Ovo sam negde procitao al sam zaboravio gde, pa me bas interesuje ako je tako zasto je tako. Usput na suzi sam video da ima neki deo grane koji stoji valjda zasrafljen ( ne mogu sad da idem da vidim, a trenutno se ne secam dal je zasrafljen ili nije ) na pocetku izduvne grane kod motora, na koji valjda treba da se nastavi neko crevo, koje ja nemam, na filter vazduha da bi isti uvlacio topao vazduh. Jedan lik mi je rekao kao "pa ti nemas ono crevo sto ide na filter vazduha sto stoji kod izduvne grane da u****va topao vazduh, pa hladan vazduh ce da ti ubije masinu". Interesuje me da li je to tacno ili ne i ako nije problem neko detaljnije strucno objasnjenje za isto, jer me je bas zainteresovalo. Isto tako na zastavi pickupu sam video na kucistu filtera za vazduh onaj jedan pregradni deo koji moze da stoji na onom usisnom otvoru na kucistu filtera za vazduh da bi valjda sprecavao dovod svezeg vazduha, valjda. Jer, kad sam radio pickupa sa majstorom i stavljao kuciste filtera, neki lik koji je tu bio mi je rekao da okrenem poklopac filtera sa tom malom limenom pregradom na mesto tog usisnog otvora da ne bi u****vao toliko hladan vazduh. Hvala unapred i molim ako nije problem neke detaljnije i iscrpnije odgovore.
Da li motor i zasto uvek trazi hladan vazduh
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Ukratko, pricaju ti ljudi gluposti. Motor mora da u****va svez vazduh, po mogucnosti sto hladniji.
Zasto je to tako, prelistaj malo po Forumu, koristi Search (ulavnom teme sa K&N filterima, cold air intake kitovima itd...), pa ako opet ne bude jasno, onda ponovo pitaj.
-
-
Zasto bi fabrike ostavljale usmerivace za topao vazduh da nema potrebe?Kod karburatorskih sistema i mono pointa taj sistem mora da funkcionise u zimskim uslovima.
Zasto se greju usisne grane(bilo vodeno,elektricno,putem izduvnih gasova ili kombinovano)kod ovih sistema?Cak i neki multi pointi,oko leptira!
Comment
-
-
Dajte, ne pocinjite diskusiju na nivou osnovne skole.
Usisne grane se ne greju da bi zagrejale vazduh vec samu usisnu granu, da ne dolazi do formiranja kapljica goriva na zidovima, a i takvi sistemi se uglavnom vidjaju na karburatorskim sistemima, znaci davno proslo vreme. Eventualno se greje leptir, da se ne zaledi, ali samom motoru hladan vazduh ne steti vec koristi.
Napravite razliku izmedju grejanja usisne grane ili leptira i grejanja vazduha koji ulazi u motor.
Da je topao vazduh dobar a hladan stetan po motor, zasto bi se uopste stavljao intercooler na turbo motore, cija poenta i jeste hladjenje vazduha? Da li se ko zapitao zasto auto ide bolje na nizim ambijentalnim temperaturama?
BTW, koje to fabrike danas ostavljaju usmerivace za topao vazduh za zimske uslove?
Comment
-
-
Sve ima smisla pa i temperatura usisnog vazduha.
Najbolji nacin za smnjenje potrosnje je usis toplog vazdugha.
Motor po stroke uzima nimimalnu vzdusnu masu koja se stohometrijski prebacuje na najmanju potrosnju goriva.
Nacin kako smanjit snagu i potrsnju motoru.
// hladniji vazduh, sve kontra.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Ne mora se grejati vazduh, vec leptir. To sto je jednostavije izvesti dovod toplijeg vazduha nego grejanje leptira je druga prica, to lici na ubijanje komarca maljem.
@BOOST
Grejanje vazduha je dobar nacin smanjenja potrosnje, samim tim i smanjenja snage. Sumnjam da je to poenta cele price.
Comment
-
-
Znaci poenta dela usisne grane koji se kaci, tj. pocinje na pocetku izduvne grane ( kod karb sistema ) jeste grejanje same usisne grane da ne bi ostajale kapljice goriva na istoj ili u****vanje minimalne kolicine toplog vazduha, da bi se smanjila potrosnja? Ali ako ostaje teorija da motor ipak u nekim uslovima treba da u****va topao vazduh, interesuje me koja je razlika izmedju toplog i hladnog vazduha, sto se tice rada motora? Razlika u pritisku, gustini? Da li hladan vazduh pravi bolju smesu od toplog? Ne moze hladan vazduh da bude bolji od toplog samo zato sto je hladan ili obratno. Zato sam i napisao u prvom postu ako moze neko strucno i detaljnije objasnjenje, ako nije problem.Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole
Comment
-
-
Hladan vazduh je gusci od toplog, u istom vremenskom periodu (1 usisni takt) motor uvuce vecu kolicinu hladnog vazduha nego sto bi mogao da uvuce toplog, moze da se spali vise goriva, veca snaga kao posledica.
Topao vazduh je redji, manje ga ude u cilindar za svaki stroke, trosi se manje goriva (pod uslovom da se smesa na karburatoru uskladi sa temp. u****nog vazduha), manja snaga kao posledica, ili preterana potrosnja ako se smesa ne nasteluje kako treba. Previse topao vazduh u usisu daje dobre uslove za pojavu detonacija.
Comment
-
-
Svaka cast na odgovoru i hvala ti na istom. Samo mi je sad ostala jos jedna dilema. Znaci zbog gustine vazduha, toplog ili hladnog, zavisi i potrosnja goriva i performanse. OK, to mi je jasno. Topao vazduh takodje sluzi i da se leptir karburatora u zimskim uslovima ne zamrzne ( pretpostavljam u ekstremnijim uslovima ), OK i to. Ali, da li ja i leti mogu da ostavim da mi motor u****va topao vazduh ako recimo zelim manju potrosnju? I na koju foru nastelavam smesu pri usisu toplog vazduha - da mozda ne treba da stavim manju diznu za ubacivanje goriva u karb ili nesto drugo? I recimo ko sto sam video kod zastave pickup onu limenu pregradu na kucistu filtera za vazduh sto ocigledno sluzi da se smanji kolicina u****nog vazduha, da li smanjena kolicina u****nog vazduha u toj meri moze da osiromasi smesu da ona vremenom postane stetna po rad motora? Mislim kao sto je vece habanje klipova, stublina cilindara, karika itd...Akceleracioni momenat je kad okine varnica pa se zapali corba pa klip krene da zalece na dole
Comment
-
-
Ne....leti treba da dodajes hladan vazduh da bi imao manju potrosnju i bolje performanse. Smesu ne stelujes mozes samo da prepodesis smesu za rad na leru, imas slel sraf na karburatoru.
Motor treba biti topao a vazduh hladan.
Prigusenjem u****nog vazduha smesu bogatis a ne siromasis i potrosnja je veca. U oba slucaja se motor haba...smesa treba da je idealna.To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
Comment