1 ks -1ccm
Collapse
X
-
shto bi se iznervirao...
ako iz 2.0 motora sa 4 cilindra izvuce 600ks onda bi mogao
i iz 3,2 da izvuce 1000...
inace je masina za respect... svaka cast2008. Leon
"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."
Comment
-
-
SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
Comment
-
-
Ne znam, ali za mene, konacni motor svih vremena je bio onaj BMW ekperimentalni, pocetkom 70-ih godina proslog veka. 1.500 ccm, 1.500 KS. 1 ccm = 1 KS. UZAS!
Koliko znam, niko do sada to nije dostigao, a kamo li prestigao. A ne znam ni sta posle bi sa tim.
Pozdrav,
DVVBrzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?
Comment
-
-
@ DejanV:
Moooolim!!! Gde, shta, kako... Info, daj, daj, daj... Nikad chuo za to???
Imash li neki site/link gde se mozhe saznati neshta vishe... Oznaka motora?
10x
Comment
-
-
Ma, to je bilo negde ranih 70-ih godina, kada je BMW razvijao Wankel i paralelno sa time ispitivao klasicne motore, Bio je jedan kupe koji su napravili, ne secam se vise oznake, u isto vreme kao i (gle cuda!) Mercedes-Benz sa Wankel kupeom.
E, tada se pojavilo par slika u tadasnjoj reviji "Auto" (slovenacka revija), jedna BOMBONA od motora sa obiljem turbo punjaca, koji su u to vreme bili cista egzotika (mada je BMW tada vec imao 2002 Turbo na trzistu). Cudo od motora, 1 ccm = 1 KS. Naravno, on nikada nije ni bio namenjen masovnoj proizvodnji, to je bio laboratorijski motor, samo za testiranje. Koliko se secam, 6 cilindara i bar tri turba, tako nesto.
Tada je FIA presekla i rekla - u F1, ili 3 litra atmosferski, ili 1,5 litara i turbo, zajedno - njet!
Prekopacu malo po dokumentaciji, pa ako nadjem konkretniju referncu, postavicu je ovde.
Pozdrav,
DVVBrzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?
Comment
-
-
Pa ta prica sa tim BMW-ovim motorom je isla vise ovako:
Ceo projekat je poceo kao tajna, i maltene nefabricki projekat. Pocetkom osamdesetih, tim Schnitzer je u DTM takmicenje ubacio BMW 2002 sa 1.4 turbo motorom (cetvorocilindras sa OOOOGROOOMNOM turbinom), dok je kasnije fabricki tim imao 1.5 motor u 320 sasiji, medjutim ceo projekat je bio pod patronatom McLaren USA. Brzo je postalo ocigledno da je ovaj motor bio odlicna osnova za F1 agregat, Medjutim, BMW nije imao definisanu politiku o ucescu u F1, te je cak izdata i izricita zabrana da se bilo kakav F1 motor razvija u okviru i pod patronatom BMW-a. Srecom, legendardni inzinjer Paul Rosche nije ih poslusao te je na svoju ruku nastavio razvoj F1 motora na ovoj bazi. Odlaskom tadasnjeg sefa BMW Motosporta u Ligier F1 team, odluceno je da se ovaj i ovakav agregat proda Peugeotu, sto je i uradjeno. Tek novi sef Motorsporta uspeo je da ubedi glavesine BMW-a da krenu u sopstveni F1 pohod.
Tako je i nastao do sada najjaci F1 motor u istoriji, koristen u Brabham BT50 i BT54 modelima, iz 1499,8ccm izvlaceno je 1500KS na 11.000 obrtaja uz pomoc KKK turba, kasnije koristen Garrett. Neverovatno ali istinito, taj motor je bio baziran na fabrickom bloku od 2.0 litra iz BMW-a 2002, smanjenom na 1500ccm + turbo. Jos neverovatnije je da su koristeni blokovi koji su imali vise od 100.000 predjenih kilometara, jer su bili dobro razradjeni i imali su smanjene frikcije kao rezultat kilometrazeKasnije je razvijen proces posebne razrade jer nisu imali dovoljno starih blokova
Hmmmm, eto mi ideje sta da radim sa onim 2002 sto mi cuci u garazi
Inace, gorivo koje su koristili bilo je razvijeno za vreme rata od strane Nacista
Neke koristi i od njih...
Motor je koristen u BMW-vom F1 programu od 1982 do 1988, odnosno do BMW-ovog povlacenja iz F1, od strane Brabhama i od 1984, Arrowsa, Benettona i ATS-a. Kasnije je taj motor pd imenom americke firme Megatron, i pravljen od strane svajcaraca, koristen '87 i '88 u arrowsu i '88 u Ligieru. Lizing motora kostao je oko 150.000 DM po agregatu. Sitnica
A Mercedes je imao Wankel pokusaj u C111 krajem 60-tih i ranih 70-tih, kupeu sa sve gullwing vratima, centralnim motorom, ABS-om, varijabilnom geometrijom usisnih grana (u TO doba!), itd...Trorotorna verzija je imala oko 280 KS i terala do stotke za oko 5 sec, dok je kasnija cetvororotorna verzija od 400KS, mada su "ulicne" verzije trebale imati oko 300KS. Uprkos tezini od oko 1400kg, auto je isao blizu 300 km/h. Ubila ga je naftna kriza 70-tih godina. Steta, jer za razliku od NSU-a i Mazde, motori su bili jako pouzdani i bez problema preteranog habanja karakteristicnih za Wankel. Godine 1978 postavio i zvanican brzinski rekord od 403 km/hToliko o Veyronima, Koenigseggegessegggg-ovima i ostalima
Comment
-
-
Evo stranice koja govori o tome.
"I thought the block was good for 200, even 300 hp, but I never thought it would take 1000 horsepower."
Alex von Falkenhausen
Comment
-
-
Comment
-
-
-
Nema problema za efekat kad se trotle budy postavi ispred turbine, ali verujte mi da niko od vas nebi voleo da vozi takav auto posle probe od 200m
Da se razumemo, motor je napravljen da ubija karakterom, voznja je tipa na zivot i smrt, nema kulture ni koliko T-Rex i tako se i ponasha, JEDE
Zatim, zvuchi kao krupara za kukuruz, nema lenac i nema kaisha, vec ima zupchanike za pogon bregastih sa medjuzupchanikom. Ma , kakva krupara, drobilica za betonali, za sta je bio napravljen, nema veze (pricam o shumu motora koji je onemogucio koriscenje senzora koji bi bar koliko toliko pomogli kultivaciji motora) .
I, da, netrazim njihov budget za preskociti ih, dosta mi je samo 1%
Znam, da je neparvda, jer ipak je to davno bilo kad se nije znalo da pritisak turbine nije sve.
Secam li se dobro da je taj terao sa pritiskom od 3,4 Bara na 11.000 rpm?
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment