kracenje ruchice menjacha

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • reaper_HGT
    CBC Senator XXL
    • 05.09.2007
    • 888
    • Beograd

kracenje ruchice menjacha

meni je logichno da kracenje ruchice skracuje vreme menjanja brzine shto je dobro i chini mi se da nije previshe komplikovano za uraditi, ALI ja nisam preterano upucen i vrlo je verovatno da lupam gluposti pa molim nekoga da me uputi
  • tepSIJA
    CBC Veteran
    • 01.02.2005
    • 173
    • Sarajevo

ako je rijec o HGT-u a vjerovatno jeste. ne znam zasto to radis. fabricki mjenjac je po meni i vise nego dovoljan za brzo i precizno saltanje. ne kazem da je perfektan ali odlicno obavlja posao.
    Ako vec hoces nesta na tu temu da radis, imas od noviteca orginalni SHORT Shifter i eto veselja, tesko ga je naci jer vidim povukli su ga iz prodaje . mogao se narucit do prije 1-2 mjeseca ali sada na njihovoj stranici toga vise nema... sto ne znaci da se ne moze naci ili kupiti vec negdje drugo..

ako bude "rezao" rucicu mjenjca radi brzeg saltanja javi mi kakav je rezultat u praksi i sta si dobio sta izgubio...

samo pazi da ne pretjeras s duzinom. tj kracenjem. sjedista HGT-a su dobro profilisana i nisko u odnosu na mjenjac postavljena pa da kasnije ne budes stalno udarao rukom u nogu sebi ili sjediste
    Opet se ljudi grudvaju sa tim konjima ko da su jabuke!
    http://www.tuningshop.ba/

Comment

• shonsy
      CBC Senator XXL
      • 11.05.2007
      • 1391
      • London/Beograd
      • Honda CBR 125R

Nema veze rucica menjaca sa tim! Menjac se nalazi ispod, a to je samo rucica! moze da bude 2m ili 10cm dugacka pa bi ti isto bilo! Bitna je duzina hoda rucice! Ti mislis na (kako ga vecina zove, a pogotovu stranci) quick shifter i bas sam skoro gledao na netu kako mozes sam da ga uradis i cim nadjem postovacu kako bih ti pomogao! U stvari, imaju oni i kracu rucicu zbog sportskijeg izgleda i ugla ali je ipak najbitnije ono sto sam vec rekao. Majku mu, ne mogu da nadjem, a tako je lepo bilo opisano i nacrtano... ali nisam jos odustao...

Comment

• mishio
        CBC Senator XXL
        • 29.05.2007
        • 1204

pa i nije bas tako, uhvati rucicu menjaca nize pa ces da vidis kako je drugaciji hod ..

Comment

• shonsy
          CBC Senator XXL
          • 11.05.2007
          • 1391
          • London/Beograd
          • Honda CBR 125R

mislim da je to pre varka u osecaju( kao opticka varka)... Onda bi se quick ili short shifteri pravili tako sto izvadis svoju rucicu, iseces jedno parce, ostatak zavaris, vratis i udri! Treba dole neki qrac da se sece pa spaja samo ne mogu da se setim sta...ubih se od trazenja! Kad sam senilan! U svakom slucaju je lepse imati sto kracu rucicu menjaca i na izgled i za osecaj samo kazem nisam siguran da ima toliko veze sa tim o cemu se govori! Nacicu valjda uskoro pa cete videti. Uopste nije komplikovan posao, a ja ne mogu da se setim. ccc

Comment

• shonsy
            CBC Senator XXL
            • 11.05.2007
            • 1391
            • London/Beograd
            • Honda CBR 125R

Evo nasao sam nesto...nije ono sto sam trazio i ne sece se vec se krivi, al dobro, bitno da nema veze sa rucicom menjaca! Nacicu i onaj primer gde se sece!

first step remove retaining pin for shift weight, move shift weight out of the way of linkage.

second step remove ball joint. I used a thick flat tip screwdriver. i put the blade under the ball joint and twisted. then i pulled up and the piece came right off. make sure you unclip it first before prying.

finally use a 13 mm wrench to loosen the nut holding the lever on. then sumply pull the lever off. mine came off easiest in the upright position. 13mm nut can be seen in picture above.

here are the two linkages in side by side position.

From first glance it is a thick piece of metal, and seems like it will be tough to bend. therefore i will be using a torch to heat it up. it appears that the autotech is simply a cut and modified stock piece.

you will need to make the s bend in the piece right angles. bend the first bend further until it is a 90.

in that picture i went slightly past 90, but it shouldnt make much of a difference.

next bend another 90 until the part where the shift weight went into is parallel with the b all joint.

it should look like this when its done:

make sure the shift weight hole part of the lever is straight, not wavy. now drill your hole where you want it and put back in your bushing andd youre ready to go.the closer the hole is that you drill to the center pivot point, the shorter your shifts will be.

Eto jednog primera "uradi sam" short shiftera. Snadjite se oko engleskog ako vam je problem mogu sutra da prevedem, sad odo da spavam! Nadam se da sam bio od koristi!

Comment

• shonsy
              CBC Senator XXL
              • 11.05.2007
              • 1391
              • London/Beograd
              • Honda CBR 125R

Jbg jos nisam ni legao... tako mu to dodje kad imas za brata coveka koji vozi to sto vozi pa kad dodje onda se negleda na sat vec se trci u kola! Skijash me izvuce iz kuce u sred noci (do duse na moj poziv) i eto sad se vratih... Morao sam opet da vozim kako bih imao potpuniju sliku o tome sta da ocekujem prekosutra kad budem otisao da isprobam jednog vts-a. Mada bih isao da se vozimo i da ne gledam ovog!hehehe Elem da se vratim temi, nasao sam i primer sa secenjem ali opet nije onaj sto sam trazio...
              Evo linka: http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=2471732

Takodje sam saznao da je ipak jos za nijansu bolje ako se skrati i RUCICA MENJACA!
              Evo linka gde je objasnjeno kako i to uraditi: http://www.icbm.org/erkson/personal/myc ... tening.htm

Dakle treba uraditi i jedno i drugo za potpune rezultate ali kao short shifter se prodaje ono parce metalala, verovali ili ne za 150eura! Tako da ce ti @reaper_HGT ove informacije veoma dobro doci, kako da se malo zabavis tako i za dzep!

Pozdrav

Comment

• reaper_HGT
                CBC Senator XXL
                • 05.09.2007
                • 888
                • Beograd

to sam trazio hvala ljudi!
                @tepSIJA: cim nadjem vremena radim pa javljam utiske!
                @mishio: to je bila ideja
                @shonsy: kralj si hvala puno!

Comment

• tepSIJA
                  CBC Veteran
                  • 01.02.2005
                  • 173
                  • Sarajevo

@reaper_HGT

ako budes ovo radio, molim te slikaj sve fino

pozdrav

Comment

• reaper_HGT
                    CBC Senator XXL
                    • 05.09.2007
                    • 888
                    • Beograd

@tepSIJA

naravno
                    znash li mozda da li je na puntu ovakav deo(http://forums.vwvortex.com/zerothread?id=2471732) ili je neki drugachiji sistem?

Comment

• tepSIJA
                      CBC Veteran
                      • 01.02.2005
                      • 173
                      • Sarajevo

nazalost ne znam... morao bih provjeriti svejedno vjerujem da se ne razlikuje puno od ovoga s slika. moja predpostavka....

Comment

• reaper_HGT
                        CBC Senator XXL
                        • 05.09.2007
                        • 888
                        • Beograd

jbg valjda se na razlikuje puno! kad stignem dizalica i expedicija
                        javljam kad neshto otkrijem!
                        poZ

Comment

• M@rio
                          CBC Veteran
                          • 13.07.2007
                          • 166
                          • Čačak-Beograd(studiram)

Skratio sam samo rucicu(skinuo glavu sa semom, jer moze da se vrati), ali oko kutije kod motora nisam nista dirao i utisak je sledeci:1.Brze se menjaju brzine, mala je razlika, ali ipak postoji 2.Precizniji je hod menjaca 3.Pazite koliko kratite!!!Kod mene vrlo malo fali da dohvatim sediste kad saltam u drugu.
                          If you have no lag, you have no turbo.You also have no huge torque increase to look forward to.

Comment

• reaper_HGT
                            CBC Senator XXL
                            • 05.09.2007
                            • 888
                            • Beograd

imash mozda ideju kako da kratim bez skidanja?
                            tj gde da nadjem ovo:

Comment

• tepSIJA
                              CBC Veteran
                              • 01.02.2005
                              • 173
                              • Sarajevo

ovu druga sprava, koja sluzi za rezanje tj kracenje rucice, 101% mozes nabaviti u radnjama koje se bave instalacijom za grijanje. ista se koristi za rezanje cijevi koje se koriste kod ugradnje centralnog ili nekog drugog grijanja... uglavnom s njom e sijeku cijevi, a ujedno ti posluzi za kracenje rucice mjenjaca...

ovu prvu spravu s slike ne znam gdje mozes nabaviti... da si blize ja bih tih mogao dati jer je imam u garazi,

Vjerujem da ti isto moze odraditi neki majstor koji se bavi obradom metala i koji ima masine za isto.

pozdrav

Comment

Working...
                              X