CO2 u usis !?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tepSIJA
    CBC Veteran
    • 01.02.2005
    • 173
    • Sarajevo

CO2 u usis !?

na pamet mi pade nesta sasvim ludo vjerujem, stoga ne gubim nista ako pitam vec na pravom mjestu tako nesta...

U zadnje vrijeme sam svjedok kako vece i manje temperature (ujedno i vlaznost zraka) igraju veliku ulogu u snazi motora... najvise se to osjeti kada se auto "stisce" preko dana na suncu i onda navecer kasno kada je puno hladnije nego preko dana... jednostavno ja na svom atmosfercu osjetim tu promjenu u odazivu motora i samog ponasanja auta... zadnju put sam ima priliku iskusit tako nesta kada sam u jednom komadu presao put od cca 1000km s autom.

Nasprem toga, upali mi se lampcia kako bih mogao smanjiti temp u usisu na neki cudan nacin, jedino sto mi je palo na pamet je nesta sto me podstaklo iz teme nitra, a to je CO2- ugljični dioksid i koji je na temperaturi od -79°C.

Kao nitro navedeni gas je na extremno niskoj temp, i kada bi se isti nekako pomocu nekog ventila mogao "u granicama" ubrizgati u usis, vjerujem da bi se moglo dobiti nesta slicno efektu nocnog trkanja.

uzmimo moj primjer u ovom slucaju... imam ColdAirIntake od BMC CDA , i crijevo od zraka koje je smjesteno odmah u karambolci, direktno znaci uzma zrak i dalje do motora kroz filter...
    sada... kada bih ja stavio neku manju diznu... Npr... diznu od nitra kroz koju bi prolazio taj CO2, mogao bih napraviti restrikciju na taj nacin za usus,, jer vjerujem da bi previse CO2 imalo katastrofalnu posljedicu po motor. na drugoj strani tu je i nitro, recimo direkt port sistem.. koji DIREKTNO gruha -80°C gas u motor i opet motor "proguta" sve to ako se fino slozi.

sada i ako je moguce tako nesta postavlja se pitanje koliko je isplativo,, tj ulozeno/dobiveno... takav sistem bi tezak bio sigurno 15-20 kg, a dobitak zavisi od motora do motora...

necu pisat dalje.. samo se nadovezite da cujem druga misljenja na datu temu... mislim da sam dovoljno bio jasan sta mi se po glavi vrti trenutno...

pozdrav
    Opet se ljudi grudvaju sa tim konjima ko da su jabuke!
    http://www.tuningshop.ba/
  • dr cosworth
    CBC Senator
    • 07.08.2006
    • 242
    • Beograd
    • Ford Sierra Cosworth

Odakle ti samo ideja

Comment

• cant_decide_what_to_drive
      CBC Član
      • 30.11.2006
      • 87

Pa, to vec postoji, potrazi "CO2 AIR INTAKE COOLING SYSTEM" i slicne kombinacije na guglu.

Comment

• dr cosworth
        CBC Senator
        • 07.08.2006
        • 242
        • Beograd
        • Ford Sierra Cosworth

Ama on hoce da brizga co2 u usis znaci u motor

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Originally posted by dr cosworth
          Odakle ti samo ideja
          oce covek da se razlikuje od drugih. svi brizgaju azot a on bi ugljendioksid
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• dr cosworth
            CBC Senator
            • 07.08.2006
            • 242
            • Beograd
            • Ford Sierra Cosworth

Hoce izgleda da ga gazira

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Uzmesh lepo led u tutnesh na usisnu granu da je ohladi i eto ti

I love my

Comment

Dobro je šta ste ga napali?Najbolje da svi imamo kolektivni um kao mravi.
                Tepsija imaš ti možda filter vazduha tzv. pečurku negde u motornom prostoru ili je stock panelni?

Comment

• Igor
                  CBC Senator XXL
                  • 30.12.2004
                  • 394
                  • DORCOL REPUBLIKA

Kiseonik pali vatru... a CO2 je gasi... kako mislis da bi svecica upalila gorivo? da ne bude da smo te napljuvali... samo pokusaj da upalis opet tu lampicu u glavi i razmisli...
                  Saab 900 SE Cabrio 2.0 Turbo - B204L
                  Saab 900 SE 2.x Turbo - B236R

Comment

• NickRP
                    CBC Senator
                    • 19.10.2005
                    • 263
                    • Serbia - Germany

@Tepsija
                    Igor je u pravu. CO2 nema sanse da otpusti atome kiseonika, znaci, zapremina koju ti CO2 zauzme moze direktno da se odbije od zapremine motora. Time vise gubis nego sto dobijas hladjenjem.

Umesto toga, postavi jedan intercooler i na njega prskaj CO2. Znaci, ne sme da bude kontaminacije usisnog vazduha sa CO2, vec samo hladjenje.

Pozz,
                    Nikola
                    P.S. Da li tebi Hota mozda radi ubrizgavanje sada?

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Rekose ti vec, CO2 ce da ugusi ili ugasi motor. Ako vec hoces da se igras s tim, jedno resenje ti je vec receno, to je CO2 intercooler spray (boca, elmag. ventil i komad aluminijumske cevi sa rupicama okrenutim na IC) - mada i tu moras da pazis, ako se IC nalazi blizu u****, umesto CO2 za hladjenje se koristi N2O, jer CO2 blizu u**** moze da ugusi ili cak ugasi motor.

Drugo resenje je Cryogenic air intake kit - slicno kao i za IC imas bocu, ventil, i mali adapter koji se montira u crevo u**** vazduha, u koji elmag. ventil "napumpa" hladan CO2. Dakle, ne pusta ga napolje, samo ga napumpa u pecurkicu koja stoji u usisu, vazduh prolazi preko ohladjene "pecurkice" u hladi se. Mana je, naravno, restrikcija u usisu koju pravi ova pecurkica.

Oba kita pravi, recimo, CrYo2.
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Pug
                        CBC Član
                        • 12.03.2008
                        • 29
                        • Beograd

Samo mala tahnicka stvar.

CO2 ima temperaturu od -70 i nesto samo kada je u tecnom stanju. CO2 u gasovitom stanju nemoze imati tako nisku temperaturu.

Znaci moraces da smislis i sistem za prskanje CO2 u tecnom stanju.

To se mozda moze resiti ako se boca pod pritiskom okrene naglavacke. Ako imas CO2 aparat za gasenje pozara mozes da probas.

Ali definitivno nesmes da pustis da CO2 udje u usis, pogotovo ne u tecnom stanju.
                        Peugeot 306 XT 1,8 16V '98, CAI JR, de-cat pipe, 112 HP.

Comment

• tepSIJA
                          CBC Veteran
                          • 01.02.2005
                          • 173
                          • Sarajevo

tako sam i mislio, jednostavnije je uraditi IC i njega hladiti maximalno...
                          jesam pogrijesio kada sam rekao Co2... ajd niko se nije rodio naucen, zato i pitam.

mislio sam jednostavno na hladjenje u****nog zraka kroz/prije filtera...

nesto ovako..

a za hladjenje IC-a, postoje vec provjerene stvari...

Opet se ljudi grudvaju sa tim konjima ko da su jabuke!
                          http://www.tuningshop.ba/

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

...

Pa citas li sta ja pisem?
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• demios
                              CBC Član
                              • 03.12.2007
                              • 76
                              • Beograd

Peugeot 205GT '89.

Comment

Working...
                              X