Put do Ohrida

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • renoar
    CBC Član
    • 26.01.2008
    • 71
    • Nis

Put do Ohrida

Spremam se se na put u Ohrid a zadnji put sam bio tamo u doba socijalizma , pa bi mi dobrodosli saveti i iskustva.
    Pozdrav
    Ako ne podjes ne mozes ni stici
  • zoki becejac
    CBC Član
    • 01.04.2008
    • 89
    • niš

Re: Put do Ohrida

Evo nekoliko saveta-imas dva pravca kojima stizes do Ohrida,jedan preko tetova ,kičeva,gostivara koji je auto put 50 posto ali ja ne preporucujem njega jer moras prvo da prodjes kroz celo Skoplje putokazi nula sigurno lutas i moras da pitas a za radare da ti ne pricam na tom delu auto-puta i varijanta koju preporucujem jeste auto putem sve do gradskog gde se odvajas za bitolj,resen tj,Ohrid nije auto put ali je mnogo manje opterecen put nema milicije put je solidan i manje su uzbrdice nego ovaj predhodni,dalji je pravac za oko 70 km.ali dok se izvuces iz skoplja za to vreme si na ovom drugom putu vec na pola prema Ohridu,plina ima na Ohridu da ne brines i to ti je to

Comment

• renoar
      CBC Član
      • 26.01.2008
      • 71
      • Nis

Hvala Zoki ali moracu da idem preko Skoplja , svracam da tamo kupim nesto od hrane jer kazu da je dosta jeftinije ( za to je odgovoran zenski deo ekipe pa moram da slusam ).
      Zato ako ima neko iskustva sa tim pravcem , neki savet , neka mi kaze.
      Pozdrav

Comment

• mixer
        CBC Senator
        • 13.04.2005
        • 202
        • Skopje

Ako se vec ne kupas u ohridsko jezero Znaci sta ima da se kaze,nista lakse .ulazis na autokomandi(da imamo i mi )i vozis samo pravo prolazis luk oil pumpu pa posle 200 m je semafor.Znaci samo pravo do jedno zakrceno mesto koje mi zovemo plasticarska ulice (posto se prodaje sve moguce od plastike ,stakla ,metala,bambusa itd .Tu gore iznad te ulice ti je bit pazar ujedno i najjeftiniji,i najprljaviji pazar u skopj gde vrvi od sipaca ali roba posebno pljoprivreda ti je extra jeftino.Nije vazno kupovinu ti preporucujem u naselju Gorce petrov zato sto ti je najjednostavnije a isto ima pijaca ,nesto skuplja ali ima i SP market koji je za razliku od Vera,Tinexa i Ramstora nesto jeftiniji i tu mozes da kupis bukvalno sve sto ti treba a uz to imas i parking.Znaci vozis samo pravo kroz onu silnu guzvu prolazis jos dva semafora pa spust i kod sledecih semafora pravo se ide za Kosovo a levo za G.petrov pa kasnije za tetovo Gostivar kicevo I najzad ohrid.Posle izlaska Iz Skopja put ti je extra sve do prvih uspona a i dalje nije uopste los.Preporucuje se odmor na prevoju Straza odakle pocinje spust.Znaci preporuka je pijac i SP market u naselju Gorce Petrov na samom izlasku iz Sk
        Jahači magle

Comment

• renoar
          CBC Član
          • 26.01.2008
          • 71
          • Nis

Hvala na preciznim uputstvima ,jos se ne kupam, Idem polovinom Jula , pozdrav iz Niša

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Bio ja autobusom prosle godine ... 12-14 sati u pravcu ...
            Strogo se drži ograničenja, pogotovo kad uđeš u "albanski" deo, jedva čekaju da napenale nekog, a proces plaćanja kazne je zayeban (uzme ti dokumenta, pa uplatnica pa u stanicu po dokumente...) Kad dođeš na Ohrid vidiš da je vredelo muke, ali se namučiš dok dođeš ...
            Ja autom ne bi išao jer bi me mrzelo da se toliko štrecam oko ograničenja i sl. Inače put je ok i nije opterećen, poslušaj @mixer-a, on je domaći i zna ...
            Morali smo da potkupljujemo pandura i to makedonca, ceo autobus se sjurio na pandura da ga časti samo da ne gubimo vreme oko bezvezarija...

