Prenos vlasnistva - ovlascenje pa ugovor

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shebez
    CBC Član
    • 23.03.2011
    • 30
    • Beograd
    • Skoda oktavia

Prenos vlasnistva - ovlascenje pa ugovor

Pozdrav svima,
    Imam pitanje kupio sam auto od lica koje je u NS a ja sam iz BG.
    Moze li prodavac da uradi bez mog prisustva ovlascenje za vozilo da mogu da ga otudjim, Posalje mi postom, ja u BG uradim kupoprodajni ugovor sam sebi prodam auto bez prisustva vlasnika. Ko je prodavac u kupo-prodajnom ugovoru? pretpostavljam onaj na koga se auto vodi a ja imam samo ovlascenje da ga prodam. Kada overim ugovor u opstini, posaljem ga postom nazad u NS da se na mestu prebivalista prodavca plati porez i overi ugovor od strane poreske uprave. Saljem tablice da se vozilo odjavi u NS dobijem papire postom nazad i mogu da registrujem vozilo.
    Cemu sve ovo, nemogu fizicki da odem u NS a imam u NS ko bi mi sve ovo zavrsio...
    Hvala svima na pomoci.
    Pozdrav
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

Nemozes sam sebi da prodas auto preko ovlascenja. Ovlascenje moze na nekoga drugog ko moze pa onda on da dodje da odradite kupoprodajni ugovor i overite ga u sudu pa opet da se vrati u Novi Sad da plati porez i dobije pecat od poreske uprave. Tek tada mozes da odes u svoj sup i prebacis auto na sebe.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Prodavac daje punomoć sam kome hoće tako da ti ne moraš biti tamo, samo mu trebaju tvoji podaci da zna kome daje punomoć.
      Tačno je da nemožeš sam sebi prodati auto papunomoć mora glasiti na nekog tvog ili ćeš ga prevoditi na nekog tvog. Ostalo daš nekoj agenciji u BG da sve obavi oko slanja i ostalog. Traje koji dan duže ali se ništa ne cimaš...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

nek ti napise ovlascenje npr na zenu, pa onda ona moze da proda auto tebi
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• veteran
          CBC Član
          • 16.02.2009
          • 28
          • beograd

Mislim da grešite. U ovlašćenju se navede da ovlašćeni može između ostalog izvršiti prenos vlasništva na sebe tako da prodavac nije potreban pri sklapanju ugovora, stim što se na mestu prodavac u ugovoru upisuje vlasnik iz saobraćajne dozvole koji je prodao auto i ovlastio kupca, ali se dodaje da po ovlašćenju br.... i upisuje se ime ovlašćenog lica, dok se na mestu kupac u tom istom ugovoru takođe navodi ime kupca ( ili ti ovlašćenog lica ).
          Primer: prodavac Petar Petrović, a po ovlašćenju Marko Marković
          kupac Marko Marković ( skratio sam. tu ide br.L.K., JMBG,adresa...)
          Tvoj problem koliko mi se čini je taj što moraš lično da se pojaviš u upravi prihoda ( u ovom slučaju N.Sad), U MUP-u itd, a to već protivureči tvom prvom postu da fizički ne možeš u N.Sad.

Comment

• chobo13
            CBC Senator XXL
            • 01.05.2009
            • 1274
            • pozega,srbija
            • AUDI,VW

ja sam pre neki dan preveo auto u beogradu,tj,napravio sam ugovor,sam sam skinuo sa sajta i napisao ga,prodavac je lice iz saobracajne,a navodi se lice po ovlascenju i broj ovlascenja,datum i mesto, a kupac sam ja sa mojim podacima.taj ugovor sam overio u pet primeraka u mojoj opstini,takodje i kopije ovlascenja u pet primeraka overio,i sve to sa saobracajnom i tablicama poslao u bgd.covek iz ovlascenja je sve to lepo zavrsio sto u poreskoj sto u supu.jedino sto je morao da ode direktno u trezor da bi platio porez,jer jedino tako je mogao sve da zavrsi za par sati.vratio mi po jedan primerak ugovora i ovlascenja sa dokazom o placenom porezu i probusenu,tj,odjavljenu saobracajnu.sve to cimanje sa postom,overom i porezom izaslo oko 10hilj rsd...i to zavisi koji je auto u pitanju...

Comment

• b_samardzic
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 1557
              • Smederevo

Originally posted by veteran View Post
              Mislim da grešite. U ovlašćenju se navede da ovlašćeni može između ostalog izvršiti prenos vlasništva na sebe.
              Tvoj problem koliko mi se čini je taj što moraš lično da se pojaviš u upravi prihoda ( u ovom slučaju N.Sad), U MUP-u itd, a to već protivureči tvom prvom postu da fizički ne možeš u N.Sad.
              Zasto bi se navodilo tako nesto? To se podrazumeva ali ono kad je pravilo u sudu da ne moze i zavisi od grada do grada.
              Ovo sa placanjem poreza tek nema veze. Porez uvek placa prodavac i vodi se na njega. Ko ce da plati umesto prodavca porez to ih ne interesuje.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Originally posted by chobo13 View Post
                ja sam pre neki dan preveo auto u beogradu,tj,napravio sam ugovor,sam sam skinuo sa sajta i napisao ga,prodavac je lice iz saobracajne,a navodi se lice po ovlascenju i broj ovlascenja,datum i mesto, a kupac sam ja sa mojim podacima.taj ugovor sam overio u pet primeraka u mojoj opstini,takodje i kopije ovlascenja u pet primeraka overio,i sve to sa saobracajnom i tablicama poslao u bgd.covek iz ovlascenja je sve to lepo zavrsio sto u poreskoj sto u supu.jedino sto je morao da ode direktno u trezor da bi platio porez,jer jedino tako je mogao sve da zavrsi za par sati.vratio mi po jedan primerak ugovora i ovlascenja sa dokazom o placenom porezu i probusenu,tj,odjavljenu saobracajnu.sve to cimanje sa postom,overom i porezom izaslo oko 10hilj rsd...i to zavisi koji je auto u pitanju...
                Ja koliko razumem taj sto ima ovlascenje je bio sa tobom u opstini pa posle otiso za Beograd. Malo si konfuzan pa se nezna ni gde je registrovan auto ni ko je naveden u ovlascenju. Potpuno nerazumljivo.

Comment

• veteran
                  CBC Član
                  • 16.02.2009
                  • 28
                  • beograd

@ b-samardžić
                  Ne znam za pravila u sudu a za lićno pojavljivanje i sam sam izrazio sumnju- dakle nisam siguran . Malo mi je neobično da neko treći ode u sup i odjavi tablice za nekog a da nije naveden u ovlašćenju.
                  Evo ličnog primera.
                  Moj sin sa prebivalištem u Bgd kupio auto u Rumi na ovlašćenje. Kad je došlo vreme za registraciju ( ostalo nepun mesec dana ) otišao u Rumu i sam sa sobom napravio ugovor o kupoprodaji, platio porez i potom u supu Ruma odjavio tablice.
                  Sa tim papirima vratio se u Bgd i u opštinskom supu dobio novu saobraćajnu i tablice

Comment

• chobo13
                    CBC Senator XXL
                    • 01.05.2009
                    • 1274
                    • pozega,srbija
                    • AUDI,VW

Originally posted by b_samardzic View Post
                    Ja koliko razumem taj sto ima ovlascenje je bio sa tobom u opstini pa posle otiso za Beograd. Malo si konfuzan pa se nezna ni gde je registrovan auto ni ko je naveden u ovlascenju. Potpuno nerazumljivo.
                    mozda sam malo zbrzio u postu pa je ispalo ne razumno.ja sam kupac,auto se vodi u bgd a covek takodje iz bgd ima ovlascenje koji je ujedno i prodavac.a ja sam kao sto mi i pise ispod imena iz pozege.overio sam ugovor u koji sam morao da napomenem i napisem da je prodavac onaj iz ovlascenja.tom licu iz ovlascenja sam poslao papire sa saobracajnom i tablicama u bgd i on je sve zavrsio oko odjave i placanja poreza i poslao mi nazad papire potrebne za reg.inace je vozilo bilo u registraciji koja vazi do marta.u tom slucaju sam morao da prilozim i kopiju osiguranja sa ovim ostalim papirima.
                    ja sam ugovor overio u opstini,neki nepunih 800rsd.kad je on dobio papire i ugovor,morao je i on da overi isti taj ugovor u opstini da bi bio validan i tek onda je krenuo dalje u odjavu.
                    Last edited by chobo13; 02.11.2015, 01:31.

Comment

Working...
                    X