YUGO 55 POMOC!!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • borisbg88
    CBC Član
    • 21.12.2008
    • 27

YUGO 55 POMOC!!!

zdravo svima,vec duze vreme sam clan ali nisam pisao komentare i pocinjao nove teme jer se i ne razumem toliko u automobile....zato mi treba vasa pomoc....imam yuga 55,90 god,pre neki dan mi je otpao auspuh pa otisao kod majstora i pita me on jel hoces da ti stavim siru cev da ti se cuje malo sportski,reko stavljaj,uvek sam imao zelju da sredjujem juga,znam da je to sto mi je uradio obicno sr...,ali meni za pocetak ok,kupio posle toga obrtomer,instalirao ga,radi sve extra i sad dolazimo do problema,meni se sad bas sredjuje taj jugo,dosao je kod mene pre 5 meseci posto sam napravio totalnu stetu na novom autu,pa dok se ne vidi sta cemo cale i ja sa ti autom kupili juga da posluzi,ali eto meni se on svideo i kad resimo problem sa novim autom,bilo da ga prodam havarisanog pa kupi cale drugi za sebe ili da ga popravi meni u svakom slucaju ostaje jugo...radim zaradim za sebe neke pare pa bi poceo polako da ulazem u juga

1.zanima me spustanje,video sam na bubanj potoku amortizere krace,sa kracom oprugom,kaze da su tvrdji od fabrickih,cini mi se da je za 2 kruga razlika,5500 din je par,pa me zanima da li mi se to isplati?da li vredi,to bih znao sam da montiram
    2.spustanje pozadi-jel znate nekoga ko pegla gibanj?i koja je cena toga?da li se menjaju zadnji amortizeri i njihova cena i gde da kupim?ili sta mu vec radi i da ga ukruti malo,kako se vec to radi,ubacivanjem joj jedne one...ne znam kako se zove
    3.posto su na njemu celicne 13-ice sa 145 gumama,zanima me da li neko zna gde bih mogao da nadjem 13-ice aluminijumske,malo sire,stavio bih ili 165 ili 175 gumu
    4.zanima me kako da ojacam sasiju posto do leta imam u planu jaci motor?video sam isto na pijaci sanke i onu stanglu sto ide od kosa do kosa-valjda koska,pa me interesuje koliko to ima svrhe?

za sada nemam vide pitanja,znam da verovatno ima dosta tema sa ovim pitanjima,ali se ne snalazim najbolje na ovom novom forumu...

pozdrav za sve i unapred hvala na odgovorima!
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Re: YUGO 55 POMOC!!!

JA bi ti prvo preporucio da posetis neki od foruma namanjenim zastavi kao:

Ovo za 1 i 2, nemoj bacati pare na te crvene (misljenje su podeljena oko kvaliteta istih, ali ako spustas i nazad onda bolje da odradis sva cetiri amorta nego samo da stavis te napred, inace ih ja imam napred ali sa debljom oprugom i zadovljan sam sa njima...). Uradi negde skracivanje sva 4 amorta, i napuni ih guscim uljem, radionice koje to rade ispeglace ti i gibanj (preporucujem sa 4 platne od polyja). Ako kola sputstis vise od 5cm obavezno treba skratiti amorte mada i vec ispod 3 bi trebalo... Koliko vidim iz BG si, pa imas Djapu ako se nevaram da se zove radionica, oni peglaju gibnjeve, mada raspitas se malo po BGu... Mozes i na ovim forumima...
    3. pa nadjes u prodavnicama alu felni tj prodavnicama za delove automobila, ili kod vulkanizera polovne...
    4. ima i te kako svrhe to staviti... Evo ti jedna tema za to

http://zafc.bigforumpro.com/tuning-f6/o ... e-t246.htm

Pozz iz SU
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• borisbg88
      CBC Član
      • 21.12.2008
      • 27

