Antifriz - zamena ili ne

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • scarab26
    CBC Senator XXL
    • 27.09.2006
    • 353
    • bgd

Antifriz - zamena ili ne

imam focusa 2001 kojem nikad nije menjan antifriz i koliko sam shvatio po forumu bilo bi vreme. pitanje je da li da to radim ili ne ako je pH iznad 5 i ako na merenju pokaze ok temperaturu.

ako menjam sta da uzmem(koji antifriz) kada u servisnoj i uputstvu nista ne pise, da idem u grand motors na udaranje po usima necu, a da verujem obicnom majstoru koji to treba da odradi ne mogu. i kad uzmem taj koji vec antifriz da li ubuduce dolivam samo antifriz ili i vodu. i da li da trazim ispiranje sistema ili ne?
  • M-power
    Moderator
    • 10.01.2005
    • 10060
    • Bg; Banovo Brdo
    • CorsaC, astra H,

Re: Antifriz - zamena ili ne

Ako nemas mulja niti prljavstine u posudi za tecnost hladjena nema potrebe da ispiras sistem.
    Posto mu nikada nije menjan antifriz sada mu je tacno vreme za zamenu i da se zaboravi kad se sipalo posto je rok trajanja oko 5 god. (predpostavljam ide crveni) pogledaj. Posle zamene u slucaju dolivanja dolivaj samo razblazeni 40% istog tipa antifriza.

Cene se krecu od 300+ ukoliko je long life novi tip, a ukoliko je zeleni,plavi od 250+
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Re: Antifriz - zamena ili ne

Originally posted by scarab26
      imam focusa 2001 kojem nikad nije menjan antifriz i koliko sam shvatio po forumu bilo bi vreme. pitanje je da li da to radim ili ne ako je pH iznad 5 i ako na merenju pokaze ok temperaturu.

ako menjam sta da uzmem(koji antifriz) kada u servisnoj i uputstvu nista ne pise, da idem u grand motors na udaranje po usima necu, a da verujem obicnom majstoru koji to treba da odradi ne mogu. i kad uzmem taj koji vec antifriz da li ubuduce dolivam samo antifriz ili i vodu. i da li da trazim ispiranje sistema ili ne?
      Ja vozim auto 12 godina (stojadin, BMW, BMW, BMW) i za taj ph5 sam prvi put cuo pre mesec dana ovde na forumu (moj cale vozi cca 35 i dalje nezna sta je ph vrednost antifriza nego kad ga mrzi da ide do Dore da izmeri koliko je minus (ako je dolivao vode) uzme malo antifriza i turi u zamrzivac...)
      Nekad sam cak bio drzak pa sam maltretirao majstora da odvrce i sraf na bloku da bi se skroz ispustio antifriz, a danas samo skinem crevo i sto iscuri...
      Vec sam pisao o vrstama antifriza koje sam sipao i mesao, ali ajde to je preterivanje, da se drzimo jedne vrste svake dve godine kako su nekad preporucivali majstori...

Mnoge stvari su izmisljine da se postenom narodu uzmu novci (kome jos treba pumpa za benzin (C) Majstorska radionica - Zoran Radmilovic )

Neces da verujes obicnim majstorima, kakvi su ti to neobicni???
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• scarab26
        CBC Senator XXL
        • 27.09.2006
        • 353
        • bgd

obican majstor je svastar koji radi sve marke, jeftin je i dobar za zamenu ulja i antifriza, a mislim da nije strucan da odredi koji antifriz ili ulje ide u odredjeni auto.

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Pa ti nam rece jos na pocetku da neces da te u "grand motors" shishaju a ne volis "svastare". Mislim
          Pisano je o antifrizima dosta. Potrazi po forumu. Nije tvoj auto nista posebno zahtevan po tom pitanju.

Comment

• SAAB PoWeR
            CBC Senator XXL
            • 26.04.2005
            • 1394
            • tu iza coska(Milwaukee USA)

a zasto ne izaprati celi sistem kad vec sve radis , ako imas imalo cuke , sve mozes sam odraditi , kupi 100 % antifriz , ispusti stari, vodom izaperi celi sistem , sipaj novi i nazdravlje ... nikakva posebna skola
            _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Originally posted by scarab26
              obican majstor je svastar koji radi sve marke, jeftin je i dobar za zamenu ulja i antifriza, a mislim da nije strucan da odredi koji antifriz ili ulje ide u odredjeni auto.
              A čime se ti baviš? Na osnovu čega zaključuješ to za "obične" majstore, uostalom nema šta da majstor da odredjuje, lepo piše ili u knjizi, ili je zalepljena nalepnica na motoru, haubi šta je sipala fabrika, pa to sipaš i ti, lepo ljudi nalepili za te što nemaju para za nova kola, a voze ih i neveruju "običnim" majstorima.

Po tvom bi svaka firma morala da ima bar, grubom računicom, 15 zaposlenih da je ti ne bi proglasio za svaštaru...
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• scarab26
                CBC Senator XXL
                • 27.09.2006
                • 353
                • bgd

ok, na kraju sam uspeo da nadjem u uputstvu specifikaciju antifriza gde pise da se menja na 10 godina.

obican majstor ce ti u 90% slucajeva reci idi na pumpu i kupi bilo koji antifriz i dodji da ti zamenim. generalno servisira zastave, vagene i opele iz 80-ih i za to je sasvim dobar. nema pojma o kompjuterima i dijagnostici, ali je zato dosta jeftiniji od specijalizovanih majstora.
                ne mislim o takvima nista lose, ali jednostavno ne mozes mu verovati kada su novija auta u pitanju.

Comment

Working...
                X