ne mogu da nadem na forumu ili nije bilo ako mi moze neko objasniti kako da izračunam kompresijski omjer unutar komore
izracunavanje kompresije
Collapse
X
-
-
Pa kako planiras da radis bilo sta na motoru kada trazis objasnjenje za osnovnu stvar kao sto je kompresioni odnos. Reci cu ti, nije problem, ali razmisli da li ce to da ispadne dobro, da li ces svaku rec koju napisem shvatiti kako treba. U suprotnom...
Kompresioni odnos je odnos izmedju zapremina cilindra i komore i same komore. Znaci (cilindar+komora)/komora.
Zapremina cilindra: poluprecnik cilindra na kvadrad puta pi puta hod klipa.
Zapremina komore je poluprecnik klipa na kvadrat puta pi puta debljina dihtunga,
plus zapremina kompresione komore u glavi koja se meri uz pomoc birete i stakla,
plus zapremina udubljenja za ventile u klipu.
Na kraju, treba videti da li je klip upusten u blok ili viri iz bloka. U prvom slucaju treba dodati na zapreminu komore i tu zapreminu koja je jednaka: poluprecnik klipa na kvadrat puta pi puta x (x je koliko je klip upusten u blok). U drugom slucaju se ta ista zapremina oduzima od zapremine komore. Meri se kao i u prvom slucaju samo sto je x vrednost za koju klip viri iz bloka.
I jos da dodam da ako klip ima ispupcenje na celu, njegova zapremina se isto mora izracunati i oduzeti od zapremine komore, a ako ima udubljenje, ta zapremina se dodaje na zapreminu komore.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment
-
-
plus zapremina kompresione komore u glavi koja se meri uz pomoc birete i stakla,
plus zapremina udubljenja za ventile u klipu
mi mozes malo bolje objasniti kako se mjeri zapremina kompresione komore i zapremina udubljenja za ventile u klipu isto mjerim pomocu birete i stakla
koliko je hod na 1.6 motoru
Comment
-
-
Koji je motor u pitanju posto sam skoro radio...pa znam napamet da ti kazem priblizno.
Ako vec oces sam komoru izmeris isto tako sto sto poravnjas glavu (ili pripremis deo oko komore da nema ispupcenja od ostatka dihtunga..uslajfujes ventile (stavis veliku oprugu da dihtuju). Zatim poklopis sa staklom ili pleksijem (namazes po obodu komore mast, ja sam silikon stavljao) gde na pleksiju, staklu izbusis rupicu negde u cosku gde ce ti biti navisa tacka i sipas iz menzure ili sprica (velikog) da bi uspeo odjedanput da izmeris.
Isti princip i za upustenja za ventile u klipu
Hod je 67.4 ako je FIAT/LANCIA sa jednom bregastom i 1581ccmTo date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
@prolupator, koliko puta si kubicirao komore?
Ulje ce teze popuniti ostre uglove i coskove i vise ce ga ostati na zidovima birete. Ja oduvek koristim vodu i nemam nikakvih problema. I vrlo jasno se vidi. A za stiskanje ne razumem... Pa sta ako se teze stisne? I da li se teze stisne?
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Comment
-
Comment