Da li neko moze da mi objasni pojam "suvi karter". Trazio sam po forumu, i ne nadjoh...
Suvi karter
Collapse
X
-
Kod klasicnog sistema podmazivanja imas karter u koji se sliva ulje, pumpa ga kupi i salje nazad u motor, itd...Kod suvog kartera nemas karter na dnu motora u koji ulje pada pod uticajem gravitacije, vec pumpu koja "u****va" ulje koje pada, i salje ga drugoj pumpi koja ga pod pritiskom salje nazad u motor. Ulogu kartera igra spoljni rezervoar koji moze da se okaci bilo gde.
Osim brze cirkulacije ulja (jer se cirkulacija ulja ne zasniva na gravitaciji vec na radu pumpe i za rekolekciju i za redistribuciju ulja), ne moze se desiti da motor ostane bez ulja u ekstremnim situacijama rada motora (brz prolazak kroz krivinu, npr.), a sam motor moguce je postaviti nize, jer nema kartera, cime se dobija nizi centar mase.
Lepa i skupa stvar
-
-
Aha, kul, a skoro sam cuo negde da ljudi nanose neku masu na povrsinu kartera kako bi smanjili njegovu zapreminu te na taj nacin povecali pritisak ulja.
Nije mi bas najjasnije to, da li to ima nekog smisla? Zasto prosto onda ne doliju vise ulja???
Comment
-
-
Ima jos jedna stvar, vecina motora brčka svoje radilice u ulju, i to potpomaže prskanju cilindara odozdo, ali kod visokih obrtaja ovo može biti i stetno jer ulje ne stiže da se spusti ili slegne u karteru jer je konstantno razbijeno od radilice. Zato postoji suvi karter, sto znaci da se radilica ne kupa u ulju nego se ulje skuplja negde drugde, tj sliva se niže gde radilica ne može da ga dokači.
Comment
-
Comment