Chip radi bolje voznje sa klimom?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • LaMar
    CBC Veteran
    • 01.03.2006
    • 140
    • Beograd

Chip radi bolje voznje sa klimom?

Skoro kupih Astru H 1.7 CDTi ali onu najslabiju varijantu sa samo 80KS (Z17DTL). Posto sam zavrsio sa osnovnim sredjivanjima tipa velikog servisa i jos ponekih sitnica resio sam da se sada posvetim jednom problemu a za to mi treba vas savet. Zapravo nije bas savet, nego vise otklanjanje nedoumice da li je to ono sto mi treba ili moze sa jos necim da se sredi.
    Da ne duzim, kako sam uzeo karavan verizju koja je sama po sebi poteza a definitvno ostavio iza mene razne jurnjave i preticanja snaga automobila mi odgovara za normalnu voznju. Ali kada ukljucim klimu auto postoje uzasno trom cak i za Opela Otud mi prirodno pade na pamet da odem na chip tuning gde obecavaju oko 25KS i 40Nm za 250E. Cak i da to nije u praksi toliko opet mislim da bi mi bilo dovoljno da se resim briga pri recimo letnjoj voznji do mora sa punim autom i klimom. Ono sto me brine u ovom procesu je sto energija ni iz cega ne moze da se stvori, ako se smanji potrosnja kao sto svi obecavaju na ustreb cega dolazi do povecane snage? Ovde sam nasao da je odgovor na moje pitanje na ustreb ekologije ali ja licno ne verujem da moze toliko da se dobije zacadjivanjem okoline. Takodje kazu da je to jer je fabrika ostavila mesta kompromisu za razlicite okolnosti (nadmorska visina, vlaznost vazduha, pritisak...) ako je tako cemu onda sluze silni senzori na vozilu a takodje iz toga onda stoji da bi se chipovanom automobilu kod nas u odlasku na planinu dosta smanjile performanse?
    Ipak ja oduzih, e pa sada skracujem, da li mi je za normalniji rad klime dovoljan i taj power box koji samo emulirara okolnosti u kojima se vozi ili treba chip kod neke bolje kompanije koja ne bi unistila ostale delove na kolima? Da li mogu nesto uraditi na samoj klimi za ovo?

Znam da je ovo obradjeno 100 puta ali nikada se nista ne zakljuci vec se svodi na to da ako je prodavac chipa sposoban i ubedi te u prednosti ti kupis i onda uz pomoc placebo efekta ti mislis da ti auto leti a manje trosi. Oni tvrdokorniji smatraju da je to gubljenje novca i nikada ne urade ali znaju da kritikuju. Kakva su iskustva iz prve ruke?
  • marija12
    CBC Veteran
    • 15.04.2010
    • 193
    • Novi Sad
    • Stilo 1.9JTD

Re: Chip radi bolje voznje sa klimom?

Ja sam chip uradio na svom autu pa ako ti to nešto znači, preneću ti svoje iskustvo.
    Kao prvo, mislim da će ti svako ko ti to bude radio ponuditi opciju da probaš pa ako ti se ne svidi ti nemoj ni da radiš. E sad, ako misliš da se 25KS (koliko vidim da se može izvući iz tvog auta) nimalo ne osteti onda se varaš. Tako da ta priča da ćeš sam sebe zavarati baš ne drži vodu.
    Drugo, šta ti je toliko zapelo da ti neko objašnjava i teoretiše kako to radi. Imaš toga po netu koliko hoćeš, isčeprkaš, čitaj, uporedi iskustva i na kraju odluči da li ti to valja ili ne valja.
    Odgovor na pitanje vezano za klimu ne znam, prepuštam to stručnjacima da ti pomognu. Ja na svom autu nisam primećivao neku razliku u snazi ni pre ni posle chipa ali možda je to samo subjektivni osećaj. Do duše kad sam vozio Punta od 75KS, kad mu ugasim klimu on se trgne ko da mu uključim nitro
    Što se tiče potrošnje,imam sledeće iskustvo. Nekoliko dana pre čipa sipao sam pun rezervoar i krenuo na put. Kombinovana vožnja autoputem, magistralom, lokalni, gradska vožnja... Svega po malo. Da napomenem da sam mu svo vreme gazio po gasu i testirao performanse . Prešao sam tačno 500km kad je skala došla na polovinu. Kad sam uradio chip opet sam sipao pun rezervoar i išao na isti put, još gore se manitao i tako dalje link . Kad je skala došla na pola ja sam prešao bio 550km. Naravno ovo nije nikakvo merilo, međutim ja svo vreme beležim koliko točim i koliko prelazim pa ću prvom prilikom kad ponovo natankam pun rezervoar imati tačnu potrošnju na uzorku od preko 3000km. Ali onako grubim proračunima do sada vidim da je smanjena za oko 5%.
    Moja pretpostavka je da se taj višak energije koji tebe muči dobija iz povećanog opterećenja turbo punjača . E smanjenje potrošnje se javalja samim tim što se povećala snaga motora. Sve ovo ja nagađam, nisam nikakav stručnjak za tu oblast. Razumem se taman toliko da znam kako to funkcioniše i ništa dublje ne ulazim. Ali jedno je sigurno i to nemam razloga da te lažem - auto daleko bolje vuče, u četvrtoj i petoj je spreman da potegne samo tako a potrošnju primećujem da sam smanjio. Tako da ti savetujem da to odradiš, sigurno se nećeš pokajati. 80KS za toliki auto je po meni premalo, ja sam se bio zalepio za astru G od 75KS ali mi bila nekako previše kilava i na kraju sam odustao.
    Srećno

