Kućište je udubljenje u bloku.

Iskren da budem, nije mi jasno kako to uopšte može da crkne, ali ja sam ipak preventive radi odradio, listajući fiatforum.

Mislim da možete mirno da spavate i ako je ne zamenite, nije baš jeftina, oko 2500 dinara, ali je to zapravo ništa u slučaju da stvarno otkaže.
                Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• chiki
                  CBC Veteran
                  • 19.04.2006
                  • 158
                  • Beograd

Meni je otkazala na prethodnom autu. Majstor mi nije rekao da treba da je menjam kod velikog servisa a kad sam doslepao auto sa puknutim kaisem i ostalim onda me je pitao: kako nisi cuo da skripi, grebe
                  Sreca, platio sam sve oko 100 evra da se popravi...
                  U sustini radicu veliki servis na 60k km i onda sledeci na 120k... Ma zamenicu, zlu ne trebalo...
                  AR 159 1.8 TBI
                  C3 1.4i GNV

Comment

• Nikolaj
                    CBC Veteran
                    • 20.05.2008
                    • 120
                    • Kragujevac

A zbog cega ces da radis veliki servis na svakih 60000km?

Comment

• Cruiser
                      Tek je upao...
                      • 04.05.2008
                      • 23
                      • Novi Sad

... Izvrshena transfuzija, pre 10-tak dana, Selenia 20K, 2 limenke po 2lit, skoro 2.400din ukupno + filter ulja, Champion oko 230din. 'Doktor' uz'o 500din za ruke!

Po uputstvu ide 3,9 lit. Otprilike je i ostalo u kantici 1-2 dcl. Medjutim, kad sam merio, dodushe nije bilo idealno ravno, shipka dobrano nauljena iznad zareza, motor hladan... ?

Sad je .. 'punokrvan'

Comment

• chiki
                        CBC Veteran
                        • 19.04.2006
                        • 158
                        • Beograd

Originally posted by Nikolaj
                        Jedan razlog je to sto u su u Srbiji prepolovljeni sevisni intervali.
                        U sustini, ocekujem da cu prelaziti oko 20.000 km godisnje. To mu dodje oko 60.000 za tri godine. U uputstvu pise da se kajs menja nakon 3 do 5 godina ili posle odgovarajuce kilometraze. 3 godine ako je vozen pretezno u gradu a 5 na otvorenom.
                        Mozda cu ga menjati na npr 140.000 km. Sve zavisi koliko budem vozio i gde. Unutra je jos fabricki kajs ali kapiram da ce i zamenjeni biti priblizno istog kvaliteta.
                        AR 159 1.8 TBI
                        C3 1.4i GNV

Comment

• chiki
                          CBC Veteran
                          • 19.04.2006
                          • 158
                          • Beograd

Originally posted by Nikolaj
                          Pitao u Delti, cisto informativno par stvari i kazu mi da rade veliki servis na Stilu na 60 000km i da obavezno menjaju vodenu pumpu. Cifra je preko 30.000 dinara.
                          AR 159 1.8 TBI
                          C3 1.4i GNV

Comment

• Nikolaj
                            CBC Veteran
                            • 20.05.2008
                            • 120
                            • Kragujevac

Ma hoce samo kintu i zbog toga rade servis na 60000km.Ja veliki servis necu raditi na toj kilometrazi,pa po cenu da moram ceo motor da promenim.

Comment

Working...
                            X