Ajde malo o Antifrizima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Nikola
    CBC Senator XXL
    • 29.09.2004
    • 975
    • Indjija/Vojvodina

Ajde malo o Antifrizima

Dolazi nam zima, pa reko nije zgoreg da malo prodiskutujemo o antifrizima. Vasa iskustva sa istim.
    Sticajem okolnosti, ove godine cu sipati (kupujmo domace) Korsantin od NIS-a.
    Interesuje me sta vi koristite, i koji je po vasem misljenju najbolji (ako uopste postoji neka bitna razlika)...

Koliko dugo mu je vek trajanja u motoru? Godinu, dve tri....
    .:Cuore Sportivo:.
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

postoji vise vrsta antifriza po hemijskom sastavu. Paraflu12 je recimo vrlo dobar i skup kod nas. Permant Modrica je takodje vrlo dobar i koristim ga mnogo godina. Agip je isto dobar. manje vise svi su dobri ako je neko ime/proizvodjac poreklo ali ako je neki SZR/STR/Export import/itd naveden jedini na ambalazi moze svasta da se krije. ovo su sve antifrizi na bazi glikola koji imaju konacan vek trajanja- obico 60k km ili 36 meseci sta prvo dodje. postoje i sinteticki koji su obicno posebno ofarbani (crvene boje) i koji se ne menjaju u radnom veku automobila. ne znam tacno da li i u stariju konstrukciju auta za glikol moze da se koristi i sint bez ikakvih posledica.
    antifriz se prodaje u 2 oblika- koncentrat i vec razblazen.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• acatheking
      CBC Član
      • 22.01.2005
      • 78
      • Beograd / Mirijevo

Evo zima bi trebala, polako da se povlači i imam pitanje vezano za antifriz. Da li je pametno antifriz ispustiti i naliti običnu destilovanu vodu, kada zima prođe? Predstoji mi zamena hladnjaka, pa mi majstor reče da opet nalijem antifriz, tj da i leti vozim sa njim u hladnjaku. Šta da radim? Još nešto, par puta sam sipao onu tečnost za zapivanje hladnjaka, postoji li način(sredstvo) da se ceo sistem ispere? Ili da gurnem crevo sa česme u hladnjak, pustim da motor radi, dok se ne pročisti.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Originally posted by acatheking
        Evo zima bi trebala, polako da se povlači i imam pitanje vezano za antifriz. Da li je pametno antifriz ispustiti i naliti običnu destilovanu vodu, kada zima prođe? Predstoji mi zamena hladnjaka, pa mi majstor reče da opet nalijem antifriz, tj da i leti vozim sa njim u hladnjaku. Šta da radim? Još nešto, par puta sam sipao onu tečnost za zapivanje hladnjaka, postoji li način(sredstvo) da se ceo sistem ispere? Ili da gurnem crevo sa česme u hladnjak, pustim da motor radi, dok se ne pročisti.
        Voda ima korozivno dejstvo na metal pa i destilovana. Kamenac se stvara takodje. Nižu tačku ključanja.

Antifriz ima korozivno dejstvo kad mu prodje rok (dve do tri godine).
        Sprečava pojavu kamenca i ima višu tačku ključanja.

Noviji automobili koji imaju višu radnu temperaturu moraju imati antifriz OBAVEZNO po preporuci proizvodjača.

Odluči sam
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• TETAK
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3034
          • Čačak, Srbija

Destilovana voda i voda uopšte dolazi u obzir samo kao rešenje za ne daj Bože, odnosno u nuždi!Ovo pre svega zbog tačke ključanja vode koja je dosta niža u odnosu na tečnosti za hladjenje.Takodje obrati pažnju na još jednu stvar gde većina vozača greši a to je da koncentracija antifriza od 40%ima maksimalne zaštitne i rashladne osobine , a da koncentracija od 100% nije podesna za upotrebu već se mora pomešati sa destilovanom vodom u predvidjenom odnosu!
          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Ladislav
            CBC Senator
            • 14.12.2004
            • 223
            • Kragujevac
            • Lada Niva 1.7i

To da nije preporucljivo sipati 100% antifriz sam vec negde procitao, ali da je najbolje 40%?!?!?

OK, ne znam, ne kazem da nije, nego me zivo interesuje sta koriste u Kanadi, Finskoj, Rusiji...

Comment

Working...
            X