Idi do manastira i poslušaj srce ...
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

od BGD do Ohrida ti treba oko 7 sati voznje sa prosecnim guzvama vikendom a ako ides radnim danom mozes i za 6-6 1/2 sati.
              nije uracunato vreme stajanja na granicama, pumpama,odmorima u zastojima i slicno.
              ja ti preporucujem put preko Kiceva jer je daleko manje opterecen tranzitnim (kamionskim) saobracajem a pri tome su daleko manji usponi nego preko alternative (Prilepa).
              sto se tice Skoplja, imas 3 varijante prolaska.
              1) kroz grad, Bulevarom Partizanski Odredi koji je nesto poput beogradskog bul. Kralja Aleksandra.
              bulevar koji to zapravo i nije jer je gomila parkiranih vozila na ulici, pesackih prelaza svako malo, prolazi gusti gradski autobuski saobracaj i semafora takodje mali milion.
              najkraca ali najsporija varijanta.
              2) kroz grad, vec opisana ruta.
              udjes u grad, prolazis podvoznjakom ispod robne kuce (neka ti to bude orijentir da si na dobrom putu), penjes se na brdo Bulevarom Jugoslavija pored kasarne Marsal Tito.
              pri tome prolazis direktno kroz valjda najveci buvljak na Balkanu gde je samo jedna jedina kolovozna traka, jedna ocajno resena raskrsnica sa veoma kratkim trajanjem semafora i pesacima, zivotinjama, zapregama, kutijama, bukvalno "divlje" saobracajno okruzenje.

to je svega nekoliko kilometara ali ako upadnes tu u guzvu mozda bude potrebno i 30-40 minuta za 2 km voznje.
              tu uglavnom prolazi i sav tranzit kamionima i uvek spremna ceka policija zrtvu koja zaobilazi kolonu a ne skrene levo / desno vec onako produzi pravo (da se ubaci u kolonu nakon semafora).

dalje se spustas i prelazis Vardar, i tu imas 2 varijante.

levo, preko mostica gde ima signalizacija za Ohrid u naselje Djordje Petrov gde je takodje kao bulevar sa istim odlikama poput parkiranih vozila gde kome dune, sa pesackim i semaforima preko svake mere, pesacima koji se se setaju i pretrcavaju i bezbrojnim autobusima.
              to je jedno 10tak kilometara i zna da bude usporeno narocito u vremenu 15-18h.

e ima i treca varijanta, i ja bih ti je preporucio.

umesto skretanja na tom mosticu levo, produzis prema signalizacijiu za Pristinu.
              prolazis jedno 5-8km kroz industrijsku zonu gde saobracaja gotovo nema. put je uzan, i neobelezen gotovo seoski ali vrlo kratko traje ta deonica.
              pratis oznake i vizuelno "pecas" novi autoput sj obilaznicu.
              tu skrenes levo i imas 6 traka novi autoput koji potpuno zaobilazi u sirokom luku celo Skoplje.
              prakticno ga i ne vidis sa puta.

direktno se taj autoput uliva u autoput za Tetovo.

tranzita nema, saobracaj na autoputu gotovo ne postoji (nije dovrsena cela obilaznica a Skopljancima je neupotrebljiv u lokalu).

ja sam tuda prosao prosle godine i sreo sam bukvalno 2 (dva vozila) ukupno na celoj deonici autoputa.

to kazem da te ne zavara i ne pomislis da si promasio put.

dalje, nema izbora, preko Kiceva itd.

preporucujem da ne vozis na autoputu brze od 160km/h iako ce lokalci narocito oko Tetova forsirati 150-180 cesto.

nemoj da se upecas, policija ce tebe zaustaviti kao stranca a domace nece ni pogledati.

do nekih 130-140 km/h policija ne reaguje.

takodje na delu od Tetova do Gostivara ne bih preporucio vise od 110-130 shodno saobracaju jer to nije autput i ima vise bocnih nezasticenih lokalnih seoskih izlazaka na put.

posle Kiceva i narocito posle drugog uspona kada krene spustanje ka Ohridu treba obratiti paznju na sela odnosno naseljena mesta.
              izmedju njih se moze voziti reda 110 opusteno a u njima obavezno smanjiti brzinu na ogranicenje+10 km/h.

krivudavo je, policija se ne moze uociti, ogranicenje je po pravilu 50 km/h.

to se odnosi posebno na deonicu neposredno pred Ohrid, kada je vec ravnica.

put je toliko sirok i dobar da omogucava 130-150 km/h a ogranicenje je 50 ili 90 km/h najcesce.

dovoljno je biti nezniji na gasu i dokotrljati se sa 100-110.

i u samom Ohridu obavezno (obavezno) voziti 30-40km/h jer lokalci se ponasaju kao da su sami.
              pesaci pretrcavaju kada i gde stignu a narocito biciklisti.

nikakva pravila ne postuju.
              takodje zmigavci su nepoznat pojam kod lokalnih vozaca, po pravilu pa i to treba imati u vidu.

i, pauk sluzba u Ohridu je izuzetno efikasna i jedva ceka priliku.
              ni na najkracih 5 minuta ne ostavljajte auto u glavnim ulicama gde je zabranjeno parkiranje po pravilu.
              ima i obelezenih mesta i zona za parkiranje.

radije parkirajte koju stotinu metara dalje. Ohrid je vrlo mali i peske se sve moze u 10 minuta hoda.

i uvek trazite racun (smetka) da ne bude iznenadjenja oko cene onoga sto kupujete...slicnost sa Grcima oko ponasanja prema strancima je "slucajna".
              (cena se podigne kada se prepozna stranac, naravno usmeno).

novac menjajte iskljucivo u menjacnicama.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• mixer
                CBC Senator
                • 13.04.2005
                • 202
                • Skopje

Extra dobro i detaljno opisano.Kao sto i uostalom prilici nasem slavnom Bricku Ono da lokalce ne diraju si dobro primetio,a u one sto diraju spadamo i mi sa SK tablicama na koje su posebno alergicni narocito u Ohridu. Obilaznica je konacno zavrshena i u Skopje se uopste ne mora uci.Osim sto je chovek nesto hteo da ispazari,tako da mu ipak najvise odgovara varijanta 2.Pozdrav!
                Jahači magle

Comment

• renoar
                  CBC Član
                  • 26.01.2008
                  • 71
                  • Nis

Gledam na google earth , da li je ovo crvenom bojom obelezeno ta nova obilaznica oko Skopja ? Kako se cini ipak je bolje obici grad zbog guzve . Da li su putokazi za obilaznicu postavljeni ?

p.s. ne radi opcija za postavljanje slika pa je saljem kao prikaceni fajl.

Comment

• mixer
                    CBC Senator
                    • 13.04.2005
                    • 202
                    • Skopje

Da putokazi za obilaznicu su postavljeni.Svecano otvaranje je bilo pre negde mersec dana.Izvinite na pausalnom odgovoru ali stvarno se nema vremena za pretragu podataka.Znam samo da se gradila 7 godina.Jedino su izgubili zbog obilaznice ulicni trkaci.kakve su samo divlje utrke tamo bile Ima znakova ,samo napred,ne mozes da promasis.
                    Jahači magle

Comment

• renoar
                      CBC Član
                      • 26.01.2008
                      • 71
                      • Nis

Hvala braćo , ovo su izuzetno korisne informacije na osnovu kojih se može doneti prava odluka o željenom pravcu za putovanje.
                      Javiću svoja iskustva kad se vratim.
                      Pozdrav

Comment

• cera018
                        CBC Početnik
                        • 19.07.2009
                        • 2
                        • nis

Koliko sam Vas razumeo, obilaznica postoji oko Skoplja i najbolje je ici tamo?? koliko km ima tim putem Nis - Ohrid? koliko su putarine tamo i koliko se krece smestaj u Ohridu (na pr. neki stancic sa 2 soobe i kupatilom)!

hvala

Comment

• Bratko
                          CBC Član
                          • 13.08.2007
                          • 47
                          • Beograd/Cacak

Originally posted by cera018
                          Koliko sam Vas razumeo, obilaznica postoji oko Skoplja i najbolje je ici tamo?? koliko km ima tim putem Nis - Ohrid? koliko su putarine tamo i koliko se krece smestaj u Ohridu (na pr. neki stancic sa 2 soobe i kupatilom)!
                          hvala
                          Bgd-Ohrid = oko 620 km
                          Nis-Ohrid = oko 400 km.
                          http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... tineraires

Sa 5eur-a zamenjenih na granici imas vise nego dovoljno do Ohrida (5 eur = 300 denara).
                          Mislim da je prva oko Kumanova 50 denara,
                          druga posle Skopja kad se sidje s auto-puta (ne secam se koliko)
                          a posle ih ima jos par po putu rezervisanom za motorna vozila, ali su cene jako male...

Za smeštaj probaj da malo izGoogle-aš
                          a čini mi se da i neke naše agencije rade smeštaj dole.

Comment

• cera018
                            CBC Početnik
                            • 19.07.2009
                            • 2
                            • nis

hvala puno!

Comment

• red_H
                              CBC Član
                              • 22.03.2008
                              • 13
                              • Beograd

Do Ohrida od Skoplja ima oko 170 km. Ide se preko Skoplja, Tetova, Gostivara i Kičeva. Oko Skoplja postoji obilaznica, prate se putokazi za Tranzit, E-65 i M-4 ka Ohridu. Putarina se u Makedoniji plaća na 6 mesta, ukupno 180 denara, 60 denara=1 evro.
                              Od Skoplja do Gostivara je autoput, posle je put raznovrsan- ima i brda, put uglavnom na uzbrdicama ima tri trake- dve uzbrdo, jedna nizbrdo, ima ponegde i rupa, kod Ohrida se vozi po ravnici, nije preterano gust saobraćaj.

Obavezno poneti zeleni karton, traže ga Makedonci na granici.

Od agencija, Matico radi Ohrid.

Comment

Working...
                              X