Univerzalni modifikator
Collapse
X
-
-
Kupi kvalitetno sinteticko ulje i sipaj u motor ( ako je dobar ) i vozi .
Aditivi za ulje su ti isto kao da postoji i aditiv za kafu . Sipas u soljicu kafe i bezveze kafa bude dobra ... Analogiju sa kafom sam ti naveo jel se tu na prostom primeru 3 komponente i njihovog odnosa lako moze videti kvalitet napitka . Isto je i sa uljem , ako ima vise neke komponente nego sto je stavljaju proizvdjaci , ne znaci da je ulje bolje ......zivi , Franjo je ziv !!!
Comment
-
-
U cemu se ogledaju ta pozitivna iskustva?
Sta je to nesto sto vozac moze da primeti kao razliku u ponasanju motora?
Prosvetli nas malo.
Koji i kakav je tvoj motor? Sta zelis da dobijes upotrebom aditiva? Zasto to zelis? Koji to uslovi treba da se ispune da bi to nesto dobio?
Objasni nam svoju dilemu. Jako je to bitno jer forum citaju svi.
Ne budi lenj nego nam napisi svoju celu pricu lepo da svi mi razumemo koji su ti motivi.
Comment
-
-
Ja sam cuo pricu iz obliznje radnje da su sipaliRuski modifikator
i navodno posle pet minuta rad motora se toliko smirio da na leru se jedva cuje da radi
u pitanju je bio jugic sa predjenih 5000km.
Ja nisam bio prisutan pa za tacnost price negarantujem,
ali i mene zivo interesuje sta su drugi primetili i dobili sipanjem aditiva?
Comment
-
-
Ok.
Ako se smirio zvuk motora to znaci da se mozda podigao viskozitet ulja dodavanjem aditiva. Koliki je bio pritisak ulja pre i posle i protok ulja to ne znamo.
Cemu koristi a cemu steti gusce ulje i u kom rezimu motora (hladan ili vruc) je isto za posebnu diskusiju.
Fabrike nisu blesave kad preporuce odredjeni viskozitet ili cak tip pa i marku i model ulja. Niko ne kaze da to bas tako mora ali iza takve kombinacije stoji proizvodjac sto znaci da veruje u kvalitet bas tog i tog ulja.
Postoje i ugovori, dogovori, poslovne veze, ucesce kapitala i svasta izmedju proizvodjaca koji ne moraju uvek da budu poznati siroj javnosti.
Jel je logicno da recimo sipamo bilo kakav krsh od ulja i onda dodamo "carobnu formulu" da to popravimo?
Svakome je jasno da kvalitetno ulje vec sadrzi dovoljno aditiva za posao koji treba da odradi u odredjenom vremenskom periodu i pod odredjenim uslovima eksploatacije. Losija ulja obicno ne potpadaju pod iste standarde a to da li konkretno neko ulje uopste zadovoljava standard koji pise na pakovanju mi kao vozaci tesko da mozemo da utvrdimo sa sigurnoscu osim ako se ne radi o ektremnom fushu.
Mozda je moguce da vidimo razvoj koksa i tu je kraj nasim mocima.
Pod normalnim okolnostima i normalnim nacinom eksplatacije vecina motora nece stvarati koks uopste jer nece ni biti kriticno vreli duze vreme a mozda i nikad. To samo znaci da su skupa specijalnija ulja potrebna samo u odredjenim aplikacijama pa da cak i tada ponekad ima potrebe da se menjaju veoma cesto pa cak i na 3000km iako se radi o vrhunskim uljima sa isto takvom cenom.
Ovo su ekstremi a u obicnom zivotu je na svu srecu veoma drugacije. Veci je problem znati sta tacno sipamo u motor tj. da li je original neko ulje ili nije nego ucinak neceg sto isto ne znamo sta je zapravo kao ni to da li je i to original.
Nije zahvalno da se aditivi za razlicite namene tek tako porede i nikako nije isto kad se neki aditiv sipa u transmisiju pa smanji temperaturu ili buku sto je ocigledno ili prestane da curi na semerinzima.
Kod motornog ulja igra dosta ulogu i druga vrsta hemije osim viskoziteta sto obican korisnik nikako ne moze znati jer su za to potrebna laboratorijska merenja.
Ja verujem da nas uvek nesto slazu ili ne kazu do kraja nedostatke ili zaobidju nepovoljne cinjenice.
Jos jednom. Sta je to sto bi smo zeleli da nam modifikator poboljsa? Sta je to sto ulje koje trenutno sipamo nije u stanju? Sta je to sto ulje koje je skupo JESTE u stanju ali to naravno NISMO ni probali ali bi smo jevtino da poboljsamo lose ulje. Pa ebiga, gde to moze? Sve kosta pa cak i ono lose.