Comment

• gogi11
      CBC Senator XXL
      • 26.10.2009
      • 790
      • Sever Srbije - Novi Sad

Lamar druze znam ocemu pricas posto sam vozio mondea koji je bas tezak auto a imao je samo 90ks i nisam imao opciju da ga chipujem sto bih uradio da sam mogao jer je i ovako bio trom a sa klimom da ne pricam tj kao i u tvom slucaju.
      No chipovanjem (ali onim pravim i pravilnim ) neces unistiti bilo sta u autu od masine do sistema i softvera a dobices relativno dosta snage za rezervu .
      Proizvodjac izmedju ostalog ogranicava mogucnosti novo priozvedenog vozila do odredjene granice bas da ne bi dolazilo do kvarova na motoru nastali drapanjem tj izvlacenjem maximuma pogotovo kada je nov ne razradjen auto u pitanju. Mada ti auto mozes zaklati pa kako god ali opet na neki nacin cipovanjem ces podici snagu motora a to znaci da ces i na raspolaganju imati bolji obrtni momenat ali i vece obrtaje , no ako vodis racuna nikakvih problema neces imati a na bolje ubrzanje i manju potrosnju mozes da racunas bas zbog boljeg obrtnog momenta jer ces prosto brze stizati do zeljene brzine bez teglenja sa obrtajima u nedogled gde se i potrosnja naravno povecava.
      A da bi sve to bilo bezbedno i kvalitetno koristi princip za ugradnju plina u automobil DAKLE biraj dobro onog ko ce ti to uraditi po ps-u dakle MAJTORA-SERVIS.

Comment

• LaMar
        CBC Veteran
        • 01.03.2006
        • 140
        • Beograd

Vidim da me Gogi potpuno razume Jako tezak auto koji ima motor da samo njega potera a kada se ukljuci klima to je uzas (a ja celo leto teram sa klimom).
        Kada sam rekao da je placebo onda sam mislio da sa tih 25KS ja cu sigurno dobiti osecaj brzeg auta (bas zbog obrtnog momenta) ali meni ne treba auto za jurcanja po drumovima nego bas da nedoknadim tu rupu u snazi kada ukljucim klimu a jos sam u gradu u stani-kreni voznji.
        E sad, trazio sam iskustva iz prve ruke bas da bih znao da li je bilo problema nakon chipovanja jer ako se turbina vise optereti mene zanima da li je to toliko vise da uskoro crkava (a nije bas jeftina za remont) ili je to sve u granicama normale. Opet, ja cu i posle cipa voziti relativno sporo tako da je sigurno necu opterecivati do kraja (uglavnom vozim od 2000-2800 obrtaja kada mi je max obrtni moment a najveca snaga je na 4400 sto uradim samo ako sam u brzom preticanju). Imam jedno iskustvo sa prijateljem koji je radio chip na Golfu IV TDI i ono je uzas ali je on isao na to da sto manje plati chip da bi mu ostalo za izduv, ja ne bih tako vec bih radio kod par ovde proverenih majstora a sa njima sam se vec cuo za cene.
        Da ne mislite da sam cicija, dao bih ja vrlo rado 250-300 E za chip ali ako mi onda od njega ode turbina a posle i set kvacila nista nisam uradio, dzabe mi usteda u gorivu kada remont turbine placam 400E.

Comment

• marija12
          CBC Veteran
          • 15.04.2010
          • 193
          • Novi Sad
          • Stilo 1.9JTD

Ako ga budeš ložio kako tvdiš da nećeš rizikuješ da uništiš turbo i sve oko njega.
          Ako ga potpisuješ i naglo startuješ kako tvdiš da nećeš ubićeš mu kvačilo.
          Ako slažeš nas slagao si i sebe Šalim se, ako ti to tako budeš vozio, verujem da će sve raditi bez problema. Mada opet kažem, pročačakaj po netu kakava su iskustva sa chipom za taj auto. Svaki je auto priča za sebe.
          Ja recimo u normalnom vozikanju retko kad prešaltujem preko 2000 obrtaja, sasvim normalno mi je tu negde oko 2000. Jedino ako hoću da ga navučem (retko) tad poteram preko 3000. Ali mi je fabrički obrtni momenat 200Nm/1500 min-1, sa čipom bi trebalo (nisam merio) da je 247Nm/1420 min-1 i odatle proizilazi to da se klima ne oseti. Veliki obrtni momenat na malim obrtajima. Jer motor vrti klimu i na malim i na velikim obrtajima.
          Sad vidim za tebe kaže da bi čipom dobio 203Nm/1710 min-1 za razliku od sadašnjih 169Nm/1800 min-1. Znači lepo povećanje obrtnog momenta na nižim obrtajima i upravo to što očekuješ.

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790
            • Sever Srbije - Novi Sad

Sa tvojom voznjom budi bez brige , sljakace dobro ako ti majstor odradi sve kako bog zapoveda. Nece turbina zveknuti jel prosto i sam kazes da ga ne vozis u crveno a ni blizu tako da samo opusteno sa tim. Imaces svakako manju potrosnju i bolji start tj resices te famozne tromosti pri gradskoj voznji kreni stani a na otvorenom ces imati fino medju ubrzanje za preticanje . To je i ono sto ti sada malo fali.

Comment

• LaMar
              CBC Veteran
              • 01.03.2006
              • 140
              • Beograd

Sada mi fali bas dosta od toga Vozim po gradu sa klimom i stanem na semafor, upali se zeleno ja gas i krecem a auto se razmislja da li da krene pa tek onda krece. Bas mi fali snage i opet kazem da nije za jurcanje nego za manje nerviranje moje persone u toku voznje. Potpuno iskreno vam pricam sta mi i za sta treba jer bih sa pogresnim definisanjem pitanja dobio i pogresan odgovor
              Nije to veliko ulaganje (mislim na ove od >250E) za nesto sto ce mi koristiti, ali baciti i 100E za neku glupost koja bi me samo uvukla u dalje troskove.

Comment

• legenda
                CBC Senator XXL
                • 28.03.2009
                • 1345
                • Beograd

Chipom ces dobiti na startnosti i ubrzanju...mozes dati i 500e za chipovanje,kod nas ti niko nista ne garantuje...ista situacija kao i sa plinom...imas astru h 1.7 sa 101ks,tako da ne bi trebalo nista da se desi...opet sve je to mac sa dve ostrice

Comment

• Gumetina
                  Banovan
                  • 12.12.2004
                  • 1082
                  • Novi Sad

radio taj auto 2008. jos uvek nema problema oseti se fino...

Comment

• LaMar
                    CBC Veteran
                    • 01.03.2006
                    • 140
                    • Beograd

@Gumetina: Imas konkretno pitanje u tvom postu o chip tuningu.

@legenda: Ne trazim 101KS koje cu imati na 4500 obrtaja vec nesto vise obrtnog momenta a i snage koje cu imati na 1500-2500. Sto se mene tice, moze da mi se stavi i limiter na 4000 obrtaja, ja trenutno vozim kao penzos pa me Opel super opisuje ali mi je tih maksimalnih 80KS zaista malo za onoliki auto.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Vidi sa Ralom,mislim da ima vise mapa,pa izaberi sta ti odgovara

Comment

• ile
                        CBC Veteran
                        • 15.03.2007
                        • 101
                        • Reading UK

ako jos uvek nisi ugradio nista, imas jos jednu opciju a to je digitalni chip tuning box za common rail dizele.

imao sam licno iskustvo sa istim na nissan navara dci pick-up kroz dve godine upotrebe i 60000 predjenih milja nakon ugradnje boxa. auto je radio izvrsno i bio osetno startniji nego bez boxa. nikakvom povecanja dima nije bilo niti bilo kkavih drugih problema. potrosnja je bila manja nego bez boxa. box sam kupio polovan na ebay-u za nekih stotinak funti ( nov takav je bio blizu 400 u to vreme) i uz njega i visokoprotocni filter. za tu navaru imao sam i dignostiku. nikada nikakve greske niti lampie na tabli nisam dobijao sa tim boxom. proizvodjac je bio van aaken developments koji je nazalost zatvorio firmu od kako je dosla kriza u englesku.

box je iznutra izgledao priblizno ovako:

eto, to je cisto jos jedna opcija :-)

pozdrav, igor

Comment

Working...
                        X