Evo ako neko zna nesto vise o projektovanju auspuha, imam jednostavno pitanje. Saxo VTS 1.6 16V - atmosferski motor, sad na autu imaju ispusna grana 4 u 2 u 1 (na kojoj je lambda sonda), iza toga slijedi jedan mali katalizator i na kraju Supersprintov lonac. Razmisljao sam da se rijesim katalizatora, sad imam pitanje, dali stavljati neki lonac umjesto toga (i kakav - koliki??) ili da samo stavim jednu cijev od grane do kraja. Nebi zelio da izgubim na snazi auta...
Auspuh
Collapse
X
-
Re: Auspuh
Ako stavis cijev dobices malo na snazi ali ce ti auto biti malo bucniji. Imace onaj sportski zvuk. Ako stavis lonac, progorece ti za pola godine-godinu jer je u katalizatoru ogromna temperatura. Mozes da stavis original katalizator, sto je mnogo skupo ili mozes uzeti univerzalni katalizator. Ja sam mijenjo skoro i imo sam slicnu dilemu. Na kraju sam uzeo univerzalni kat. (posto volim da mi auto radi tiho) i mogu ti reci da se do sad nisam pokajao. Kostao me 9000 dinara sa ugradnjom. Najbitnije je da ako to budes radio pazis da uzmes kat. za kubikazu svog vozila ili vecu kubikazu.
P. S. Ako planiras da vozis po inostranstvu nemoj se igrati da ides bez katalizatora jer u slucaju da te navataju da ga nemas kazne su ogromne.
-
-
Ma meni je katalizator ok, hocu da ga izvadim samo zbog vece snage...
Al kazu da se samom cijevi bez lonca gubi nesto snage na atmosfercima, pa zelim to da provjerim.
Jel neko radio mozda neka mjerenja il ima neki zanimljiv clanak na tu temu.
Comment
-
-
zar kod saxa nije katalizator odma kod grane izduvne(kada je fabricka grana u pitanju)
pa kad izbacis granu stavis neku drugu izbaciio si i kat.
nemoj da izbacujes to sto imas na sredini samo ce da se dere a neces dobiti na snazi
ja sam vozio moj auto sa supersprint izduvnom,cev na sredini bez icega i na kraju bosalov lonac
na 3000 rpm nisi mogao da sedis u autu
e onda sam kupio srednji lonac orginalni od saxa i zamenio zadnji
sad je mnogo lepsi zvuk a nije izgubio nista na snaziVTS
Originally posted by QV laleJos jedan....
Nekad je ovo bio cannonball .A od sada je Saxonball Community
where real Saxomans live...
Comment
-
-
bosalov univerzalni(protocni) lonac 1500 dinara, dimenzije je manje od katalizatora, prigusuje zvuk i traje kao i svaki drugi lonac. Temperatura u katalizatoru je veca zbog hemijskih reakcija u istom i nema veze sa loncima kasnije.
skines kat, stavis protocni i cao..
Comment
-
-
Ako stavis cijev dobices malo na snazideutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
prosle godine mi se zapusio katalizator i umesto njega postavljena obicna cevka.
malopre sam umesto cevke ubacio bosalov univerzalni katalizator.
jos je rano da mogu da procenim da li se nesto promenilo.
kako je u pitanju Xsara Picasso 1.8i 16v, odnosno, po jedna lambda sonda se nalazi pre i posle katalizatora, mene zanima kako kompjuter nije palio nijednu lampicu dok je bila obicna cevka prisutna?
ovi sto ugradjuju auspuhe su malo skepticni sto se tice trajnosti univerzalnih katalizatora... ima li neko ovde iskustva?
Comment
-
Comment