hvala na odgovoru,resio sam da ne kratim amortizere nego da uzmem te sa bubnja,pa nisu valjda toliko losi,ne trazim ja nista preterano,samo da se spusti malo,da pristojnije izgleda i malo tvrdji i stabilniji da bude,e sad joj jedno pitanje,ako peglam gibanj moram i pozadi amorte da menjam,jel imaju negde da se kupe kraci i gde?da nema i to na bubnju kod onog lika sa crvenim prednjim,nisam obracao paznju prosli put...felne cu da potrazim negde polovne 13-ice,mozda se nadje i u oglasima na sajtu nesto...e sad pitanje,da li stavljati distancere na juga?kakva je praksa,da li se stavlja ili ne?ili kad dodje aluminiumska felna mozda je sira pa ce lepse da izgleda?o ojacanjima sam procitao,radicu i to cim skupim malo para,a zanima me prednja koska isto sam na bubnju video,sto je kriva tamo kod rezervnog tocka,da moze on da se izvadi?jel ona dovoljno funkcionalna?

Comment

• YUgisa
        CBC Senator XXL
        • 05.06.2008
        • 793
        • Subotica
        • Yugo 1.1 EFI

Pa ajd, kupi ih, verovatno ces se zadovoljii ako netrazis mnogo od njih Svakako su bolji od fabrickih... Ja nsiam cuo da ima da se kupe zadnji skraceni gotovi, jedino negde da ides da ih kratis... Ali evo ajd, ako to je od centra tocka i ruba vise od 32cm, nemoras da skracujes amorte, a ako je manje onda moras... Pa ti izmeri koliko zelis da spustis pa ces videti i da li treba kratiti... Najvznjije, ne znam koliko si upoznat, raspon rupa na felni je 4x98mm, centralna rupa je 58mm. Mozes staviti i 4x100raspon ali onda trebas nabaviti srafove specijalno namenjene za to... Distancere, pa stavljaju ljudi... Mada netreba preterivati sa velicinom... Ja iamm napred 20mm a nazad 25mm. Ali najbolje da kupis felne sa malim ETom (oko 20) naravno zavisi i od sirine felni, pa ti napred nece ni trebati distanceri, a vizuelno da bi nazad virile felne kao i napred treba 15 ili 20mm distanceri... Pa i nije funkconalna... Istina bolje je sa njom nego bez nje ali nema bas svoju funkciju, bar ne te sto se prodaju... Mnogi automobili imaju krive koske ali su od mnogo kvalitetnijih materijala napravljane... Kupi ili napravi sam kosku... Nabolje napravis kosku kao u onoj temi sto je ona prva koska napravljana (na cvenom vozilu) pa kad ti treba rezervni, samo odvrnes sraf i podignes kosku i izvadis rezervni, ili kupis kao sto ima onaj Zui Yugo pa drzis ispod tocak i kad ti treba onda skines celu kosku... Neprakticno je ali bolje resenje nepostoji, sem da tocak izbacis u gepek... Eto toliko, nadam se da sam na sve odgovorio... Pozz

EDIT: Evo to jedne jeftine a skroz ok felne za Yuga:

Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• borisbg88
          CBC Član
          • 21.12.2008
          • 27

hvala ti puno,pojasnio si mi neke stvari,sutra idem da kupim one sa bubnja,rekao je da ce da mi stavi tvrdje opruge,a nudi mi i zadnje amorte za 2500 din kao nisu kraci,ali su tvrdji od fabrickih,neki spanski,ne secam se imena...interesuje me jos jedna stvar,kocnice....stavio bih napred disk 257 mm ventilirajuci,sta sve moram da menjam,kljesta,disk....sta jos i koja bi otprilike bila cena takve operacije,koliko sam cuo nije lose i da se stave teflonska creva kad se to vec menja,koja bi njihova cena bila?i da li treba da se menja neki od kocionih cilindara?hvala unapred na odgovoru...

