najveci problem kada motor radi na leru je pritisak ulja , zato nepreporucuju duzi rad na leru , recimo ja dok sam vizio kamion , znao sam da negasim kamion po mesec dana , budem na putu negasim ga dodjem kuci parkiram i negasim ga , ali svi kamioni imaju posebnu kontrolu ler gasa , kada se parkira podignu se radni obrtaji ,tako da bi motor odrzavao potrebni pritisak ulja ,na koliko obrtaja ce motor raditi sve zavisi od marke neki rade na 1000 RPM neki na 800 RPM a neki zahtevaju sasvim malo , vecina ih je programirano da se sami ugase ako se obrtai nepodignu u roku od 10 minuta , bar je to sve tako ovde u usa
...cuo sam i ja ovu pricu o pritisku ulja. Ponekad sam u prilici da mi auto radi po 3, 4 sata u mestu, potrosnja od prosecnih 0,7l/h odnosno 1,2l/h je O.K. ali to oko pritiska je nejasna stvar.
zimi hladno ...
neki negase i po nekoliko meseci preko zime inace ovde obicno kamion samo miruje kad si kod kuce , obicno stalno radi , vecina ljudi ih retko kad gasi dok su na putu , zimi hladno ljeti vruce ...
koliko moze 1.6 benzinac sa 120konja u leru da trosi sa grejanjem upaljenim
pa neznam tacno sve zavisi da li su svi konji gladni.
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Negde 80-tih kada smo imali one restrikcije struje imao sam jednog komsiju koji je razvukao instalaciju od 12v po stanu. Kada mu se akumulator isprazni a struje jos nema pa ga ne moze puniti preko ispraavljaca, on sidje napolje, upali auto na nekih sat vremena i dopuni ga bez problema. Auto je bio pezejac i nisam primetio da mu je ishta skodilo. Pritisak ulja na leru je dovoljan za bezbedan rad motora. Problem je samo sto ler nije optimalan rezim rada i sagorevanja, mada je danas to mnogo bolje regulisano sistemima ubrizgavanja nego ranije karburatorom. I posle svega dovoljno je malo ga duze provozati i izduvati ga a nekih drugih posledica ne vidim.
kod dizel motora je obicno radni pritisak ulja nesto veci nego kod benzinaca. (oko 5-6 bara).
ja sam na vise mesta procitao objasnjenja po pitanju stetnosti samo dizel motora pri produzenom radu na leru, i sva ta objasnjenja su vezana za osobine samog dizel goriva odnosno dizel ciklusa sagorevanja u smislu potencijalnog nastanka problema sa uglacavanjem karika (da tako nazovem jer sada ne mogu da se setim pravilnijeg termina) i posledicno kasnije losijim zaptivanjem motora.
mislim da je to zbog premalog pritiska sagorevanja na leru kod dizela (dizel i inace usled toga laske prodimi kroz karike na leru bez opterecenja nego kada je pod opterecenjema).
kod benzinaca tog problema nema pa se kod njih ne praktikuju bilo kakva ogranicenja na leru bilo sa bilo bez opterecenja.
e sad, koliko me secanje dobro sluzi tek uglavnom ima neki realni razlog zasto dizel nije pozeljno drzati duze vreme na leru posto tu temu pokrecu ozbiljne svetske fabrike dizel motora u svojim uputstvima.
Kod benzinaca na bezolovno gorivo, duzi rad motora na leru moze dovesti do ostecenja katalizatora. Tako bar pise u knjizicama za koriscenje automobila, mog starog Hyundai-excel (pony) kao i sadasnjeg Lanosa.
Comment