Hladnjak..?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kilson
    Moderator
    • 09.10.2004
    • 3216
    • NoviBGD
    • AR 75 GT

Hladnjak..?

Postoji li neka formula za prorachun dimenzija hladnjaka u odnosu na snagu ili zapreminu motora? Pojavio se crv sumnje, pa bih proverio pre investiranja...
    Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Hladnjak..?

Ubićemo onog divza ili džigza kako se već zove
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kilson
      Moderator
      • 09.10.2004
      • 3216
      • NoviBGD
      • AR 75 GT

Mislis na Grdogzi-a?

Dzaba sad, kad me zainteresovao...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Da na tog što ej bacio pikslu niz stepenice pa izabrao nadimak...

Donekle mislim da je u pravu, mada po autoputu kad jurišam pada mi temperatura ali to nije takvo opterćenje kao kad se vošti kratka relacija sa punim obrtajima a napolju 40+ mada iskreno kad ćeš tako voziti...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Laki, ne mudruj puno sa hladnjacima, samo vodi racuna o tome da ti je ventilator, onako, muski jak, i da ta topota koju razduvava ima gde da ode ispod haube umesto da se akumulira u motornom prostoru. Ne ides ti na neke monstruozne snage da bi brinuo tu brigu.

Ako nakrckas motorni prostor kao sibicu i nemas dobru ventilaciju pa ti ventilator nabija vruc vazduh pod haubu koji nema gde da ode - realno ce ti to pravii problem pri hladjenju ne znam kakav hladnjak da koristis.
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Neznam za formulu ali sam pristalica hladnjaka što veće zapremine i čeone površine a termostat nek radi svoj posao(pa da meša ).

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Ja, iskreno, bas i nisam, jer sasvim je realno ocekivati da ako preteras sa time, motor konstantno radi pothladjen, sto je savrseno moguce na kakvom otvorenom putu i predimenzionisanim hladnjakom.

Comment

• kilson
                Moderator
                • 09.10.2004
                • 3216
                • NoviBGD
                • AR 75 GT

Ima prostora iza, a tacne dimenzije hladnjaka ne znam na pamet. Premericu pa javljam.

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Radije idi na nedki efikasniji twincore hladnjak nego na neki sa vecom povrsinom, ako vec ides na menjazu.

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Da,to je najbolje rešenje.
                    Inače,sećam se da je prema nameni sistema za hlađenje(prema nameni vozila) razlika temperature na ulazu i izlazu iz hladnjaka između 5 i 15 *C
                    za putnička vozila sa benznskim motorom.Za opterećenije motore razlika je manja. Bitan faktor je i brzina protoka rashladne tečnosti i td...
                    Stvarno je mnogo komplikovanije nego što sam na prvu loptu izvalio

Comment

• NemaN
                      CBC Senator XXL
                      • 29.11.2004
                      • 1560
                      • munze

jel postoji mozda neko kod nas da pravi hladnjake?
                      I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• Uzelac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.12.2006
                        • 1717
                        • munZe

Originally posted by Dora
                        Donekle mislim da je u pravu, mada po autoputu kad jurišam pada mi temperatura ali to nije takvo opterćenje kao kad se vošti kratka relacija sa punim obrtajima a napolju 40+ mada iskreno kad ćeš tako voziti...
                        Meni temperatura bas padne na autoputu, na 1/4 skale (na 1/2 je sredina, logicno ).
                        Ima li negativnih posledica ili da ne obracam paznju ?
                        work in progress

Comment

• cvrle
                          CBC Senator XXL
                          • 11.06.2006
                          • 1008
                          • Beograd,Banovo brdo

Na kom autu? Ako je Hachi u pitanju meni se nikad nije desilo da mi padne temeratura ni u jednom rezimu voznje. Dodje do one radne malo ispod pola i stoji zakucno ma kako vozio. Ono sto mi je bilo cudno je to sto recimo spustanje sa Zlatibora gde ga zabodes u 4-5. i kocis motorom jako dugo bez dodavanja gasa, gde na svim drugim kolima (doduse bez viska, ne znam dal to ima veze) padne bas dosta temperatura, da kazem ohladi se motor totalno, ovde jok, nego je i dalje na istom, radnom rezimu.
                          Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Originally posted by cvrle
                            Na kom autu? Ako je Hachi u pitanju meni se nikad nije desilo da mi padne temeratura ni u jednom rezimu voznje. Dodje do one radne malo ispod pola i stoji zakucno ma kako vozio. Ono sto mi je bilo cudno je to sto recimo spustanje sa Zlatibora gde ga zabodes u 4-5. i kocis motorom jako dugo bez dodavanja gasa, gde na svim drugim kolima (doduse bez viska, ne znam dal to ima veze) padne bas dosta temperatura, da kazem ohladi se motor totalno, ovde jok, nego je i dalje na istom, radnom rezimu.
                            AE86 je, da, ali....
                            ... ti nisi imao hladnjak od Honde CRX (veci od standardnog AE86), ventilator od "nekog" Opela . Termodavac je sigurno drugaciji, kao i tabla pa je za diskusiju i da li su isti minimum/maximum i sredina skale.
                            Takodje, ne znam koji mi je termostat ali se ne bih kladio da je originalan.
                            No, da ne otimamo temu, pitanje ostaje, jel se treba zabrinuti za malo veci pad temperature po hladnijoj veceri i laganoj voznji ?
                            work in progress

Comment

• cvrle
                              CBC Senator XXL
                              • 11.06.2006
                              • 1008
                              • Beograd,Banovo brdo

Tako kazi

Termostat ti je sigurno originalan jer drugi je pitanje dal bi mogao i da spakujes u kuciste kod vodene pumpe na samom motoru gde se i nalazi. Ti si zamenio hladnjak i stavio drugi elektricni ventilator sa termodavacem koji u zavisnosti od temperature vode pali ventilator. Taj deo nema direktne veze sa termostatom.

Najverovatnije ti je ostao otvoren ( zaglavljen) termostat i sad konstantno vrti vodu. Kada vozis gradsku voznju i kad se zagreje pali ti ventilator kada dostigne temperaturu i tako hladi i drzi da ne pretera preko radne temperature. Dok kad vozis auto put, protokom vazduha ti se hladi voda u hladnjaku i posto je verovatno otvoren termostat konstantno ti vrti vodu i hladi motor sve vise i vise prirodnim putem kako vozis brze( brze se vrti vodena pumpa,brze ohladjena voda iz hladnjaka protice kroz motor), rezultat toga je pad temperature kad si na auto putu.

Proveri ispravnost termostata, skini ga i prokuvaj u serpi, videces dal otvara ili ne.
                              Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

Working...
                              X