Comment

• YUgisa
            CBC Senator XXL
            • 05.06.2008
            • 793
            • Subotica
            • Yugo 1.1 EFI

Prenesi utiske kad zamenis amorte, obavezno optiku posle da odradis Za pocetak, treba ti minimum 14'' felna, posto u 13" ne moze 257mm disk, tj moze ali to treba nadrkana felna i mnogo distancera, oko 25-30mm sigurno, retke su one na koje moze samo 20mm distancer... Treba ti klesta, disk, plocice, nosac klesta... A cena pa tesko je reci... To ovi kad ubacuju cene mnogo, i po 200e, i to samo klesta i nosaci... Ali moze da se i nadje jeftinije pa repariras ili kupis u ok stanju, zavisi na sta naletis tj sta trazis, da li ces sam da montiras ili ne, da li stavljas kvalitetne diskove i plocice ili neke nisko budzetne... Teflonska creva su super stvar, ako nadjes javi mi tacnu cenu i gde si nasao, ali mozes racunati na oko 40, max 50e za sva cetiri tocka... Pa nemoras da menjas koliko sam upoznat kocione cilindre, mada bi dobro bilo da stavis novi tip serva i kociong sa Floride ili sa nekog fiata (sa kojeg bi i uzeo kocnice)... Eto toliko, pozz

Comment

• borisbg88
              CBC Član
              • 21.12.2008
              • 27

evo sad sam dosao sa bubnja,uzeo sam one amorte,stavio mi je i neke tvrdje opruge,jer kad sam dosao video sam da je na njima obicna,samo secena yugova opruga....montiracu ih poslepodne pa javljam sta se desilo....za kocnice imam jos pitanja....ne verujem da bih stavljao 14 felne,mislim bih,ali jel mora odna da se siri rub?koja guma na 14 felnu?a ako bi ostao na 13 felnama,koja mi je jos sloucija da uradim kocnice?jel postoji neki disk koji moze da se ubaci,a veci je od yugovog?koja kljesta u tom slucaju?za crava javljam za par dana,treba da se vidim sa covekom jednim,on vozi krug sa yugom pa mi je pricao za to,pitacu ga gde da nabavim....

Comment

• YUgisa
                CBC Senator XXL
                • 05.06.2008
                • 793
                • Subotica
                • Yugo 1.1 EFI

Cekaj stavio je ili ne tvrdju oprugu, bas ne mogu da skontam... Ako nije, kupi ficine opruge sto idu pozadi na amorte PA ako stavis 14" stavi manji tj nizi profil gume pa neces morati da siris... Npr isto ti je da li imas 13" i gume 155/70 kao 14" sa 165/60... Ja imam 15" sa 175/55 gumam i nisu sireni rubovi a napred imam isto te crvene amorte... To zavisi od mnogo fakrtora da li ce kaciti ili ne... Od sirine guma, sirine felne, ETa felni, ustelovanosti trapa (minusi, ramena...), distanceri... Ima moj drug 14" sa 185/50 gumom, to je extra dimenzija za Yuga... Mozda bi i hteo da ih proda... Mogu ti staviti sliku ako zelis... Pa mozes staviti novi tip kocnica sa floride (ne znam koje godiste ti je jugo, stariji imaju 227mm disk a noviji imaju kao florida 240mm disk) ili npr sa una turba imas 240mm disk ali ventilirajuci... Klesta kupujes namenjena za te diskove... Ajd javi, bio bih ti zahvalan

