JTD turbina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zeks87
    CBC Početnik
    • 24.09.2007
    • 9
    • Beograd

JTD turbina

Zanima me kad je normalno da se pali turbina,da li kad motor postigne radnu temperaturu ili odmah kad se upali?
    Kod mene je slucaj da se auto bukvalno vuce dok je hladan i kad stisnem papucicu do kraja kao da ima prazan hod.Tek kad postigne radnu temperaturu turbina pocne da se pali.
  • Kenno
    CBC Senator XXL
    • 21.08.2006
    • 460
    • Zenica, BiH

Turbina je u funkciji čim je motor upaljen.
    Djelovanje turbine se osjeti od 1500,2000,2500 obrtaja,zavisi od konkretnog motora. Kada je hladan motor ne treba ga stiskati previše,tada se motor najviše haba. Rekao bih da je to ponašanje normalno, radna temperatura se ionako relativno brzo postigne.

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Cuvajte te vase turbine ne stiskanjem gasa dok ne postigne radnu temp!!!
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

Turbo se vrti cim upalis motor, posto ga pokrecu izduvni gasovi ne moze da se ne vrti... I odma se vrti na suludom broju obrtaja.
        Toliko o tome "kad radi". A postize funkciju na 1500 ili vise rpm, zavisi od optimizacije samog turba.
        Da bi turbo potrajao mora imati dobro podmazivanje za sta je bitan dovoljan pritisak dovoljno retkog ulja. Dakle, ne gaziti masinu i ne terati turbo da "radi" dok motor ne postigne radnu temperaturu (dok se ulje ne ugreje, razredi, dok ne krene pravilno sagorevanje - posebno bitno za diesele...)
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zeks87
          CBC Početnik
          • 24.09.2007
          • 9
          • Beograd

I kod mene se turbina vrti kad se motor startuje,ali kad stisnem gas kao da ne radi.Kad stisnem papucicu motor prima gas do nekih 2500rmp,posle toga ima prazan hod pa moram da prebacim u vecu brzinu.
          Kad se motor zagreje(dostigne radnu temperaturu) tek onda se oseti kako turbina povuce.
          Kao da ima neku blokadu,dok je hladan ne moze da se cepa i da hoces.Zanima me da li neko ima slicno iskustvo,ili kod mene nesto ne valja?

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Moguce da ti automobil ima neku elektronsku blokadu broja obrtaja u odnosu na temperaturu rashladne tecnosti ... mada sumnjam ...
            A i 2500 rpm je suvise veliko za takvu blokadu. Ako je i ima, trebala bi biti na 1400-1500rpm.
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Kenno
              CBC Senator XXL
              • 21.08.2006
              • 460
              • Zenica, BiH

Originally posted by zeks87
              dok je hladan ne moze da se cepa i da hoces.
              I ne treba. Dok je hladan vozis umjerenim gasom i manjim brojem obrtaja.
              Sad,ne znam konkretno za Punto JTD i kako turbina reaguje dok je motor hladan,ali svakako mnogo gasa i obrtaja ne pogoduje ni turbini ni motoru dok su nezagrijani. Znači nemoj stiskati pedalu do kraja dok se motor ne zagrije. Ako radi sve kako treba kada je motor zagrijan onda je vjerovatno sve uredu.

Comment

• Uros Piperski
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2005
                • 2978
                • Beograd

Tema je ociscena od netacnih tvrdnji (u skladu sa tackom 9 pravilnika) i od offtopica.

Molimo sve korisnike da se suzdrze od iznosenja netacnih informacija u tehnickim temama. Neznanje nije opravdanje! (ko ne zna taj pita)

CBC mod tim

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

Working...
                X