Kad smo već kod sonde...
Ja na mojem puntiću imam sondu sa tri žice. Koliko sam video boje su crna, bela i siva. Kako da proverim ispravnost iste? Koje napone treba da očekujem i između kojih žica? U poslednje vreme potrošnja mi je skočila na 12-15 lit (bila 8-9 lit) po gradu, pa pretpostavljam da bi mogla biti lambda sonda.
Sumljam da je greska u sondi za tvoju preveliku potrosnju u gradu.
Pali li ti se "check engine" ? (Ako to postoji u tvom autu)
Ako su ovi moji podaci tacni onda je: crna signal (napon sonde)
bela +12V
siva minus
NIKADA NE KORISTI OMMETAR ZA TESTIRANJE SONDE AKO NE ZNAS STA JE STA.
Ako si siguran sta radis onda znaj da ti je otpor "grejaca" sonde na +20°C od 2,5 do 4,5 oma. (izmedju bele i sive) naravno u beznaponskom stanju.
Ne sme da dodje nikakva struja na crnu zicu koja normalno DAJE struju (napon) inace ode joj "srce".
Koristi ISKLJUCIVO digitalni voltmetar (bilo koji).
Ne znam kako hoces da vrsis merenje jer to nije bas zgodno ako je u radnom polozaju i konektor prikljucen. Ako tako meris onda ocekuj 12V izmedju bele i sive i 0,6-1,1V sa sonde izmedju crne i sive kad je motor vruc i radi.
Ako skidas sondu prvo nabavi bakarnu mast za montazu kad je vracas da ne bude na suvo (moze i tako ali se posle teze skida jer ponekad zapece).
Uzmi jedan po mogucstvu mali plinski brener i usijaj sondu na crveno usijanje a za to vreme drzi voltmetar (podrucje 2V) prikljucen na sivu i crnu i mora da postoji taj mali napon i da se menja kad pomeras plamenik
To je to uglavnom a mozda ce je to grejanje povratiti u zivot ako je samo postala "troma". Naime, sonda vremenom postaje troma i ne reaguje dovoljno brzo na promene sastava izduvnih gasova. Druga losa stvar za sondu je ako neko umesto dihtunga koristi slikonski kit koji dospe u ulje i zagadi sondu i ona se na taj nacin izoluje i ne funkcionise vise.
Sad dolazi ono glavno.
Ako je smesa bogata onda je napon sonde veci od 0,7v
ako je siromasna onda je manji od 0,45v
balans je izmedju 0,2 i 0,7v
Ako je sonda losa obicno motor gubi snagu i nema brzi odziv na davanje gasa. To kod tebe nije slucaj.
Glavni krivci za povecanu potrosnju su curenje vakuum creva i lose paljenje.
Sve je u igri i sve je moguce ali mi se cini da je lambda sonda najmanje kriva za tvoj problem.
Javi sta si pronasao da znamo.
Mileage Replacement Interval Recommended :
Unheated oxygen sensors on 1976 to early 1990s vehicles
Every 50k km
Heated (1st generation) oxygen sensors on mid-1980s to mid-1990s vehicles
Every 100k km
Heated (2nd generation) oxygen sensors on mid-1990s and newer vehicles
Every 160k km
Izvini Aco ako ti imas vece znanje a ja sam ovo napisao kao da je za debila. Trudim se da nikoga "ne drzim nisko" ali ce ovo mozda procitati pravi pocetnik
Tacno Doro,
Za Fiata je ona "prosta" lamda sonda.
Sto se tice sira to ces da vidis ko ce vise da upeca samo kad dodjem na Dunav. Nisam ja dzabe jeo govna kad sam bio mali.
Tacno Doro,
Za Fiata je ona "prosta" lamda sonda.
Sto se tice sira to ces da vidis ko ce vise da upeca samo kad dodjem na Dunav. Nisam ja dzabe jeo govna kad sam bio mali.
Pali li ti se "check engine" ? (Ako to postoji u tvom autu)
To je ona lampica koja liči na brizgaljku? Ako jeste ona, ne pali se. Ajd da naučim nešto: koji uglavnom može biti uzrok da se ta lampica upali?