Comment

• borisbg88
                  CBC Član
                  • 21.12.2008
                  • 27

evo ovako,STAVIO mi je sire opruge,bas sa fice,malopre sam montirao i provozao ga,tvrdji je dosta,spustio se taman koliko sam hteo,e sad stabilnost,ne znam sta da ti kazem,i nije nesto stabilniji,verovatno zato sto je pozadi sve ostalo fabricko,dok ne skupim pare za par dana...a i imam tanke gume 145/80 13''....pa ovako stariji je tip 90-to godiste,e znaci ako stavim felnu 14'' i gumu na primer 175/?????? (koliko,55?60?),moze da se stavi i 257 mm ventilirajuci?koliki bi trebao da mi bude et felne da bi to stalo?ili kod 14'' nije bitno?a i postoji znaci varijanta sa una turbo 240mm ventilirajuci,sa tim moram i kljesta druga da kupim?i kad bi stavio od una i teflonska creva,a pozadi neke dobre paknove(cena?) kocio bi dobro,ako mozes da mi das poredjenje sa nekim drugim autom?ovaj lik sto mi je prodao amorte mi nudi zadnje,nisu kraceni,ali su tvrdji za 2500din,to si mi objasnio,kad treba da se krate,ono 32 cm od ruba do centra i nudi mi gibanj sa 3 platne,vec peglan za 1500 din da li mi je to ok ili da nosim da mi neko pegla i ubacuje trecu platnu?jao,znam da sam dosadan,ali zanima me,a ovde mogu najvise da saznam,ovo sam sad menjao sam,a gibanj ne znam da li znam da menjam sam.....

Comment

• borisbg88
                    CBC Član
                    • 21.12.2008
                    • 27

e i da te pitam da li moram da centriram trapove posle spustanja?

Comment

• YUgisa
                      CBC Senator XXL
                      • 05.06.2008
                      • 793
                      • Subotica
                      • Yugo 1.1 EFI

Ah sa tim gumama nemozes nista ocekivati, da imas trkacke amorte ta guma sve performanse ubije... 175/55 nepostoji za 14", mislim da ima profil 60 ali to je previse, ili 165/60 ili 185/55 ili 185/50 (bolje ove druge)... Ako stavis 14" onda mozes diskove 257mm. Kako koji ET treba da bi stalo? Mislis da nekaci rub, pa zavisi od sirene felne i ustelovanosti trapova ali npr felna siroka 6j mogla bi neki ET da ima od 35 do 25 i da nekaci nigde, mada ne mora da znaci ali ovako napamet... Isto za 240 ventilirajuci moras da kupis klesta za njega jer je disk deblji nego za onaj pun disk od 240mm... Radili su neki, stanjivali diskove i plocice pa stane u obicana klesta za 240mm disk, ali to svakako nepreporucujem da radis... Igranje sa zivotom... Cena za dobre pakne ti je oko 800-1000din ja mislim... Porednjenej ti ne mogu dati, jer zavisi i od izbora gume, trapova, kvaliteta delova, mogu ti samo reci da ja sa 100 na nulu zakocim za nekih 40-42m, ali imam 257diskove i veci glavni kocioni... Da li vozis nekoga pozadi? Ako cesce vozis ljude, bolje uzmi gibanj sa 4 platne... Najbolje da ti peglaju na tebi potrebnu visinu, to sto je ispeglano je bog te pita na koju dimenziju... Napred treba da ti je nekih 31cm, uzmi tako spusti i pozadi i uzmi te obicne kao tvrdje amorte... Ili ako imas love, idi odnesi tvoje na kracenje... Gibanj ti je isto lako zameniti, sad detaljno da ti objasnjavam, mislim da nema potrebe, samo se sagni ispod kola i videces sta ga drzi... Jedino moras da dignes kola visoko da bi se tockovi spustili da lakse stavis nov gibanj (mozda ti budu trebale stolarske stege da privuces gibanj viljuskama). Napisao sam ti u nekoj od prethodnih poruka, obavezno je centriranje trapa... Ali to odradi kad sredis i ovo nazad... Inace napred jos mozes poboljsati lezanje tako sto kupis ramena od floride i njih namontiras na Yuga... mislim da je cena za obe oko 2400din, ali nisam siguran...

Comment

• borisbg88
                        CBC Član
                        • 21.12.2008
                        • 27

e extra si mi objasnio,stavio bih 14'' felne sa gumom 165/60,znaci to da stavim i nema da kaci,sutra cu da izmerim koliko ima od ruba do centra tocka napred,znaci trebalo bi oko 31 cm?koja je cena otprilike polovnih dobrih ili novih guma 165/60 14''?kakav kocioni cilindar imas,od kog auta je i ako nije tajna koliko su te izasle kocnice,znaci diskovi,kljesta,plocice,taj kocioni i ruke?probacu da nadjem sa 4 plate gibanj pa da peglam,samo moram da se raspitam tacnu adresu gde u bg-u da peglam to,posto nisam obavesten....prekosutra saznajem za teflonska crva pa javljam...poz

Comment

• borisbg88
                          CBC Član
                          • 21.12.2008
                          • 27

e slike cu da postavim prekosutra,nemam ni jednu,pa moram da slikam,a sutra radim do 6 pa ce posle biti mrak,pa cu prekosutra isto da slikam i postavljam slike,a znam sta otprilike hocu,da bude stabilniji i tvrdji,da bolje koci,da ima bolja sedista,1600ccm fiatov,ojacanja sasije i dobro farbanje i naravno felne....pa bice valjda do zime vecina toga....

Comment

• YUgisa
                            CBC Senator XXL
                            • 05.06.2008
                            • 793
                            • Subotica
                            • Yugo 1.1 EFI

Pa ako planiras 1.6 motor ja bih na tvom mestu radije stavio sire gume, pogotovo sto zelis i vecu stabilnost... mislim da bi ti npr 185/50 mnogo vise odgovaralo Sto se tice guma, tu ti svakako nepreporucujem da kupis polovne... Sem u slucaju da nisu mozda pola godine stare i jedva vozene... Posto posle dve godine gume gube polako svoja svojstva a posle 4 godine bi trebale da se zamene... A to je jedina stvar koja povezuje tebe sa putem, tako da nebih preporucio da stedis... Bolje uzeti novu pa neku jeftiniju gumu nego neku polovnu... Sto se tice cena ne znam tacno kako se krecu, mislim da idu zene od 50e/kom pa navise... Ja sam moje gume platio 400e sve cetiri pa ti gledaj Kocnice su koliko sam obavesten sa Lancie Theme Turbo, i kocioni i kocnice... Ja ih nisam ugradjivao, kupio sam Yuga tako sa namontiranim kocnicama Cena diskova i plocica jako zavisi, isto ne treba stedeti na tome, ali cene jako variraju... Mozes se i tu raspitati za cenu istih viewforum.php?f=242 . Isto tako i cena klesta i nosaca jako zavisi, najbolje probaj na nekom otpadu gde rasturaju fijate i lancije. Kad budes trazio gibanj, samo trazi sa poly-ja, taj je sa 4 platne... Za tacnu adresu nisma ni ja obavesten, da znam, pomogao bih ti ali sam iz SU. E da zaboravih za razmak, trebalo bi da ti bude tako 30-31cm napred...Za teflonska creva se zahvaljujem u napred na informaciji
                            Nije problem, slikaj kad budes mogao, bice to dobar Yugic ovako po planu, iako je motor prevelik za moj ukus Sretno u daljim radovima... Pozz

Comment

• borisbg88
                              CBC Član
                              • 21.12.2008
                              • 27

e ovako nije me bilo neko vreme,nesto me net zezao....u medjuvremenu se nista specijalno nije desilo,osim sto sam bio poceo da razmisljam da vozim na 13'' felnama jer mi je drugar dao 4 slika 13'',ali mnogo su mi siroki,a i plasim se kise,verovatno ne bih moao da stanem....saznao sam cenu teflonskih creva za kocnice-65e,sad za 10-ak dana mi stize plata pa ce da dodju ojacanja,spustanje pozadi i 14''felna verovatno sa 165/60 gumom,jer su 175/50 i 185/50 nepristupacne....eto to je to za sad,bicu slobodan da pitam za sve gluposti koje mi padnu na pamet...pozz

Comment

Working...
                              X