Kad kazem tajna mislim na tajnu za uzimanje parica za nas majstore kad ti neko dodje i kaze imam strasan problem bio sam kod mnogo majstora i nista.
A sto se tice redovnog odrzavanja na 40000 u BMW-ovim knjigama nepise o tome nista i nema potrebe za odrzavanjem ako je motor ispravan.
A sto se tice redovnog odrzavanja na 40000 u BMW-ovim knjigama nepise o tome nista i nema potrebe za odrzavanjem ako je motor ispravan.

naravno da pricamo o potpuno ispravnom motoru, pocevsi od novoga iz salona. Bos preporucuje da se radi na 40.000km, Volvo je ubacio pod obavezno ne ciscenje nego zamenu flame trap-a uloska koji kosta tipa 2-3 dolara ali se retko koji majstor seti da promeni.
i zaista u radu nema vidljivih semtnji u radu dok se ne stvori talog ili zapusi "filter", taj ulozak, uljnih para sto se obicno desi na oko 180.000 do 250.000km i pocnu problemi sa nabijanjem natpritisk au karteru, sa curenjem semeringa i slicnim posledicama koje su svaka za sebe skuplje za resavanje od zamene uloska od tih smesnih 2-3 dolara.
preventiva ne kosta mnogo, zato je valjda Bos i napisao preporuku a taj problem se ne signalizira preko kodova greske ECUa

inace BMW i Volvo imaju gotovo identicne sistem ubrizgavanja i paljenja, cak su i neki sklopovi zamenljivi poput Bosovog xxx 124 visokoenergetskog komutatora. pricam o LH i 80tim godinama po konstrukciji.
Comment