Klima-karakteristike motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Klima-karakteristike motora

Interesuje me da li karakterstike vazduha(T,vlaga itd.) uticu na rad motora ,naravno ne pri paljenju vec kad motor postigne radnu temperaturu.tacnije dali motor dobija ili gubi u****vanjem u karburatoru hladnijeg odnosno vlaznijeg vazduha.
  • Wiz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3104
    • Nish

Sto hladniji vazduh to mu je bolje,a sto redji vise se muci i manja je snaga,valjda je najbolje da bude na nivou mora

Comment

A sta je sa vlagom ,da li ona ima bitnog uticaja na rad motora

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

motor ne sagoreva vlagu, vec je osnova masa u****nog vazduha.
        zimi motor ima vise snage (hladniji, gusci vazduh) isto kao i na manjoj nadmorskoj visini.

leti imia manje snage (topliji vazduha).

na svakih 1.500 m povecanja nadmorske visine atmosferski benzinac gubi 10% max snage.

sam pojam relativne vlage vrlo malo govori o osobinama vazduha, tu je jos i latentna toplota i apsolutna vlaznost vazduha...svi ti parametri daleko manje uticu na sam motor nego neki drugi poput prljavog filtera vazduha, ili slabije napumpanih guma, ili dodatne radio antene pa se stoga i malo ko posebno obazire na prirodne oscilacije klimatskih osobina na datoj lokaciji.

ionako, svi moderni motori automatski uzorkuju preko senzora posredno sobine klime gde se auto vozi i adekvatno proracunavaju optimalne parametre rada motora , odnosno sagoravanje koje daje optimum za date uslove.

u praksi, motor ne oseca bitno promene u vazduhu koji u****va, efekat u voznji je jedva primetan od strane vozaca.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

Working...
        X