Odradio bih test sonde kada je skinuta, ali pitao sam sve ovo iz razloga što mi je skočila potrošnja. Mislio sam da ona može biti uzrok povećane potrošnje. Umem da baratam sa digitalnim voltmetrom (uh koliko znanje tu treba ), ali i ja sam početnik što se tiče automobila. Ipak uči se poako preko ovog forua .
Vizuelno sam pregledao creva i nisam primetio bilo gde da curi. Prva sumnja je bila na filter goriva koji sam nedavno zamenio, ali je oko njega sve suvo. Što se tiče paljenja, pali "na pola kjuča" i po ovako hladnom vremenu. Auto mi se ne guši i dobro reaguje na gas.
Ima te li još kakvu ideju šta proveriti? Ako nije do sonde, da se ne cimam baš po ovoj hladnoći da merim napon na njoj.
Ajd pade mi nešto na pamet... Da nije uzrok povećanoj potrošnji to što su relacije uglavnom kratke (15 km do posla) pa je auto na ovoj zimi duže na automatskom saugu (+ što ja uvek volim da sumnjam u kvalitet goriva na JP pumpama)?
Ja vidim Aco da nas ti zezas. Pa naravno da moze biti razlog. Auto trazi da mu se daje gas. Pisano je o tome na ovom forumu. Gledaj da ne "olenjis" motor. Biti stalno nezan sa gasom ne znaci nista dobro za motor. Jedno je cuvati kvacilo a drugo cuvati sam motor. Slobodno ga ti zavrti malo bolje kad bude suv put i sigurno za voznju.
Ja vidim Aco da nas ti zezas. Pa naravno da moze biti razlog. Auto trazi da mu se daje gas. Pisano je o tome na ovom forumu. Gledaj da ne "olenjis" motor. Biti stalno nezan sa gasom ne znaci nista dobro za motor. Jedno je cuvati kvacilo a drugo cuvati sam motor. Slobodno ga ti zavrti malo bolje kad bude suv put i sigurno za voznju.
Zaista nemam nameru da bilo koga zezam . Ako je to tako izgledalo izvinjavam se.
Naravno da ne dozvoljavam da mi se auto "olenji". Ali ne mogu ga maltretirati kada npr. ujutro na -15 upalim auto i da mu odmah nabijam velike obrtaje. Mislim da to može opasno da šteti motoru. Malo ga zagrejemo u mestu i "šibamo"...
Sve ono što sam pitao, tj. nadovezao se na ovu temo oko sonde, je zbog toga što sam na drugom forumu (ne bih da reklamiram ) video muku (čitaj post) nekoga sa sličnim problemom i da mu je zamena sonde rešila problem.
Naravno da nisam mislio da sa hladnim motorom i po snegu juris. Zima ce uskoro proci. Ne zuri se. Da sam na tvom mestu ja bi prvo (ne napolju) nego ako imas garazu skinuo sve svecice da vidim kakve su. Ne zato sto mislim da su one problem nego sto se mnogo toga moze zakljuciti na osnovu njihovog izgleda. Nemoj takodje da ih mesas da bi znao koji cilindar je kakav tacno. Ako vec proizvodjaci kazu da se sonda menja na toj i toj kilometrazi ti je zameni ali se bojim da to nece resiti tvoj problem.Nisi nam rekao koliko brzo se pojavio problem o kome pricas, predjenu kilometrazu motora, sta je menjano itd. Ne razumem sta si hteo da proveris merenjima na sondi. To nije sijalica pa crkne i gotovo. Sondino umiranje traje dugo a pocinje prakticno ugradnjom. Citaj malo vise sve forume koje posecujes pa ces i sam naci odgovor na moguce uzroke tvog problema. Za instant resenja idi najbolje kod majstora u koga imas poverenja pa kad ti on zameni i sto treba i sto ne resice se problem mozda i sam. Ako auto imas vec duze vremena a posebno ako si ga kupio novog moras da imas knjizicu odrzavanja i da stalno pratis sta se desava i kad se sta menja. Pogledaj slike svecica na ovom forumu ako ne znas kako treba da izgledaju. Pod pretpostavkom da auto prvi put vidis u zivotu to je prvo i osnovno da se pogleda. Ako je tacno da se problem pojavio dolaskom zime otkud ti uopste ideja da je lambda sonda razlog povecane potrosnje. Zima sa tim nema nikakve veze ali ima sa vlagom a to je vec paljenje u pitanju, sa dugom voznjom pod sauhom itd. Nije to sve dovoljno jasno. Malo vise potrosenog benzina ti nece napraviti rupu na dzepu ako sacekas toplije vrema a za to vreme prati sta se desava sa potrosnjom i kako se motor ponasa. Ne zaleci se jer sonda nije bas toliko jevtina da bi je menjao bez razloga onako na slepo. Svaka sonda ima i konektor a to je kontakt pa racunaj da je signal sonde po prirodi slab ali i da je to signalizirao bi ti microkontroler gresku. Kazes da ti nista ne signalizira. To bi trebalo da znaci da ti je auto ustvari ispravan. Kad je smesa bogata ili siromasna obavezno se pali check engine a code je da je sonda u pitanju (ili ona sama ili njen signal). Resenja i uzroci su veoma cesto vrlo jednostavni a kod tebe jos nema mesta za paniku. Da trosi premalo i da nece da vuce ne bi valjalo. )
Hvala ti na iscrpnom odgovoru... zaista je za svaku pohvalu.
A meni... ni ja ne znam koji mi je qrac. Možda sam i ja napravio malu paniku. Pratim ovih dana potrošnju i čini mi se da se stvar popravila. Razlog je izgleda u hladnom vremenu ovih dana i auto je duže bio pod automatskim saugom.
Što se tiče svećica menjao sam ih pre dva meseca, a skidane su pre 15-ak dana kada sam merio kompresiju (nekim drugim razlogom). Vizuelno svećice deluju ok. A ne znam koji kvalitet imaju svećice koje (sve 4) koštaju 1000 DIN. Možda bih za svaki slučaj trebao staviti kvalitetnije (za malo više para, da manje boli glava ).
Iskreno rečeno, za lambda sondu i katalizator, nisam uopšte znao čemu služe dok nisam kupio auto koji (gle čuda ) imaju ove dve komponente. E sad, slušajući/čitajući razne probleme oko auta, što u mojem okruženju, što po forumima, u najvećem broju problema stoji "proveri da li je zapušen katalizator... proveri lambda sondu... bla bla". Svi se bre 'vataju za ove dve stvari . Zato sam ja stekao utisak da ta lambda sonda, kao što reče, crkava kao sijalica. Znam da njena zamena nije uopšte jeftina i ne bih je menjao baš na slepo.
Sve u svemu malo se osećam . Pratim dalje šta se zbiva, pa se javljam ako ima nekih promena.
Sve dok auto radi mirno na leru sa zagrejanim motorom nije za paniku. Svecice kao svecice.Ako hoces da menjas nabavi NGK obicne ili NGK V ekvivalent za tvoj motor. Nisu preskupe. To sto ti pricaju o zacepljenom katalizatoru nije nemoguce ali tada i u vecini drugih situacija motor slabije vuce a to je vec ozbiljniji problem. Sve to obicno ne nastaje preko noci. Oseti se sve kad nesto zaista nije u redu, ne brini.
dranix ti je vec dao vise konkretnih saveta.
u postu se stalno pominje "automatski sauh" u istoj vezi sa lambda sondom ?
auto sa sondom nemaju sauh, niti mogu da imaju jer se radi o elektronskom ubrizgavanju.
drugo, normalno je da ledeni motor mora da potrosi bitno vise goriva jer ionako ne moze svo gorivo da ispari posto benzin slabo isparava na hladnoci. u prvim kilometrima po startu uobicajena je potrosnja reda 30tak litara benzina/100km koja opada kako se motor zagreva. zato se strogo ne preporucuje staromodno zagrevanje u mestu jer je to bacanje mnogo litara benzina bez pravog efekta na zagrevanje motora a sa stvaranjem mnogo taloga u motoru. takodje voznja sa preniskim obrtajima trazi guscu mesavinu odnosno vecu potrosnju benzina.
dakle, ako neko na minus 10 upali auto, ostavi ga na leru da se zagreva upravo je otvorio novcanika za jedno 20-30 litara/100km zavisno od kubikaze u proseku.
Comment