Jeftino ojacavanje gume kardana

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kilson
    Moderator
    • 09.10.2004
    • 3216
    • NoviBGD
    • AR 75 GT

Jeftino ojacavanje gume kardana

Radi se o metalnom dodatku u vidu trokrake zvezde - vidi se na prvoj grupi slika. Na njegovom mestu se u std varijanti ne nalazi nishta. Tri shrafa koja su na ovaj nachin vezana, u fabrichkoj varijanti nemaju nikakvu podrshku medju sobom osim gume u koju su zaliveni i zvezde koja je samo sa strane zamajca.

E sad, interesuje me ima li smisla napraviti ovu sitnicu i da li ce pomoci ili odmoci? Ovo pitanje bih reshio u startu jer je do prednje gume kardana malo tezhe doci kada je motor unutra...

Evo kako puca fabrichka varijanta na std 3.0 motoru (vek je u proseku od 50K - 100K km):

Na ovoj slici se jasno vidi kako je guma krenula da puca, poenta je dodavanja trokrake zvezde je da drzhi kontru na rupama koje nisu povezane sa centrom gume.

Ostali samo dugmici: Na ovoj slici se vidi kako su nepovezane rupe napustile orbitu...

Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Koju god vrstu krute veze da stavis kao potporu, guma i to ojacanje ce puci pre nego standardna guma. Bilo je pokusaja i na BMW-ima da se ova guma ojaca, ali neuspesno. Takodje, ojacanje nije radjeno ovako, nego povezivanjem susednih rupa...nebitno, ova guma je tu da elasticnim pokretom umanjuje vibracije i daje "luft" u transmisiji, odnosno osigura da ako nesto i pukne, da to bude upravo guma koja je verovatno najjeftinija za zamenu. Stavljanjem ove vrste ukrucene veze, gubi se poenta ove gume.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• kilson
      Moderator
      • 09.10.2004
      • 3216
      • NoviBGD
      • AR 75 GT

Znachi i kod BMW-a postoji problem? Uzdao sam se da se u krajnjoj liniji mozhe od njega neshto preraditi...

Poruchio sam rezervnu u svakom sluchaju. Najgori deo je zamena gume, cena i nije toliko strashna...

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

kod audija funkciju te gume vrsi homokineticki zglob. na takvom mestu tj takvom spoju ne sme da stoji kruta veza u protivnom bi motor sve pokidao.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• BMW 325i
          CBC Senator XXL
          • 25.06.2005
          • 338
          • Novi Sad

Ja sam na BMW-a stavio od Omege,ista je po dimenzijama,odnosno pashe bez ikakvog budzenja a dosta je jacha....

Nikad nisam imao problem sa ovim na BMW-u,a pretrpeo je svasta...
          Doris je vozila mini moris.

Comment

• djape1977
            CBC Senator XXL
            • 08.03.2008
            • 401
            • bg
            • fiat 132 i lada 2103

samo nadji kvalitetan deo i bice sve ok. godinama vozim kola sa zadnjim pogonom i mogu ti reci da je kod nas mnogo djubreta po prodavnicama...

ta guma mnogo lici na ladinu, ako si i kupovao za ladu, znaj da se neces usreciti... kvalitet je ispod svake kritike

Comment

• kilson
              Moderator
              • 09.10.2004
              • 3216
              • NoviBGD
              • AR 75 GT

Paaa, ovde se radi o ipak malo jachim automobilima u odnosu na Ladu...

Inache uzeo sam Pirelijevu gumu (prva ugradnja).

Comment

• djape1977
                CBC Senator XXL
                • 08.03.2008
                • 401
                • bg
                • fiat 132 i lada 2103

pa moja lada ima 120 ks
                jel' dovoljno?

Comment

• djape1977
                  CBC Senator XXL
                  • 08.03.2008
                  • 401
                  • bg
                  • fiat 132 i lada 2103

120 ks, kratak prenos, 205/60/13 gume, sta mislis sta prvo crkne kad je ispotpisujem?

da ti nije osa kardana van ose menjaca? oce da se kida guma ako je nategnuta u stranu ili gore/dole?

za sad sam se resio bede sa tom gumom, stavio sam "birth", traje vec 30.000km, sto je do sad rekord. takodje ako je stajala u nekom magacinu dugo, postane krta od stajanja...

Comment

• kilson
                    Moderator
                    • 09.10.2004
                    • 3216
                    • NoviBGD
                    • AR 75 GT

Sta ceka novu gumu: 1200 Kg - 210 KS - 270 Nm - 205/40 16'

Osa kardana nije pomerena, ovaj deo vidim kao "usko grlo" pa se zato i interesujem za njega. Generalno u fabrichkoj varijanti sa 190 KS traje dugo (tipa preko 80.000 Km) ali pitanje je koliko ce na kraju ceo auto biti "blizu" originala.

Necu ni da pominjem 206-icu chiji je auto SF za ovu moju shtokericu...

Comment

• djape1977
                      CBC Senator XXL
                      • 08.03.2008
                      • 401
                      • bg
                      • fiat 132 i lada 2103

ne mislim da 20 ks vise cini neku bitnu razliku. Sad kad gledam slike te tvoje gume kardana, jeste ista kao na ladi i svakom fiatu sa zadnjim pogonom. bilo bi zanimljivo videti kako je taj problem resavan na ozbiljnim trkackim vozilima iz te ere, f 131 abarth recimo. on nosi istu takvi gumu kardana a imao je 240ks i ipak je zavrsavao trke.

imam neku ideju kako bi to mozda moglo da se odradi (da se napravi novi i drugaciji deo koji bi menjao gumu kardana) ali bi to ipak morao da projektuje neki masinac...

Comment

• BMW 325i
                        CBC Senator XXL
                        • 25.06.2005
                        • 338
                        • Novi Sad

Originally posted by killaz
                        Sta ceka novu gumu: 1200 Kg - 210 KS - 270 Nm - 205/40 16'
                        Jel to snaga na radilici? Par ks manje je trpela moja fabricka guma na bmw-u....uzmi u obzir da se auto vozio samo na WOT i 80% popreko...
                        Doris je vozila mini moris.

Comment

• kilson
                          Moderator
                          • 09.10.2004
                          • 3216
                          • NoviBGD
                          • AR 75 GT

Da na radilici.

To je std varijanta za 24v. Za dalje cemo videti, shta i kako... Znam da ce Sashi (ako izgura ono shto je zamislio) gume kardana biti jedna od slabih tachaka kao i meni ako nastavim dalje.

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Zaboravljate cinjenicu da negde MORATE imati slabu tacku u sistemu prenosa snage. Sta vam je bolje, da vam crkavaju gume kardana ili puca zvono menjaca?

Ako vec hoces, uzmite neku od BMW guma za M modele, ako drze pa desetina hiljada na autima tezim 300-400kg od tvog i dosta jacim, drzace i kod tebe. A sve i da ne drzi, jeftinije zameniti nju nego bilo sta drugo.
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• kilson
                              Moderator
                              • 09.10.2004
                              • 3216
                              • NoviBGD
                              • AR 75 GT

Naravno!
                              Hajde molim te, sachuvaj onu tvoju raspalu kad je budesh skinuo chisto da uporedim dimenzije sa mojom...

Comment

Working...
                              X