Da li neko ima iskustva sa prebacivanjem volana sa desne na levu stranu? Kupio sam Fiat Mareu weekend 1.6 u Engleskoj, registrovao sam je, i sada je na red došlo da je prebacim. Planiram da odem na neki otpad i da kupim polovne delove, i da mi majstor to odradi. Interesuje me konkretno da li neko ima barem osnovni spisak delova koje trebam da kupim, pošto sam čuo da ima 101 sitnica kao što su brisači, koji moraju da se menjaju sa sve motorićima. Takodje, da li neko zna neki otpad koji ima delove za ovaj auto? Hvala
Prebacivanje volana sa desne na levu
Collapse
X
-
a svi kod engleza zaborave jos jednu stvar da zamene! farovi druze!Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
-
-
Originally posted by ciklonSta sve treba da se menja kod transformisanja "engleza"?
Pored table i spomenutih farova da li treba i letva, spone, retrovizori, kako se resava problem biranja brzina...?
Comment
-
-
Originally posted by ciklonSta sve treba da se menja kod transformisanja "engleza"?
Pored table i spomenutih farova da li treba i letva, spone, retrovizori, kako se resava problem biranja brzina...?
sistem grajanja, ventilacija i klimatizacije/hladjenja.
komplet komandna tabla.
ako nije fabricki predvidjeno, onda i pozarni zid odnosno posto je zamena dosta komplikovan posao radi se krpez pravljenja novih otvora koji treba da se oblikuju i zavarivanja/ zatvaranja postojecih otvora.
obicno se menja i polozaj akubaterije ispod haube, pa zatim posuda za sistem pranja soferke i farova.
vec pomenuti birsaci sa motorima, sa polugama i/ ili sajlama i pratecim nosacima.
komplet prekidaci oko volana.
komplet izduvni sistem.
kod novijih modela kompelt sistem SRS /airbag sa senzorima, kablazom, prekidacem za iskljucivanje suvozackog (premesta se)...itd...
sigurno sam jos nesto zaboravio.
uglavnom nekoliko hiljada delova/ pozicija se menja da bi se auto doveo u potpuno ispravno kao iz fabrike stanje u svemu.
cena, hmmmm to je od slucaja do slucaja posto uglavnom ne postoje fabricki ili aftermarket kitovi sa potrebnim delovima.
ako se delovi kupuju, uobicajeno je da cena upotrebom istih oko 500% skuplja nego upotreba fabricke izrade.
dakle, ako auto kosta nov u fabrici recimo 10.000 evra, sastavljanje auta na nacin samostalne nabavke i ugradnje delova kosta sto se materijala tice oko 50.000 evra.
e sad, ako se ima potpuno kompletan rezervni auto istog modela, tipa motora, godista i iste varijante opreme karoserije na raspolaganju sama cena je tek rad od par stotina radnih sati.
tu opet zavisi ko to radi, strucno lice ce verovatno traziti oko 20-30 evra po satu pa bi rad mogao da kosta procenjeno oko 2.000-5.000 evra.
obicno lice koje to radi kao neku sporednu aktivnost bi mozda trazilo 10 evra po satu, pa bi i cena bila mozda 500-2.000 evra.
najcesce se takve konverzije nikada i ne dovrse do kraja, odustane se bilo usled problema sa nabavkom svih potrebnih delova bilo zbog zbirnog iznosa troska.
u sustini, izuzetno niska cena automobila sa desnim volanom na trzistu nije slucajna- uglavnom je neisplativo prepravljati auto jer trosak prevazilazi nabavku novog istog modela samo vec fabricki izradjenog sa volanom na levoj strani.
prakticno svi modeli svih marki sa desnim volanom su bitno jeftiniji u Evropi sa izuzetkom Kipra i jos mozda neke lokacije.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Kod nas ljudi malo brinu o svemu tome...
Sto manje intervencija to boljeo farovima,sedistima,...niko i ne razmislja...Trgovina (u bilo kom obliku)je cudo...
To i ne prepakuju ljudi koji sebi rade auto,vec uglavnom ovi sto trguju polovnjacima,auto delovima,otpadi...pa se to uradi samo da se uvalja dalje... :x
Jedino pametno sto moze da se uveze iz Engleske je neki auto za USA trziste(milje i sl...),(moj stric je pre 10ak godina tako uvezao Nissan Pulsar NX),ili neki model koji se proizvodio samo sa levim volanom.Toyota Čačak
Comment
-
-
E jes' bas...
Pa OBA su stranci u tom slucaju,jedan "engleski",jedan "normalni".
Mada priznajem da je primamljivo,npr. Superb 1.9TDI iz UK za 4500e...
Doduse,imao sam priliku da vidim kakvi su ti "englezi" kad tek stignu kod nas i sta sve pise po njima - taxi (minicab),poste,ustanove,firme razne...i 150000+ hiljada milja...Toyota Čačak
Comment
-
-
Originally posted by srdjan_pIma negde neki sajt njihovih autoplaceva? Jel moguce da su bas TOLIKO jeftina kola?
gde ti trazi postcode, upisi W1J 9BR - to je sam centar Londona
Za ostale nedoumice, postoji tema na forumu u kojoj se diskutovale iste stvari
http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... torder=asc
Comment
-
Comment