BEC iliti bike engine car tuning

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Raverick
    CBC Član
    • 02.07.2008
    • 21
    • Cuk.Padina-Mladenovac

BEC iliti bike engine car tuning

Zeleo bih da saznam vise o ovom poduhvatu.Znaci koji motori se stavljaju(znam da su zujalice u pitanju),cena izgradnje,kako se resavaju problemi tipa rikverc,menjac,ili voznja zimi..Doduse,ima mozda i mali pravni problem,a to je atest,tj.kako bi se registracija placala za taj auto...Mislim,logicno bi bilo da se placa kao motor,ali..?!Potrebno mi je vase iskustvo i dozivljaji,ako ste vozili/bili vozeni BEC-om.
    Razlog svega ovoga je sto bi,ako bude bilo povoljnosti u ovakvoj vrsti tjuninga(mada sumnjam),je taj zato sto planiram,ali mozda,da pravim BEC-a od fice,posto je on nekako najpogodniji...(doduse,mozda i peglica,ali,ipak je fica bio miljenik drustva),a ako je ekonomski neisplativ,citaj(registracija da bude 50-tak hiljada dinara),onda bi se vratio "normalnijem" tjuningu(menjanje motora i menjaca,pomeranje motornog prostora,rolbar...) Hvala,unapred,zahvalan.
    The world is yours if you can handle..
  • Van
    CBC Senator XXL
    • 16.02.2007
    • 1425
    • Nbgd

Re: BEC iliti bike engine car tuning

BEC je najčešće rezervisan za kit-car automobile . Takvi automobili su jako ne praktični za svakodnevnu vožnju ali su fenomenalni na trkačkoj stazi . Rikverc se rešava elektormotorom.
    ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• Stratos
      CBC Senator XXL
      • 10.09.2008
      • 2594
      • Novi Sad

Mislim da nije logično da se registracija za takvo vozilo plaća kao za motor.Ipak,to bi bio samo fića sa drugim motorom.Cena registracije zavisi od zapremine i snage motora,a atest je priča za sebe.

Comment

• Van
        CBC Senator XXL
        • 16.02.2007
        • 1425
        • Nbgd

Mislim da je atest sasvim moguć . Korisit se standardan fabička šasija sa brojem i svom mehanikom . Tretirala bi se intervencija kao zamena motora .
        Sudeći po tome kako je postavljeno pitanje u ovoj temi autor ima bar 1'2 godine da skuplja razne projekte i iskustva sa neta pre nego što bude imao minimum znanja da se upusti u ovakvu konverziju.

Comment

• Raverick
          CBC Član
          • 02.07.2008
          • 21
          • Cuk.Padina-Mladenovac

Kapiram,stavlja se motor od motora,u ojacanu sasiju,povezuje se sa osovinom duplim lancima(zbog pucanja),menjac se resava sekventno( ),..Mozda jesam neiskusan,po pitanju BEC,ali znam da nista nije ne resivo...
          @Van-zbog cega su neprakticni za svakodnevnu voznju?zbog samog zvuka(ipak je 11-12000rpm u pitanju) ili zato sto je auto tezi od motocikla,pa samim tim dolazi do brzeg habanja takvog motora(mada ne vidim razlog)ili mozda samog prenosa snage tog motora vezom duplih lanaca,na osovinu,gde bi trebalo upravo ti lanci biti najslabija karika u tom sistemu,da tako kazem..
          Kapiram da je atest moguc,zato sto gledaju upravljanje,kocnice,i samo resenje stavljanja motora..
          Sta sa voznjom zimi?pitam,posto imam ortake koji voze motore,pa su mi govorili da motor ne bi trebalo da se vozi zimi,mada mi je to ne logicno,samim tim,zato sto motor na hladnijem vremenu bolje se ponasa,a i tehnologija antifriza i ulja mislim da je daleko unapredjena u odnosu na 40-te godine proslog veka kada su Nemci trebali da osvoje Rusiju..

Comment

• Stratos
            CBC Senator XXL
            • 10.09.2008
            • 2594
            • Novi Sad

Nisam tvrdio da je atest nemoguć nego da je svojevrsna avantura.Ko je probao zna.To što vi navodite u vezi atesta je ako je zamenski motor ugrađivan fabrički u takvu karoseriju.A ako je motor bitno snažniji od najsnažnije fabrički nuđene opcije logično je da je neophodno poboljšati kočenje kao i upravljanje i sistem oslanjanja.Da,traže na atestu.I još što šta. Naj sigurnije je,kada budeš znao približno šta hoćeš da odeš do AMSS CMV ili nekog od mašinskih fakulteta da ti preciznije pojasne kriterijume i proceduru.

