ovako, danas sam vodio svoju dragu u shoping, i imao sam jaaaaaako puno vremena za razmisljanje o svemu i svacemu, pa nakon sta sam otkrio smisao zivota, sjetio sam se jedne interesantne stvari.Da li postoji izvedba motora di bi cilindri bili polozeni, nesto ala boxer, ali bi isli jedan prema drugom, i onda da se izmedju njih desi eksplozija. Vjerojatno je to vec konstruirano, samo di se primjenjivalo?!
nova koncepcija motora
Collapse
X
-
sad sam malo iso gledat na taj njihov sajt, i to mi izgleda kao neki dvotaktni boxer motor... nije objasnjeno bas funkcioniranje tih motora...
edit: evo, naso sam par stranica di se objasnjava to, ubiti sistem kakav sam si u grubo zamislio (dvije radilice, i dva klipa koji idu jedna prema drugom) je smisljen prije II. svjetkog rata, a ovaj OPOC je evolucija toga, sa jednom radilicom i 4 klipa u dva nasuprotna cilindra.
Comment
-
-
Motor slicnog principa, samo sa 2 uspravna paralelna cilindra, u kojima se krecu 2 klipa na istoj Y klipnjaci, osim ostalih proizvodio je i PUCH i ugradjivao u motocikle do pre 30-40 godina. Tomos ih je pravio po licenci. Motor je bio dvotaktni dvocilindricni, ali je interesantno da su oba cilindra imala zajednicki kompresioni prostor, a klipovi zbog konstrukcije nisu istovremeno stizali u GMT. Manji motori su imali samo jednu svecicu, a veci 2 iako je kompresioni prostor bio uvek zajednicki za oba cilindra. Kasnije su umesto Y klipnjace uveli 2 posebne klipnjace.
Comment
-
-
Postoje ili su postojali takvi dizel motori, brodski dizel motori. Procitao negde davno, ne znam detalje.
Sto se tice zajednickog kompresionog prostora, Puch je pravio i dvocilindricne paralelne, znaci klasicne sa jednom glavom i jednim kompresionim prostorom. Oslanjali su se na jedan lezaj u radilici i jedan je klip kasnio za drugim. Zvali su se sgs motori, treba pogledati sta to zanci, nemacka skracenica, jedna svecica.
Edit: ne videh ovo iznad
Comment
-
Comment