Comment
-
-
ako je na bazi teflona onda ne valja jer kazu da nakon nekog vremena taj teflon krene da se ljusti sa stublina i da radi sex a ako je na bazi keramike onda satro valja posto navodno popuni rupice i ostecenja izazvana habanjem i podize kompresiju. ja sam imao pozitivno iskustvo sa METABOND aditivom. motor se radje "vrteo" i smanjila se temperatura tj manje je varirala i isla ka crvenom.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
ne znam na bazi cega je, ali devedesetih, kad se pojavio, rodjak ga je sipao u juga koji je trosio svako ulje koje mu naspes, na kraju 2 litra na 1000km. tek posle 30000km je potrosnja stigla na 1L na 1000km. izmedju ostalog, silom prilika je auto prevezen 20km sa razbijenim karterom, bez ulja i preziveo. ni ja nisam verovao dok nisam video.
licno, nikad to ne bih sipao, jer postoji samo jedan nacin da se neispravan motor dovede u ispravno stanje (brik je vise puta to elaborirao), ali da ta tecnost ima efekta - ima."dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"
Comment
-
-
Evo moram da prenesem i ja "pozitivna" iskustva sa tim modifikatorima...
bas onim prvim originalnim sto se kaze... stiba trade... reklama na palmi dan i noc... alvirovic vozi juga po uscu bez ulja itd...
u to davno vreme sam polozio voznju i seo u svoj prvi auto ladu 1600... sa svojih 88.000 km...
sipao sam to "rusko cudo" u svoje rusko cudo i gle cuda... [3 puta u istoj recenici mora da je nesto dobro] motor je poceo da prede... dakle manje je dimio, manje je ulja trosio itd... sve sto su obecavali...
to je trajalo... 4-5000 km... a onda... cudo... raspao se... ali bukvalno... dim kakav oces svuda, na iber duva sivi dim, na auspuh sve boje itd...
onda su dosli braca ganci i odneli lajku... hvala dovidjenja... i ruskom modifikatoru...
imao sam ih jos 2 posle te... ali nikada vishe nisu videle aditive samo mehanicara
istu pricu je imao i moj drugar sa unom 1.1... a i komsija mehanicar mi je ispricao slicnu pricu... tako da... naucen na svom i tudjem primeru, nema zamene za odrzavanje...
pamet u glavu i ako ne radi... nema magicnog napitka... samo popravka...
Comment
-
-
Ja nisam rekao da modifikatori nemaju NEKI efekat.
Pitanje je sta to kvalitetno ulje ne radi pa mu modifikator pomaze da bude "bolje".
@Zverko. Ono u vezi teflona ili keramicke prasine. Sta to keramika popunjava? Verovatno se misli na zidove cilindra koji su honovani jer MORAJU da budu takvi i kad postanu glatki motor nije ni za sta i mora da se otvara i ponovo honuje. Ni sami nisu svesni sta lupetaju kad se jos hvale na tako gloop nacin. Pogledaj odakle je firma koja tako nesto tvrdi.
Rumunija, a "predstavnistva" u Madjarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i nigde vise... Nemoj da si deca. Takve u svakoj normalnoj drzavi nabiju na kolac jako brzo.
Cinjenica je nesto drugo a to je da pojedine aditive proizvode (ili neko drugi za njih) veoma renomirana imena kojima nije do kvarenja ugleda jer medju celom gamom proizvoda ima provereno korisnih dodataka.
Treba pre svega shvatiti kako uopste ulje funkcionise u motoru da bi se ukapirale zablude. Princip je skroz neuobicajen je NEMA dodira dve povrsine nego sve lebdi. Niko se nikada nije pitao (ili retko) kako radi pumpa i u kom je stanju jer je to vitalni deo svakog motora.
Ulje sluzi da pere motor i da opstane na takvoj temperaturi odredjeno vreme a da na ostavlja tragove za sobom (koks i slicno). Poenta je UVEK zapravo u menjanju ulja i uljnog filtra dok nije prekasno za to i to ulje i takav i takav nacin eksploatacije .
Comment
-
-
poceo si i ti ko brick. ako si mislio na METABOND i ovo o cemu sam ja pisao to nije ni teflon ni keramika vec je hemijski proces u pitanju. ovo sto sam napisao o teflonu i keramici su pricam ti pricu raznih "majstora". da si se ,malo udubio u pricu i istoriju produkta video bi da je nemacki proizvod koji je ne znam koje godine dobio nagradu na nekom od sajmova automobila tipa zeneva , frankfurt ili tako nesto. poso mu je da molekularnu resetku celika koja se usled toplote razbija drzi celu i time ne dozvoljava habanje. ulje je samo nosilac aditiva tako da se njegovo svojstvo ne menja. ne znam samo de se dede original sajt , imali su ga tj www.metabond.de , nije mi jasno zasto ne radi. pisali smo vec o ovome a cini mi se da je dexoni radio prezentaciju na jednom od honda skupova. inace proizivod je izrazito skup tako da nije sala . boca od 250ml kosta oko 50e a tretira motore koji primaju do 5L ulja. nego, odo smo mi od teme a to je modifikator. kazuda je to ruska vojna tehnologija. verovatno da originalna formula radi to sto kazu da bi trebalo je navodno ga kosriste za tenkove i masine u extremnim uslovima ruske zime. ovo sto se kod nas prodaje je verovatno neki buckuris koji je neki nas lik pazario u rusiji kao satro original. cisto sumnjam.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
Comment