Comment

• Raverick
              CBC Član
              • 02.07.2008
              • 21
              • Cuk.Padina-Mladenovac

Provericu to sa profama s Masinca,da vidim,da li je moguce to raditi,tj.da me posavetuju a i da saznam oko atesta detalje..samo cu sacekati da pocne sezona predavanja

Comment

• zli mario
                CBC Član
                • 19.05.2005
                • 90
                • novi sad

Inace,trebace ti neki diferencijal pozadi

a sto se atesta tica,bice garant cupavo,sto ne znaci da se ne moze resiti parama,ipak je ovo srbija,litra domace vise ne prolazi

a ako bi te posavetovao da registrujes auto kao obicnog ficu i da cutis tj,vozis tako,lincovace me
                niste gore od sporog kompjutera
                i sporog interneta

Comment

• Raverick
                  CBC Član
                  • 02.07.2008
                  • 21
                  • Cuk.Padina-Mladenovac

to za registraciju,znam,pogotovo motoristi,bicu im zrtveno jagnje,i na kraju bi morao da placam kao za motor...
                  inace...nasao sam nesto sto mi se svidelo:

Comment

• zli mario
                    CBC Član
                    • 19.05.2005
                    • 90
                    • novi sad

Ti nisi skontao bas najbolje
                    Auto ce uvek biti tako registrovan, kao auto,imao on 500ccm ili 3000ccm ,samo je pitanje da li ce ti na atestu tamo neki cika reci,mali mozes da koristis motor od motocikla ili ne mozes
                    Dalje kubikaza ce ti biti max 1300 ccm i konjaza oko 150 ks,i cak sa time upadas do 1600 ccm kao neki auto i toliko kosta registracija oko 20 000 din

sa motociklom nemas nikakve veze
                    niste gore od sporog kompjutera
                    i sporog interneta

Comment

• Van
                      CBC Senator XXL
                      • 16.02.2007
                      • 1425
                      • Nbgd

Prvo , kvačilo će da trpi i potrebne su mu jače opruge . Drugo treba ti nekakav diferncijal . E ako hoćeš lance , onda moraš da smisliš kako da ih povežeš sa diferencijalom i njega dalje sa poluosovinama . Poluosovine koje su za 24 ks(peglica) i 34ks(fića) , teško da su za 150 ks , a i da jesu zglobovi na vezi sigurno nisu , jer popadnu i od 24 ks . Trebaju ti pravljene poluosovine. Trebaju ti drugačije kočnice , prednje oslanjanje ,ako hoćeš baš da se igraš sa svih 150 ks , zadnje kočnice .... I na kraju dobiješ poptuno napravljeni auto sa nabučenim nečim preko što liči na karoseriju fiće ili peglice ....Onda je u startu lakše napraviti auto bez ograničenja karoserije.
                      Imaš google pa kucaj BEC , i tako jedno godinu dana dok ne izučiš svaki apekat gradnje , svaki potencijalni problem i njegovo rešenje .

Comment

• jombaue
                        CBC Član
                        • 27.11.2008
                        • 55
                        • Novi Sad/Uzice

Originally posted by Raverick
                        zbog cega su neprakticni za svakodnevnu voznju?zbog samog zvuka(ipak je 11-12000rpm u pitanju) ili zato sto je auto tezi od motocikla,pa samim tim dolazi do brzeg habanja takvog motora(mada ne vidim razlog)ili mozda samog prenosa snage tog motora vezom duplih lanaca,na osovinu,gde bi trebalo upravo ti lanci biti najslabija karika u tom sistemu,da tako kazem..

Glavni razlog zasto su neprakticni je do samoh motora kojima nedostaje obrtnog momenta, a da bi se doslo do snage moras konstantno da ih vrtis u velike obrtaje. Ovo ne predstavlja veliki problem kod motocikla jer je njihova masa jako mala pa im obrtni momenat i nije potreban. Kod BEC-a ovakav motor mora da pogoni min duplo vecu masu i tu se javlja problem. Znaci u gradskoj voznji (stani-kreni) veoma neprakticno, ali zato kad izadjes na neki sporedni, krivudav put gde nema ko da ti smeta

Comment

Working...
                        X