Motori predvidjeni za nadpunjenje imaju manju staticku kompresiju da bi mogli da trpe vecu dinamicku kompresiju, odnosno veci pritisak punjenja. Isto vazi i za atmosferce, odnosno motore koji standardno nemaju turbinu, odnosno imaju vecu staticku kompresiju i samim tim ne mogu da trpe velike pritiske nadpunjenja jer bi u tom slucaju dinamicka kompresija bila prevelika.
Znaci moze i na obicne motore turbina, ali sa preradama.
The difference between men and boys is the price of their toys
Preporucujem da pogledas koji komercijalni kit-ovi postoje za motor koji hoces da "budzis". Najcesce su precenjeni u odnosu na to sta dobijas, ali steci ces lepu ideju o tome sta moze da se montira bez otvaranja motora. Obicno se montira mala turbina sa, na primer, <0.3bar pritiska, i na neki nacin se doda jos goriva (remapiranje ECU, ili dodatne brizgaljke...) Ovako nesto ti daje lepse rasporedjen obrtni momenat i nesto vecu maksimalnu snagu, ali nista epohalno.
Ne znam koji si motor imao na umu, ali cesto atmosferski motor ima svog turbo "blizanca" radjenog sa istim blokom - nadji karakteristike oba, pa uporedi karakteristike (kompresija, tip upravljacke jedinice, ventili, bregaste...). Verovatno ti se vise isplati da "prepakujes" fabricki turbo motor, umesto da juris "aftermarket" resenje.
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
...I dobici nisu uopshte zanemarljivi, orijentaciono +15-20% KS i +20-30%Nm. Po ugradnji Low Pressure Turbo-a u masi sluchajeva nije potreban remap, jer se ECU mozhe "izboriti" sa novim podacima.
Vrlo dobri rezultati kroz povecanje obrtnog momenta se dobijaju na motorima dugog hoda.
Nadam se da ce gdin Boost uskoro izaci iz guzhve i dodati primer jednog Saab-ovog motora sa i bez LPT-a.
Jedna stvar mene interesuje... Koliko ima smisla naknadno montirati turbo na atmosferski dizel motor? (Konkretno, Peugeot-ov dizel u Ladi Nivi) Mozda mehanicki kompresor?
(\__/)
(='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
Ako prichash o Peugeot-ovom diesel motoru od 1.9 l i cca 65 ks mislim da ima smisla. Dobijash, po ovome shto je napisao killaz, najmanje 10 ks (dakle dobijash 75+ ks), shto cesh itekako osetiti
Koliko ti se to finansijski isplati, to vec ti morash da odluchish. =]
Ocekivao bi covek da posle izvesnog vremena na Cannonu makar nesto i naucimo, kad ono...
LPT turbo na motor sa kompresijom normalnom za atmosferca, 10:1 i vise, moze da ide, ali sa jako malim pritiskom tako da je uopste pitanje da li se isplati toliko se zezati. Na stranu to sto cete imati konstantne probleme sa knockom, eno vam Duleta i njegov auto, on ima upravo to, LPT turbo na autu koji maltene pojma nema da radi sa overloadom - i sta se desava?. To da ce auto odnosno ECU sam iskompenzovati potrebu za gorivom - do neke granice. Koja je jako niska. Evo konkretan problem, zakacite LPT turbinu na recimo 325i. Gde cete staviti protokomer? Ispred turbine ne valja, nece raditi. Iza turbine opet ne valja, stavljate pod pritisak sam protokomer. Dakle kako ce motor znati koliko i sta da iskompenzuje? Dodatna dizna? U praksi ne radi ni izbliza toliko dobro, naprotiv. Da ne pominjem nase gorivo sa kojim imate detonacije i bez preterivanja sa kompresijom...A i taj SAAB LPT, ima kompresiju koliko, 9.2:1? Opet daleko od 10.5. Sve u svemu, turbina cak i sa malim pritiscima, na motoru koji nije modifikovan za overload, donosi malo dobitaka i puno problema.
Turbina na obicnog dizela? Moze. Uz modifikacije kao i za atmosferce koji prelaze na overload.
The difference between men and boys is the price of their toys
Ovaj motor je 1.3 lancia,identican sa jugovim,samo mnogo kvalitetniji.Mnogo veca opterecenja trpi-provereno
Brat blizanac mu je iz turbo una,105 ks.
Znaci kompresija ne smije biti jaca od 10.5.Malo problematicno,jer mi je motor radjen,pa je nesto veca,tacnije 12.
Po vasim podatcima ja je nebih smio ugradit. E jbg.
Razmisljao sam ja i o motoru iz turbo una,al se razocarah kad probah jedan.Za taj motor su svi pricali da je extra,ali ja bas nesto nisam odusevljen!
Nas je 4-oro bilo u auto.Krenuh,i naravno gas u pod,kad ono nista!
Povuce kao neka mrcina od 700 ccm.
Ajd reko turbo je, pa treba malo da se razvrti turbina,zbpg potrebnog pritiska.Druga pun gas,kad ono neke jade bolje.Vidim da se ovaj do mene(vlasnik) vec poceo znojit,pa tako i usporih.Veliko razocarenje sa moje strane,mnogo sam vise ocekivao od motora 1.4 i 115 konja.
Gas ne pustaj ni za zivu glavu
MOG'O BI DA POGINES !
Ovaj motor je 1.3 lancia,identican sa jugovim,samo mnogo kvalitetniji.Mnogo veca opterecenja trpi-provereno
Brat blizanac mu je iz turbo una,105 ks.
Znaci kompresija ne smije biti jaca od 10.5.Malo problematicno,jer mi je motor radjen,pa je nesto veca,tacnije 12.
Po vasim podatcima ja je nebih smio ugradit. E jbg.
Razmisljao sam ja i o motoru iz turbo una,al se razocarah kad probah jedan.Za taj motor su svi pricali da je extra,ali ja bas nesto nisam odusevljen!
Nas je 4-oro bilo u auto.Krenuh,i naravno gas u pod,kad ono nista!
Povuce kao neka mrcina od 700 ccm.
Ajd reko turbo je, pa treba malo da se razvrti turbina,zbpg potrebnog pritiska.Druga pun gas,kad ono neke jade bolje.Vidim da se ovaj do mene(vlasnik) vec poceo znojit,pa tako i usporih.Veliko razocarenje sa moje strane,mnogo sam vise ocekivao od motora 1.4 i 115 konja.
I ti si sad ubedjen da je tvoj 1.3 bolji od Unovog 1.3 turbo? Ma daj. ko zna na sta lici taj motor koji si probao.
Uzgred, tvoj 1.3 i 1.3 turbo nemaju skoro nista zajednicko.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment