Budzenje ili menjanje motora ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jolekze
    CBC Član
    • 30.11.2012
    • 15
    • Gornji Milanovac

Budzenje ili menjanje motora ?

Pozdrav drugari, vozim Renault megane 1.9 Dizel obican, 1996 godiste, 47 KW. E sad mnogo mi kilavo nekako ide, maximum koji sam izvukao je 155Km/h, i to je trebalo dobrih par minuta da izvuce. Drugar mi prica da tu moze da se ubaci motor od nekog drugog auta, tipa 2.5 motor. Ja iskreno prvi put cujem za to, ali me zanima da li je to izvodljivo? Ili da li ima neki nacin da se ovaj moj trenutni motor nabudzi da izvucem nekih 80-90KW ?
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

koji je budzet u pitanju?
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• jolekze
      CBC Član
      • 30.11.2012
      • 15
      • Gornji Milanovac

700 Evra

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

a sta kaze na sve to agencija za bezbednost saobracaja
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

na zalost, ne mozes puno toga uraditi.

za pocetak zakonski, tehnicki pregled i registracija. Kazu da je sada moguce ubaciti motor samo, u ovom slucaju, drugog megana sa drugacijim motorom. Ne mozes uzeti iz, npr. iz renoa ili citroena. Sa drugim motorom najverovatnije ide i drugi menjac, poluosovine i ko zna sta jos. Vec kod motora, ugradnje, servisa si ispao iz budzeta.

Svodi se na to da mozes prodati taj auto i kupiti jaci, vec gotov za manje para. Obican dizel nije namenjen da obara rekorde u ubrzanju i krajnjoj brzini vec da malo trosi i da dugo ide.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• jolekze
            CBC Član
            • 30.11.2012
            • 15
            • Gornji Milanovac

Puuu , steta. Al npr svestenik ovde u mom kraju, vozi audi 80 u njemu je neka ogromna motoricina, 2.5 ili nesto jace, ne mogu da se setim. a u saobracajnoj se vodi kao 1.2 ili 1.3 nisam siguran, uglavnom registracija mu je smesna. Zato sam mislio da to nije bas komplikovano, al jbg, skupo je ipak. Pa videcu to oko prodaje, ali nzm, nekako mi se ovaj auto bas svidja.

Comment

• stevak
              CBC Senator XXL
              • 31.05.2009
              • 1215
              • Zemun
              • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by jolekze View Post
              Al npr svestenik ovde u mom kraju, vozi audi 80 u njemu je neka ogromna motoricina, 2.5 ili nesto jace, a u saobracajnoj se vodi kao 1.2 ili 1.3
              On ima vezu
              ex SAABotražitelj

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Blizak je sa vlastima na visokom položaju
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 1557
                  • Smederevo

Tako mozes ali rizikujes da ti oduzmu auto prilikom provere i dobijes krivicnu prijavu.

Treba znati i poreklo motora koji stavljas.

Comment

• sretanik
                    CBC Početnik
                    • 09.10.2014
                    • 1
                    • beograd
                    • pontiac

Ja sam pre par meseci pricao sa nekim sefom iz agencije za bezbednost saobracaja, pa cu vam iz prve ruke preneti sta mi je receno.
                    Da bi uradio prepravku na kolima, a u ovom slucaju to je ugradnja nekog motora koji proizvodjac nije ugradjivao u konkretan model(ugradnja drugog motora koji je proizvodjac ugradjivao u taj model ne smatra se prepravkom), moras ispuniti sledece zahteve.
                    Prvo ti treba odobrenje od proizvodjaca, odnosno generalnog zastupnika. Ovo je najveca prepreka, jer sam cuo da su odbijali ljude koji su hteli da u golf 2 benz ubace motor iz golfa 2 dizel(ili obrnuto, nisam siguran).
                    Kad dobijes dozvolu, mozes da krenes sa prepravkom. Sve ovo mora da odradi pravno lice, tj. neki servis, a ne ti kao fizicko lice. O svemu sto je prepravljeno mora da se nacini dokumentacija, sa slikama, skicama i sl. Sve mora biti odradjeno profi, bez nekih mad max budzevina.
                    Kada sve bude potpuno gotovo, ide se na atest.
                    Atest rade laboratorija na masinskom fakultetu, institut Vinca ili ams na zrenjaninskom putu. Oni treba da urade proracun vucno-dinamickih karakteristika.
                    To bi otprilike bilo to, jedino se ne secam kada tu uskace agencija.
                    Jos dve sitnice. Ono odobrenje proizvodjaca nije potrebno ukoliko fabrika vise ne postoji, sto je kod mene bio slucaj. Drugo, masinski fakultet zaobici u sirokom luku, najbolje je u ams-u.
                    Voleo bih da je meni neko ovo sve rekao pre nego sto sam izgubio par meseci u lutanju, raspitivaju, skupljanju dezinformacija, a o pokidanim zivcima da ne pricam.
                    Ajd uzdravlje !

Comment

• mupe
                      CBC Senator XXL
                      • 05.10.2006
                      • 822
                      • bg
                      • Laguna 3 GT 2.0T 205

^^ Koji su oni genijalci... I onda kad u clio II 1.2 8V staviš 2.0 16v motor, to je za njih sasvim ok i ne smatra se prepravkom?

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Nisi pažljivo pročitao, a sret(a)nik, nije dobro definisao:

... (ugradnja drugog motora koji je proizvodjac ugradjivao u taj model ne smatra se prepravkom)...
                        Radi se o običnoj zameni motora. Postupak je poznat: račun za drugi motor, tehnički pregled (čitanje broja motora) i promena u saobraćajnoj.

Ceo tekst, odnosi se na prepravku i regulisan je pravilnicima i pre (postojanja Agencije) i sada.

Ali, `ko njih ... čita?!!!

Koliko je bilo (praznih) priča, oko ugradnje gasne instalacije...

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

^^ Pa kaže - "koji je proizvođač ugrađivao u taj model", a ne, na primer, "koji je istog tipa kao onaj koji je fabrički bio ugrađen". Pažljivo, ili ne, pročitao sam onako kako je napisano, a nemam pojma da li je to stvarno tako, ili ne. Ne bi me iznenadilo da jeste.

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Značenje isto, mala razlika u varijanti!

Ograničenje je vezano za homologaciju i izjavu proizvođača - certifikat o saglasnosti, koji sadrži:

22) model vozila je trgovačka oznaka vozila (u "COC" navedeno pod brojem 0.2.1);

23) vrsta vozila je naziv za podelu vozila koja se u jednoobraznim tehničkim uslovima označava pojmom kategorija ili klasa (u "COC" navedeno pod brojem 0.4);

24) tip vozila označava vozila iste vrste koja se ne razlikuju po sledećim osnovnim karakteristikama (u "COC" navedeno pod brojem 0.2 Tip):

- Proizvođač,

- Oznaka tipa,

- Šasija - noseći deo karoserije;

- Vrsta motora (unutrašnje sagorevanje / električni / hibridni);

25) varijanta tipa vozila označava vozila istog tipa koja se ne razlikuju po sledećem (u "COC" navedeno pod brojem 0.2 Varijanta):

- Obliku karoserije,

- Principu rada motora,

- Broju cilindara motora,

- Snazi motora unutar granice od 30 %,

- Zapremini motora unutar granice od 20 %,

- Broju, mestu i načinu međusobnog povezivanja pogonskih osovina,

- Broju i mestu upravljajućih osovina;
                            U praksi, samo zamena identičnih motora, prolazi bez atesta.

Comment

Working...
                            X