Blinkanje stop svetla kod silnog kocenja na Astri H

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bubecar
    CBC Član
    • 09.10.2008
    • 27
    • Skoplje, Makedonija
    • Opel Atra H 1.4 16V Ecotec Twinport Cosmo +

Blinkanje stop svetla kod silnog kocenja na Astri H

Imam Astru H 1.4 Cosmo 2008 g. i prijatelj koji je vozio iza mene, primetio je da u jednoj prilici kad sam morao naglo kociti da mi blinkaju stop svetla (kao kod mercedesa). Interesantno je to sto ova opcija uopste mi nije bila ponudjena, a jasno je da prodavac bi te cak i slagao samo da ti jkaze kako auto ima sto vise opcija. Takodje o ovoj opciji nije bilo napisano ni u fabrickom manualu. Ukoliko neko zna nesto vise o ovome neka pise - ili je sve ovo mozda samo pusta masta mog prijatelja koji se volio nasalite sa mnom
    Cosmo 1.4 Twinport Ecotec - Jednostavno najbolja!
  • nik2yu
    CBC Senator
    • 19.11.2007
    • 298
    • belgrade

ja sam video nesto slicno na pezou 607. Naime, kad se stisne dosta jako kocnica, i kad se aktivira abs ( ali ne samo tad), auto sam upali sva 4 migavca. Pretpostavljam da je to zbog toga da bih bio vidljiviji za druge vozace u tako kriticnim situacijama. E sad cenim da je kod tebe isti fazon samo sa stop svetlima.
    Henry Ford used to doff his hat when he saw an Alfa Romeo pass by!

Comment

• bubecar
      CBC Član
      • 09.10.2008
      • 27
      • Skoplje, Makedonija

Da, ali mi se nije upalio ABS - to znam sigurno. Navodno da vanjski delovi stop svetala su svetleli jace (neznam dali su LED). Kako i da je, ako je istina - jaka stvar, samo me zanimalo dali je jos neko primetio ovo kod Astre H, kako bih bio siguran u svemu ovome (a i doboti opkladu sa mojim rodjakom =]

Comment

• Trile
        CBC Član
        • 17.06.2008
        • 50
        • Podgorica

ako ti nesto znaci, isto sam vidio i kod nove Corse opc...tako da opel to vjerovatno nudi serijski

kod mene na klia se upale sva 4 zmigavca pri naglom zaustavljanju sa vecih brzina

Comment

• bubecar
          CBC Član
          • 09.10.2008
          • 27
          • Skoplje, Makedonija

Da, kod tebe je kao i kod ostalih (boljih) vozila
          Jedva cekam sneg da ovo isprobam...

Comment

• bubecar
            CBC Član
            • 09.10.2008
            • 27
            • Skoplje, Makedonija

Evo bas sad sam dobio informaciju da do 130 km/h trebalo bi da blinkaju stop svetla, a iznad 130 km/h, pale se i zmigavci

Comment

• wignja
              CBC Član
              • 23.10.2008
              • 52
              • Novi Knezevac

to ti znachi da je air-bag u pripravnosti. jer kod udara vozila na manjim brzinama nece da se ukljuchi.

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Aha...a kome iza tebe je uopste bitan podatak da je tebi airbag u propravnosti? Ili je mozda blinkanje stop lampi indikacija VOZACU da mu je airbag u propravnosti?

Osim toga brzina kojom se ide nije obavezno i garant da ce se aktivirati airbag ili ne. Moguce je da se airbag aktivira pri udarcu od, sta znam, 30 km/h u nepomicnu prepreku a da ne iskoci na 50 km/h pri udarcu u ofset prepreku koja se krece...zavisi od udarca odnosno deceleracije, airbagovi nisu vezani za brzinomer nego akcelerometar.

Verovatno indikacija ovima pozadi da se brze koci.
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• etibor
                  CBC Senator
                  • 12.05.2008
                  • 293
                  • Pancevo

Kao sto kazes. Sigurno informacija za onoga ko je iza tebe da treba da legne na kocnicu, posto si i ti to uradio... Mislim da skida signal sa ABS-a i kada je na granici proklizavanja ili se aktivira ABS on aktivira blinkanje stopaljki...

Pozdrav...
                  Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• Dren
                    CBC Senator XXL
                    • 24.08.2005
                    • 1068
                    • Sarajevo

To ne bi trebalo imati veze sa ABS aktivacijom, nego kada kompjuter prepozna "panicnije" pritiskanje kocnice od programiranog, onda daje signal stop svjetlu zbog ranijeg upozorenja vozaca iza tebe. Sa ili bez sva 4 zmigavca kao dodatka stop svjetlu.

Mislim da se to obicno oznacava kao PANIC mode, ili nesto slicno...

Comment

• Rocky G60
                      CBC Senator XXL
                      • 11.02.2008
                      • 700
                      • BGD - Dedinje

to je fabricki i mnogo dobra stvar,cim zabodes kocnicu to se desava,99% spojeno na ABS!
                      vozite vagena,noge dizite na ramena...

Comment

• Markoni147
                        CBC Senator XXL
                        • 18.09.2007
                        • 537
                        • Beograd, Zvezdara
                        • SEAT Altea XL 1.9 TDI

Kao sto Dren rece nema veze sa ABSom, reaguje na panican prelazak sa gasa na kocnicu, uglavnom je jako tesko izazvati namerno tu funkciju, jer u situaciji stani-pani reakcija noge je mnogo brza nego kada mi zelimo da odradimo to brzo...
                        SEAT Klub Srbija

Comment

• etibor
                          CBC Senator
                          • 12.05.2008
                          • 293
                          • Pancevo

Verovatno je onda povezano sa onim sistemom za pojacavanje sile kocenja u panicnim situacijama, kao sto si i rekao...

Ali je definitivno odlicna stvar...
                          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Sistem nema nikakve veze sa ABS-om, nego ga aktivira sistem za asistenciju pri kochenju (razni proizvodjachi ga oznachavaju raznim oznakama npr. BA, BB, BAS, EBS...).

Ovaj sistem radi na principu registrovanja pritiska kochionog ulja odnosno brzine porasta njegovog pritiska u jedinici vremena, chime se na osnovu naglog pritiska na pedalu kochnice konstatuje kritichna situacija. Registrovanje pritiska kochionog ulja se obavlja preko senzora koji se nalazi negde u sistemu toka kochionog ulja, uglavnom u glavnom kochionom cilindru.

Kako se, pod kojim uslovima i po kom principu aktiviraju ta upozoravajuca svetla pri naglom kochenju, to zavisi od svakog proizvodjacha jer svako primenjuje svoja individualna reshenja. U principu postoje dva faktora koji odredjuju "prag" aktivacije - prvi je odredjeni nivo izmerenog pritiska kochione technosti a drugi brzina kretanja automobila. Na osnovu ova dva podatka i njihove interakcije proizvodjach onda odredjuje uslove pod kojima dolazi do aktivacije upozoravajucih svetala pri naglom kochenju (tzv. hazard brake lights). Tako na primer, na Mercedesovim modelima do aktiviranja upozoravajucih svetala dolazi tek na brzinama vecim od 50 km/h i to kad sistem registruje na senzoru pritisak kochione technosti veci od 75 % od maksimalne (znachi otprilike patosirana kochnica). Kad su oba ova uslova ispunjena, dostignut je prag aktivacije i dolazi do aktiviranja upozoravajucih svetala. Ostali proizvodjachi imaju slichna reshenja, ali sva manje-vishe rade na ovom principu.
                            http://www.bmw.tv

Comment

Working...
                            X